ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΟΤΙΒΟ EBOOKS
Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Γληνού
Γονείς και παιδί
Διαπολιτισμική εκπαίδευση
Διδακτική
Διδακτική των Επιστημών
Διεπιστημονικές προσεγγίσεις
Δίκαιο
Εγκληματολογία
Ειδική Αγωγή
Εκπαίδευση: Θεωρία και εφαρμογές
Επιστήμες & Τεχνολογία
Επιστημολογία
Ιστορία
Κλιματική Κρίση
Κοινωνικές επιστήμες
Κοινωνική Ανθρωπολογία
Κοινωνική Πολιτική
Κοινωνική Ψυχιατρική
Κοινωνιολογία
Κοινωνιολογία του Πολιτισμού
Λαογραφία
Λεξικό
Μαρξιστική θεωρία
Μαρτυρίες
Μέθοδοι έρευνας και Στατιστική
Μελέτες - Ερευνα
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
Οικολογία
Οικονομία
Παιδαγωγικά
Πολιτική
Πολιτική και Ιστορία
Πολιτισμική Ιστορία
Σειρά mέta / Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού
Σεξουαλικό Δίκαιο
Σημειολογία
Σύγχρονη Ριζοσπαστική Θεωρία
Φιλοσοφία
Φύλο – Σεξουαλικότητα
Ψυχιατρική
Ψυχική Υγεία
Ψυχοθεραπεία-Ψυχανάλυση
Ψυχολογία
Ψυχολογία & Δίκαιο
Αναζήτηση
Συγγραφείς
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Τίτλοι
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Περιοδικά
ΑΝΤΙΓΟΝΗ
ΚΡΙΣΗ
ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
ΟΥΤΟΠΙΑ
ΣΥΝΑΨΙΣ
Πρακτορευόμενα
GRANT THORNTON
KOMMON
NEΔΑ
PUBLIC ISSUE
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΙΡΟΓΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΙΕΘΣ
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κύπρου
ΠΡΑΚΤΟΡΕΥΣΗ
ΣΥΝΑΨΕΙΣ
Links
Οδηγός Ανάγνωσης
Κατάλογοι
Τα νέα του Τόπου
Κυριακή 1 Δεκεμβρίου: ''Την εποχή που τα φίδια αλλάζουν δέρμα'' παρουσίαση του βιβλίου της Μαρώς Κάργα στην Τήνο
Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου: "Η συστημική φύση της αστυνομικής βίας στην Ελλάδα" παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα
Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου: "Αρχίζει το ματς" παρουσίαση του βιβλίου του Θανάση Σκρουμπέλου στην Αθήνα
Σάββατο 7 Δεκεμβρίου: ''Λαύριο αναλυόμενο" παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Μπιθυµήτρη στο Λαύριο
Παρασκευή 29 Νοεμβρίου: ''8 μήνες που συντάραξαν την Ελλάδα" παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Στρατούλη στο Κιάτο
Τρίτη 26 Νοεμβρίου: ''Η νύχτα που έφυγε ο Παύλος" παρουσίαση του βιβλίου του Ξενοφώντα Κοντιάδη
Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου: ''Κριτική Δημόσια Ανθρωπολογία'' σε επιστημονική επιμέλεια Ειρήνης Αβραμοπούλου & Ελένης Παπαγαρουφάλη, παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα
Κυριακή 1 Δεκεμβρίου: ''Ο Ιδεολόγος'' παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Αραπάκη στον Αγ. Δημήτριο
Περισσότερα »
Το Γράμμα του Τόπου
Γράμμα του Τόπου
Δελτίο παραγγελίας

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε σε excel το δελτίο παραγγελίας των βιβλίων του Τόπου.

Όροι χρήσης

Παρακαλούμε, πριν την παραγγελία σας να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου, τους Όρους Χρήσης και πληροφορίες για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων.

ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑ » Πολιτική
Μια λοξή ματιά στην ιστορία

Μια λοξή ματιά στην ιστορία
200 χρόνια νεοελληνικού κλαυσίγελου
 

Ελευθεράτος Διονύσης

Σελ.: 480
Σχήμα: 17 x 24
ISBN: 978-960-499-320-8
Τιμή: 17,40 €
Τιμή online: 15,82 €


  Προσθήκη στο καλάθι

Δελτίο τύπου & Εξώφυλλο

1η έκδοση: Οκτώβριος 2020

Αναρίθµητα γεγονότα, ιδεολογήµατα και µοτίβα µάς προ(σ)καλούν να προσχωρήσουµε στην ευκολία του κλισέ «η Ιστορία επαναλαµβάνεται». Ολόιδια, φυσικά, δεν επανεµφανίζεται η Ιστορία, αλλά πλάθει άκρως ενδιαφέροντα déjà vu.

Πόσο µοιάζουν οι υποθέσεις Siemens του Μεσοπολέµου και του 1953-1957 µε όσα είδαµε από το 1990; Πώς λειτούργησαν, τι προοιώνισαν τα οικονοµικά σκάνδαλα του 1928-1932 και του 1946-1951; Τι δείχνει η καταπληκτική οµοιότητα ανάµεσα στους σηµερινούς αφορισµούς εναντίον αλλοδαπών προσφύγων κι εκείνους σε βάρος των «τουρκόσπορων» του 1922;

Άφθονα συµβάντα, γνωστά ή άγνωστα, φαντάζουν «πρόγονοι» όσων έµελλε να ζήσουµε πολύ αργότερα. Χρηµατιστηριακό σκάνδαλο του 1872-1874 συνδέει το καφενείο «Ωραία Ελλάς» µε τη Σοφοκλέους του 1999. Αστυνοµικοί ξυλοκοπούν φοιτητές που διαδηλώνουν υπέρ της δωρεάν εκπαίδευσης και του άρθρου 16 του Συντάγµατος, αλλά όχι στη δεκαετία του 1960, του «15%», ή στη Μεταπολίτευση. Στην εποχή του Τρικούπη. Στον Μεσοπόλεµο ένα… άφαντο θωρηκτό, γερµανικής κατασκευής, διεκδικεί την ιδιότητα του «πατέρα» του «γερµένου» υποβρυχίου «Παπανικολής». Η δε εµπλοκή του Αγίου Όρους στο Μακεδονικό, όταν δεν πυροδοτούσε διπλωµατικές µάχες, προκαλούσε… καλογερικό ξύλο (1905). Και τόσα ακόµη…

Ο ∆ιονύσης Ελευθεράτος, πέντε χρόνια µετά τα Λαµόγια στο χακί, ξεψαχνίζει τον Τύπο, αρχίζοντας από τα χρόνια του Όθωνα. Αναζητά ερµηνείες και συνέπειες συµβάντων, σε πολιτική, οικονοµία, κοινωνία, ήθη καθηµερινότητας. Παρακολουθεί διαµάχες, ανακωχές, σταθερές ρότες, «κυβιστήσεις», ευφυείς κινήσεις, γκάφες, σε ένα συνεχές «ταγκό» του δράµατος µε την κωµωδία…

 

Παρουσίαση στα Χανιώτικα Νέα από τον Γ. Κώνστα

(...) Στο νέο βιβλίο του δημοσιογράφου Διονύση Ελευθεράτου “Μια λοξή Ματιά στην Ιστορία – 200 χρόνια νεοελληνικού κλαυσίγελου” παρουσιάζονται και αναλύονται εξονυχιστικά δεκάδες ανάλογες ιστορίες από την ίδρυση του ελληνικού κράτους μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Με βασικό όπλο την έρευνα στα δημοσιεύματα του τύπου της εποχής, το χιούμορ αλλά και την διεισδυτική ματιά σε γεγονότα, πρόσωπα και πράγματα ο συγγραφέας καταφέρνει να κάνει το επόμενο κεφάλαιο πιο ενδιαφέρον από το προηγούμενο, την κάθε ιστορία και πιο συναρπαστική δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στον αναγνώστη να …αναρωτηθεί για πολλά από όσα βιώνει ειδικά την τελευταία δεκαετία και κατά πόσο αποτελούν φρικτή επανάληψη του παρελθόντος. Θα τολμούσα να ξεχωρίσω τα κεφάλαια για το χρηματιστηριακό σκάνδαλο “Λαυρίου” και τους εθνικούς ευεργέτες, τα δύο κεφάλαια που αφιερώνονται στην “περιποίηση” των Μικρασιατών προσφύγων από τους “γηγενείς” και τον τύπο της εποχής, εκείνα για τη Φρειδερίκη, τον “Κοκό”, τις βασιλικές προίκες και τα μυθικά τους προνόμια… Ένα βιβλίο που διαβάζεται απνευστί και αποτελεί την καλύτερη συνέχεια του “Λαμόγια στο Χακί” του προηγούμενου βιβλίου του Δ. Ελευθεράτου που αποκάλυψε πως η επταετία των Συνταγματαρχών αποτελούσε το βασίλειο της ρεμούλας, της μίζας και του νεποτισμού… Σε κάθε περίπτωση μια συγγραφική προσπάθεια που αξίζει να μελετηθεί.

