1η έκδοση: Φεβρουάριος 2011
Τα σημαντικότερα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το σεξ
κρίνονται μακριά από το κρεβάτι
Νέα, αλλά ήδη πολύπειρη. Πτυχιούχος ψυχολογίας, αλλά και (πρώην) πόρνη πολυτελείας. Απελευθερωμένη από ταμπού, αλλά και ευαίσθητη. Προσγειωμένη, αλλά κατά βάθος ρομαντική. Σοβαρή, αλλά και με χιούμορ. Η Ελπίδα Σ., η πρώτη Ελληνίδα επαγγελματίας του έρωτα που επεξεργάστηκε τις εμπειρίες της σ’ ένα βιβλίο, καταρρίπτει, σε δεκαοκτώ κεφάλαια, μύθους για τις σχέσεις των δύο φύλων, αποκαλύπτει κρυφές αλήθειες, φωτίζει βαθύτερες πλευρές της ερωτικής ψυχολογίας του άνδρα και της γυναίκας και εξηγεί γιατί τα σημαντικότερα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το σεξ κρίνονται μακριά από το κρεβάτι.
Στο βιβλίο Τα φύλα χωρίς φύλλα η γνώση για τα ερωτικά ζητήματα ξετυλίγεται, δίχως καμία επιτήδευση, σαν απλή συμβουλή μιας φίλης που, ωστόσο, ξέρει με το μυαλό της και γνωρίζει με το σώμα της όσα κανένας σεξολόγος του είδους – γι’ αυτό και μιλάει κατευθείαν στην καρδιά και το μυαλό των αναγνωστριών και των αναγνωστών. Αυτό το βιβλίο δεν έχει ανάγκη συστάσεων. Η απλή ανάγνωση μερικών σελίδων πείθει για του λόγου το αληθές.
Ενδεικτικοί τίτλοι κεφαλαίων του βιβλίου
* Μπορούμε όποτε θέλουμε, αλλά δεν θέλουμε όποτε μπορούμε
* Μας διαλέγουν ή τους διαλέγουμε;
* Το φλερτ: μια δύσκολη υπόθεση (για εκείνους)
* Ποιοι απιστούν και ποιοι προδίδουν
* Είναι δική μου, είναι δικός μου: σφραγίδες κυριότητας
* Περί μεγέθους και άλλων τινών
* Κάλλιο πέντε και στο χέρι
Αυτό που με νομιμοποιεί, ως πρώην κολ γκερλ, να μιλήσω για όσα θα διαβάσετε είναι το εξής απλό και αδιαμφισβήτητο γεγονός: μια εταίρα γνωρίζει τους άνδρες όπως πραγματικά είναι, όχι όπως θέλουν να παρουσιάζονται ή όπως φαίνονται μέσα στον παραμορφωτικό καθρέφτη της ερωτικής ανεμοζάλης. Και, επίσης, μπορεί να μελετήσει ψύχραιμα τις δικές της γυναικείες αντιδράσεις στην ανδρική συμπεριφορά, αφού δεν δεσμεύεται από συμβατικότητες ούτε έχει λόγο να επινοεί δικαιολογίες, από εκείνες που συχνά σκαρφιζόμαστε στην προσωπική και την κοινωνική ζωή μας για να περισώσουμε την ιδέα που έχουμε για τον εαυτό μας. Μια πόρνη, όσο κυνική και αν φαίνεται στη δουλειά της, μπορεί να διατηρεί έναν πυρήνα γυναικείου ρομαντισμού που δεν κινδυνεύει να θρυμματιστεί από χαμένες ψευδαισθήσεις, διαψευσμένες προσδοκίες και διαλυμένες αφελείς φαντασιώσεις. Πιστεύω πως θα το διακρίνετε αυτό στις σελίδες που ακολουθούν.
Aπό την Εισαγωγή της συγγραφέως στο Τα Φύλα χωρίς Φύλλα.
Το Πρώτο Θέμα για το βιβλίο
H πρώτη Ελληνίδα που κατέγραψε τις εμπειρίες της. ως ψυχολόγος και ως συνοδός πολυτελείας σε ένα βιβλίο: «Τα φύλα χωρίς φύλλα» περιλαμβάνουν τις συμβουλές και τις (πλούσιες) εμπειρίες της και κάνουν το « Sex and the City» να μοιάζει με φτωχό, μπαγιάτικο πιάτο.
Τίνα Μανδηλαρά, 20.02.2011
Δείτε όλη την παρουσίαση εδώ.
