Αν δεν τον σκότωνα, θα με βίαζε. Εμένα. Την Ελένη. Όπως βιάζουν καθημερινά χιλιάδες γυναίκες που παγώνουν και δεν αντιδρούν. Ο φόβος σε παγώνει, είναι σαν να σβήνει ένα κερί μέσα σου, δεν μπορείς να δώσεις κίνηση στο σώμα σου, όλα σου τα όργανα έχουν νεκρώσει. Γίνεσαι αιχμάλωτη, γιατί ο πόλεμος διεξάγεται πάνω στο σώμα σου, πάνω στην επιθυμία σου και στο μυαλό σου. Είσαι ηττημένη.
Το Μια γυναίκα απολογείται είναι μια νουβέλα εμπνευσμένη από αληθινές ιστορίες κακοποιημένων γυναικών. Γυναικών που κακοποιούνται πίσω από τις πόρτες του «καθαγιασμένου» οικογενειακού θεσμού, που θάβουν την επιθυμία τους για ζωή κάτω από μελανιασμένες στρώσεις δέρματος, που αντιμετωπίζουν το αδιέξοδο της δικαιοσύνης επειδή πάντα φταίνε, που βιάζονται και δεν τις πιστεύουν ή που αμύνονται και τις τιμωρούν. Γυναίκες σε αέναη απολογία στο δικαστήριο της πατριαρχίας που αρθρώνουν τη φωνή τους ώστε να σταματήσει κάποτε η κοινωνία να αντιστρέφει τις ευθύνες και να ενοχοποιεί τα θύματα.
Στο Επίμετρό της, στο τέλος του κειμένου, η συγγραφέας αναπτύσσει την έμπνευση και τα γεγονότα που οδήγησαν στη γραφή αυτής της νουβέλας. Στο τέλος, επίσης, παρατίθεται μικρό γλωσσάρι όρων καθώς και κατάλογος με φορείς και σύγχρονες φεμινιστικές συλλογικότητες στην Ελλάδα.
Παρουσίαση στην Εφ. Συντακτών από τον Γ. Κτενά
(...) Όπως σημειώνει στο τελευταίο βιβλίο της η Μαρία Λούκα, με τίτλο «Μια γυναίκα απολογείται» (εκδ. Τόπος), που δεν αφορά αποκλειστικά μια ιστορία, αυτονομημένη, αλλά μια νουβέλα καθημερινών μικρών θανάτων που υπάρχουν τριγύρω μας. Και σε αυτή την περίπτωση την ευθύνη την έχουμε και εμείς. Όπως ο κακοποιητής δεν έχει ένα εκμαγείο που να τον κάνει να ξεχωρίζει όταν εκμηδενίζει την προσωπικότητα ή μπορεί να φτάσει ακόμα και σε έγκλημα με βάση το φύλο (τη γυναικοκτονία δηλαδή), έτσι και η κακοποιημένη γυναίκα, θηλυκότητα, ΛΟΑΤΚΙ υποκείμενο δεν ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες. Κι αυτό, τυπικά, σημαίνει ότι αυτή η συνθήκη τις αφορά όλες.
Με όσα καταπιάνεται η Μ. Λούκα στο βιβλίο της (εμπνευσμένα χωρισμένο στη νουβέλα, το επίμετρο, και το γλωσσάρι των ορισμών), αφορούν έναν διαρκή πόλεμο που έχει κηρύξει το κοινωνικό σύστημα της πατριαρχίας, θέτοντας τα όρια της ελευθερίας, της δυστοπίας και του πόνου πάνω στη γυναικεία ψυχή και το γυναικείο κορμί. Αν δεν θέλουμε να βρεθεί ποτέ ξανά καμία μόνη, δεν φτάνει μόνο να τις ακούμε αφού έχουν υπάρξει θύματα. Αλλά να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον στο οποίο πραγματικά δεν θα είναι καμία μόνη και, κυρίως, δεν θα υπάρχει λόγος για καμία από εκείνες να φοβάται. Προσπάθειες όπως αυτή της Μαρίας λειτουργούν προσθετικά προς αυτή την κατεύθυνση, μέχρι να φτάσουμε στη στιγμή που, ως κοινωνία, θα καταργήσουμε τον λόγο ύπαρξης τέτοιων βιβλίων.
Διαβάστε όλη την παρουσίαση εδώ
Γράφει ο Γ. Κτενάς, Εφ. Συντακτών 29/04/2021
Διαβάστε εδώ την προδημοσίευση του βιβλίου στο popaganda.gr. Ακούστε εδώ μια συνέντευξη της Μ. Λούκα στην Ανθή Παζιάνου, για το ραδιοφωνικό σταθμό "Στο νησί" (Μυτιλήνη, εκπομπή «Ανθέων 99») με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της και την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας (8/3/2021). Διαβάστε εδώ μια συνέντευξη στη Χρύσα Λύκου για το 2020mag.gr (19/3/2021) και εδώ μια συνέντευξη στη Μαριγώ Σιάκκα για το ελculture.gr.
Ακούστε εδώ τη συνέντευξη της Μ. Λούκα στη Ναταλί Χατζηαντωνίου για το ραδ. σταθμό Στο Κόκκινο. Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη στον Μ. Παπαγεωργίου για το dete.gr (17/05/2021) και εδώ τη συνέντευξη στον Δημήτρη Ραπίδη για το roza.gr (21/05/2021). Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη της Μ. Λούκα στο news247.gr (04/07/2021) και εδώ τη δημοσίευση της παρουσίασης του βιβλίου από την Κατερίνα Μάτσα στο neaprooptiki.gr (20/7/2021). Ακούστε εδώ τη συνέντευξη της Μ. Λούκα στην Έλενα Καραγιάννη για το Πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ (20/7/21). Διαβάστε εδώ μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση του βιβλίου από τον Γιώργο Λαουτάρη για την εφημερίδα Δημοσιογράφος (1/8/2021)και εδώ μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση του βιβλίου και ανάλυση του θέματος της γυναικοκτονίας στο ThePressProject από τη Γεωργία Κριεμπάρδη (29/8/2021). Διαβάστε εδώ ένα κείμενο του Αλέξανδρου Στεργιόπουλου για το periodiko.gr (3/9/2021). Δείτε εδώ το πρώτο επεισόδιο της εκπομπής "Οι επικίνδυνες" της ΕΡΤ, όπου η συγγραφέας μιλάει διεξοδικά για ζητήματα έμφυλης βίας. Διαβάστε εδώ την παρουσίαση του βιβλίου από τη Μαρία Μοίρα στις "Αναγνώσεις" της Αυγής (28/11/21).
Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη της Μαρίας Λούκα στη Χριστίνα Γαλανοπούλου για τη LIFO (22/2/2022) και εδώ την παρουσίαση του βιβλίου από τον Μανώλη Πιμπλή για την εφημερίδα Εποχή (20/3/2022). Ακούστε εδώ το podcast με την Κυριακή Μπεϊόγλου στο πλαίσιο του "Συγγραφείς εκτός βιβλίων" (2/7/2022).
Παρακολουθείστε εδώ το βίντεο της εκδήλωσης του βιβλίου στην Αθήνα, στο Καφέ στον Κήπο του Νομισματικού Μουσείου (2/6/2021).