Διαβάστε όλη την παρουσίαση εδώ
γράφει ο Γ. Κώνστας για τα Χανιώτικα Νέα (07.11.20)

 

Παρουσίαση στο Ποντίκι από την Μαρία Μητσοπούλου

(...) Φεύγοντας από τη μεγάλη εικόνα της επίσημης ιστοριογραφίας – όπως προϊδεάζει και ο τίτλος – ο συγγραφέας στενεύει το πλάνο του κι επικεντρώνει, «ζουμάρει» πάνω σε πτυχές της πολιτικής και κοινωνικής επικαιρότητας της εκάστοτε εποχής, όπως αυτές αλιεύονται από τον Τύπο, εφημερίδες και περιοδικά – δημοσιογράφος γαρ ο ίδιος, εκτός… από «ιστοριοδίφης», όπως σχεδόν λέει στην εισαγωγή, και βιβλιοπόντικας θα λέγαμε εμείς. Στόχος, να αναδειχθούν τα ψιλά γράμματα της Ιστορίας, τα οποία για λόγους σκοπιμοτήτων ή μη δεν καταγράφονται στις προσεγγίσεις των ιστορικών που διαβάζουν τα γεγονότα από τη σκοπιά της εθνικής αφήγησης.
Αντιθέτως, επιχειρεί μια επισκόπηση από την πλευρά της κοινωνικής ή κοινωνιολογικής διάστασης, και μ’ αυτήν την έννοια θα μπορούσε να πει κανείς αστειευόμενος ότι το βιβλίο αποτελεί και μια… ρελάνς στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία έριξε στην πυρά το μάθημα της Κοινωνιολογίας ώστε «‘‘η Ιστορία να πάψει να είναι κοινωνικού χαρακτήρα’’ και να ‘‘αναπτύσσει την εθνική αφήγηση’’». Αναφέρεται άλλωστε ο Ελευθεράτος στην εισαγωγή στο «δόγμα Κεραμέως», την προώθηση της «καθωσπρέπει», όπως λέει, ιστοριογραφίας με εξοβελισμό του «κοινωνικού», που ενέχει τον κίνδυνο ουκ ολίγα γεγονότα να μένουν ανερμήνευτα: «Το κοινωνικό ανάγεται λοιπόν περίπου σε αντεθνικό σαράκι… Δεν πρέπει να απασχολούν την Ιστορία κοινωνικές αντιθέσεις, διαστρωματώσεις και συγκρούσεις. Και τα ιστορικά φαινόμενα που οφείλονται σε κάποια απ’ όλα τούτα;». Μια τέτοια προσέγγιση, λέει ο συγγραφέας, αδυνατεί να φωτίσει κορυφαία γεγονότα, ακόμη και την ίδια την Επανάσταση του 1821. (...)

Διαβάστε όλη την παρουσίαση εδώ
Γράφει η Μαρία Μητσοπούλου, Ποντίκι 05/11/2020

 

Συνέντευξη του συγγραφέα στο Documento
«Ιδια σόγια, ίδιες ιδιότητες!»

