ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΟΤΙΒΟ EBOOKS
Ars Cogitans
Comics / Graphic Novel
Cult Stories
Αθλητισμός / σειρά Ballpen
Αστυνομική Λογοτεχνία / Μυστηρίου
Βιογραφίες
Γελοιογραφίες
Δοκίμιο
Επιστημονική Φαντασία
Ερωτικό μυθιστόρημα
Εφηβική Λογοτεχνία
Θέατρο
Θεωρία / Εφαρμογές Τέχνης
Ιστορικό Μυθιστόρημα
Κλασική Λογοτεχνία
Κλασική λογοτεχνία / Λάμψη του Λόγου
Κλασική λογοτεχνία / Τα αειθαλή
Λευκώματα
Λογοτεχνικό Δοκίμιο
Μαγειρική
Μουσική
Μουσικολογία
Μυθιστόρημα
Παιδικό Βιβλίο
Ποίηση
Πολιτικό μυθιστόρημα
Σύγχρονη Ελληνική Πεζογραφία
Σύγχρονη Ξένη Πεζογραφία
Τέχνη
Χρονογραφήματα
Αναζήτηση
Συγγραφείς
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Τίτλοι
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Περιοδικά
ΑΝΤΙΓΟΝΗ
ΚΡΙΣΗ
ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
ΟΥΤΟΠΙΑ
ΣΥΝΑΨΙΣ
Πρακτορευόμενα
GRANT THORNTON
KOMMON
NEΔΑ
PUBLIC ISSUE
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΙΡΟΓΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΙΕΘΣ
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κύπρου
ΠΡΑΚΤΟΡΕΥΣΗ
ΣΥΝΑΨΕΙΣ
Links
Οδηγός Ανάγνωσης
Κατάλογοι
Τα νέα του Τόπου
Κυριακή 1 Δεκεμβρίου: ''Την εποχή που τα φίδια αλλάζουν δέρμα'' παρουσίαση του βιβλίου της Μαρώς Κάργα στην Τήνο
Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου: "Η συστημική φύση της αστυνομικής βίας στην Ελλάδα" παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα
Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου: "Αρχίζει το ματς" παρουσίαση του βιβλίου του Θανάση Σκρουμπέλου στην Αθήνα
Σάββατο 7 Δεκεμβρίου: ''Λαύριο αναλυόμενο" παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Μπιθυµήτρη στο Λαύριο
Παρασκευή 29 Νοεμβρίου: ''8 μήνες που συντάραξαν την Ελλάδα" παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Στρατούλη στο Κιάτο
Τρίτη 26 Νοεμβρίου: ''Η νύχτα που έφυγε ο Παύλος" παρουσίαση του βιβλίου του Ξενοφώντα Κοντιάδη
Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου: ''Κριτική Δημόσια Ανθρωπολογία'' σε επιστημονική επιμέλεια Ειρήνης Αβραμοπούλου & Ελένης Παπαγαρουφάλη, παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα
Κυριακή 1 Δεκεμβρίου: ''Ο Ιδεολόγος'' παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Αραπάκη στον Αγ. Δημήτριο
Περισσότερα »
Το Γράμμα του Τόπου
Γράμμα του Τόπου
Δελτίο παραγγελίας

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε σε excel το δελτίο παραγγελίας των βιβλίων του Τόπου.

Όροι χρήσης

Παρακαλούμε, πριν την παραγγελία σας να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου, τους Όρους Χρήσης και πληροφορίες για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ » Αθλητισμός / σειρά Ballpen
Λυπάμαι, χάσατε!

Λυπάμαι, χάσατε!

Μπλιάτκας Κώστας

Σελ.: 264
Σχήμα: 20 X 19
ISBN: 978-960-6863-58-5
Τιμή: 16,90 €
Τιμή online: 15,36 €


  Προσθήκη στο καλάθι

1η έκδοση: Σεπτέμβριος 2010

Σειρά: Ballpen

Στη νέα σειρά Ballpen o Τόπος εντάσσει βιβλία με αθλητικό περιεχόμενο γενικότερου πολιτισμικού ενδιαφέροντος.

