ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΟΤΙΒΟ EBOOKS
Ars Cogitans
Comics / Graphic Novel
Cult Stories
Αθλητισμός / σειρά Ballpen
Αστυνομική Λογοτεχνία / Μυστηρίου
Βιογραφίες
Γελοιογραφίες
Δοκίμιο
Επιστημονική Φαντασία
Ερωτικό μυθιστόρημα
Εφηβική Λογοτεχνία
Θέατρο
Θεωρία / Εφαρμογές Τέχνης
Ιστορικό Μυθιστόρημα
Κλασική Λογοτεχνία
Κλασική λογοτεχνία / Λάμψη του Λόγου
Κλασική λογοτεχνία / Τα αειθαλή
Λευκώματα
Λογοτεχνικό Δοκίμιο
Μαγειρική
Μουσική
Μουσικολογία
Μυθιστόρημα
Παιδικό Βιβλίο
Ποίηση
Πολιτικό μυθιστόρημα
Σύγχρονη Ελληνική Πεζογραφία
Σύγχρονη Ξένη Πεζογραφία
Τέχνη
Χρονογραφήματα
Αναζήτηση
Συγγραφείς
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Τίτλοι
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Περιοδικά
ΑΝΤΙΓΟΝΗ
ΚΡΙΣΗ
ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
ΟΥΤΟΠΙΑ
ΣΥΝΑΨΙΣ
Πρακτορευόμενα
GRANT THORNTON
KOMMON
NEΔΑ
PUBLIC ISSUE
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΙΡΟΓΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΙΕΘΣ
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κύπρου
ΠΡΑΚΤΟΡΕΥΣΗ
ΣΥΝΑΨΕΙΣ
Links
Οδηγός Ανάγνωσης
Κατάλογοι
Τα νέα του Τόπου
Κυριακή 5/01 Eteron: ''Δημοψηφίσματα και ΜΜΕ'' παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Πλειού
Σάββατο 04/01 Eteron: Παρουσίαση του βιβλίου του Πέρι Άντερσον
Πέμπτη 23 Ιανουαρίου: ''Ακούσια αποικεσία'' παρουσίαση του βιβλίου του Ρένου Παπαδόπουλου στον ΙΑΝΟ Αθήνας
Διηγήματα του Γιάννη Σκαρίμπα στη νέα σειρά του Τόπου «Τα αειθαλή»
Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου: Εκδήλωση "Τεχνητή Νοημοσύνη & Μαρξισμός" στην πολιτική λέσχη "ΕΞΑΝΤΑΣ"
Κυριακή 15 Δεκεμβρίου στο Αγρίνιο: Εκδήλωση με θέμα "Το γκρίζο κύμα της ακροδεξιάς"
Κυριακή 8 Δεκεμβρίου: "Ο Ιδεολόγος" παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Αραπάκη στην Καλαμάτα
Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου: "Ο κόσμος καίγεται" παρουσίαση του βιβλίου του Πέτρου Κόκκαλη και του Ξενοφώντα Κοντιάδη στο Βραχάτι
Περισσότερα »
Το Γράμμα του Τόπου
Γράμμα του Τόπου
Δελτίο παραγγελίας

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε σε excel το δελτίο παραγγελίας των βιβλίων του Τόπου.

Όροι χρήσης

Παρακαλούμε, πριν την παραγγελία σας να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου, τους Όρους Χρήσης και πληροφορίες για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ » Κλασική Λογοτεχνία
Τρεις ταλαίπωροι τίγρεις

Τρεις ταλαίπωροι τίγρεις

Ινφάντε Γκιγιέρμο Καμπρέρα

Μετάφραση: Ρούβαλης Γιώργος

Επιμέλεια: Ιωαννίδης Στράτος

Σελ.: 472
Σχήμα: 15,3 Χ 23,8
ISBN: 978-960-6863-18-9
Τιμή: 26,20 €
Τιμή online: 23,82 €