Μια συζήτηση με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα με αφορμή το καινούργιο του βιβλίο, μια συνέντευξη που περιστράφηκε γύρω από τους κύκλους της Ιστορίας που είναι ταιριασμένοι με το σήμερα κι αταίριαστοι με το εθνικό αφήγημα.
Τουλάχιστον δύο χρόνια χρειάστηκε ο Διονύσης Ελευθεράτος για να ετοιμάσει το νέο του βιβλίο, συγκεντρώνοντας υλικό το οποίο «τουλάχιστον έδινε ερεθίσματα κι επειδή ήταν ωραία αποφάσισα να ακολουθήσω τους συνήθεις δρόμους, βιβλιογραφία και πολύ Τύπο, για να βρω περισσότερα. Αν υποθέσουμε ότι η βιβλιογραφία είναι ο χάρτης, για να δεις μερικά από κοντά χρειάζεσαι πυξίδα. Πυξίδα και κιάλι. Και είναι πραγματικά πολύ γοητευτικό να χάνεσαι στον Τύπο». Όσο για το εξώφυλλο, για το οποίο του επισημαίνουμε ότι προκαλεί και παραπέμπει στα «Κλασικά Εικονογραφημένα», αναφέρει ότι «ο Soloup έκανε πολύ καλή δουλειά και στα “Λαμόγια στο χακί”, αλλά εδώ δίνει πραγματικά ρέστα».

Η ματιά σου στην Ιστορία δεν είναι λοξή, είναι ευθεία.
Είναι δύσπιστη όταν ατενίζει στερεότυπα αυτών που συνθέτουν το εθνικό αφήγημα. Ιστορικός δεν είμαι, αλλά δημοσιογράφος που αγαπά και ψάχνει την Ιστορία. Το λοξή έχει να κάνει με την επιλογή των ιστοριών, τις οποίες θεωρώ ότι ανέλυσα όσο γινόταν με βασικό μοχλό τον Τύπο.

Έχεις εντοπίσει πολλά γυρίσματα της ιστορίας, πάρα πολλά κοινά στοιχεία. Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα ή οι ίδιες δυνάμεις συντείνουν στη διαχείριση μίας κατάστασης;
Η αλήθεια είναι ότι η ιστορία –αυτό τουλάχιστον πιστεύω και έχουν δίκιο που το διακηρύττουν μεγάλοι φιλόσοφοι– δεν επαναλαμβάνεται η ίδια με τον ίδιο τρόπο. Πολλές εκφάνσεις της, πολλά παιχνιδίσματά της μοιάζουν déjà vu. Ακριβώς η παρατήρηση ήταν που με έβγαλε από τον προβληματισμό με ποιο κριτήριο να επιλέξω ιστορίες και να ταξινομήσω αυτό το υλικό. Προς αυτοτελείς ιστορίες προσανατολιζόμουν έτσι κι αλλιώς καθώς δεν έχει αξία να κάνω ένα βιβλίο με ισότιμη κατανομή υλικού από εποχή σε εποχή και με ενδελεχή ανάλυση, μιας και γι' αυτό υπάρχουν εξαιρετικά βιβλία ιστορικών. Ήθελα να κάνω ζουμ σε συγκεκριμένες ιστορίες που να εξασφαλίζουν αντιπροσωπευτικότητα διαφορετικών εποχών. Όσο μέσα από αυτό στόχευα να φαίνονται τα στοιχεία από αυτό το υλικό τόσο καρφωνόταν στον νου μου η ατάκα του Οτάβιο Πας: «Δεν γνωρίζω αν επαναλαμβάνεται η ιστορία, ξέρω όμως ότι οι άνθρωποι αλλάζουν ελάχιστα». Δηλαδή βλέπεις επιχειρηματολογίες, δόγματα ή μεθοδολογίες που σου φαίνονται πολύ πρόσφατα σε πολλά.(...)
 

Διαβάστε όλη την συνέντευξη εδώ
Θανάσης Καραμπάτσος & Παναγιώτης Φρούντζος για το Documento (09/11/2020)

 

Παρουσίαση στην Εποχή από τον Κώστα Αθανασίου
Σκαλίζοντας κρυφές γωνιές της Ιστορίας

Ο Διονύσης Ελευθεράτος λέει εξαρχής πως το κίνητρο για τη συγγραφή του νέου του βιβλίου ήταν «το ορόσημο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821», που υπήρξε και έναυσμα για να θυμηθεί ο συγγραφέας και κάποιες προηγούμενες επετείους, τα 150 χρόνια (1971, μέσα στη χούντα), τα 100 χρόνια (1921, όταν πια υπήρχαν σαφείς ενδείξεις ότι «στη Μικρά Ασία μπορεί να ενταφιαζόταν η Μεγάλη Ιδέα»), τα 50 χρόνια (1871, όταν κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν τα μεταλλεία του Λαυρίου, η «εμπροσθοφυλακή μιας βιομηχανοποίησης που σιγά σιγά χάραζε στη χώρα» προτού ενταφιαστεί, μαζί με τις ελπίδες τόσων ανθρώπων, από την κερδοσκοπία τραπεζιτών και «εθνικών ευεργετών»).