Τι λένε άραγε οι νεότεροι, έχασαν ή δεν έχασαν που δεν πρόλαβαν τον Κούδα, τον Σιδέρη και τον Δομάζο, τον Παπαϊωάννου, τον Χρηστίδη και τον Χατζηπαναγή να σπέρνουν δέος και συγκίνηση στα γήπεδα;

Ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Δ. Μπλιάτκας περιγράφει πρόσωπα και πράγματα που καθόρισαν την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου με έμφαση στη δεκαετία του εξήντα και εβδομήντα. Λέξεις και εικόνες οικείες. Η Λεωφόρος, το Καραϊσκάκη, η Τούμπα και η Φιλαδέλφεια, τα μαξιλαράκια και η τσιμεντένια κερκίδα, τα σουξέ των 45 στροφών στα μεγάφωνα, ο Καζαντζίδης, ο Μανόλης Αναγνωστάκης, ο Σαββόπουλος. Δίπλα σ’ όλα αυτά, άλλες εικόνες και μουσικές, σαν από κάποιο μακρινό πλανήτη, οι Μπιτλς, ο Μπόμπι Μουρ και ο Μπεστ, το πετινάρι της Τότεναμ και η Σάντος του Πελέ…

Το βιβλίο περιέχει πάνω από πενήντα ιστορίες που αναφέρονται σε σημαντικά γεγονότα της κοινωνικής και πολιτικής ακόμα ιστορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σοβαρά και σπαρταριστά επεισόδια από μια εποχή αθωότητας αλλά και συγκρότησης της φυσιογνωμίας του ελληνικού ποδοσφαίρου όπως το ξέρουμε σήμερα.

Τα κείμενα κοσμούν μερικές από τις καλύτερες φωτογραφίες της εποχής από γνωστούς φωτογράφους όπως ο Ανδρέας Καλογερόπουλος και ο Μιχάλης Παππούς.

Ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος γράφει για το βιβλίο

Ο Κώστας Μπλιάτκας αποφάσισε να μεταφέρει τα κείμενα που κόσμησαν για ένα μεγάλο διάστημα την στήλη του σε αυτή την εφημερίδα, σε ένα βιβλίο που σκοπός του είναι να δείξει στους νεότερους μία άλλη εποχή του ποδοσφαίρου. Μία εποχή που το κυριακάτικο απόγευμα ήταν συνυφασμένο με το ραδιοφωνάκι κολλημένο στο αυτί για να ακούσουμε τα ματς. 'Η πάλι μέσα σε κάποιο γήπεδο για να απολαύσουμε τη μαγεία τού να παρακολουθήσουμε μπάλα. Σε μία εποχή που τα πάντα φτάνουν με ρυθμούς καταιγιστικούς μέσα από την τηλεόραση και τον υπολογιστή, εκείνος ο μοναδικός μυστικισμός που αισθανόμασταν περνώντας την πόρτα του γηπέδου και βλέποντας το πράσινο χορτάρι, δεν μπορεί να αποτυπωθεί στο χαρτί. Το πρώτο πράγμα που έκανα παίρνοντας το βιβλίο με τον ευρηματικό τίτλο «Λυπάμαι, χάσατε» ήταν να το ξεφυλλίσω και να σταθώ στις φωτογραφίες. Οταν ο Αλέξης Σπυρόπουλος μου είπε ακριβώς το ίδιο πράγμα την Τρίτη το βράδυ στο Στάδιο Καραϊσκάκη, αισθάνθηκα απενοχοποίηση! Γιατί η εικόνα για όλα εμάς τα παιδιά που μεγαλώσαμε στη δεκαετία του ’70, ήταν πάντα πολύτιμη, μονάκριβη, σπάνια, όχι δεδομένη όπως για όλα τα παιδιά του 21ου αιώνα. Οι Εκδόσεις ΤΟΠΟΣ που στηρίζουν, και το ξέρω προσωπικά από το δικό μου βιβλίο, τις αθλητικές προσπάθειες, πρέπει να αισθάνονται υπερήφανες που ένα τόσο καλαίσθητο έργο ήρθε να προστεθεί στη φτωχή εγχώρια αθλητική βιβλιογραφία, για την οποία παλεύει να βελτιωθεί χρόνια τώρα ο Κώστας με τις εξαιρετικές βιογραφίες του Κούδα και του Αντωνιάδη. Περιττό να πω πως άνθρωποι σαν αυτόν τιμούν τον χώρο σε εποχές που ο χουλιγκανισμός ευδοκιμεί ακόμη και στα δημοσιογραφικά γραφεία!

SportDay 16.11.1

"Βιβλίο ασπρόμαυρο με διάθεση 100% φωτεινή!"