  Προσθήκη στο καλάθι

1η έκδοση: Οκτώβριος 2009
 

Οι Τρεις ταλαίπωροι τίγρεις, το αριστούργημα του πιο διάσημου διεθνώς Κουβανού συγγραφέα, μεταφράζονται για πρώτη φορά στα ελληνικά. Αυτό το μοντερνιστικό, πολυφωνικό μυθιστόρημα, με εμφανείς επιρροές από τον Λόρενς Στερν (Tristram Shandy) έως τον Τζέιμς Τζόις (Ulysses) και ανατρεπτικά γλωσσικά παιχνίδια, εμπνέεται από τη ζωή των λαϊκών και των μικροαστικών στρωμάτων της Αβάνας στην προεπαναστατική Κούβα. Ο Ινφάντε διηγείται με δηλητηριώδες χιούμορ τις καθημερινές περιπέτειες τριών «σωματοφυλάκων», που –όπως κι εκείνοι του Αλέξανδρου Δουμά– είναι τέσσερις: ένας συγγραφέας, ο Σιλβέστρε, ένας παρουσιαστής της τηλεόρασης, ο Αρσένιο Κουέ, ένας μουσικός, ο Εριμπό, κι ένας φωτογράφος των αστέρων της νυχτερινής ζωής, ο Κόντακ.
 

Το παράδοξο στο οποίο στηρίζεται το βιβλίο: οι φίλοι αδυνατούν να συζητήσουν σοβαρά για οτιδήποτε. Η παραμικρή τους απόπειρα να πετύχουν κάτι τέτοιο καταλήγει μονίμως στο αστείο, δημιουργώντας συνεχώς απρόβλεπτες καταστάσεις.

Το βιβλίο αυτό το οποίο αποτελεί μεταξύ άλλων μία από τις ωραιότερες περιγραφές της Αβάνας και της κουβανέζικης κουλτούρας που έχουν γραφτεί ποτέ, γυρίστηκε ταινία το 1968 από τον Χιλιανό σκηνοθέτη Raoul Ruiz (θεωρείται μάλιστα η καλύτερη του χιλιανού κινηματογράφου) και πιο πρόσφατα, το 2006, από τον Άντι Γκαρσία με πρωταγωνιστή τον Ντάστιν Χόφμαν (τίτλος: Lost city).
 
Η ιστορία της Εστρέγια
(απόσπασμα από το βιβλίο)


Έπαψα να παλεύω με το επιβλητικό ψάρι του ονείρου για να αρπαχτώ, να σπρώξω, να κλοτσήσω τη φρικιαστική φάλαινα της πραγματικότητας που βρισκόταν πάνω μου και με φιλούσε με τα τεράστια βοϊδίσια χείλια της, μου φιλούσε τα μάτια, τη μύτη, το στόμα και μου δάγκωνε τα αφτιά και το λαιμό και το στήθος και η Εστρέγια γλιστρούσε πάνω από το κορμί μου και με ξανακαβαλούσε κι έκανε παράξενους θορύβους, απίστευτους, σαν να τραγουδούσε και να ροχάλιζε ταυτόχρονα κι ανάμεσα σ’ αυτά τα μουγκανητά με έλεγε αγόρι μου αγάπη μου αγάπα με δώσε ένα φιλάκι στην κοπέλα σου έλα έλα έλα και τα τοιαύτα, που θα μ’ έκαναν να γελάσω αν δεν μου ‘λειπε ο αέρας και της έδωσα μια σπρωξιά μ’ όλη μου τη δύναμη κάνοντας παλάγκο με τον τοίχο (γιατί είχα φτάσει ως τον τοίχο σπρωγμένος από εκείνη την υπό εξάπλωση μάζα, πατικωμένος από εκείνο το σύμπαν που με καβαλούσε) και την έκανα να χάσει την ισορροπία κι έπεσε απ’ το κρεβάτι και στο πάτωμα απόμεινε αγκομαχώντας και λαχανιάζοντας και σηκώθηκα μ’ έναν πήδο κι άναψα το φως και την είδα: ήταν ολόγυμνη και τα βυζιά της τόσο χοντρά όσο τα μπράτσα της, δύο φορές πιο μεγάλα απ’ το κεφάλι μου, έπεφταν το ένα απ’ τη μια κι έφτανε στο πάτωμα και το άλλο πάνω στο κεντρικό μαξιλάρι από τα τρία μεγάλα μαξιλάρια που χώριζαν τα πόδια της από αυτό που θα ήταν ο λαιμός της, αν είχε, και το πρώτο μαξιλάρι μετά τα μπούτια ήταν μια προέκταση του όρους της της Αφροδίτης και είδα πως ο Άλεξ Μπάγιερ είχε δίκιο, ότι έκανε γενική αποτρίχωση γιατί δεν είχε ούτε μία τρίχα στο σώμα κι εκείνο εκεί δεν μπορούσε να είναι φυσικό, αν και τίποτα δεν ήταν φυσικό πάνω της. Αναρωτήθηκα τότε μήπως ήταν αρειανή…

