1η έκδοση: Νοέμβριος 2015
Στους αναγνώστες που επέλεξαν αυτό το βιβλίο προτείνουμε επίσης: Μπλε καστόρινα παπούτσια του ιδίου συγγραφέα & Τα χρόνια ανάμεσα του Βασίλη Τσιράκη
Το είπαμε, πάσχαν όλοι οι Κολωνιώτες από αυτήν, όλα τα παιδιά του Οιδίποδα, μούργοι και νοικοκυραίοι, αχαμνοί και τρανοί και τη μεταδίδαν και στους επισκέπτες. Εκεί που τους έβλεπες εργώδεις, αεικίνητους, παθιασμένους να συζητούν για δουλειές, για πολιτική, για ποδόσφαιρο και βόλεϊ και να σχεδιάζουν το επόμενο προσεκτικό βήμα προς τη νίκη, εκεί την αμόλαγε κάποιος, «πωπώ, ένα ούζο, μπερεκέτι» ή «πιάσε έναν κεφτέ, Βαγγέλη» ή «ο Γώγος έφερε καϊναρίσιο, άντε γεια μας». Κι αμέσως μεταδιδόταν η αρρώστια της ανεμελιάς με αστρική ταχύτητα και την πέφταν όλοι στο ούζο, στα πειράγματα και στο «να πεθάνει ο θάνατος, τ’ αρχίδια μας τα δυο κουνιούνται στο καμπαναριό». Κι αμέσως ξεχνιόνταν οι μεγαλόπνοοι σχεδιασμοί και τα καθήκοντα και πιάναν στο φτερό τον καλαμπά.
Λένε πως η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα ή ως τραγωδία. Κάποτε στον Κολωνό, στον Λόφο, οι Κολωνιώτες έδωσαν άσυλο στον μιαρό φυγάδα Οιδίποδα που είχε σκοτώσει τον πατέρα του κι είχε παντρευτεί τη μάνα του. Τώρα ένας ξυπόλυτος και τυφλός μαύρος –που ισχυρίζεται ότι είναι βασιλιάς– εμφανίζεται με τον υπασπιστή του και αναζητούν την κόρη του τυφλού, που έχει πέσει θύμα τράφικινγκ. Όχι μόνο για να τη σώσουν, αλλά και για να την παντρευτεί ο πατέρας της, ώστε να επανακτήσει το βασίλειό του από τους στασιαστές.
Τι θα κάνουν οι σύγχρονοι Κολωνιώτες; Θα λειτουργήσουν ρατσιστικά ή θα υπερισχύσει τελικά η παράδοση της φιλοξενίας;
Παρουσίαση στην εφημ. Πριν
Η τραγωδία του Σοφοκλή δεν έχει σταματήσει να εκτυλίσσεται στον Κολωνό, τρεις χιλιάδες χρόνια τώρα. Ένας μαύρος τυφλός βασιλιάς φτάνει στην περιοχή ψάχνοντας για την κόρη του που την έχουν κλέψει προς εκπόρνευση.Ένας ακόμα Οιδίποδας επί Κολωνό. Και συναντιέται με τους θρύλους, παλιούς και σύγχρονους, και την πραγματικότητα της γειτονιάς. Οπότε η ιστορία επαναλαμβάνεται, άλλοτε σαν φάρσα, άλλοτε σαν τραγωδία, άλλοτε σαν νούμερο επιθεώρησης. Ο Οιδίποδας, η Αντιγόνη, η Ιοκάστη, τα άλλα πρόσωπα του δράματος είναι παρόντα σε σύγχρονη εκδοχή για να εκπληρώσουν το ρόλο και τη μοίρα ή για να ορίσουν τα γεγονότα! Μια διασκεδαστική και πικρή αναφορά στο παρόν και στο παρελθόν. Όπου η ιστορία, ο μύθος, η παράδοση δένουν ιδανικά, μέσα στην υπερβολή που γίνεται κανονικότητα. Αυτό το σύντομο μυθιστόρημα έχει γεύση και ομορφιά. Και κάθαρση.
Εφ. Πριν, 20.12.15
Παρουσίαση στο Βήμα από τον Β. Χατζηβασιλείου
(...) Να λοιπόν που ο συγγραφέας καταφέρνει το πιο δύσκολο: να στήσει μια σύγχρονη ιστορία κοινωνικού αποκλεισμού σε ένα αστικό τοπίο που έχει βγει από την καρδιά της αρχαιοελληνικής τραγωδίας. Ο Σκρουμπέλος όμως καταφέρνει και κάτι άλλο: να αναδείξει χωρίς την παραμικρή σοβαροφάνεια την καθημερινότητα της βίας και της παρανομίας. Τα πρόσωπά του είναι ένας χορός από σχεδόν υπερρεαλιστικά σχεδιασμένες φιγούρες που αφήνουν εσκεμμένα τις σπασμωδικές τους κινήσεις να αιωρούνται μεταξύ κωμωδίας και δράματος.
Μολοντούτο ο Σκρουμπέλος μοιάζει να μη νιώθει ασφαλής με τις ισορροπίες του και σπεύδει να γεμίσει την αφήγηση με πλήθος αρχαίες αναφορές, βάζοντας επιπροσθέτως τους ήρωές του να συμπεριφέρονται σαν χθεσινοί κληρονόμοι του Θησέα: κληρονόμοι που οφείλοντας να κατοχυρώσουν τους δεσμούς τους με τον ευκλεή τους πρόγονο προβαίνουν σε πλήθος θεϊκής αφέλειας δηλώσεις για τη δόξα του τόπου στον οποίο γεννήθηκαν. Και σαν να μην έφταναν αυτά ο συγγραφέας έχει κι ένα άλλο άγχος: να πιστοποιήσει τον ρεαλισμό του με καταλόγους φορτωμένους από λόγια της πιάτσας: ένα λεξικό της λαϊκής αργκό που σπανίως συνδέεται οργανικά με τα διαδραματιζόμενα. Και με αυτές τις αβαρίες πάντως το βιβλίο κατορθώνει να μη χάσει στο τέλος τη ζωηράδα και τον σπιρτόζικο λόγο του.
Διαβάστε όλη την πααρουσίαση εδώ
Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Το Βήμα (13.08.16)
Διαβάστε στον Οδηγό Ανάγνωσης τις πρώτες σελίδες του βιβλίου και μια συνέντευξη του Θανάση Σκρουμπέλου στη Δήμητρα Αθανασοπούλου, για το περιοδικό Ηot Doc.
Διαβάστε εδώ μια βιβλιοπαρουσίαση στην Εφημερίδα των Συντακτών (29/11/15), εδώ μια συνέντευξη στην Πόλυ Κρημνιώτη για την Αυγή (29/12/15) και εδώ μια συνέντευξη στον Αλέξανδρο Στεργιόπουλο για toperiodiko.gr (27.05.2016).
Ακούστε εδώ μια συνέντευξη στην Πόλυ Χατζημάρκου για τον ραδιοσταθμό "Στο Κόκκινο Ρόδου" (16/12/15).
Διατυπώστε τη γνώμη σας για το βιβλίο εδώ |