Δείτε εδώ ένα βίντεο με αφορμή τη δεύτερη έκδοση του βιβλίου Δείτε τη σελίδα του βιβλίου στο facebook
H Κατερίνα και η Γεωργία γνωρίστηκαν σε ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο. Η πρώτη ήταν ψυχολόγος και η δεύτερη μητέρα δύο παιδιών με αυτισμό. Στην πορεία, η Κατερίνα έγινε μητέρα και η Γεωργία ψυχολόγος. Το βιβλίο αυτό είναι μια σειρά συζητήσεων ανάμεσά τους, όπου επιλέγουν να μιλήσουν όχι ως ψυχολόγοι αλλά ως μητέρες. Οι συζητήσεις αυτές αποτελούν την αρχή ενός γόνιμου διαλόγου, που θα ανοίξει τους ορίζοντες της σκέψης μας, θα ανατρέψει παγιωμένες αντιλήψεις για τη μητρότητα και θα μας εκπαιδεύσει σε μια νέα ποιότητα συνεργασίας.
Το βιβλίο Μητρότητα, η δύναμη στην αδυναμία είναι ένας οδηγός πλοήγησης στις χαρές και στις δυσκολίες του να μεγαλώνεις ένα παιδί με τυπική ανάπτυξη ή ένα παιδί διαφορετικό. Πάνω απ’ όλα όμως είναι ένας οδηγός αισιοδοξίας αλλά και μια διαρκής υπενθύμιση προς κάθε μητέρα ότι για να έχει ένα χαρούμενο παιδί, οφείλει να εξελίσσει τον εαυτό της και να τον ποτίζει με την ίδια αγάπη, φροντίδα και δύναμη που έχει μέσα της για το παιδί της. Γιατί, όταν γεννιέται ένα παιδί, γεννιέται και μια μητέρα.
αποσπάσματα από το βιβλίο:
Κατερίνα
"Η απαίτησή μας να είναι το παιδί μας ένα παιδί τέλειο, ένα παιδί άριστο μπορεί να είναι το ψαλίδι που θα κόψει τα φτερά του. Κι αυτή η απαίτηση ίσως σημαίνει ότι εμείς δεν έχουμε τα δικά μας φτερά. Ότι χάσαμε την ικανότητα να σκεφτόμαστε δημιουργικά…"
Γεωργία
"Δεν έχουμε εκπαιδευτεί να δεχόμαστε τη διαφορετικότητα. Η κοινωνία μας προάγει την ομοιομορφία και εξοστρακίζει καθετί διαφορετικό. Σαν να απειλείται από το διαφορετικό. Η μάζα χειραγωγείται εύκολα, τα ελεύθερα άτομα όχι…"
Κατερίνα
"Η σύγχρονη μητέρα νιώθει πως είναι συνεχώς υπό εξέταση. Πως πρέπει να παρουσιάζει στην κοινωνία ένα παιδί άψογο, γιατί, αν το παιδί της δεν είναι άψογο, το πιο πιθανό είναι ότι θα κατηγορηθεί εκείνη. Και τι πιο ισοπεδωτικό για μια γυναίκα από την αποτυχία στο πλέον ιερό καθήκον, στο πλέον σημαντικό, στον μητρικό της ρόλο;"
Γεωργία
"Όταν οι άνθρωποι εγκλωβίζονται μόνο στον γονεϊκό ρόλο, συνήθως δεν είναι βοηθητικοί για τα παιδιά τους. Ο Καρλ Γιουνγκ είχε πει πως το μεγαλύτερο βάρος για ένα παιδί είναι η ζωή που δεν έζησαν οι γονείς του…"
Συνέντευξη στο Childit.gr: «Η μητρότητα είναι μια εκπαίδευση με δασκάλους τα παιδιά μας»
Αν κάποιες στιγμές νιώθετε αδύναμες απέναντι στις προκλήσεις της ανατροφής ενός παιδιού, αξίζει να διαβάσετε το βιβλίο «Μητρότητα. Η δύναμη στην αδυναμία». (...)
Γιατί έγινε για μένα πηγή δύναμης;
Επειδή, διαβάζοντας την ιστορία της Γεωργίας, η οποία μεγάλωσε δύο παιδιά με αυτισμό, έζησε ένα διαζύγιο και τον πρόωρο θάνατο του δεύτερου συζύγου της, συνειδητοποίησα ότι όποιες δοκιμασίες κι αν μας περιμένουν, μπορούμε να βρούμε τη δύναμη και το θάρρος να τις αντιμετωπίσουμε, να συνεχίσουμε να παίρνουμε χαρά ακόμα και από τις πιο «μικρές» στιγμές και επιτυχίες, αλλά και να κάνουμε πραγματικότητα τα προσωπικά μας όνειρα (η Γεωργία σπούδασε Ψυχολογία όντας ήδη μητέρα δύο παιδιών με αναπηρία).
Και γιατί αυτός ο διάλογος ανάμεσα στις δύο γυναίκες, με την αμεσότητα της μητέρας και τον αναλυτικό –αλλά σε καμία περίπτωση εξαντλητικό– τρόπο σκέψης της ψυχολόγου, σε κάποια σημεία με έκανε να ταυτιστώ και σε άλλα να ανακαλύψω μια νέα οπτική.
Μια μητέρα δύο παιδιών με αυτισμό και μια ψυχολόγος συνομιλούν και ανακαλούν τις προσωπικές τους στιγμές (...). Αυτό που μας ενώνει μαζί τους είναι η μητρότητα. Το βιβλίο με ψυχραιμία, ειλικρίνεια, σεβασμό, αλήθεια και δίχως περιττούς συναισθηματισμούς, μας καλεί να δούμε τη μητέρα που δυσκολεύεται, που φτάνει στα όριά της, που δεν ζει στο ροζ σύννεφο, και να την αποδεχτούμε. Πραγματικά ενδιαφέρον!
Μάγδα Ζήνδρου 19.03.2019
Διαβάστε στον οδηγό ανάγνωσης τον πρόλογο του Κ. Γκοτζαμάνη και την εισαγωγή του βιβλίου. Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη των συγγραφέων στο 4moms.gr και εδώ μια ενδιαφέρουσα συνομιλία των συγγραφέων στο talk με αφορμή το βιβλίο (13/4/2018).
Δείτε την παρουσίαση του βιβλίου που έγινε την Πέμπτη 18 Μαΐου 2017 στο Polis Art Cafe (και όχι 19/3/2017 όπως εκ παραδρομής γράφτηκε στο DVD). Για το βιβλίο μίλησαν οι: Κάλλι Λάσκαρη (Life Coach), Διονύσης Γουράνιος (Πρόεδρος ΔΣ της οργάνωσης «Γέφυρα Ζωής ΑΜΕΑ Δυτικού Τομέα») και οι συγγραφείς. Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε η ηθοποιός Δώρα Χρυσικού.