Τα Νέα γράφουν για το βιβλίο
Όσα έµαθε σε δυόµισι χρόνια πορνείας για τις σχέσεις ανδρών - γυναικών γράφει µια Ελληνίδα µε πτυχία Ψυχολογίας – κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα µας. (…) Με στρωτή και αποφθεγµατική γλώσσα, η Ελπίδα Σ. δίνει συµβουλές, κυρίως σε γυναίκες, καταφεύγει σε παραδείγµατα του ζωικού βασιλείου όπως οι χιµπαντζήδες µπονόµπο, σε ανεκδοτολογικές ιστορίες, όπως του προέδρου των ΗΠΑ Τζον Κάλβιν Κούλιτζ που έδωσε το όνοµά του σε οµώνυµο σύνδροµο, ακόµη και σε µία ρήση «του µεγάλου φαλλοκράτη Μίλαν Κούντερα», καθώς «οι φαλλοκράτες καταλαβαίνουν καλύτερα τις γυναίκες από τους πολιτικά ορθούς». Αυτό που εντυπωσιάζει πάντως είναι ότι ενώ, όπως λέει, είναι κόρη µορφωµένης φεµινίστριας που έζησε τον Μάη του ‘68, η ίδια αναπαράγει – αναλυµένα, είναι αλήθεια – πολλά από τα κλισέ που διαχρονικά οριοθετούν τους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων. Στη γυναίκα – λέει – το σεξ, «όταν δεν το εµπνέει η καρδιά», αφήνει «τη στυφή γεύση της µαταίωσης». Και κάπως έτσι, µία «ιέρεια» του έρωτα µετατρέπεται σε ιεροκήρυκα της αγάπης...
Μανώλης Πιµπλής, 01.03.2011
Το Ποντίκι Art γράφει για το βιβλίο
Έχει ενδιαφέρον η αφοπλιστική απλότητα μιας μεγάλης περιπέτειας ζωής που δεν μεμψιμοιρεί, δεν καταγγέλλει, δεν εκπορνεύεται, αλλά μέσα από την εμπειρία της προσπαθεί να διδαχτεί, να αποκρυπτογραφήσει τα σκοτεινά σημεία δύο τόσο διαφορετικών ψυχισμών· και το συγκινητικότερο είναι ότι στο βάθος επιθυμεί να μοιραστεί την εμπειρία της και τα ιδιαίτερα εύστοχα συμπεράσματά της προς όφελός μας.
Ξενοφώντας Μπρουντζάκης, Ποντίκι Art, 03.03.11
Διαβάστε εδώ την εκτενή παρουσίαση του Ξ. Μπρουντζάκη.
To περιοδικό Metropolis γράφει για το βιβλίο
Το βιβλίο της απέχει πολύ από την πορνογραφικά γαργαλιστική αφήγηση περιστατικών του επαγγέλματος της. Δίχως χυδαιότητες ή ηθικολογίες, μιλά για τις σχέσεις των δύο φύλων, τις συγκρουόμενες επιθυμίες, με αναφορές από τον Φρόυντ ως τον Κούντερα, και από τους πίθηκους μπονόμπο ως τον Ηρόδοτο και την ιστορία της εταίρας Ροδόπιδος. Καθώς το διάβαζα, ανακάλυψα πολλές ενδιαφέρουσες αλήθειες γύρω από το φλερτ, την απιστία αλλά και το πόσο σημασία έχει το μέγεθος τελικά για τις γυναίκες. Στα μισά της ανάγνωσης βιάστηκα να μπω στο ιστολόγιο της συγγραφέως: elpida-s.blogspot.com. Κάποιοι εκεί αμφισβητούσαν ακόμα και το ότι είναι γυναίκα, πόσο μάλλον πρώην κολ-γκερλ. Συνέχισα την ανάγνωση ακάθεκτος και καταλήγω: ελάχιστη σημασία έχει. Το βιβλίο σε βάζει σε χρήσιμους προβληματισμούς έτσι κι αλλιώς. Αν πρόκειται για άνδρα, γράφει πολύ νεανικά και πειστικά. Αν πάλι πρόκειται για γυναίκα, γράφει πολύ ισορροπημένα και ευχάριστα. Οπως και να έχει, το βιβλίο διαβάζεται εν μία νυκτί, όχι και τόσο πονηρή πια, αφού η Ελπίδα Σ. πλέον δεν ασκεί το αρχαιότερο των επαγγελμάτων, αλλά εκείνο της συγγραφέως. Και το ασκεί καλά.
