Εξώφυλλο & Δελτίο τύπου
1η έκδοση: Οκτώβριος 2021
Στον συλλογικό αυτό τόμο, οι συγγραφείς, ο καθένας από τη δική του ειδική και ιδιαίτερη επιστημονική ματιά, αναδεικνύουν πλευρές της πορείας του ελληνικού λαού από το χτες στο σήμερα. Καταθέτουν τη δική τους συμβολή στο σύγχρονο προβληματισμό με αφορμή και τα 200 χρόνια από την ελληνική Επανάσταση. Τροφοδοτούν γόνιμα τις αναζητήσεις για την αναγκαία κοινωνική απελευθέρωση.
Oι συγγραφείς του βιβλίου: Βατικιώτης Λεωνίδας, Γεωργούλας Στράτος, ∆ραγώτης Θύµιος, Ζησιµόπουλος Γιάννης, Καλτσώνης ∆ηµήτρης, Κήπας Μιλτιάδης, Λιόσης Βασίλης, Μανιάτης Γιώργος Ι., Μόσχου ∆ώρα, Οικονοµάκης Γιώργος, Παλαιολόγος Άκης, Παλιούρας Αποστόλης, Πολυµενάκος Βρασίδας, Πουλάκης Θάνος, Πουλάκης Χαράλαµπος, Σταυροµήτρου ∆ήµητρα, Φούσκας Βασίλης Κων/νου
Παρουσίαση στην Εφημ. Αυγή από τον Σήφης Φανουράκη
Από το 1821 μέχρι σήμερα και η προσπάθεια για κοινωνική απελευθέρωση
(...) Οι προβληματισμοί των συγγραφέων τροφοδοτούν τον μόνιμα ανοικτό κύκλο της ιστορικής πορείας της χώρας, όπως χαρακτηριστικά αποτυπώνεται και στον τίτλο του εξώφυλλου.
Στα κείμενά τους οι συγγραφείς φωτίζουν κάποιες πλευρές της περιόδου 1821 μέχρι σήμερα και χωρίζεται σε τρία μέρη:
* Το πρώτο μέρος διερευνά τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα. Αναλύονται ο νεοελληνικός κοινωνικός σχηματισμός και οι αντιφάσεις του ελληνικού εθνικισμού.
* Το δεύτερο μέρος αναλύει τα χαρακτηριστικά του νεοελληνικού κράτους, τα οποία το συνοδεύουν μέχρι σήμερα, όπως π.χ. δάνεια, χρέη κ.ά., και όλα τα «αμαρτήματα» της ελληνικής οικονομικής ελίτ της χώρας. Αξιολογείται ο ρόλος των γυναικών στην επανάσταση του 1821. Αναλύεται, τέλος, ο χαρακτήρας του κοινωνικού σχηματισμού και του κράτους.
* Το τρίτο μέρος περιλαμβάνει κείμενα με σύγχρονους προβληματισμούς για το θέμα της ανεξαρτησίας. Αναλύεται ο ρόλος των μνημονίων ιστορικά, η διαμόρφωση των πραγμάτων στην ελληνική οικονομία, ο ρόλος των μονοπωλιακών επιχειρήσεων στη χώρα μας καθώς και ζητήματα όπως η κοινωνική και ταξική διάρθρωση της Ελλάδας τον 21ο αιώνα και μάλιστα ποιες προοπτικές και δυνατότητες διαγράφονται.
* Τέλος, υπάρχει μια αξιόλογη ανάλυση για το συνταγματικό δικαίωμα στην υγεία και τα δικαιώματα των πολιτών. Μια αξιόλογη επίκαιρη ανάλυση σε σχέση με την πανδημία και την οικονομική κρίση καθώς και την ανάγκη νομοθετικών πρωτοβουλιών αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης.
Το απόσταγμα από τη μελέτη αυτού του συγγραφικού πονήματος δεν μπορεί να είναι μονοσήμαντο. Σίγουρα όμως ανακαλεί στη μνήμη τα γραπτά του Κ. Μοσκώφ, ο οποίος υποστήριζε μεταξύ των άλλων ότι: «Βασικό δομικό στοιχείο των κοινωνιών που σχηματίζονται στον ελλαδικό χώρο μέσα στην Ιστορία είναι η στήριξή τους στον εξωτερικό χώρο. Η ελληνική κοινωνία μένει σταθερά ανοιχτή, δίχως να λειτουργεί σαν μία οντότητα αυτόνομη, δίχως να παράγει δηλαδή από μόνη της τις κινητήριες δυνάμεις της ύπαρξής της».
Διαβάστε όλη την παρουσίαση εδώ
Γράφει ο Σ. Φαληράκης, Εφημ. Αυγή (24.11.2021)
Διαβάστε εδώ την προδημοσίευση του βιβλίου στο info-war.gr
|