Ο Ελευθεράτος δεν είναι ιστορικός, είναι δημοσιογράφος, και στο βιβλίο αυτό ρίχνει την ιστοριοδιφική ερευνητική ματιά του σε σκοτεινές γωνίες και πτυχές πίσω από την «επίσημη» και «σχολική» ιστορία, σε ενοχλητικές αλήθειες τις οποίες η σιδερωμένη «εθνική» ιστορική αφήγηση προτιμά τουλάχιστον να υποτιμά και να αποσιωπά: όπως λέει ο συγγραφέας, «η “καθωσπρέπει” αντιμετώπιση της Ιστορίας κρύβει, αγιοποιεί, στρογγυλεύει κι απονευρώνει». Και προσπαθεί να προσαρμόζει στην κυρίαρχη αφήγηση. Είναι άλλωστε παγκοίνως γνωστό ότι ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν μια μάχη κατά του λαϊκισμού…

Ο συγγραφέας επιλέγει μια σειρά από γεγονότα τα οποία είτε δεν έχουν κεντρική θέση σε μια ορισμένη εκδοχή «επίσημης» ιστορίας είτε, αν αποτυπώνονται σε αυτήν, γίνεται με τρόπο στρεβλό, μερικό, υποφωτισμένο. Κάθε τέτοιο γεγονός καταλαμβάνει ένα κεφάλαιο και ο συγγραφέας φροντίζει πάντα να το τοποθετεί στο γενικότερο πολιτικοκοινωνικό πλαίσιο της εποχής στην οποία συμβαίνει, ενώ δεν λείπουν και οι «γέφυρες» με το σήμερα, καθώς ο Ελευθεράτος δεν παραλείπει να αναδεικνύει ομοιότητες και παραλληλισμούς με πρόσφατα γεγονότα.

Μεταξύ πολλών άλλων, μιλάει για επιβολές φόρων, περικοπές μισθών ή παρεμβάσεις ξένων δανειστών, αλλά και για κοινωνικές αντιδράσεις, διαμαρτυρίες και εξεγέρσεις, αναφέρεται αναλυτικά στο τεράστιο χρηματιστηριακό σκάνδαλο των μεταλλείων του Λαυρίου («το μεγάλο κόλπο του Α. Συγγρού», ο οποίος έγινε «εθνικός ευεργέτης» μετατρέποντας σε δωρεές ένα μέρος από τα κέρδη των οποίων τα συστατικά ήταν, κατά τον Εμμανουήλ Ροΐδη, «δάκρυον ορφανού, στεναγμοί χήρας, πείνα συνταξιούχου», αλλά και «νωθρότης εισαγγελέως» και βεβαίως «ευήθεια μετόχου»), περιγράφει τα φοιτητικά συλλαλητήρια και τα επεισόδια του 1892, όταν κατά παράβαση του άρθρου 16 του Συντάγματος επιβλήθηκαν δίδακτρα στα πανεπιστήμια, συζητάει πολλά φαινόμενα και γεγονότα γύρω από τη «Μεγάλη Ιδέα» και τις διαδοχικές εξάρσεις του ελληνικού εθνικισμού, θυμάται μεγάλα σκάνδαλα που «γίνονται, αν χρειαστεί, χρήσιμοι μοχλοί για μεγάλες πολιτικές ανακατατάξεις», σχολιάζει τον διαχρονικό ρόλο του Τύπου και των εκδοτών, σκαλίζει τις ιστορίες ανθρώπων που έγιναν μεγαλοπαράγοντες της ελληνικής οικονομικής ζωής λίγα χρόνια αφότου είχαν δικαστεί (και αθωωθεί «λόγω αμφιβολιών», όπως πολλοί…) για δωσιλογισμό, και άλλα πολλά.

