Κωδικός Ευδόξου: 41959298
1η έκδοση: Μάιος 2014
Στους αναγνώστες που επέλεξαν αυτό το βιβλίο προτείνουμε επίσης: Πολιτιστική Ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας του Φριντέλ Έγκον και Λαϊκή Ιστορία του Κόσμου του Κρις Χάρμαν.
«Θυμίζει Ντέιβιντ Χιουμ του 20ού αιώνα. Το πνεύμα και η ουσία είναι σχεδόν
απαράλλακτα: εξαιρετική κριτική οξύνοια, γενναιοδωρία πνεύματος».
Richard Shannon, Times Literary Supplement
«Είναι αδύνατον να αποδώσει κανείς περιληπτικά τον πλούτο,
τη διεισδυτικότητα και την πρωτοτυπία αυτού του βιβλίου…
Ένα από τα πιο εκλεκτά έργα στη σύγχρονη ιστορία».
John Clive, New York Review of Books
-------------------------------------
Αυτό το πραγματικά πρωτότυπο βιβλίο, γραμμένο με γλαφυρή γλώσσα και φλεγματικό αγγλικό χιούμορ, κατακτά αμέσως τον αναγνώστη. Πραγματεύεται τη γραφή της ιστορίας ως κλειδί για την κατανόηση της ανθρώπινης κοινωνίας και ως συστατικό μέρος της πολιτισμικής ιστορίας της Ευρώπης και της Αμερικής.
Ο Tζον Μπάροου ζωντανεύει πειστικά το έργο όλων των ιστορικών, από την εποχή του Ηροδότου και του Θουκυδίδη μέχρι σήμερα, εξηγώντας τόσο τις ιδιαίτερες αρετές όσο και τις εμμονές τους, επιτρέποντας στον σύγχρονο αναγνώστη να κατανοήσει πώς και γιατί γράφεται με τον τρόπο που γράφεται η εκάστοτε ιστορία.
Δεν επιδιώκει να είναι η ιστορία ενός πανεπιστημιακού πεδίου, αλλά η ιστορία μιας διαρκούς επιλογής: της επιλογής του παρελθόντος χρόνου και των διαφορετικών τρόπων με τους οποίους οριοθετήθηκε, διερευνήθηκε, παρουσιάστηκε, προβλήθηκε και κάποτε προμήθευσε ακόμα και διδάγματα, καθώς άλλαζε ανάλογα με τις πολιτικές, θρησκευτικές, πολιτισμικές και (συχνότερα) τις πατριωτικές συνθήκες.
Το βιβλίο επιδιώκει επίσης να αλλάξει τις αντιλήψεις μας ως προς τα κύρια σημεία καμπής στην ιστορία της Ιστορίας. Διαλύει ανθεκτικούς μύθους, όπως την άποψη ότι οι αρχαίοι ιστορικοί έγραφαν μόνο σύγχρονη ιστορία και είχαν τελείως κυκλική άποψη για τον χρόνο, ότι ο 18ος αιώνας δεν διέθετε κατανόηση του παρελθόντος και ότι η κριτική μελέτη των πηγών άρχισε με τον Ράνκε τον 19ο αιώνα. Οι ιδέες που είχαν οι ιστορικοί για την εποχή τους και τον πολιτισμό τους αναδύονται με αυθεντικό και συχνά απροσδόκητο τρόπο.
Ο Μπάροου πείθει ότι η αναδρομή στην ιστορία της Ιστορίας είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες τρόπους για να καταλάβουμε το παρελθόν. Κανένα έργο ανάλογης κλίμακας ή φιλοδοξίας δεν έχει επιχειρηθεί μέχρι σήμερα στον δυτικό κόσμο.
---------------------------------------------------------
Παρουσίαση στην εφημ. Το Ποντίκι
[…] Μελετώντας συνεπώς την Ιστορία μέσα από τον τρόπο με τον όποιο τη συνέγραψαν οι ιστορικοί, ο Τζον Μπάροου, με το απαράμιλλο βρετανικό στυλ αφήγησης αλλά και αντίληψης του κόσμου και των γεγονότων, εξηγεί το πώς κατανοούσαν και κατέγραφαν ανά εποχές τα γεγονότα οι διάφοροι ιστορικοί και το γιατί γράφτηκε έτσι όπως γράφτηκε η εκάστοτε Ιστορία! Έτσι, μαθαίνουμε ότι το παρελθόν οριοθετήθηκε, παρουσιάστηκε, διευρύνθηκε, προβλήθηκε κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και αναγκαιότητες που άλλαζαν σε πρώτη ευκαιρία… Ανάλογα με τις πολιτισμικές, θρησκευτικές και πολιτικές συγκυρίες, οι ερμηνείες μεταβάλλονταν. Κάτω από αυτό το πρίσμα, το βιβλίο ανατρέπει αρκετά σημεία καμπής της στερεότυπης αντίληψής μας για τα ιστορικά γεγονότα. Ήδη, ο Τζον Μπάροου σχηματίζει τη γνώμη ότι οι αρχαίοι ιστορικοί δεν έγραφαν μόνο σύγχρονη Ιστορία και δεν διέθεταν αποκλειστικά κυκλική αντίληψη για τον χρόνο. Το ογκώδες βιβλίο είναι γραμμένο με αφηγηματικές αρετές μυθιστορήματος και, ως εκ τούτου, δίχως να στερείται της εντυπωσιακής επιστημονικής επάρκειας που απαιτείται για ένα παρόμοιο εγχείρημα, διαβάζεται άνετα από κάθε αναγνώστη.
Ξενοφών Μπρουντζάκης, Το Ποντίκι, 17.07.14
Διαβάστε στον οδηγό ανάγνωσης τα περιεχόμενα και την εισαγωγή του βιβλίου, καθώς και την βιβλιοπαρουσίαση στο περιοδικό Ιστορικά Θέματα, από την Παυλίνα Χατζηγεωργίου (Τεύχος 151-Ιούνιος 2015). Ακούσετε εδώ το πεντάλεπτο των εκδόσεων Τόπος σχετικά με το βιβλίο, στον ραδιοσταθμό Στο κόκκινο 105,5. Eπίσης, εδώ διαβάζετε όλη την παρουσίαση στο Ποντίκι και εδώ την παρουσίαση του βιβλίου στο blog egomio.
Διατυπώστε τη γνώμη σας για το βιβλίο εδώ
|