Δικαίως το σχήμα του βιβλίου θυμίζει άλμπουμ φωτογραφιών: το φωτογραφικό υλικό του, αποστακτήριο μνήμης και ιστορίας, σε συναρπάζει. Υλικό πολυποίκιλο, ασορτί με τα βιώματα, τις σκέψεις και τα σχόλια του συγγραφέα, του γνωστού συναδέλφου Κώστα Μπλιάτκα. «Λυπάμαι, χάσατε!», ο τίτλος (Εκδόσεις ΤΟΠΟΣ, πρόλογος Χρήστου Σωτηρακόπουλου).
Βλέπεις τον Κρόιφ να κινείται προς την εστία του ΠΑΟΚ (1973), αλλά νομίζεις ότι θα πέσει πάνω στον Ολυμπιακό των 50s, προτού... χαιρετήσει τον μακρυμάλλη Διονύση Σαββόπουλο του 1969! Σε κάποιες στιγμές απολαμβάνεις την ασφάλεια του ανθρώπου που έχει δει... το έργο: κοιτάζεις τα πλήθη που συρρέουν στο «Γουέμπλεϊ» την 25η Νοεμβρίου 1953 και σού 'ρχεται να πεις: «Πού τρέχετε, μωρέ, η Εθνική σας θα χάσει 6-3 από τους Ούγγρους. Χαλάλι, όμως, θα λέτε στα εγγόνια σας ότι παρακολουθήσατε το ματς που δίδαξε πώς πρέπει να παίζεται το ποδόσφαιρο». Θα καγχάσεις εάν τυχόν θυμηθείς τι είπε ο άσος των Αγγλων Τομ Φίνεϊ προτού αρχίσει το ματς εκείνο: «Σήμερα θα γελάσουμε, ειδικά με αυτόν τον χοντρούλη». Τον Πούσκας εννοούσε! Πού να 'ξερε...
Στο κείμενο του Μπλιάτκα παρελαύνουν μορφές του ελληνικού ποδοσφαίρου, εξιστορούνται σημαντικά γεγονότα και άγνωστα περιστατικά. Επιπροσθέτως το βιβλίο... ακούγεται. Το soundtrack δεν περιορίζεται στη βοή των κερκίδων ή τις φωνές των παικτών. «Γραπώνει» και τους ήχους των αντίστοιχων εποχών. Πολιτικές ατάκες, λαϊκά τραγούδια, ροκ και ποπ ακούσματα -από τον Καζαντζίδη μέχρι το «She 's a Lady» (Τομ Τζόουνς), του οποίου τον σκοπό «δανείστηκαν» κάποτε οι οπαδοί του Ηρακλή.
Εν κατακλείδι, ο συνάδελφος γράφει για την μπάλα, έτσι όπως χάρηκε την μπάλα: με μάτια και αυτιά ανοιχτά για ό,τι συνέβαινε γύρω και δίπλα της. Και επειδή ο Μπλιάτκας εξακολουθεί να αγαπά το ποδόσφαιρο, επιμηκύνει ορισμένες αναφορές και κάποιους προβληματισμούς του στο παρόν.
Προσπάθησα να καταλάβω γιατί ένιωθα τόσο «γεμάτος», έχοντας διαβάσει ένα βιβλίο που είναι εξ αντικειμένου «δειγματοληπτικό». Ναι, εξ αντικειμένου: ο συγγραφέας θα μπορούσε να έχει επιλέξει πενήντα διαφορετικά σημεία αναφοράς εξ ίσου χαρακτηριστικά. Το μυστικό (;) δεν παραπέμπει μόνο στην όμορφη μείξη των ζωντανών διαλόγων με τα «εγκυκλοπαιδικά» στοιχεία, ούτε στο ταξιδιάρικο πνεύμα που εναλλάσσει πόλεις, χώρες και εποχές. Πάνω (ή μάλλον μέσα) από όλα αυτά το βιβλίο είναι έξοχο επειδή αποφεύγει μια συγκεκριμένη, απωθητική μορφή νοσταλγίας. Την εγωιστική-γκρινιάρικη.
Κακά τα ψέματα, η νοσταλγία είναι σαν τη χοληστερίνη: καλή ή κακή. Την αρνητική της εκδοχή εκπροσωπούν βλοσυροί τύποι που θεωρούν πως τα πάντα ήταν υπέροχα κάποτε, προτού σκαρτέψουν -όλα και ολοσχερώς. Πότε επήλθε η... καταστροφή; Οταν οι «νοσταλγοί» κρέμασαν τα ποδοσφαιρικά τους παπούτσια ή σταμάτησαν να πηγαίνουν στο γήπεδο!
Η απόλυτη εξιδανίκευση του παρελθόντος και ο μηδενισμός του παρόντος στην ουσία αίρουν τη χαρά της ζωής. Αδυνατούν όμως να άρουν μία διαπίστωση: ανέκαθεν βασίλευε αυτή η γκρίνια! Το 1971, σε ηλικία 10 ετών, άκουγα γύρω μου ομηρικές συζητήσεις για το πόσο... χειροτέρευε το ποδόσφαιρο -ναι, την εποχή που ανέτελλε ο μεγάλος Αγιαξ! Στοιχηματίζω ότι και το '61 τα ίδια θα ακούγονταν. Α, επίσης -για να παραμείνω στο οπτικοακουστικό πνεύμα του Μπλιάτκα- το 1971 πολύς κόσμος υιοθετούσε την αντίληψη πως «το ροκ πέθαινε» -ναι, από τότε. Πότε; Το '71! Ηταν, διάβολε, έτος κυκλοφορίας καμιάς δεκαπενταριάς (τουλάχιστον) ροκ LP που σήμερα θεωρούνται διαχρονικά αριστουργήματα. Τι να πρωτοθυμηθείς; Το «4» των Led Zeppelin, το «Imagine» του Λένον, το «Sticky Fingers» των Stones, το «Aqualang» των Jethro Tull;
Αυτό, λοιπόν, είναι το ωραιότερο στο «Λυπάμαι, χάσατε!». Από το βιβλίο αναβλύζει η χαρά του συγγραφέα για όσα είδε και έζησε, χωρίς να γίνεται καμία παραχώρηση στη μουντή, αρρωστιάρικη προαναφερθείσα εκδοχή νοσταλγίας. Ο Μπλιάτκας κάνει τα 60s και 70s να φαίνονται σαν χθες, ακριβώς επειδή τα ακτινογραφεί με την ενέργεια του ανθρώπου που δεν έβαλε ημερομηνία λήξης στο ενδιαφέρον του για όσα αγαπά. Βιβλίο αυθεντικά ασπρόμαυρο, που χαρίζει διάθεση 100%... έγχρωμη.
 