Η ιστορία βέβαια δεν επαναλαμβάνεται. Όταν όμως διαβάζει κανείς την άγρια επίθεση της Βραδυνής κατά των προσφύγων που είχαν έρθει στην Ελλάδα το 1922, σε άρθρο με τίτλο «Αφγανιστανούπολις», δεν μπορεί να μη θυμηθεί κάποια πανό στην πλατεία Βικτωρίας αλλά και τις κραυγές κάποιων μεγαλοδημοσιογράφων που χαρακτήριζαν την Αθήνα «Καμπούλ». Και, βέβαια, η συγκεκριμένη εφημερίδα δεν ήταν η μόνη που συμμετείχε τότε στις επιθέσεις των «γηγενών» ενάντια στους «τουρκόσπορους» και τις «παστρικιές» που είχαν έρθει πρόσφυγες μετά την ήττα του ελληνικού στρατού.

Κώστας Αθανασίου, Εποχή (15/11/20)

 

Παρουσίαση του Νίκου Γιαννόπουλου στο news247
Η χολέρα στην Αθήνα το 1854 και ο κορονοϊός: Οι ανατριχιαστικές ομοιότητες της Ιστορίας

Μέσα από το βιβλίο του Διονύση Ελευθεράτου "Μία λοξή ματιά στην ιστορία" παρακολουθούμε τις ομοιότητες που παρουσιάζει η επιδημία της χολέρας στην Αθήνα το 1854 και η πανδημία του κορονοϊού.

H ιστορία, όταν δεν επαναλαμβάνεται, παίζει υπέροχα παιχνίδια στη σχέση της με το παρόν. Άλλωστε αν μιλάμε για προβολές που έχουν απόσταση 150 ή 200 χρόνια (στην ιστορία το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δεν θεωρείται πολύ μεγάλο) είναι σαφές ότι εντοπίζονται παραλληλισμοί και κοινά σημεία του παρελθόντος με το παρόν τα οποία αφήνουν άφωνους τους μελετητές.

Η σύγκριση της πανδημίας του κορονοϊού με την επιδημία της χολέρας στην Ελλάδα το 1854 αποτελεί ένα τέτοιο πεδίο. Σίγουρα δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για επανάληψη της πραγματικότητας του 1854 το 2020 (σήμερα η πανδημία είναι κάτι που αφορά κυριολεκτικά όλον τον πλανήτη) ωστόσο οι ομοιότητες της κρατικής αντιμετώπισης, της καταγραφής των περιστατικών από τον Τύπο και της πολιτικής ίντριγκας συνδέουν με τρόπο καταπληκτικό τις δύο εποχές.

Όσα θα διαβάσετε στις παρακάτω γραμμές τεκμηριώνονται στο πρωτότυπο και εξόχως ενδιαφέρον βιβλίο του Διονύση Ελευθεράτου "Μία λοξή ματιά στην Ιστορία" (Εκδόσεις Τόπος) από όπου αντλούμε χαρακτηριστικά αποσπάσματα που αποδεικνύουν ότι παρά τη χρονική απόσταση των 166 χρόνων η πανδημία του κορονοϊού το 2020 (σε ό,τι αφορά το "ελληνικό" κομμάτι της) "κουμπώνει" με την επιδημία της χολέρας το 1854.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ
Γράφει ο Νίκος Γιαννόπουλος news247(01.11.20)

Παρουσίαση στην εφημερίδα Πριν

(...)Ο συγγραφέας φαίνεται ότι ξεφεύγει από την επίσημη ιστοριογραφία –όπως το αντιλαμβανόμαστε από τον τίτλο– και κεντράρει κυρίως σε πτυχές της κοινωνικής και πολιτικής επικαιρότητας της κάθε εποχής, αντλώντας τις πηγές του από τον τότε Τύπο (εφημερίδες, περιοδικά), όντας και ο ίδιος δημοσιογράφος πέρα από «ιστοριοδίφης», όπως λέει στην εισαγωγή. Στόχος του είναι να φωτίσει ορισμένες «σκοτεινές» πτυχές της νεο-ελληνικής ιστορίας οι οποίες, είτε σκόπιμα είτε όχι, δεν καταγράφονται από τους ιστορικούς που προσεγγίζουν τα γεγονότα από τη σκοπιά της κυρίαρχης εθνικής αφήγησης.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ
Γράφει ο Νίκος Παπαδαμαντίου Πριν (10.12.20)

 

Παρουσίαση στο kommon από τον Λ. Βατικιώτη
Η απομυθοποίηση ενός δράματος 200 ετών δια χειρός Δ. Ελευθεράτου

