1η έκδοση: Μάρτιος 2014
Σειρά: Σύγχρονη ριζοσπαστική θεωρία
Διευθυντής σειράς: Σπύρος Σακελλαρόπουλος
Επανάσταση ή μεταρρύθμιση; Ειρηνικός και κοινοβουλευτικός δρόμος για τον σοσιαλισμό ή προετοιμασία μιας επαναστατικής έκρηξης; Μετασχηματισμός ή συντριβή του αστικού κράτους; H Αριστερά στη Δύση ταλανίστηκε ανάμεσα σε αυτές τις επιλογές κατά τον 20ό αιώνα και συνεχίζει να ταλανίζεται μέχρι σήμερα.
Οι διαδοχικές ήττες των επαναστάσεων μετά τη ρωσική του 1917 έθεσαν το πρόβλημα μιας μακροχρόνιας πλειοψηφικής στρατηγικής που πιθανόν θα περιλάμβανε και την κατάκτηση της διακυβέρνησης με εκλογές. Αυτή η στρατηγική ονομάστηκε «δημοκρατικός δρόμος» προς τον σοσιαλισμό και θεωρήθηκε απότοκη του περίφημου «πολέμου θέσεων» του Γκράμσι. Ωστόσο, στην πραγματικότητα δεν αποτελεί αποτύπωση μιας ενιαίας στρατηγικής αλλά δύο διαφορετικών και διακριτών μεταξύ τους.
Η πρώτη εκδοχή ξεκινά από τη λογική της μαρξιστικής σοσιαλδημοκρατίας των αρχών του 20ού αιώνα (στρατηγική της «φθοράς») και ξεδιπλώνεται μέχρι τον ευρωκομμουνισμό και την Ευρωαριστερά: στο επίκεντρό της βρίσκονται οι πιο «ειρηνικές» και «θεσμικές» προσεγγίσεις του δημοκρατικού δρόμου. Ο Γκράμσι, εδώ, συναντά τον Κάουτσκι. Η στρατηγική αυτή κατέληξε τόσο σε ειρηνικές αναδιπλώσεις (π.χ. Ιστορικός Συμβιβασμός και παρακμή του ιστορικού κομμουνισμού στην Ιταλία) όσο και σε αιματηρές τραγωδίες (Χιλή, Ισπανία). Η δεύτερη εκδοχή, πολύ πιο ρευστή και ασταθής, διερευνά τις διαδοχικές αποτυχίες της επανάστασης στη Δύση, διαλέγεται με τις αντιφάσεις του Γκράμσι και τα όρια της σκέψης του Πουλαντζά, μαθαίνει από τις σύγχρονες εμπειρίες στην Ευρώπη καθώς και στη Λατινική Αμερική.
Μπροστά στο ενδεχόμενο μιας αριστερής διακυβέρνησης στην Ελλάδα, που θα μπορούσε να λειτουργήσει πιλοτικά για την ευρωπαϊκή και διεθνή Αριστερά, το στοίχημα μιας επαναστατικής εκδοχής του πλειοψηφικού/δημοκρατικού δρόμου που θα έθετε το βάρος στη ρήξη με τις καπιταλιστικές και ιμπεριαλιστικές δομές, στη δυαδικότητα της εξουσίας και στην «εξωτερικότητα» των κινημάτων προς τη λογική του αστικού κρατικού μηχανισμού καθίσταται επίκαιρο και μας καλεί να το επανανακαλύψουμε.
-----------------------------------------------------
Παρουσίαση στο Ποντίκι
To αιώνιο πλέον πρόβλημα της Αριστεράς, το οποίο ο εικοστός αιώνας μετέθεσε στον εικοστό πρώτο, είναι ο τρόπος κατάληψης της εξουσίας. H Αριστερά μοιάζει να είναι διχασμένη ανάμεσα στην Επανάσταση και τη Μεταρρύθμιση... Οι ιστορικές αποτυχίες των επαναστάσεων μετά τη ρωσική του 1917 συνέτειναν στον προβληματισμό που οδηγούσε σε μια νέα στρατηγική ανάληψης της εξουσίας μέσα από έναν «δημοκρατικό τρόπο». Ο δρόμος προς την εξουσία μέσω εκλογών κρατά τις ρίζες του από τη μαρξιστική σοσιαλδημοκρατία των αρχών του εικοστού αιώνα και η εξέλιξή της είναι ο Ευρωκομμουνισμός που πιστεύει σε μια ειρηνική και θεσμική διεκδίκηση της εξουσίας. Ο συγγραφέας επαναφέρει τις θεωρητικές αναζητήσεις της Αριστεράς στην επικαιρότητα με αφορμή το ενδεχόμενο μιας αριστερής διακυβέρνησης στην Ελλάδα, η οποία ενδεχομένως θα μπορούσε να λειτουργήσει πιλοτικά για το κίνημα ευρύτερα.
Ξενοφών Μπρουντζάκης, εφημερίδα Ποντίκι, 22.05.14.
------------------------------------------------------
Δείτε εδώ την εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου στο Public Συντάγματος (24.06.14) με ομιλητές τον Ευτύχη Μπιτσάκη, τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον Χαράλαμπο-Σταύρο Κοντονή.
----------------------------------------------------------
Δείτε στον οδηγό ανάγνωσης τα περιεχόμενα και την εισαγωγή του βιβλίου, μια παρουσίαση του βιβλίου στην Εποχή από τον Σ. Κουτρουβίδη (22.06.14), καθώς και μια παρουσίαση στην Ελευθεροτυπία (28.06.14). Aκούστε εδώ πεντάλεπτο του Τόπου σχετικά με το βιβλίο στον ραδιοσταθμό "Στο κόκκινο 105,5" και διαβάστε εδώ την παρουσίαση του βιβλίου στο periodiko.gr
|