Διονύσης Ελευθεράτος, SportDay, 22.10.2010

Ο Γιάννης Γεωργακόπουλος γράφει στο protagon

Ο Κώστας Μπλιάτκας, περιγράφει την εποχή που η ποδοσφαιρική Κυριακή ήταν θεσμός, ένα είδος ιεροτελεστίας. Με καφέ, ούζα και μεζέδες πριν και μετά το μάτς, τα καφενεία να αποτελούν τόπους συνάντησης – με την απαραίτητη καζούρα να κυριαρχεί, αντίπαλοι και μη, όλοι θα περπατούσαν προς το γήπεδο παρέα, ενίοτε έπαιζε και το λεωφορείο της γραμμής, για να δουν τον ΠΑΟΚ του Κούδα, του Τερζανίδη, του Λόραντ, τον ΑΡΗ του Κεραμιδά, του Ζήνδρου, του Σκόμποε, τον Ολυμπιακό του Σιδέρη, του Κελεσίδη,του Συνετόπουλου, του Γουλανδρή, τον Ηρακλή του Χατζηπαναγή, του Φανάρα, του Γκέσιου, τον ΠαναθηναΪκό του Δομάζου, του Ελευθεράκη, του Αλβαρέζ, του Πούσκας, την ΑΕΚ του ΠαπαΪωάννου, του Μαύρου, του Φάντροκ, του Μπάρλου. Μια περιπλάνηση στην Ελλάδα του τότε, με φόντο φανέλες ποδοσφαιρικές, όλες μαυρόασπρες.. μα γεμάτες ψυχή και συναίσθημα.

Για όσους είχαν την ευλογία, γιατί περί αυτού πρόκειται, να ζήσουν την αξέχαστη αυτή εποχή ,το ταξίδι θα σας συγκινήσει. Θα σας κάνει παιδιά αναζητώντας και πάλι την αλάνα της γειτονιάς σας, που οι πέτρες θα παίξουν εκ νέου το ρόλο των δοκαριών, οι λάμπες του δρόμου θα καλύψουν το κενό των προβολέων και το όνομα ΓουέμπλεΪ θα είναι ο απόλυτος χαρακτηρισμός της. Για όλους τους υπόλοιπους, και μιλάω βεβαίως για τη νέα γενιά, της συνδρομητικής, του Internet, ε! τότε… «Λυπάμαι, χάσατε!».

