1890, Κρήτη. O νεαρός Ισμαήλ, γιος Τούρκου μεγαλοκτηματία, μεγαλώνει υπό τη σκέπη του προστατευτικού, φιλελεύθερου για τα δεδομένα της εποχής πατέρα του. Στο νησί μορφώνεται και αποκτά ευρεία καλλιέργεια χάρη σε έναν κοσμογυρισμένο Ιρλανδό δάσκαλο που βρίσκεται εκεί τυχαία. Όμως, λίγο μετά την ενηλικίωσή του, ο Ισμαήλ αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη γενέτειρά του, ταξιδεύοντας με πλαστά έγγραφα πρώτα στην Ελλάδα και τελικά στις ΗΠΑ, ως Ηρακλής Συναξάκης. Τον πρώτο καιρό στις ΗΠΑ εργάζεται στον οίκο ανοχής ενός Έλληνα μετανάστη στη Νέα Υόρκη, συνδέεται με μια νεαρή Ιταλίδα βιολίστρια και τελικά πιάνει δουλειά στην εφημερίδα της ομογένειας Ατλαντίς. Η εφημερίδα τον στέλνει σε διάφορες πολιτείες και ο Ισμαήλ, που πλέον τον αποκαλούν Ερκ, αποκτά πλήρη εικόνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες ζουν και εργάζονται μετανάστες από την Ελλάδα και άλλες χώρες, γεγονός που καλλιεργεί την ταξική συνείδησή του. Αναγκάζεται όμως να εγκαταλείψει τη Νέα Υόρκη και καταλήγει στο Ντένβερ του Κολοράντο. Εκεί συναντά τον γνωστό συνδικαλιστή Λούις Τίκας και γίνεται άτυπο μέλος του συνδικάτου των ανθρακωρύχων. Το τελευταίο ετοιμάζει μεγάλη απεργία στα ορυχεία της περιοχής, η οποία ξεκινάει το 1913 και τον Απρίλιο του 1914 καταλήγει στη «σφαγή του Λάντλοου», όπως έμεινε στην Ιστορία...
Ο Αμερικάνος είναι ένα περιπετειώδες μυθιστόρημα που ρίχνει μια ρηξικέλευθη, πολυπρισματική ματιά στους αγώνες των Ελλήνων μεταναστών στις HΠΑ για την επιβίωση και την ενσωμάτωσή τους εκεί, εισχωρώντας τολμηρά σε άγνωστες πτυχές της ιστορίας τους. Ο Αμερικάνος είναι ένα μυθιστόρημα που, χάρη στην πυκνή πλοκή του, στους ζωντανούς χαρακτήρες και στη μαστοριά με την οποία η Ιστορία συνομιλεί με τη μυθοπλασία, κατακτά τον αναγνώστη από την πρώτη παράγραφο.
1914, Λάντλοου, Κομητεία Λας Άνιμας. Ομάδα αντρών, μικρών αγοριών και κοριτσιών σε καταυλισμό ανθρακωρύχων στη διάρκεια της απεργίας ενάντια στην εταιρεία Colorado Fuel & Iron Company (Εταιρεία Καυσίμων και Σιδήρου, Κολοράντο).
Copyright: Western History/Genealogy Department, Denver Public Library.
Όταν η συλλογική περιδίνηση καθορίζει την ατομική περιπέτεια
(...) Έμπειρος στο ιστορικό μυθιστόρημα με πολιτικές προεκτάσεις, ο Αραπάκης ισορροπεί περίτεχνα μεταξύ πραγματολογικού και αφηγηματικού υλικού, στήνοντας με άνεση και πειστικότητα το μυθοπλαστικό του σύμπαν. Και αυτό ενώ ο συγγραφέας καταπιάνεται με έναν μεγάλο όγκο ιστορικών πληροφοριών (σε σημεία περισσότερο γνωστών, σε άλλα σημεία σχετικά άγνωστων στο ευρύ κοινό). Με άλλα λόγια: η λογοτεχνικότητα του κειμένου υπερτερεί της ιστορικής του διάστασης και η συμπόρευση τους λαμβάνει χώρα υπέρ της πρώτης. Αυτό είναι ένα μεγάλο ατού και χρησιμεύει και σε κάτι άλλο: ενώ ο Αραπάκης έχει να διαχειριστεί ένα ιδεολογικά φορτισμένο κείμενο, πρωτίστως τον ενδιαφέρει να πει μια ιστορία ρεαλιστικά και πειστικά και αυτό αμβλύνει τις όποιες πολιτικές τοποθετήσεις, τις προσγειώνει, τις φέρνει στα μέτρα της αμφίθυμης πραγματικότητας.
Εδώ θα βρείτε την παρουσιάση του βιβλίου στο fractal.gr από την Εύα Στάμου (17/11/2021). Εδώ τη συνέντευξη στον Νίκο Γιαννόπουλο για το news247.gr (29/11/2021), εδώ τη συνέντευξη στον Κώστα Στοφόρο για την εφημ. Δρόμος της αριστεράς (4/12/22) και εδώ στον Αλέξανδρο Στεργιόπουλο για το periodiko.gr (08/12/22). Ακούστε εδώ αφηγήσεις αποσπασμάτων του βιβλίου, στο πλαίσιο της παρουσίασής του στο blog bibliodiktis από τον Δημήτρη Μουχταρίδη (20/1/22). Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του συγγραφέα στα "Χανιώτικα Νέα" με αφορμή τις παρουσιάσεις του βιβλίου στην Κρήτη.
Ακούστε εδώ την συνέντευξη του συγγραφέα στη Μαρκέλλα Μικέλη, στο Ράδιο Ε103 και στην εκπομπή Αρχίζουν από "Ε" (15.03.2022) και εδώ στην εκπομπή "Σου γυρίζει το μάτι" της ομάδας του Νόστιμον ήμαρ σε συνεργασία με το ραδιόφωνο του The Press Project (22/2/2022, από το 1:15' και μετά).
Διαβάστε εδώ τις πρώτες σελίδες του βιβλίου. Παρακολουθείστε εδώ το πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ με τίτλο "Ludlow, οι Έλληνες στους Πολέμους του Άνθρακα" (2016), σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Βαρδαρού, που αφηγείται την ιστορία Ελλήνων μεταναστών που δούλευαν στα ορυχεία του Ρόκφελερ.
Παρακολουθήστε την παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα, την Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021, στο θέατρο "Μελίνα Μερκούρη" (Δημαρχείο Αγ. Δημητρίου). Για το βιβλίο μίλησαν η Εύα Στάμου, δρ ψυχολογίας-συγγραφέας, ο Θωμάς Γιούργας, δρ φιλοσοφίας και ο συγγραφέας. Συντόνιζε η Γιώτα Μήκου, ιατρός και συντονίστρια της λέσχης ανάγνωσης Αγ. Δημητρίου. Αποσπάσματα διάβασε ο ηθοποιός Πέτρος Αποστολόπουλος.