 




«Οι Τρεις ταλαίπωροι τίγρεις στέκονται στο ίδιο επίπεδο με τα Εκατό χρόνια μοναξιάς του Μάρκες και τα ανατρεπτικά σκοτάδια του Μπόρχες…»
Time magazine

«Οι Τρεις ταλαίπωροι τίγρεις είναι ένα σπουδαίο βιβλίο. Είναι αμφίβολο αν έχει γραφτεί πιο διασκεδαστικό βιβλίο στα ισπανικά από την εποχή του Δον Κιχώτη…»
The New York Book Review

«Θα ήταν παράλογο να αρνηθούμε ότι ο Καμπρέρα Ινφάντε είναι ένας από τους μεγάλους σύγχρονους συγγραφείς, κι ότι διαθέτει τεράστιο κύρος στην Ευρώπη, τόσο στους αντιπάλους όσο και στους φίλους της Κουβανικής Επανάστασης».
Μάριο Βάργκας Γιόσα
 

 
 
"Απ' το αλλόκοτο γεννιέται η ποίηση"
 
Η Αβάνα είναι ο μέγας πρωταγωνιστής της αφήγησης στο έργο του Καμπρέρα. Η μουσική, τα καμπαρέ, η αφροκουβανέζικη κουλτούρα, ο έρωτας, η αποικιακή αρχιτεκτονική, συνιστούν κάτι παραπάνω από ένα απλό πλαίσιο αναφοράς και αναδύονται ως αυτόνομη οντότητα. Η αστική, εξαμερικανισμένη προεπαναστατική Κούβα προβάλλει ανάγλυφη με όλες τις ταξικές της αντιθέσεις καταρρίπτοντας εν πολλοίς τον μύθο της υπανάπτυξης για την οποία τόσα έχουν γραφεί. Οι τέσσερις «σωματοφύλακες» που εναλλάσσονται στην αφήγηση με πλείστους άλλους δευτερεύοντες ήρωες ζουν τις μέρες και τις νύχτες τους περιφερόμενοι στο πολύχρωμο τοπίο της Αβάνας, πίνοντας, χορεύοντας, ερωτευόμενοι, κυρίως όμως συζητώντας σε ποικίλες ιδιολέκτους που αντλούν από τις ντοπιολαλιές του νησιού αλλά και από φιλολογικές επιρροές. Το σινεμά, η αρχιτεκτονική, η ζωγραφική και η φιλοσοφία δεν λείπουν από αυτές τις ενίοτε- συνειδητά- ακατανόητες αφηγήσεις που εντέλει επιστεγάζονται από τη μουσική.
 
Μιχάλης Μοδινός, Τα Νέα, «Βιβλιοδρόμιο», 20.03.10


Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο του Μιχάλη Μοδινού και εδώ ένα κείμενο του ιδίου, γραμμένο μια δεκαετία και πλέον αργότερα για το ηλεκτρονικό περιοδικό Χάρτες, όταν ξαναδιάβασε το βιβλίο εν μέσω της καραντίνας για τον κορωνοϊό και "ανταμείφθηκε πολλαπλώς". 

 

Οι Τρεις ταλαίπωροι τίγρεις στο SOUL

Αν και από κάποιους εγγράφεται στη μεγάλη παράδοση του Μαγικού Ρεαλισμού, ο Καμπρέρα Ινφάντε στέκει πιο κοντά στους μοντερνιστές. Η γλώσσα του (που την αναδεικνύει στο έπακρο η λαμπρή –απευθείας από τα κουβανέζικα– μετάφραση του Γιώργου Ρούβαλη) είναι γεμάτη από ρηξικέλευθα παιχνιδίσματα, ολοζώντανη, που αφουγκράζεται τους ήχους της καθημερινότητας της Αβάνας, είναι μια γλώσσα ανατρεπτική. Αν ένα έργο του 20ού αιώνα συγγενεύει στο ύφος και στη γραφή με το ξεχασμένο αριστούργημα, είναι σαφώς ο Οδυσσέας.     

