1η Έκδοση: Φεβρουάριος 2009
Στους αναγνώστες που επέλεξαν αυτό το βιβλίο προτείνουμε επίσης τα βιβλία: Ο χάρτης των χαμένων εραστών του ίδιου συγγραφέα και το Τώρα αρχίζουμε την κάθοδό μας του Τζέιμς Μίικ.
Πίνακας του Πακιστανού ζωγράφου Abdur Rahman Chughtai (1899-1975) ένθετος στον τοίχο εγκαταλελειμμένου σπιτιού. Από τον γνωστό διεθνώς ζωγράφο, που εμπνέεται από την παραδοσιακή μογγολική τοιχογραφία και μικρογραφία, εμπνέεται με τη σειρά του ο Ναντίμ Ασλάμ.
–––––––––––
Οι Σβησμένες ψυχές είναι ένα δυνατό πολιτικό μυθιστόρημα με θέμα την αγάπη σε όλες τις μορφές της: πατρική, μητρική, αδερφική, συντροφική, φιλική, ερωτική, πατριωτική: πώς δοκιμάζεται στη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου, του διαρκούς πολέμου, πώς αλλάζει μορφές ώστε να μπορέσει να επιβιώσει, πώς μετασχηματίζεται σε γνώση ζωής.
Μια Ρωσίδα, η Λάρα, φτάνει στο σπίτι του Μάρκους, ενός Άγγλου μόνιμου κατοίκου στο Αφγανιστάν, λίγο καιρό μετά την 11/9, αναζητώντας ίχνη του χαμένου αδελφού της που υπηρέτησε επί σοβιετικής κατοχής στην περιοχή. Ο Άγγλος έχει χάσει τη γυναίκα του, την Αφγανή Κατρίνα, εδώ και μερικά χρόνια. Τη σκότωσαν οι Ταλιμπάν με λιθοβολισμό επειδή είχε το θάρρος να αντιστέκεται στις παράλογες απαιτήσεις τους που στρέφονται εναντίον των γυναικών. Έχει επίσης χάσει την κόρη του με το νεογέννητο παιδί της στη διάρκεια της πολυετούς ρωσικής κατοχής.
Το μοναχικό του σπίτι βρίσκεται στους πρόποδες της οροσειράς Τόρα Μπόρα και παλιότερα στέγαζε μια βιοτεχνία αρωμάτων του Μάρκους, ενώ οι τοίχοι του είναι γεμάτοι με παλιές τοιχογραφίες καλυμμένες με λάσπη για να μην τις καταστρέψουν οι Ταλιμπάν. Στο σπίτι του φιλόξενου Άγγλου καταφθάνουν και άλλοι επισκέπτες: ο ερωτευμένος με τη χαμένη του κόρη Aμερικανός Ντέιβιντ Τάουν (που παλιότερα υπηρετούσε στη CIA), o επίσης Aμερικανός Τζέιμς Παλαντάιν, που υπηρετεί στις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις της περιοχής, η Ντούνια, μια νεαρή Αφγανή δασκάλα, και ο επίσης νεαρός Κάζα, ένα ορφανό παιδί, αθώο θύμα των φονταμενταλιστικών ηθών της περιοχής.
Η ιστορία του καθενός από τους παραπάνω πρωταγωνιστές είναι ένα πολύπλοκο κουβάρι μνήμης, ενοχών και συναισθηματικής εμπλοκής που κρύβει περισσότερα απ’ όσα δείχνει. Και το κουβάρι αυτό μπλέκεται σε ανυποψίαστες διαδρομές, συχνά τρομακτικές στις διαστάσεις τους, με τα κουβάρια της ζωής των υπολοίπων. Η κόρη του Μάρκους μπορεί να είναι η γυναίκα του Ντέιβιντ αλλά και η ερωμένη του Ρώσου στρατιώτη· ο εγγονός του Μάρκους μπορεί να είναι ο γιος του Ντέιβιντ αλλά και ο γιος του πολέμου… Ο Κάζα πιθανόν επίσης να είναι ο χαμένος γιος που όλοι αναζητούν αλλά ούτε ο ίδιος μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα. Κι ακόμα: ο καθένας μπορεί να είναι ο εχθρός που ο άλλος φοβάται. Ο καθένας μπορεί να είναι το επόμενο θύμα σε μια αλυσίδα βίας όπου η αλήθεια και το ψέμα, το σωστό και το λάθος κρίνονται με το έσχατο κριτήριο: τον φόβο του επικείμενου θανάτου.