10.01.2011 www.protagon.gr

Δείτε όλη την παρουσίαση εδώ
 

Διαβάστε στον Οδηγό Ανάγνωσης τον πρόλογο του Χρήστου Σωτηρακόπουλου και την παρουσίαση του Λάμπρου Σκουζάκη στη "Βιβλιοθήκη" της Ελευθεροτυπίας.


rss feed Νέων

rss feed Νέων Εκδόσεων

Follow us:         

 

Εκδόσεις Τόπος
Μεθώνης 71Α, 10683 Αθήνα
Τηλ.: +30 210 8222835
Fax: +30 210 8222684
Επικοινωνία: info@motibo.com

Κεντρική διάθεση:
Zωσιμάδων 6, 10683 Αθήνα
Tηλ. +30 210 3221580
Fax: +30 210 3211246
Επικοινωνία: bookstore@motibo.com

Προσφορές
Login
Your e-mail:
Your password:
Εχετε ξεχάσει τον κωδικό σας;
Θέλετε να εγγραφείτε;
Νέες εκδόσεις
Θέματα ιστορίας της ψυχιατρικής νοσολογίας στην Ελλάδα
Θανάσης Καράβατος
Δύο κείμενα για την ιστορία της αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης και τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού
Πέρι Άντερσον
Ήλιος ήλιος και βροχή
Ζωή Βαλάση
Ο Ιδεολόγος
Νίκος Αραπάκης
Δημοψηφίσματα και ΜΜΕ
Γιώργος Πλειός
Η συστημική φύση της αστυνομικής βίας στην Ελλάδα
Αναστασία Τσουκαλά
Με Ανοιχτό Μπαϊράκι
Ιωάννης Πανουτσόπουλος
Γράμματα από την Κίνα
Νότης Ανανιάδης
Λαύριο αναλυόμενο
Γιώργος Μπιθυµήτρης
Φαντάσματα του (αντι) κομμουνισμού
Κύρκος Δοξιάδης
Το μέλλον της δημοκρατίας
Δημήτρης Καλτσώνης - Ερνέστο Ντομίνγκες Λόπες
Για τον καπιταλισμό
Καρλ Μαρξ
Τη νύχτα που έφυγε ο Μπούκοβι
Διονύσης Χαριτόπουλος
Το χρώμα του Αιγαίου
Αρμάντο Ρομέρο
Θάλασσα
Κώστας Σούκας
Τ’ αγρίμια του άλλου δάσους και άλλα πεζά
Τηλέµαχος Αλαβέρας
Αρχίζει το ματς
Θανάσης Σκρουμπέλος
Βιομηχανικός καπιταλισμός στα οθωμανικά Βαλκάνια
Κώστας Λαπαβίτσας - Πινάρ Τσακίρογλου
Θεωρίες μάθησης: Εφαρμογή στη διδασκαλία
Bates Bob
Κριτική Δημόσια Ανθρωπολογία και Σπουδές Φύλου
Έργο Συλλογικό
Ο εγκλωβισμός της κριτικής
Αντώνης Γεωργούλας
Κοινωνική εργασία με ομάδες στο σχολείο
Ειρήνη Κατσαμά
Καλαβρία Μάνη, Εγγύς Κόσμος / Calabria Mani, Mondi Vicini
Τζένη Λυκουρέζου - Ανδρέας Ζαχαράτος
Βιολογία και Κοινωνία
Ευάγγελος Καφετζόπουλος
Θεραπεία εστιασμένη στο συναίσθημα
Robert Elliott - Leslie Greenberg
Το γκρίζο κύμα
Πέτρος Παπακωνσταντίνου
Ακούσια αποικεσία
Ρένος Παπαδόπουλος
Πάρε τα χνάρια που άφησα
Σπύρος Δερβενιώτης
Πολιτικές διαιρετικές τομές και κοινωνικές ανισότητες
Έργο Συλλογικό
Ένα καινούργιο χθες
Φώτης Πεχλιβανίδης
Μεταπολίτευση
Διονύσης Ελευθεράτος
Η Μεγάλη Ιδέα από την πλευρά των Οθωμανών, 1839-1869
Λεωνίδας Μοίρας
Η Επικίνδυνη Παρακμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Έργο Συλλογικό
Την εποχή που τα φίδια αλλάζουν δέρμα
Μαρώ Κάργα
Τεχνητή Νοημοσύνη
Αντώνης Μαυρόπουλος
Ο καπιταλισμός της πλατφόρμας
Nick Srnicek
Ανεξάρτητες Αρχές
Γιάννης Γιαννάκος
Πολλά Μικρά Απλά
Διονύσης Χαριτόπουλος
SEX - ΝΟΜΟΣ - ΕΓΚΛΗΜΑ
Ευτύχης Φυτράκης
Θάνατοι στη Χούντα
Δημήτρης Βεριώνης
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