Θανάσης Μήνας, SOUL, Απρίλιος 2010

'Ενα βιβλίο "μαγικό"...

Στην αρχή το αναγνωστικό σοκ είναι μεγάλο, μετά μπερδεύεσαι από τα πρόσωπα που μπαινοβγαίνουν, από την αφήγηση που δεν έχει συνοχή (με την γραμμική έννοια), γρήγορα όμως σε παρασύρει η γοητεία και το παιχνίδι με τις λέξεις και περνάς τόσο καλά όσο σε ελάχιστα βιβλια. Εδώ είναι και το «μυστικό» για να απολαύσει κανείς αυτό το ιδιόμορφο μυθιστόρημα. Πρέπει να «αφεθεί» στον ρυθμό του, να γευτεί τις μυρωδιές και τους χυμούς του, να νιώσει βαθιά στο πετσί του την υγρασία και τον ερωτισμό της Αβάνας, να κλείσει για λίγο το βιβλίο και να «ταξιδέψει» με το κάμπριο του Κουέ στην Μαλεκόν με το αεράκι της θάλασσας να τον χαϊδεύει. Δεν έχω διαβάσει βιβλίο να περιγράφει τόσο ωραία και τόσο ζωντανά την νυχτερινή Αβάνα – και μπορεί η ιστορία της Εστρέγια της χοντρής μαύρης τραγουδίστριας να συγκινεί και σχεδόν να ταυτίζεσαι με τον Ερεμπό που μαγεύεται από τη φωνή της αλλά η πρωταγωνίστρια, η ηρωίδα του βιβλίου είναι η Αβάνα και η μουσική της που περιγράφεται έτσι όπως ίσως να μην υπήρξε ποτέ παρά μόνο στη φαντασία του συγγραφέα – όπως μόνο το Δουβλίνο του Τζόυς, η Τεργέστη του Σβέβο, το Μπουένος Άιρες του Μπόρχες, η Ρώμη του Φελίνι υπάρχουν. Ο Καμπρέρα αφήνει την φαντασία του (αλλά και την νοσταλγία του) να οργιάσει και η πόλη αποκτάει τις μυθικές διαστάσεις του Μακόντο του Μάρκες,πλανεύτρα και ξελογιάστρα χορεύοντας στους κουβανοαφρικάνικους ρυθμούς. 

librofilo.blogspot.com, 11.01.2011

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το κείμενο του blogger librofilo για το Τρεις Ταλαίπωροι Τίγρεις.  Διαβάστε επίσης εδώ την παρουσίαση του βιβλίου στο δημοφιλές blog "Πανδοχείο".
 

Στον αστερισμό της Αβάνας

Στις Τρεις ταλαίπωροι τίγρεις ο μεγάλος κουβανός συγγραφέας Γκιγιέρμο Καμπρέρα Ινφάντε αφηγείται τις καθημερινές περιπέτειες μιας παρέας τεσσάρων ανδρών, του συγγραφέα Σιλβέστρε, του τηλεπαρουσιαστή Αρσένιο Κουέ, του μουσικού Εριμπό και του φωτογράφου των αστέρων των καμπαρέ Κόντακ. Ανθρωποι εύθυμοι, που βολτάρουν, πίνουν στα μπαρ, ερωτεύονται, και έπειτα καταλήγουν να συζητούν μέχρι πρωίας, με μια μελοδραματική πάντα διάθεση για τη ζωή. Παράλληλα, άλλες ιστορίες, όπως της Εστρέγιας, που τραγουδούσε τα μπολερό, ή οι αδιέξοδες ψυχαναλυτικές συνεδρίες μιας γυναίκας, έρχονται για να συμπληρώσουν το παζλ της μίας και μόνης μορφής, που έρχεται και επανέρχεται ως άμπωτη σε όλες τις σελίδες αυτού του μυθιστορήματος και δεν είναι άλλη από τη φαντασματική υπόσταση μιας πόλης, της πόλης, που δεξιώνεται στα ζεστά και σκονισμένα σοκάκια της όλο τον πυρετό αυτών των αφηγήσεων, όλο το αδιέξοδο αυτής της περιπλάνησης και αυτή η πόλη δεν είναι άλλη από την Αβάνα. Την Αβάνα της μουσικής, που χρωματίζει όλη την έκταση αυτού του βιβλίου.