Ποτέ κανείς τους δεν μαθαίνει όλη την ιστορία στην οποία είτε πρωταγωνιστεί συνειδητά είτε συμμετέχει άθελά του. Επειδή η φριχτή αυτή ιστορία εκτείνεται σε μερικές δεκαετίες: είναι η ιστορία μιας ανυπεράσπιστης, κάποτε περήφανης χώρας που δέχεται τον έναν κατακτητή μετά τον άλλον· μιας χώρας που μετά τους Σοβιετικούς κατακτητές δέχτηκε τους Ταλιμπάν και μετά τους Ταλιμπάν τους Αμερικάνους. Μιας χώρας όπου τρεις γενιές ανθρώπων ξοδεύτηκαν, σπαταλήθηκαν, έσβησαν για τους ανήθικους σκοπούς τρίτων δυνάμεων έξω από την χώρα, όπως έγινε και στην Ελλάδα από την Κατοχή μέχρι τη Μεταπολίτευση. Μιας χώρας η οποία, εξαιτίας των διαρκών ξένων επεμβάσεων, έχασε σταδιακά τη αισθητική μεγαλοπρέπεια και παιδεία του Ισλάμ και την αντικατέστησε με τον απόλυτο αγνωστικισμό και τη βαναυσότητα της καταστροφής των αγαλμάτων του Βούδα.
Με μια διήγηση που αιχμαλωτίζει τις αισθήσεις και τη φαντασία με τα ανατολίτικα χρώματά της· μια γραφή που καταφέρνει να μεταδώσει όλη την τεταμένη ατμόσφαιρα της εν πολέμω χώρας και ταυτόχρονα όλη τη σαγήνη του άγνωστου αυτού ασιατικού πολιτισμού· με ύφος που άλλοτε καταγγέλλει τολμηρά και άλλοτε προκαλεί με νηφαλιότητα την πολιτική ηθική του αναγνώστη, ο προικισμένος Ναντίμ Ασλάμ κτίζει μια απέραντη τοιχογραφία: με τον ευγενή και ταυτόχρονα ακριβή τρόπο των παλιών Μογγόλων καλλιτεχνών ζωγραφίζει δραματικές σκηνές εντοπιότητας, που περιέχουν τεράστια οικουμενική δύναμη υποχρεώνοντας τον δυτικό αναγνώστη να αναρωτηθεί σοβαρά για την έκταση της δικής του ευθύνης στον παγκόσμιο φονταμενταλισμό, ισλαμικό και αμερικανικό.
Ένα σπουδαίο μυθιστόρημα από έναν πολύ δυνατό συγγραφέα, μια σαγηνευτική σύγχρονη ιστορία για έναν κόσμο που επιπόλαια θεωρούμε ότι μας είναι γνωστός αλλά (με το τέλος του μυθιστορήματος αντιλαμβανόμαστε ότι) είναι εντελώς άγνωστος.
Τέλος, ένα μυθιστόρημα υποδειγματικό για την επεξεργασία της Ιστορίας στη λογοτεχνία, μια ιστορική, πολιτική, δραματική (και συχνά ερωτική) αφήγηση η οποία, στην κυριολεξία, δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Ιδιαίτερα τον Έλληνα αναγνώστη.
Η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία παρουσιάζει το Σβησμένες ψυχές
Γραμμένο με συνεχείς ανατροπές, το μυθιστόρημα άλλοτε προϊδεάζει κι άλλοτε ξαφνιάζει τον αναγνώστη με την εξέλιξή του, αποτελεί δε έναν ύμνο στην ανθρωπιά. Στην πίστη πως εφόσον ο άνθρωπος μπολιαστεί με τον πλούτο της γνώσης, μπορεί να τα βρει με τον συνάνθρωπό του. Και στην πεποίθηση ότι οι δύο αιώνιοι αντίπαλοι, το Ευαγγέλιο και το Κοράνιο, μπορούν να συναντηθούν στο τοπίο της ελπίδας.
Χρήστος Σιάφκος, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 08.02.09
Διαβάστε
εδώ ολόκληρο το άρθρο του Χρήστου Σιάφκου
H εφημ. Τα Νέα παρουσιάζει το Σβησμένες ψυχές
[…] Ο Ναντίμ Ασλάμ υποχρεώνει Δύση και Ανατολή να συνομιλήσουν με φόντο μια σπαρασσόμενη χώρα, εκεί που κάποτε αλληλογονιμοποιήθηκαν αρχαία Ελλάδα και βουδισμός.
Μια λεπτεπίλεπτη τοιχογραφία της παγκοσμιοποιούμενης κοινωνίας και της σύγκρουσης των πολιτισμών, με εύστοχα δάνεια από το ανθρωπιστικό φιλελεύθερο μυθιστόρημα του 19ου αιώνα.