Δεν είναι η πρώτη φορά που εκδίδεται ένας τόμος με ερανίσματα της ελληνικής ιστορίας. Η πολυτάραχη ιστορία του τόπου με πολέμους, χρεοκοπίες, δικτατορίες, πολιτικές διαμάχες και συνεχείς διευρύνσεις  των γεωγραφικών συνόρων προσφέρει ένα σπάνιο πλούτο από αφορμές. Το βιβλίο του Διονύση Ελευθεράτου δεν είναι ωστόσο μια τυχαία συλλογή πρωτότυπων θεμάτων και γλαφυρών αφηγήσεων. Τόσο τα στιγμιότυπα που επέλεξε από έναν καταιγισμό ιστοριών και γεγονότων που πέρασαν μπροστά από τα μάτια του όσα χρόνια ήταν βυθισμένος στα αρχεία των ελληνικών εφημερίδων όσο και ο σχολιασμός τους επάξια διεκδικούν τον τίτλο μιας αντι-ιστορίας των πρώτων 200 χρόνων του ελληνικού κράτους.

Ο ίδιος ο συγγραφέας ξεκαθαρίζει από την εισαγωγή τόσο το σκοπό όσο και τα όρια του εγχειρήματος του: «Πολιορκούν, λοιπόν, την Ιστορία “κριοί” ιλαρότητας αλλά – σοβαρότερο αυτό – και μεθοδικού, σοβαρού “καμουφλάζ”. Μακάρι τα 200 χρόνια από το 1821 να δώσουν το έναυσμα για να κινηθεί κάτι, με αντίστροφη φορά. Να αναδειχθεί η λογική που ατενίζει την Ιστορία για να την δει καλά, όπως είναι. Το “όπως είναι” απέναντι στο “όπως πρέπει”. Η ιστορία της αλήθειας, απέναντι στην “Ιστορία” του “καθήκοντος”… Φιλοδοξία του βιβλίου αυτού είναι να αποτελέσει μικρή συνεισφορά σε αυτή την ευκταία κίνηση. Η ακαμουφλάριστη ιστορία χρειάζεται πρωτίστως τους συνεπείς ιστορικούς, χρειάζεται όμως και τους ιστοριοδίφες. Την επιστημονική ανάλυση, αλλά και την προσεκτική παρατήρηση. Κάπου προς το δεύτερο προσπάθησα να κινηθώ με το βιβλίο αυτό», αναφέρει ο συγγραφέας από τις πρώτες κιόλας σελίδες.

Οι 27 ιστορίες που περιλαμβάνονται στον τόμο των εκδόσεων Τόπος και ξεκινούν από τα Οθωνικά χρόνια και φτάνουν ως τη δεκαετία του 1970 διαβάζονται σχεδόν απνευστί λόγω της νευρώδους και πνευματώδους γραφής του Διονύση Ελευθεράτου και των πολιτικών σχολίων του, καθώς δεν αφήνει να περάσει κανένα γεγονός που να μην το συνδέσει με το σήμερα κι όλα όσα συμβαίνουν στη σύγχρονη Ελλάδα.

Διαβάστε όλη την παρουσίαση εδώ
Γράφει ο Λ. Βατικιώτης, kommon (22.10.2020)


Διαβάστε εδώ την προδημοσίσευση του βιβλίου στην Εφημερίδα των Συντακτών  &  εδώ την προδημοσίευση στο tvxs.

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του συγγραφέα στους Δημήτρη Κούλαλη & Λαμπρινή Θωμά (The Press Project, 10.10.2020), εδώ τη συνέντευξη για το katiousa.gr και εδώ τη συνέντευξη στην Πόλυ Κρημνιώτη για την εφημερίδα Η Αυγή (26/12/2020). Διαβάστε εδώ μια παρουσίαση στον Δρόμο της αριστεράς από τον Στ. Ελληνιάδη. Διαβάστε εδώ μια συνέντευξη του συγγραφέα στη Φωτεινή Λαμπρίδη για το tvxs (24.1.2021) και ακούστε εδώ μια συζήτηση στην εκπομπή του Ν. Μπογιόπουλου στο ραδιόφωνο του Real FM (26/3/2021). Διαβάστε εδώ μια συνέντευξη στο 3pointmagazine.gr (06/05/21).


rss feed Νέων

rss feed Νέων Εκδόσεων

Follow us:         