Ενας από τους ταλαίπωρους τίγρεις ερωτεύεται τη φωνή ενός μπολερού, αυτή τη φωνή της Εστρέγια, αφιερώνεται όλος σ' αυτή τη φωνή, την ακολουθεί σε όλη την έκταση των σελίδων. Μια αισθηματοποιημένη τοιχογραφία, φθαρμένη, όμως, πάντα από την υγρασία της θάλασσας, απ' την αλμύρα του ίδιου νοτισμένου αέρα. Σ' αυτή την ομίχλη, που σβήνει με τις αφηγήσεις και τα ίχνη της ίδιας της πόλης, που δεν είναι πλέον μια πόλη, αλλά «ο αντικατοπτρισμός μιας πόλης, ένα φάντασμα», όπως λέει και ένας από τους τίγρεις του βιβλίου, όταν χάνει τον ορίζοντά της και νιώθει να μετεωρίζεται αδύναμος τότε στους στροβίλους της μελαγχολίας. Από τη μια, λοιπόν, αυτό το σκηνικό της πόλης, με τα μπολερό της Εστρέγια και από την άλλη αυτή η αδυναμία της ίδιας της γλώσσας να παρηγορήσει τον άνθρωπο.

Οι συνεδρίες της ψυχαναλυόμενης γυναίκας, που επανέρχονται μέσα στο κείμενο, μαρτυρούν το αδύνατο των εξομολογήσεων, «να μιλάς σε αυτόν που δεν σου μιλάει», που είναι ήδη αλλού. Είναι αυτές οι εξομολογήσεις, που εκτρέπουν το ομιλιακό ύφος του κειμένου στις δίνες των γενεσιουργών του εικόνων.

Γίνονται έτσι αυτές οι καθαρές και εύθυμες φωνές αυτή η ίδια η μελαγχολία της σκέψης, το εναέριο σκηνικό μιας αδυναμίας. Συζητήσεις που ελίσσονται διαρκώς, αλλά που ποτέ, όμως, δεν καταλήγουν πουθενά. Ενας από τους ήρωες του βιβλίου είναι και ο Βουστροφηδόν, ο πειραγμένος του εγκέφαλος αντέστρεφε τις λέξεις, η γλώσσα δεν ήταν γι' αυτόν τίποτε περισσότερο από ένα λογοπαίγνιο. Μια γλωσσική διαθεσιμότητα, που διανοίγει και για το ίδιο το μυθιστόρημα του Ινφάντε έναν ολόκληρο ορίζοντα διαφυγής, τον γλωσσικό ορίζοντα του λογοτεχνικού παιγνίου.

Ταλαίπωροι τίγρεις, φαντασματικά πρόσωπα, που περιφέρονται στα σοκάκια της πόλης, από το ένα καμπαρέ στο άλλο, σε αέναες και αδιέξοδες περιπλανήσεις, σε λευκές σιωπές, σε γεωμετρίες ονομάτων, που δεν ησυχάζουν. «Πλέαμε ανάμεσα σε κτήρια από καθρέπτες, στραφταλίσματα που μας θάμπωναν τα μάτια». Μια φαντασματική, εν τέλει, γραφή, αυτή ακριβώς που αφήνει και το κατοπτρικό της ίχνος στη σελίδα 283, το αδιάγνωστο και αδιανόητο, όπως άλλωστε και η ίδια η Αβάνα, καθώς υποχωρεί στη βροχή.

Αποστόλης Αρτινός, "Βιβλιοθήκη" Ελευθεροτυπίας, 28.10.11

 


Διαβάστε επίσης στον Οδηγό Ανάγνωσης την πολύ χρήσιμη εισαγωγή του μεταφραστή Γιώργου Ρούβαλη και τις πρώτες σελίδες του αριστουργήματος του Καμπρέρα. Δείτε επίσης την κριτική του Λευτέρη Καλοσπύρου στο λογοτεχνικό περιοδικό Διαβάζω.  Διαβάστε τέλος εδώ μια παρουσίαση του βιβλιου στο blog ficciones του Βασίλη Δρόλια.

