1η έκδοση: Νοέμβριος 2007
Θέμα του μυθιστορήματος είναι η βαθμιαία αφύπνιση της γυναικείας σεξουαλικότητας, μέσα από τις έντονες συγκρούσεις των βιολογικών αναγκών με τους κοινωνικούς ρόλους.
Η Πριμαβέρα αποτελεί πρωτότυπη μεταφορά ενός φωτογραφικού άλμπουμ διακοπών. Μέσα από φωτογραφίες που δεν βλέπει, αλλά για τις οποίες διαβάζει πολύ ερεθιστικά κείμενα, ο αναγνώστης παρακολουθεί, σαν μέσα από κλειδαρότρυπα, την πορεία ενός κοριτσιού, της Βέρας, από τη νηπιακή στην εφηβική ηλικία. Το άλμπουμ των διακοπών μεταμορφώνεται, κατά διαστήματα, σε ημερολόγιο, με φορτισμένα στιγμιότυπα από την καθημερινότητα της Βέρας τον χειμώνα. Ανάμεσα στις διακοπές της ευφορίας και τη χειμερία νάρκη, μια νέα ζωή διεκδικεί, με τη δύναμη του σώματός της, μια ισότιμη θέση στον δύσκολο, ανδροκρατούμενο κόσμο.
Γραμμένη σε ζωντανή, παλλόμενη γλώσσα, η Πριμαβέρα είναι ένα κομψό μυθιστόρημα μύησης που, λογικά, θα πρέπει να διαβαστεί προσεκτικά από τους γονείς που αρνούνται να αποδεχτούν την όποια σεξουαλικότητα των παιδιών τους, αλλά με ίσο ενδιαφέρον και από νέα ζευγάρια που αναρωτιούνται για ορισμένες πλευρές της σεξουαλικότητάς τους.
Ένα απτό, «σωματικό» μυθιστόρημα που αφηγείται, ανεπιτήδευτα και με τέχνη, τη σχέση του ερωτικού σώματος με τον κόσμο.
Μια σύντομη κριτική στην Ελευθεροτυπία
...Το παιδί που μεγαλώνει στις σελίδες της Χρυσανθοπούλου, ανάμεσα σ' ένα νησί και στην πόλη, είναι τεσσάρων ετών στα 1970. Και είναι ένα παιδί περίεργο για το σώμα. Μέσα από ένα έξυπνο εύρημα, τη συνάρθρωση των ιστοριών που συναποτελούν το βιβλίο της σαν επεξηγηματικές αφηγήσεις ενός φωτογραφικού λευκώματος διακοπών, η συγγραφέας παρακολουθεί το μεγάλωμα αυτού του παιδιού, την αφύπνιση της σεξουαλικότητάς του - μιας σεξουαλικότητας πιεστικής, αναπόδραστης, πανταχού παρούσας, που λειτουργεί σαν καθοδηγητικό νήμα στην πορεία της μικρής Βέρας, της ηρωίδας του μυθιστορήματος, από τη νηπιακή ηλικία στην εφηβεία. Η επιτυχία της Χρυσανθοπούλου έγκειται στο ότι καταφέρνει να δώσει φωνή στο παιδί και να «δείξει», όχι να αφηγηθεί το βίωμά του. Πλημμυρισμένο από ένα σκοτεινό φως, το βιβλίο διεκδικεί μια σωματικότητα που επιβάλλεται με την επιτακτικότητά της.
Κατερίνα Σχινά, Βιβλιοθηκη (Ελευθεροτυπία), 14.12.07
.
