1η έκδοση: Mάρτιος 2018
Η Εσπερινή Ουνία ήταν η θωρακισµένη Κιβωτός, µέσα στην οποία έλπιζαν οι ηγεµονίες να περάσουν µπόρες, κατακλυσµούς και κρίσεις. Όµως τις θεοµηνίες τις είχαν κατασκευάσει οι ίδιες Ιεραρχίες που είχαν σχεδιάσει και την υποτιθέµενη διάσωση. Η χειροποίητη αλήθεια τους είχε τα ίδια αγνά συστατικά που είχαν και τα ψέµατά τους.
Ένα φανταστικό αφήγηµα το οποίο εστιάζει στην Εσπερινή Κιβωτό του Νο και στη Χώρα των Γκρεκόνων, ανασκάπτοντας το µεσαιωνικό τους παρόν και µέλ-λον (;).
Ένα παραμύθι, που έχει συνομιλήσει με ένα γνωστό-άγνωστο σύνολο ανθρώπων μέσω ραδιοφώνου. Σε δόσεις πεντάλεπτες, καθημερινές... Έτσι γεννήθηκε. Σε αμοιβαία σχέση με τους ανθρώπους που βρίσκονταν στην άλλη άκρη των ερτζιανών. Όχι απλώς σε αμοιβαία: καθοριστική σχέση. Αλλά και σε ευεργετική συνάρτηση με όσους και όσες ήταν επίσης στην οικεία πλευρά όχι στους δέκτες αλλά γύρω από τους πομπούς.
Παρουσίαση από τον Βαγγέλη Χατζηβασιλείου σε ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο μεσαίωνας του Χερουβείμ δεν είναι η μαύρη και αγράμματη εποχή που μας έρχεται συνήθως κατά νου όταν ακούμε τη λέξη. Είναι ένας μεσαίωνας πλούσιος σε χρώματα, αντιθέσεις και αντιφάσεις, γνωρίζει πώς να αντιμετωπίσει και να χρησιμοποιήσει την προηγμένη τεχνολογία και δεν καταφεύγει σε σωματικά βασανιστήρια. 'Αλλα είναι τα βασανιστήρια από τα οποία υποφέρουν οι κάτοικοι τόσο της Εσπερινής Ουνίας, που αντιπροσωπεύει την Ευρώπη, όσο και της Γκρεκονίας, η οποία είναι βεβαίως η αλωμένη από τα αλλεπάλληλα οικονομικά μέτρα της δημοσιονομικής προσαρμογής Ελλάδα.
Η κοινωνική παρακμή, η εισοδηματική ισοπέδωση, η θηριώδης ανεργία και η εξαθλίωση τάξεων που άλλοτε ανθούσαν χωρίς να έχουν την παραμικρή σχέση με τα μεγάλα αρπακτικά της ιδιωτικής οικονομίας μαστίζουν επί καθημερινής βάσεως τους κατοίκους της Γκρεκονίας, που ό,τι κι αν κάνουν, όπως κι αν το προσπαθήσουν, όπως κι αν πορευτούν, δεν θα αποφύγουν να έρθουν αντιμέτωποι με την καταστροφή. Όσο για τους άλλους, τους ανθρώπους της Εσπερινής Ουνίας, αδίκως πίστεψαν πως το φρούριο που έχτισαν για να προστατέψουν την ευημερία και την ηγεμονία τους θα ήταν αρκετό για να μείνουν μακριά από τα δεινά του υπόλοιπου πλανήτη ο οποίος τους χτυπάει κάθε τόσο ανησυχητικά την πόρτα.
Ο χρόνος της δράσης ξεκινάει στο αφήγημα του Χερουβείμ από το 1010 και φτάνει μέχρι το 1014 (αρκεί να προσθέσουμε σε αυτές τις χρονολογίες μια χιλιετία για να συνεννοηθούμε). Δεν αρκούν, ωστόσο, αυτά γιατί ο συγγραφέας ανατρέχει και στο ιστορικό παρελθόν της Γκρεκονίας, ξεκινώντας από τη διαίρεση μεταξύ βενιζελικών και οπαδών του βασιλιά και φτάνοντας μέχρι τον Εμφύλιο με την ένοπλη σύγκρουση ανάμεσα στην Αριστερά και το μεταπολεμικό κράτος. Όπως σημειώνει σε κάποιο σημείο ο συγγραφέας, καμιά ιστορική περίοδος δεν είναι ανεξάρτητη από την άλλη και ένα προηγούμενο στάδιο εμπεριέχει πάντοτε το σπέρμα που θα κυοφορήσει το επόμενο.
Η μεγαλύτερη αρετή του βιβλίου είναι η ονοματολογία του. Δεκάδες ψευδομεσαιωνικής καταγωγής ονόματα που παίζουν με τα ονόματα των πολιτικών, αλλά και των οικονομικών ή των διοικητικών στελεχών της πρώτης πενταετίας της κρίσης, οδηγώντας σε έναν γλωσσικό οργασμό, ο οποίος τινάζει κάθε πολιτική σοβαροφάνεια και κάθε ρητορικό τερτίπι στον αέρα, για να παραδώσει τα πάντα στην ειρωνεία και τον χλευασμό, χωρίς όμως την ίδια στιγμή να παρασυρθεί στην ευκολία της ηθικολογίας και της καταγγελίας. Γιατί το χιούμορ δεν κάνει μαθήματα ηθικής ούτε αναλαμβάνει χρέη διδασκαλίας.Το μόνο που ξέρει είναι πώς να μας υποδείξει, ανοίγοντας ταυτοχρόνως την καρδιά, τις πηγές της κακοδαιμονίας μας.