 


rss feed Νέων

rss feed Νέων Εκδόσεων

Follow us:         

 

Εκδόσεις Τόπος
Μεθώνης 71Α, 10683 Αθήνα
Τηλ.: +30 210 8222835
Fax: +30 210 8222684
Επικοινωνία: info@motibo.com

Κεντρική διάθεση:
Zωσιμάδων 6, 10683 Αθήνα
Tηλ. +30 210 3221580
Fax: +30 210 3211246
Επικοινωνία: bookstore@motibo.com

Προσφορές
Login
Your e-mail:
Your password:
Εχετε ξεχάσει τον κωδικό σας;
Θέλετε να εγγραφείτε;
Νέες εκδόσεις
Ένας Θρύλος με πολλά πρόσωπα
Σπύρος Αλεξίου
Θέματα ιστορίας της ψυχιατρικής νοσολογίας στην Ελλάδα
Θανάσης Καράβατος
Δύο κείμενα για την ιστορία της Αραβο-Ισραηλινής σύγκρουσης και τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού
Πέρι Άντερσον
Ήλιος ήλιος και βροχή
Ζωή Βαλάση
Ο Ιδεολόγος
Νίκος Αραπάκης
Δημοψηφίσματα και ΜΜΕ
Γιώργος Πλειός
Η συστημική φύση της αστυνομικής βίας στην Ελλάδα
Αναστασία Τσουκαλά
Με Ανοιχτό Μπαϊράκι
Ιωάννης Πανουτσόπουλος
Γράμματα από την Κίνα
Νότης Ανανιάδης
Λαύριο αναλυόμενο
Γιώργος Μπιθυµήτρης
Φαντάσματα του (αντι) κομμουνισμού
Κύρκος Δοξιάδης
Το μέλλον της δημοκρατίας
Δημήτρης Καλτσώνης - Ερνέστο Ντομίνγκες Λόπες
Για τον καπιταλισμό
Καρλ Μαρξ
Τη νύχτα που έφυγε ο Μπούκοβι
Διονύσης Χαριτόπουλος
Το χρώμα του Αιγαίου
Αρμάντο Ρομέρο
Θάλασσα
Κώστας Σούκας
Τ’ αγρίμια του άλλου δάσους και άλλα πεζά
Τηλέµαχος Αλαβέρας
Αρχίζει το ματς
Θανάσης Σκρουμπέλος
Βιομηχανικός καπιταλισμός στα οθωμανικά Βαλκάνια
Κώστας Λαπαβίτσας - Πινάρ Τσακίρογλου
Θεωρίες μάθησης: Εφαρμογή στη διδασκαλία
Bates Bob
Κριτική Δημόσια Ανθρωπολογία και Σπουδές Φύλου
Έργο Συλλογικό
Ο εγκλωβισμός της κριτικής
Αντώνης Γεωργούλας
Κοινωνική εργασία με ομάδες στο σχολείο
Ειρήνη Κατσαμά
Καλαβρία Μάνη, Εγγύς Κόσμος / Calabria Mani, Mondi Vicini
Τζένη Λυκουρέζου - Ανδρέας Ζαχαράτος
Βιολογία και Κοινωνία
Ευάγγελος Καφετζόπουλος
Θεραπεία εστιασμένη στο συναίσθημα
Robert Elliott - Leslie Greenberg
Το γκρίζο κύμα
Πέτρος Παπακωνσταντίνου
Ακούσια αποικεσία
Ρένος Παπαδόπουλος
Πάρε τα χνάρια που άφησα
Σπύρος Δερβενιώτης
Πολιτικές διαιρετικές τομές και κοινωνικές ανισότητες
Έργο Συλλογικό
Ένα καινούργιο χθες
Φώτης Πεχλιβανίδης
Μεταπολίτευση
Διονύσης Ελευθεράτος
Η Μεγάλη Ιδέα από την πλευρά των Οθωμανών, 1839-1869
Λεωνίδας Μοίρας
Η Επικίνδυνη Παρακμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Έργο Συλλογικό
Την εποχή που τα φίδια αλλάζουν δέρμα
Μαρώ Κάργα
Τεχνητή Νοημοσύνη
Αντώνης Μαυρόπουλος
Ο καπιταλισμός της πλατφόρμας
Nick Srnicek
Ανεξάρτητες Αρχές
Γιάννης Γιαννάκος
Πολλά Μικρά Απλά
Διονύσης Χαριτόπουλος
SEX - ΝΟΜΟΣ - ΕΓΚΛΗΜΑ
Ευτύχης Φυτράκης
Θάνατοι στη Χούντα
Δημήτρης Βεριώνης
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