Έξι αυτοδύναμες φωτογραφικές ενότητες βιώνουν σχέσεις συνύπαρξης και επικοινωνίας υπό τον τίτλο The Greek Icon. Εναλλάσσονται και αλληλοσυμπληρώνονται όπως τα συνθετικά συστατικά μιας επιβλητικής τοιχογραφίας. Συνδέονται με τα δεσμά της μνήμης, όχι με την έννοια της αναπόλησης, της προσωπικής μνήμης, αλλά εκείνης που στοιχειοθετεί και δίνει αξία στις συνθήκες και τις διαφορετικές μορφές της ζωής, στα γεγονότα, στις συμπεριφορές, στο κοινωνικό και το φυσικό τοπίο μιας χώρας, τόσο στην ύπαιθρο όσο και στο άστυ.
«Για μένα ήταν πάντοτε πρόκληση η εικόνα της Ελλάδας», μου είπε με ευθύτητα ο Ανδρέας Ζαχαράτος. Σε μια μεγάλη λοιπόν κλιμακωτή παράταξη φωτογραφιών, οι οποίες οριοθετούνται από τις χρονολογίες 1979-2018, παρουσιάζεται αυτό που ο φωτογράφος επεδίωκε: ο εαυτός του σε σχέση με τον τόπο που γεννήθηκε και ζει· το τυχαίο, το υπαρκτό και συχνά απαρατήρητο, το άγνωστο, η επικαιρότητα, η θρησκευτικότητα, η ευλάβεια, η παιδική ηλικία, οι λαϊκοί άνθρωποι, η αρχαία ανάμνηση, μικρά επεισόδια, καθημερινές σκηνές αλλά και χαρακτηριστικές λήψεις που επισημαίνουν τη διαφοροποίηση και την κατηγοριοποίηση στο ίδιο εδαφικό στερέωμα. Συγχρόνως υποδεικνύεται η μακρά προετοιμασία, η επίμονη και ακατάπαυστη έρευνα ώστε να ενσαρκωθεί με πλαστικό – αρμονικό – τρόπο το πνεύμα των σύγχρονων ελληνικών χρόνων στην παρούσα μονογραφία, στους τόνους του γκρι.
Χρόνια αθωότητας.Τόπος. Στον θεό που εμπιστευόμαστε. Περιφέρεια. Η πόλη απέναντί μου. Σύνθεση. Με αυτές τις επικεφαλίδες, η ακολουθία των φωτογραφικών ενοτήτων του The Greek Icon μας ταξιδεύει ενεργοποιώντας την κρίση, το συναίσθημα και την υπενθύμιση πως όσα παρατηρούμε, συμβαίνουν, συνέβησαν, πολλοί από μας τα έχουν ζήσει, τα έχουν απαντήσει και συνεπώς αναγνωρίζουν τον τοπικό και εθνικό μας εαυτό.
Τζένη Λυκουρέζου, Φωτογράφος – Επιμελήτρια
(από τον πρόλογο του έργου)
Η καινούργια δουλειά του Ανδρέα Ζαχαράτου The Greek Icon έρχεται να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα του φωτογράφου και να προσθέσει στην τέχνη της φωτογραφίας μια ακόμα ειλικρινή προσέγγιση της πραγματικής ανθρώπινης ζωής.
Σπύρος Σκιαδόπουλος, Διευθυντής της Leica Akademie Greece
Ο Ανδρέας Ζαχαράτος, στο νέο του λεύκωμα, στρέφει τον φακό του στο σύνολο της ελληνικής Επικράτειας, επιχειρώντας να σκιαγραφήσει μέσα από διαφορετικά θεματικά κεφάλαια μια σύγχρονη και συνάμα διαχρονική προσωπογραφία της Ελλάδας.
Τάκης Τζίμας, Εκδότης του περιοδικού Φωτογράφος
Συνέντευξη του Ανδρέα Ζαχαράτου στον Αλέξανδρο Σωματαρίδη για το FMAG.GR
(...) Στο THE GREEK ICON υπάρχουν φωτογραφίες από το 1979, επιλέχθηκαν μέσα από έναν όγκο ίσως και 20.000 αναλογικών και ψηφιακών αρχείων. Σχημάτισα έναν προσχέδιο, έχοντας στο μυαλό πως θέλω εγώ την Ελλάδα, πως την βλέπω, πως μου προέκυψε. Αυτό γίνεται μέσα από τις έξι ενότητες του βιβλίου. Η σύνθεση όπου περικλείονται οι αρχαιότητες, η αρμονία, η θρησκεία, οι πόλεις και η περιφέρεια, οι άνθρωποι, οι κοινωνικές συγκρούσεις που από το 1979 και μετά πάντοτε υπήρχαν. Μπορεί τώρα να φαίνονται περισσότερο αλλά πάντα υπήρχαν φτωχοί και πλούσιοι. Αυτά μου έδιναν το ερέθισμα να φωτογραφίζω.
Όταν σχηματοποίησα τις ενότητες, άρχισα να χωρίζω το υλικό μου ανάλογα. Εκεί, ένα παιδί των φαναριών 5-7 χρονών κάνει την αντίθεση με ένα καλοντυμένο παιδί που επισκέπτεται το αρχαιολογικό μουσείο. Μέσα στην κάθε ενότητα υπάρχουν τέτοια δίπτυχα, γιατί η Ελλάδα είναι μια χώρα αντιθέσεων. Άσπρο μαύρο, το ενδιάμεσο δεν υπάρχει. Η αντίθεση σε κρατά βεβαίως σε μια εγρήγορση, να παλεύεις, να μην είσαι αδιάφορος, χωρίς πάθος. Ίσως μας ταιριάζει ή έχουμε προσαρμοστεί σε αυτό. Κάτι διαφορετικό από αυτό μας φαίνεται περίεργο.
Διαβάστε όλη την συνέντευξη εδώ
Α. Σωματαρίδης για το fmag.gr
Συνέντευξη στη Μάγδα Παπαδημητρίου Σαμοθράκη για το bookia.gr
(...)Η χώρα μας, γεμάτη αντιθέσεις και προκλήσεις, οδήγησε το βλέμμα μου μέσα από το φίλτρο της ψυχής να δημιουργήσει εικόνες, που ενώ για πολλά χρόνια παρέμεναν στο αρχείο μου, γυρόφερνε πάντα στο μυαλό μου μια σκέψη η οποία μου ψιθύριζε επιτακτικά ότι έχω κι εγώ υποχρέωση απέναντι στην χώρα που μου έδωσε συγκινήσεις, χαρές, λύπες, ενθουσιασμό ή απογοήτευση. Ήταν μία πρόκληση, ένοιωθα ότι θέλω να τα βάλω μαζί της και μόνο το 2016 ξεκαθάρισε μέσα μου η μεγάλη εικόνα του The Greek Icon. Η Εικόνα που καταχωρήθηκε στις κεφαλαιώδεις ενότητες: Χρόνια της αθωότητας. Τόπος. Στον Θεό που εμπιστευόμαστε. Περιφέρεια. Η πόλη απέναντι μου. Σύνθεση. Και μετά όλα έγιναν πολύ εύκολα.
Διαβάστε όλη τη συνέντευξη εδω
γράφει η Μ. Παπαδημητίου-Σαμοθράκη
(bookia.gr, 12/02/19)
Δείτε την συνέντευξη του Ανδρέα Ζαχαράτου στην ΕΡΤ3, εκπομπή «Με το τρία» με την Έλσα Ποιμενίδου (01.02.19) και εδώ ένα βίντεο με αφορμή τη έκδοση.