Κωδικός Ευδόξου: 12866587
1η έκδοση: Οκτώβριος 2011
Σειρά: Επί των κειμένων
Προλόγισμα: Άρης Μαραγκόπουλος
"Πάντα με συνάρπαζαν οι συνεντεύξεις του Paris Review, και παλιά και τώρα. Όλες μαζί συνιστούν την αρτιότερη ίσως διαθέσιμη διερεύνηση στο «πώς» της λογοτεχνίας, το οποίο είναι από πολλές απόψεις πολύ πιο ενδιαφέρουσα ερώτηση από το «γιατί»".
Σάλμαν Ρούσντι
"Αν θέλετε απλώς να έρθετε σε μια πρώτη επαφή με τον αγαπημένο σας συγγραφέα, μπορείτε να πάτε σε μια παρουσίαση βιβλίου του. Αν όμως θέλετε πραγματικά να τον γνωρίσετε, τότε πρέπει να διαβάσετε μια συνέντευξή του στο Paris Review".
The Times
Όταν μιλούν οι μεγάλοι συγγραφείς μάς μιλάνε τα βιβλία τους…
Επί μισό και πλέον αιώνα το Paris Review έχει εκμαιεύσει μερικές από τις πιο αποκαλυπτικές και τολμηρές σκέψεις που διατύπωσαν οι αυθεντίες της λογοτεχνίας του καιρού μας. Οι συντάκτες του περιοδικού έχουν μιλήσει με τους περισσότερους, κορυφαίους στον κόσμο, μυθιστοριογράφους, ποιητές, θεατρικούς συγγραφείς και κριτικούς και οι ίδιες οι συνεντεύξεις κέρδισαν την αναγνώριση ως κλασικά λογοτεχνικά έργα, ως μία ουσιαστική και εμπεριστατωμένη καταγραφή της συγγραφικής ζωής.
Μετά την εκδοτική επιτυχία της Τέχνης της Γραφής, σε αυτό τον τόμο επτά σημαντικοί και πολυδιαβασμένοι συγγραφείς (Έζρα Πάουντ, Χένρι Μίλλερ, Ντόροθι Πάρκερ, Κερτ Βόνεγκατ, Τζέιμς Μ. Κέιν, Ουίλιαμ Μπάροουζ και Ρόμπερτ Λόουελ) εξομολογούνται εκ βαθέων τα μυστικά της τέχνης τους.
Ένα βιβλίο απαραίτητο σε κάθε συγγραφέα και αναγνώστη της λογοτεχνίας.
[...] Ακόμα κι αν ο αναγνώστης δεν έτυχε να έχει διαβάσει την Κατάη ή τα Cantos του Πάουντ, είναι βέβαιο ότι η συνέντευξη του ποιητή θα τον ωθήσει να τα ψάξει, να τα φυλλομετρήσει, να τα διαβάσει. Ακόμα κι αν δεν έχει ποτέ του γράψει έναν στίχο, η τέχνη της ποίησης, όπως μεθοδικά την εξηγεί εδώ ο Ρόμπερτ Λόουελ, θα τον κάνει να εκτιμήσει από την αρχή τη δύναμή της, τις απαιτήσεις της, την αναγκαιότητά της. Ακόμα και στη σπάνια περίπτωση που ο αναγνώστης μας δεν έτυχε να έχει διαβάσει κανένα βιβλίο του Βόνεγκατ, της Πάρκερ, του Μπάροουζ, του Κέιν, του Μίλερ, διαβάζοντας αυτές τις επτά συνεντεύξεις είναι σαν να διαβάζει κάτι από το έργο τους και, αργά ή γρήγορα, θα επισκεφθεί τα βιβλία τους, θα επισκεφθεί την αξιανάγνωστη λογοτεχνία. Αυτή, πολύ απλά, είναι η συνεισφορά αυτού του τόμου στον ανήσυχο, σημερινό αναγνώστη.
Από το προλόγισμα του Α. Μαραγκόπουλου
--------------------
Διαβάστε στον οδηγό ανάγνωσης τα περιεχόμενα του βιβλίου και το προλόγισμα του Άρη Μαραγκόπουλου.
|