Μιχάλης Μοδινός, Τα Νέα, "Βιβλιοδρόμιο", 21.02.09
Διαβάστε
εδώ ολόκληρο το άρθρο του Μιχάλη Μοδινού
Οι Σβησμένες ψυχές στην Athens Voice
Σαφώς πολιτικό έργο, οι
Σβησμένες ψυχές πραγματεύεται τα δεινά που προκαλεί ένας εμφύλιος πόλεμος που συνεχίζεται έχοντας αφανίσει τρεις γενιές Αφγανών και συγχρόνως στιγματίζει το φονταμενταλισμό, από όπου κι αν προέρχεται αυτός. Είτε πρόκειται για τους φανατικούς στρατιώτες του Ισλάμ είτε για τα γεράκια του ΝΑΤΟ… Όπως αναφέρεται και στην περίληψη, ο συγγραφέας «χτίζει μια απέραντη τοιχογραφία: με τον ευγενή και ακριβή τρόπο των παλιών καλλιτεχνών της Ανατολής ζωγραφίζει δραματικές στιγμές δραματικότητας». Οι λυρικοί τόνοι του Ασλάμ όντως απαλύνουν κάπως τη σκληρή πραγματικότητα που περιγράφει.
Θανάσης Μήνας, Athens Voice, 26.03.09
Τα περιοδικά γράφουν για το Σβησμένες ψυχές
Αν κάτι ξεχωρίζει στο μυθιστόρημα του Πακιστανού Ασλάμ δεν είναι η καταγραφή της ιστορίας του σύγχρονου Αφγανιστάν από την εισβολή των Σοβιετικών, την επικράτηση των Ταλιμπάν μέχρι και τον τωρινό πόλεμο των ΗΠΑ. Αλλά ότι το καταφέρνει μέσα από μια ονειρική γραφή όπου τα βιβλία βρίσκονται καρφωμένα στα ταβάνια των σπιτιών, οι τοιχογραφίες καλύπτονται με λάσπη και τα τζίνι τριγυρνούν στις όχθες των λιμνών. Η δαιδαλώδης ιστορία στήνεται στο καμίνι του εμφυλίου με παθιασμένους εραστές, φανατικούς μουλάδες, χαμένα παιδιά για να ξεδιπλώσει την παράδοση και τον πολιτισμό μιας χώρας που η Ευρώπη την έμαθε μόνο από τα δελτία ειδήσεων.
Δημήτρης Αναστασόπουλος, Marie Claire, Απρίλιος 2009
H υψηλών απαιτήσεων αφήγηση, οι ουσιαστικοί πολυεπίπεδοι χαρακτήρες, οι δυνατές εικόνες και ο βαθύς ανθρωπισμός του συγγραφέα έκαναν το βιβλίο να ξεχωρίσει από την πρόσφατη εκοδτική παραγωγή.
Εύη Καρκίτη, Close up, Μάιος 2009
Με προσεγμένο ύφος, έντονο συναισθηματικό υπόβαθρο, και περιγραφές που συχνά κόβουν την ανάσα, ο Ασλάμ σκιαγραφεί επιδέξια τη συλλογική ψυχή των ανθρώπων που η μοίρα τους διασταυρώνεται επώδυνα παρά τη θέλησή τους.
Νατάσα Χολιβάτου, City, Μάιος 2009
Ο "Βιβλιοπόντικας" προτείνει τις Σβησμένες ψυχές
Ένα μυθιστόρημα που τοποθετείται δραματικά απέναντι στην πολιτική ευθύνη της Δύσης, δείχνοντας ξεκάθαρα τους υπαίτιους για τη δημιουργία των φανατικών φονταμενταλισμών, οι οποίοι παραποιούν τα ήθη και τον ιδιαίτερο πολιτισμό αυτής της ασιατικής χώρας.
Ξενοφώντας Μπρουντζάκης, Ποντίκι art, “Βιβλιοπόντικας”, 2.07.09
Δείτε εδώ μια παρουσίαση του βιβλίου στο blog "ficciones".
Διαβάστε στον Οδηγό Ανάγνωσης τις πρώτες σελίδες του βιβλίου. Δείτε επίσης μια διαφωτιστική συνέντευξη του συγγραφέα (στα αγγλικά) για τον τρόπο δουλειάς του στις Σβησμένες Ψυχές αλλά και για τις αρχές που τον εμπνέουν στη δουλειά του, καθώς και τα εξαιρετικά άρθρα για τον Ναντίμ Ασλάμ και το έργο του στις εφημερίδες Independent και Guardian (στα αγγλικά). Επίσης μια κριτική της Σταυρούλας Σκαλίδη στη Βραδυνή καθώς και ολόκληρα τα άρθρα της παρουσίασης του βιβλίου στις ελληνικές εφημερίδες.
Στον Οδηγό πάντα θα βρείτε τη συγκινητική και ίσως γνωστή σε πολλούς ιστορία της Σαρμπά Γκούλα, του κοριτσιού από το Αφγανιστάν που έγινε σύμβολο αυτής της χώρας όταν, πριν πολλά χρόνια, έγινε (άθελά της) εξώφυλλο στο National Geographic. Η ιστορία της Γκούλα μοιάζει με την ιστορία της Αφγανής ηρωίδας του βιβλίου. Σε πολλά.