 

Εκδόσεις Τόπος
Μεθώνης 71Α, 10683 Αθήνα
Τηλ.: +30 210 8222835
Fax: +30 210 8222684
Επικοινωνία: info@motibo.com

Κεντρική διάθεση:
Zωσιμάδων 6, 10683 Αθήνα
Tηλ. +30 210 3221580
Fax: +30 210 3211246
Επικοινωνία: bookstore@motibo.com

Προσφορές
Login
Your e-mail:
Your password:
Εχετε ξεχάσει τον κωδικό σας;
Θέλετε να εγγραφείτε;
Νέες εκδόσεις
Δύο κείμενα για την ιστορία της αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης και τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού
Πέρι Άντερσον
Ήλιος ήλιος και βροχή
Ζωή Βαλάση
Ο Ιδεολόγος
Νίκος Αραπάκης
Δημοψηφίσματα και ΜΜΕ
Γιώργος Πλειός
Η συστημική φύση της αστυνομικής βίας στην Ελλάδα
Αναστασία Τσουκαλά
Με Ανοιχτό Μπαϊράκι
Ιωάννης Πανουτσόπουλος
Γράμματα από την Κίνα
Νότης Ανανιάδης
Λαύριο αναλυόμενο
Γιώργος Μπιθυµήτρης
Φαντάσματα του (αντι) κομμουνισμού
Κύρκος Δοξιάδης
Το μέλλον της δημοκρατίας
Δημήτρης Καλτσώνης - Ερνέστο Ντομίνγκες Λόπες
Για τον καπιταλισμό
Καρλ Μαρξ
Τη νύχτα που έφυγε ο Μπούκοβι
Διονύσης Χαριτόπουλος
Το χρώμα του Αιγαίου
Αρμάντο Ρομέρο
Θάλασσα
Κώστας Σούκας
Τ’ αγρίμια του άλλου δάσους και άλλα πεζά
Τηλέµαχος Αλαβέρας
Αρχίζει το ματς
Θανάσης Σκρουμπέλος
Βιομηχανικός καπιταλισμός στα οθωμανικά Βαλκάνια
Κώστας Λαπαβίτσας - Πινάρ Τσακίρογλου
Θεωρίες μάθησης: Εφαρμογή στη διδασκαλία
Bates Bob
Κριτική Δημόσια Ανθρωπολογία και Σπουδές Φύλου
Έργο Συλλογικό
Ο εγκλωβισμός της κριτικής
Αντώνης Γεωργούλας
Κοινωνική εργασία με ομάδες στο σχολείο
Ειρήνη Κατσαμά
Καλαβρία Μάνη, Εγγύς Κόσμος / Calabria Mani, Mondi Vicini
Τζένη Λυκουρέζου - Ανδρέας Ζαχαράτος
Βιολογία και Κοινωνία
Ευάγγελος Καφετζόπουλος
Θεραπεία εστιασμένη στο συναίσθημα
Robert Elliott - Leslie Greenberg
Το γκρίζο κύμα
Πέτρος Παπακωνσταντίνου
Ακούσια αποικεσία
Ρένος Παπαδόπουλος
Πάρε τα χνάρια που άφησα
Σπύρος Δερβενιώτης
Πολιτικές διαιρετικές τομές και κοινωνικές ανισότητες
Έργο Συλλογικό
Ένα καινούργιο χθες
Φώτης Πεχλιβανίδης
Μεταπολίτευση
Διονύσης Ελευθεράτος
Η Μεγάλη Ιδέα από την πλευρά των Οθωμανών, 1839-1869
Λεωνίδας Μοίρας
Η Επικίνδυνη Παρακμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Έργο Συλλογικό
Την εποχή που τα φίδια αλλάζουν δέρμα
Μαρώ Κάργα
Τεχνητή Νοημοσύνη
Αντώνης Μαυρόπουλος
Ο καπιταλισμός της πλατφόρμας
Nick Srnicek
Ανεξάρτητες Αρχές
Γιάννης Γιαννάκος
Πολλά Μικρά Απλά
Διονύσης Χαριτόπουλος
SEX - ΝΟΜΟΣ - ΕΓΚΛΗΜΑ
Ευτύχης Φυτράκης
Θάνατοι στη Χούντα
Δημήτρης Βεριώνης
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