Κωδικός Ευδόξου: 22768459
1η έκδοση: Νοέμβριος 2012
Τα ελληνικά Comics είναι η πιο ολοκληρωμένη, πρωτογενής έρευνα που έχει γίνει μέχρι σήμερα γι' αυτό το θέμα. Είναι μια περιήγηση στον χρόνο, σε μια συνεπή ιστορική σειρά, από τη Μεταπολίτευση στην Παγκοσμιοποίηση και από το 1974 μέχρι και τις μέρες των μνημονίων. Το βιβλίο αποτελεί ταυτόχρονα μια ιστορία και μια εγκυκλοπαίδεια για τα κόμικς στην Ελλάδα. Αλλά μια ιστορία και μια εγκυκλοπαίδεια που διαβάζεται με αμείωτο ενδιαφέρον από την πρώτη έως την τελευταία σελίδα, χάρη στην εξαιρετική δουλειά του συγγραφέα που δεν αφήνει πουθενά την επιστήμη να σκιάσει τη γραφή, την αφήγηση, το νόημα.
Στις σελίδες του τόμου (με πάνω από 200 φωτογραφίες), ο αναγνώστης συναντά τα εξώφυλλα όλων των ελληνικών περιοδικών κόμικς, καθώς και ενδεικτικές δημοσιεύσεις των σπουδαιότερων Ελλήνων σκιτσογράφων.
Από την Κολούμπρα στη Βαβέλ και από το Παρά Πέντε στο Εννέα, από το Αντί στον Σχολιαστή και από το Τέταρτο στη Γαλέρα, από την Τσιγγάνικη Ορχήστρα στο Logicomix και από τον Ευρωπαίο στο Manifesto, από το φεστιβάλ του Γκαζιού στο Comicdom Con κι από το Comicart.gr στο Greekcomics.gr, από τα στριπάκια στα webcomics και από τα «μικιμάους» στα graphic novels, από τους δημιουργούς στους αναγνώστες και από τους εκδότες στους σχολιαστές, από τα περιοδικά στα άλμπουμ και από το χαρτί στο Διαδίκτυο… Όλα αυτά και πολλά, πάρα πολλά ακόμα στοιχεία που συνθέτουν την «ανθρωπογεωγραφία» του ελληνικού κόμικς, περιέχονται σ' αυτό το περιεκτικό, απολαυστικό βιβλίο.
Τα ελληνικά Comics είναι ένα πολύπλευρο έργο με τόσο άρτια συγκρότηση που το καθιστά ευκολοδιάβαστο και προσιτό σε κάθε αναγνώστη που αγαπά τα ελληνικά κόμικς και επιθυμεί να «μοιραστεί» –σχεδόν σα να διαβάζει λογοτεχνία– την περιπέτειά τους στην ελληνική κοινωνία, από την εποχή της πρώτης τους εμφάνισης έως σήμερα. Τέλος αποτελεί την ιδανικότερη βάση για οποιαδήποτε παραπέρα έρευνα πάνω στο θέμα.
Χαρακτηριστικές πολιτικές γελοιογραφίες του Soloup
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Διαβάστε εδώ την παρουσίαση του βιβλίου από τον επιμελητή Άρη Μαραγκόπουλο στο «Ποντίκι».
Από την ενδιάφερουσα συνέντευξη του Soloup στην Κρυσταλία Πατούλη, στον διαδικτυακό τόπο tvxs.gr
tvxs: Πιο πάνω αναφέρθηκε η σχέση των κόμικς με την Ελληνική πραγματικότητα. Μίλησες για τη μεταπολίτευση και για την κρίση. Πώς συνδέονται τα κόμικς με την πολιτική;
S.: Το βιβλίο έχει και μια «πολιτική» διάσταση, στο βαθμό που εξετάζει τις αναφορές των κόμικς σε έναν υπαρκτό κόσμο. Στην Ελλάδα που ζούμε. Που ζουν κι εμπνέονται, τόσο οι Έλληνες σκιτσογράφοι όσο και οι αναγνώστες τους.
Στο βιβλίο, έτσι, επιχειρείται ένας ιστορικός συγχρονισμός των κόμικς με την εποχή που γράφτηκαν. Συναντούμε εντελώς διαφορετικές ματιές των κόμικς, για παράδειγμα στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης, διαφορετικές στην «ευμάρεια» του Εκσυγχρονισμού, διαφορετικές στις συνθήκες του διαδικτύου και της Παγκοσμιοποίησης, διαφορετικές σήμερα, σε μέρες Κρίσης.
Το βιβλίο έτσι αποκτά και μια επίκαιρη διάσταση αφού γίνεται καταγραφέας και αφηγητής-μέσω των κόμικς- της νεότερης ελληνικής περιπέτειας που μας οδήγησε στα σημερινά Μνημόνια και την Κρίση. Μια Κρίση που δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και πολιτική και πολιτισμική. Στην εξέλιξη των αφηγήσεων στα κόμικς. φαίνεται ιδιαίτερα ανάγλυφα αυτό.
tvxs: Πώς συμβιβάζεται η «επιστημονική» προσέγγιση με την ενασχόληση του σκιτσογράφου;
S.: Πως μπορεί ένας σκιτσογράφος να μιλήσει «αποστασιοποιημένα» για ένα ζωντανό Μέσο όπως τα κόμικς που εμπλέκεται και ο ίδιος σε αυτά; Κάτι τέτοιο υπήρξε ο μεγαλύτερος προβληματισμός όταν ξεκινούσα την έρευνα. Είχα όμως κοντά δέκα χρόνια για να το σκεφτώ.