Ηλίας Κολοκούρης, 04.03.11
Το blog "kelaidismata" γράφει για το βιβλίο
Ένα βιβλίο έκπληξη κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Τόπος: Τα φύλα χωρίς φύλλα από μια νέα συγγραφέα που το υπογράφει με το ψευδώνυμο Ελπίδα Σ.(…) Η Ελπίδα Σ. αποκαλύπτει για τον εαυτό της ότι αν και μεγάλωσε σε προοδευτικό περιβάλλον, δεν δηλώνει φεμινίστρια. Ωστόσο, είναι εμφανές από τις πρώτες σελίδες ότι ο τρόπος προσέγγισης σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα είναι ανοιχτόμυαλος, τολμηρός, αλλά και έντιμος – όσο και αν το τελευταίο φαινομενικά έρχεται σε αντίθεση με την κακή φήμη του πρώην επαγγέλματός της. Κάτι άλλο που αποτελεί ευχάριστη έκπληξη είναι το πολύ καλό επίπεδο χρήσης της γλώσσας και έκφρασης, καθώς και το άφθονο και πνευματώδες χιούμορ, που προσέχει να μην ξεπερνά τα όρια του “σόκιν”. (…). Tο μεγαλύτερο κέρδος από την ανάγνωση ενός βιβλίου όπως Τα φύλα χωρίς φύλλα δεν είναι το να επιβεβαιώσει κανείς τις όποιες αντιλήψεις μπορεί να έχει για τις σχέσεις και το σεξ, ούτε φυσικά να βρει ένα τυφλοσούρτη που θα του λύσει τα προσωπικά προβλήματα, αλλά να “ερεθιστεί” εγκεφαλικά γνωρίζοντας ένα διαφορετικό και ίσως πιο “ψαγμένο” τρόπο προσέγγισης, από μια νέα κοπέλα με τη διπλή ιδιότητα της επαγγελματία-ερευνήτριας.
http://kelaidismata.wordpress.com/
Παρουσίαση στις "Αναγνώσεις" της Αυγής από τη Βιβή Ζωγράφου-Πόνσε
Στα Φύλα χωρίς φύλλα έχουμε ως προϋπόθεση το πραγματολογικό υλικό ενός τέτοιου σεξ, το οποίο είναι αγοραίο. Η Ελπίδα Σ. έχει, όπως λέει στο βιογραφικό της, πλούσια εμπειρία από αυτό το σεξ. Όπως λέει και η ίδια, γνώρισε τον έρωτα χωρίς τις ψευδαισθήσεις με τις οποίες τον «ντύνουν» οι ερωτευμένοι, είναι δηλαδή σαν να έκανε την έρευνά της σε συνθήκες εργαστηρίου.
Παρά το τολμηρό του εγχειρήματος, τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει δεν είναι τολμηρά. Είναι μάλλον παραδοσιακές κουβέντες που έχουμε ακούσει από παλιές σοφές γυναίκες, τις οποίες βέβαια καλό είναι να τις ξαναθυμόμαστε που και που οι γυναίκες.
Το βιβλίο της Ελπίδας Σ είναι ένα ευχάριστο βιβλίο που διαβάζεται και ξαναδιαβάζεται. Ο τρόπος που γράφτηκε ωστόσο θα μπορούσε ο ίδιος να αποτελεί το θέμα μιας άλλης μελέτης, σχετικής πιθανώς με το οιδιπόδειο. Η συγγραφέας αναφέρει τον πατέρα της, που χαρακτήρισε τις σπουδές της στην ψυχολογία ως «άψωμη τέχνη», πράγμα που θα μπορούσε κατά έναν τρόπο να την έχει οδηγήσει στο να (του) αποδείξει την ικανότητά της να βγάλει το ψωμί της- διαλέγοντας έναν τρόπο που λειτουργεί ως υπονομευτικό σχόλιο ως προς την πατρική εξουσία. Αυτός ο τρόπος, εκ των υστέρων βέβαια, την φέρνει πάλι πίσω στην ψυχολογία.
Διαβάστε εδώ όλο το κείμενο της δημοσιογράφου στις "Αναγνώσεις" της Αυγής (14.5.2011)
Στον Οδηγό ανάγνωσης μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την Εισαγωγή της συγγραφέως καθώς και το προλογικό σημείωμα του εκδότη.
|