..και δεύτερη κριτική παρουσίαση στην Ελευθεροτυπία
Στο δεύτερο μυθιστόρημα της συγγραφέως, η οποία εργάζεται ως ερευνήτρια, μεταφράστρια και διερμηνέας, παρακολουθούμε το χρονικό της βαθμιαίας αφύπνισης της σεξουαλικότητας ενός κοριτσιού, της Βέρας. Από τις πρώτες απορίες της νηπιακής ηλικίας, που συνήθως προκαλούν αμηχανία στους γονείς, μέχρι την επανάσταση της εφηβείας, που τους φέρνει σε απόγνωση. Καθώς το σώμα ωριμάζει, οι βιολογικές ανάγκες γίνονται όλο και πιο επιτακτικές, ερχόμενες σε σύγκρουση με τις κοινωνικές συμβάσεις. Η Χρυσανθοπούλου θίγει με τρυφερότητα και χιούμορ αυτό το λεπτό και δύσκολο, για πολλούς, ζήτημα. Το βιβλίο της αποτελεί μεταφορά ενός φωτογραφικού άλμπουμ διακοπών. Ζωντανεύουν μέσω του κειμένου αυτές οι «σημαίνουσες επιφάνειες», όπως τις αποκαλεί η αφηγήτρια. Δηλώνουν μια παρελθούσα ρέουσα πραγματικότητα, της οποίας αποτελούν τη στιγμιαία απαθανάτιση. Ανάμεσα στο άλμπουμ των διακοπών παρεμβάλλονται, υπό μορφήν ημερολογίου, φορτισμένα στιγμιότυπα από την καθημερινότητα της Βέρας κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Μέσα από την αποσπασματική αφήγηση που κυριαρχεί στο βιβλίο, ο αναγνώστης μπορεί να διαπιστώσει το ξάφνιασμα που προκαλούν στην ηρωίδα οι αλλαγές του σώματός της, καθώς και την ένταση με την οποία αυτές επηρεάζουν τη ζωή της. Ενα μυθιστόρημα για τη σχέση του παλλόμενου ερωτικού σώματος με τον κόσμο και για τις σχέσεις σύγκρουσης, αρμονίας και εναλλασσόμενης υποταγής που αναπτύσσονται μεταξύ τους.
Ιωάννα Κοκκίνη, Βιβλιοθήκη (Ελευθεροτυπία), 21.12.07.
Μια παρουσίαση στα Αντιτετράδια Εκπαίδευσης
Το κλιμακούμενο ξύπνημα της σεξουαλικότητας ενός κοριτσιού –από τις αφελείς απορίες της νηπιακής μέχρι τις εκρήξεις της εφηβικής του ηλικίας¬– και, αντιστιτικά, οι αμήχανες αντιδράσεις των γονέων του, φορέων έκφρασης των παγιωμένων κοινωνικών ρόλων και δεσμεύσεων εντός των οποίων αυτή θα πρέπει έγκαιρα και αποτελεσματικά να εγκιβωτιστεί, απασχολούν την Κατερίνα Χρυσανθοπούλου στο δεύτερο μυθιστόρημα της.
Το βιβλίο αποτελεί πεζογραφική μεταφορά ενός φωτογραφικού άλμπουμ διακοπών, εντός του οποίου απαθανατίζονται οι στιγμές-κλειδιά αυτής της αφύπνισης, ενισχυμένες με εμβόλιμες χειμερινές ημερολογιακές καταγραφές της ηρωίδας. Οι ορμονικές μεταβολές και η εν γένει σωματική μεταμόρφωση του κοριτσιού αντιμετωπίζονται από το ίδιο με έκπληξη, περιέργεια, αλλά και διάθεση αυτονόμησης απέναντι στα φίλτρα μέσα από τα οποία αυτές εν τέλει οδηγούνται στην επιτρεπτή κωδικοποίηση, στα πλαίσια των κυρίαρχων –και σε σημαντικό βαθμό ακρωτηριαστικών– κοινωνικών προτύπων.
Η άρτια γλώσσα, η ενδιαφέρουσα ατμόσφαιρα και η καλοδουλεμένη σύνδεση των επιμέρους αποσπασματικών αφηγήσεων αποτελούν διακριτικά στοιχεία αυτού του γοητευτικού και επαρκώς οικονομημένου μυθιστορήματος, χρήσιμου εκτός των άλλων, και ως πεζογραφικού «οδηγού πλεύσης» για πολλούς γονείς, που παρατηρούν με αμηχανία, ανημπόρια και πρόδηλο φόβο το αναπόφευκτο ταξίδι της μετάβασης των παιδιών τους προς την ψυχοσωματική ολοκλήρωση.
Νίκος Κουνενής, Αντιτετράδια Εκπαίδευσης, Τεύχος 85, Άνοιξη 2008
Δείτε περισσότερα στοιχεία για τη συγγραφέα και το βιβλίο στον οδηγό ανάγνωσης.
|