Β. Χατζηβασιλείου ΑΠΕ-ΜΠΕ (30/04/18)
Συνέντευξη στην Πόλυ Κρημνιώτη για την Αυγή
«Δεν είναι δυνατόν στη ζωή μας να κυριαρχούν το πνεύμα της 'Νεοφιλιόκβε' ιεραρχίας και το δόγμα της 'Απο-λιτότητας' και να μη σχολιαστούν» λέει ο Βαγγέλης Χερουβείμ. Ο σκιτσογράφος της «Αυγής» πράττει τα δέοντα, ξετυλίγνοντας καθημερινά το νήμα της «Κόκκινης κλωστής» του από τη συχνότητα του 105,5 στο Κόκκινο. Καταφεύγοντας στην πιο γοητευτική ψηφίδα του λαϊκού μας πολιτισμού, σκιτσάρει τα θετικά και τα αρνητικά της εποχής μας. Το ραδιοφωνικό παραμύθι του, που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια από τη μεσαιωνική Γκρεκονία, φτάνει στις μέρες μας με τις κεραίες ανοιχτές σε όσα συμβαίνουν σήμερα στην «εσπερινοουνίτικη» υπερηγεμονία.
Με ακόμη έναν ενδιάμεσο σταθμό στο τυπογραφείο και την «Κιβωτό του Νο» (εκδ. Τόπος) φρεσκοτυπωμένη, ο Βαγγέλης Χερουβείμ μετράει προς στιγμήν τον δεύτερο τόμο της ραδιοφωνικής του αφήγησης. Ως «φρούριο αρνήσεων» συστήνει το καινούργιο του βιβλίο. Η δική του κατάφαση στην παρατήρηση, την κριτική στάση και τη δημόσια κατάθεση σκιαγραφούν πλήρως τις προθέσεις του.
Διαβάστε την συνέντευξη εδώ
εφημ. Αυγή (06/05/18)
Παρουσίαση στην Εφ. Συντακτών από τον Γιάννη Κουλουλά
(...) Η «Κιβωτός του Νο» αποτελεί το δεύτερο μέρος του μεγάλου παραμυθιού των «Σκοτεινών Χρόνων» και ακολουθεί το «Περί Γκρεκόνων Σκιάς» που αναφερόταν στα πρώτα χρόνια των Τροϊκών Μνημονισμένων Σταυροφοριών με πρωταγωνιστές τους Ηγεμόνες της Γκρεκονίας. Υπό μορφή μιας απολαυστικής παρωδίας, περιγράφει τα σημαντικότερα γεγονότα των όψιμων μνημονιακών κυβερνήσεων, την εξέλιξη, καλύτερα καταβαράθρωση, της οικονομίας, το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, τη μετατροπή της Ελλάδας-Γκρεκονίας σε προτεκτοράτο και πολλά από όσα, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, συνηθίσαμε και, ακόμα χειρότερα, διά της σιωπής και απάθειάς μας συγχωρήσαμε. Συνοδεύεται από δεκάδες γελοιογραφίες του Χερουβείμ που δένουν ιδανικά με τη «φανταστική» αφήγηση, υπενθυμίζοντάς μας την εποχή στην οποία αναφέρονται και σκουντώντας μας ευγενικά για να μην την ξεχάσουμε. Το μόνο «ελάττωμα» του βιβλίου, που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του γελοιογράφου Γιάννη Καλαϊτζή και του δημοσιογράφου Γιώργου Ανανδρανιστάκη, είναι πως σταματά με την εγκαθίδρυση του νέου Ηγεμόνα, Αλεξικέραυνου, άρτι μετονομασθέντα σε «Ανεξικέραμο». Ευτυχώς, ο Βαγγέλης Χερουβείμ υπόσχεται ότι θα υπάρξει και ένα ξεχωριστό, τρίτο χρονικό, για αυτόν, ίσως ακόμα πιο ξεκαρδιστικό, λαμβάνοντας υπόψη τα έργα και τις ημέρες της «πρώτη φορά Αριστεράς».
Διαβάστε όλη την παρουσίαση εδώ
γράφει ο Γ. Κουκουλάς, Εφ. Συντακτών (25/06/18)
Διαβάστε στον Οδηγό Ανάγνωσης τον πρόλογο και τις πρώτες σελίδες του βιβλίου.
Δείτε εδώ τη συνέντευξη του Βαγγέλη Χερουβείμ στον Παναγιώτη Φρούντζο, για την εφημ. Documento (24.04.18). Επίσης, εδώ μια παρουσίαση του βιβλίου από τον Νεκτάριο Μουρδικούκη για την εφημ. Παρατηρητής της Θράκης & εδώ ένα άρθρο της εφημερίδας για την παρουσίαση του βιβλίου στην Κομοτηνή.
|