Το βιβλίο εξετάζει τη διαμόρφωση και τον μετασχηματισμό του σημερινού κινεζικού κράτους. Αναλύει τα βασικά χαρακτηριστικά της κρατικής εξουσίας, τον τρόπο με τον οποίο συγκροτήθηκε, τα στάδια και τις συνθήκες υπό τις οποίες μετεξελίχθηκε, τις κατευθύνσεις προς τις οποίες αναπτύχθηκε.
Μελετά ιδίως τους σημερινούς θεμελιώδεις πολιτειακούς θεσμούς του, τη σχέση του με τις διάφορες κοινωνικές τάξεις, την επίδρασή του στην οικονομία, τη φυσιογνωμία και τον ρόλο του ΚΚ Κίνας, ανιχνεύει τις πιθανές τάσεις εξέλιξης του κινεζικού κράτους.
O συγγραφέας επιχειρεί μια ψύχραιμη, διεισδυτική ανάλυση μακριά από λογικές ωραιοποίησης ή δαιμονοποίησης, συνεισφέροντας έτσι στην κατανόηση της σύγχρονης Κίνας.
Παρουσίση στην εφημ. Πριν από το Δ. Γρηγορόπουλο Αναλύοντας την εξέλιξη του μεγαλύτερου κράτους στον κόσμο
(...) Η σύγχρονη Κίνα είναι αναμφισβήτητα η ανερχόμενη οικονομική και γεωστρατηγική υπερδύναμη. Αυτονόητη λοιπόν ανάγκη αποτελεί η μελέτη της εξέλιξης της σύγχρονης Κίνας από τη νικηφόρα σοσιαλιστική επανάσταση ως τη μετεξέλιξή της σε σύγχρονη ιμπεριαλιστική δύναμη.
Στη μελέτη του Δημήτρη Καλτσώνη επιχειρείται η ανάδειξη και ανάλυση του κοινωνικού χαρακτήρα της κρατικής εξουσίας στην Κίνα, αλλά και της εξελισσόμενης οικονομικής βάσης και της διαλεκτικής σχέσης της με το κράτος. Η μελέτη συνοψίζεται σε τέσσερα θεμελιώδη ερωτήματα: Ποια ήταν τα χαρακτηριστικά της κρατικής εξουσίας που δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της επανάστασης που ολοκληρώθηκε το 1949; Πώς μετεξελίχθηκε το κράτος; Ποιοι παράγοντες επέδρασαν και σε ποια κατεύθυνση; Τι είναι σήμερα το κινέζικο κράτος;
Η μελέτη του κρατικού φαινομένου στην Κίνα από τον συγγραφέα βασίστηκε σε σημαντικό βαθμό στη μελέτη των Συνταγμάτων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, αφού κάθε Σύνταγμα αντικατοπτρίζει σε σημαντικό βαθμό τις κυρίαρχες οικονομικές και πολιτικές σχέσεις. Διακρίνονται τέσσερις σημαντικές περίοδοι στην εξέλιξη του κράτους μετά την επικράτηση της επανάστασης. Η πρώτη ξεκίνησε απ’ το 1949 και ολοκληρώθηκε περίπου το 1958, όταν άρχισε η (δεύτερη) ταραχώδης περίοδος με το «μεγάλο άλμα μπροστά», που έκλεισε με την «πολιτιστική επανάσταση» και τον θάνατο του Μάο (1978). Η τρίτη περίοδος ξεκίνησε από το 1978 και διήρκεσε μέχρι το 1993. Ακολούθησε μέχρι σήμερα η τέταρτη περίοδος, της οποίας κυρίαρχο χαρακτηριστικό είναι η μετάβαση στην οικονομία της αγοράς.
Διαβάστε την παρουσίαση εδώ
Γράφει ο Δ. Γρηγορόπουλος, Πριν, 22.02.2022
Δείτε εδώ τη συνέντευξη του συγγραφέα στην εκπομπή του Δημήτρη Μανιάτη στο One Channel (07.11.19) & εδώ διαβάστε το άρθρο του συγγραφέα στην εφ. Αυγή με τίτλο: Κίνα, αυτή η άγνωστη (11.11.19).
Ακούστε εδώ μια συζήτηση για το βιβλίο στην εκπομπή Ενθέματα με καλεσμένο τον Δημήτρη Καλτσώνη (συντακτική ομάδα Ενθεμάτων: Αδάμ Γιαννίκος, Δημήτρης Παπανικολόπουλος και Βασίλης Ρόγγας, Στο Κόκκινο08.02.20) και εδώ τη συνέντευξη του συγγραφέα στο Νόστιμον Ήμαρ (thepressproject, 57:33 , 04.02.2020)
Δείτε παρακάτω την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου, που έγινε στις 26 Νοεμβρίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Για το βιβλίο μίλησαν οι: Γιάννης Κουζής (κοσμήτορας Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου), Ελίνα Μουσταΐρα (καθηγήτρια Συγκριτικού Δικαίου Νομικής ΕΚΠΑ), Κώστας Ράπτης (δημοσιογράφος) και ο Σπύρος Σακελλαρόπουλος (καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και ο συγγραφέας).