Κατέληξα έτσι σε μια προσέγγιση που δεν απαρνείται την προσωπική μου εμπλοκή. Αντί όμως να αναλωθώ στην ανέξοδη διατύπωση προσωπικών υποθέσεων- πράγμα που συμβαίνει όλο και πιο συχνά κυρίως μέσα από το διαδίκτυο- προτίμησα τη δοκιμασία και τα «βάσανα» μιας διαδακτορικής διατριβής με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε μεθοδολογία, διασταυρώσεις, βιβλιογραφία και πηγές. Το ίδιο το υλικό άλλωστε, με οδήγησε σε τελείως διαφορετικά συμπεράσματα από αυτά που φανταζόμουν στην αρχή της έρευνας…
Παρουσίαση στον Κόσμο του Επενδυτή
Περιοδικά, άλμπουμ, διαδικτυακοί τόποι, φεστιβάλ, δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί και αναγνώστες είναι μερικά μόνο από όσα απαρτίζουν τον ευρύτερο, πολυποίκιλο και πολυδιάστατο, χώρο των ελληνικών κόμικς σήμερα. Ο Soloup, γνωστός δημιουργός κόμικς και γελοιογραφιών, ερευνά τα ελληνικά κόμικς από τη Μεταπολίτευση μέχρι τις μέρες μας, χωρίς ταυτόχρονα να τα απομονώνει από τις κοινωνικές και πολιτικές καταστάσεις μέσα στις οποίες αυτά γεννήθηκαν, δημιουργώντας, στην ουσία πολιτισμικούς καθρέφτες των καταστάσεων αυτών, οι οποίοι δεν λειτουργούν μόνο ως μέσον ερμηνείας τους, αλλά και ως ξεχωριστοί αντικατοπτρισμοί και σχολιαστές της εποχής τους. Όταν το αντικείμενο μελέτης ενός ερευνητή ταυτίζεται με τον χώρο στον οποίο ανήκει και ο ίδιος, η αντικειμενικότητα της εργασίας και των συμπερασμάτων του ενδέχεται να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Η περίπτωση, όμως, του Soloup και του βιβλίου «Τα ελληνικά comics» είναι ιδιαίτερη: πρώτος απ’ όλους ο συγγραφέας παραδέχεται εξαρχής την υποκειμενικότητά του. Επιπλέον, οι επιστημονικές μέθοδοι που ακολουθεί η έρευνα του συγγραφέα περιορίζουν αρκετά το μερίδιο της προσωπικής άποψης κι έτσι η αντικειμενικότητα του έργου παραμένει, σε μεγάλο βαθμό, αναντίρρητη. Ταυτόχρονα, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα απολαυστικό -σχεδόν μυθιστορηματικό- ανάγνωσμα που θα κρατήσει το ενδιαφέρον όχι μόνο όσων ασχολούνται με το αντικείμενο αλλά και όσων επιθυμούν να το γνωρίσουν καλύτερα.
Μυρτώ Τσελέντη, Passepartout, 26.01.13
Παρουσίαση στην εφημ. Πριν
Τα ελληνικά comics αποτελούν τομή στην ελληνική βιβλιογραφία. Ο βασικός λόγος για ένα τέτοιο ισχυρισμό αποτελεί το γεγονός πως πρόκειται για ένα επιστημονικό έργο το οποίο ανήκει στην οικογένεια των πολιτισμικών σπουδών, εν πολλοίς αγνοημένων ή και υποτιμημένων στην Ελλάδα. Σε μεγάλο βαθμό, τέτοιου τύπου έργα γράφονται είτε από άτομα του αντίστοιχου χώρου και είναι κατά βάση βιωματικά, είτε από ακαδημαϊκούς με μικρή επαφή με το αντικείμενο τα οποία τους οδηγούν είτε σε αυθαίρετα –λόγω άγνοιας– συμπεράσματα είτε ακριβώς λόγω αυτής της άγνοιας, τους λείπει η γλαφυρότητα και η ανάγνωσή τους αποτελεί καταναγκασμό. Ο Soloup καταφέρνει, παρότι πρόκειται για έναν ογκώδη τόμο, να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, ακόμη κι αν δεν πρόκειται για κάποιο φανατικό των comics ή ακόμη κι αν είναι τέτοιος. Κι αυτό γιατί καταφέρνει να κρατάει μια ισορροπία εν γένει, ανάμεσα στην αφήγηση από την πλευρά του επιστημονικού ερευνητή αλλά και του ενεργού υποκειμένου της κοινότητας των comics…
Διαβάστε όλη την κριτική του Χρίστου Μάη στον Οδηγό Ανάγνωσης.
Χρίστος Μάης, εφημ. Πριν, 19.06.13
|