Το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19 αξιοποιήθηκε από τις κυρίαρχες οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις ως πρόσχημα περαιτέρω αυταρχικοποίησης και εμπορευματοποίησης της κοινωνικής πολιτικής. Έπειτα από μια δεκαετία επάλληλων κρίσεων (οικονομική, προσφυγική, κλιματική), η υγειονομική απειλή εργαλειοποιήθηκε για την αναβάθμιση πολιτικών προτεραιοτήτων του νεοφιλελευθερισμού. Μέσω της ατομικής ευθύνης νομιμοποιήθηκαν πρακτικές καταστολής, αντί ενδυνάμωσης του κοινωνικού κράτους, για τη διαχείριση μιας πρωτόγνωρης και αδιάγνωστης κοινωνικής συνθήκης.
Στην Ελλάδα, ο καταναγκαστικός εγκλεισμός στο σπίτι, ο κοινωνικός στιγματισμός της νεολαίας και η απαγόρευση των διαδηλώσεων, η εν γένει αστυνομοκεντρική διαχείριση της πανδημίας και οι ξυλοδαρμοί πολιτών, όπως και η κυνική διαχείριση του προσφυγικού, συμπορεύτηκαν με την προώθηση πρωτόγνωρων κοινωνικών απορρυθμίσεων: την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, την κατάργηση του οκτάωρου, τη θεσμοθέτηση του «Πτωχευτικού Νόμου», την ανεπαρκή ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, των δομών υγείας και εκπαίδευσης και τη σύσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Μια εκδοχή αυταρχικού νεοφιλελευθερισμού φαίνεται να κερδίζει διαρκώς έδαφος επιχειρώντας να καθιερώσει τον νόμο και την τάξη των αγορών ως το παντοδύναμο δόγμα των καιρών μας.
Εφημ. των Συντακτών, γράφουν οι: Ντάνι Βέργου, Ντίνα Δασκαλοπούλου, Αφροδίτη Τζιαντζή Η πανδημία αποτέλεσε έμπρακτη δοκιμασία των πολιτικών λιτότητας και κοινωνικής ανισότητας
Πολύ περισσότερο από μια επιστημονική αποτύπωση όσων ζήσαμε τα τελευταία χρόνια, ο συλλογικός τόμος «Κοινωνική πολιτική, αυταρχικός νεοφιλελευθερισμός και πανδημία» (εκδ. Τόπος), που μόλις βγήκε στις προθήκες των βιβλιοπωλείων, είναι ένα εργαλείο για να καταλάβουμε τις δραματικές πολιτικές επιλογές που έγιναν στην Ελλάδα με όχημα την υγειονομική κρίση.
Πολύ περισσότερο από μια επιστημονική αποτύπωση όσων ζήσαμε τα τελευταία χρόνια, ο συλλογικός τόμος «Κοινωνική πολιτική, αυταρχικός νεοφιλελευθερισμός και πανδημία» (εκδ. Τόπος), που μόλις βγήκε στις προθήκες των βιβλιοπωλείων, είναι ένα εργαλείο για να καταλάβουμε τις δραματικές πολιτικές επιλογές που έγιναν στην Ελλάδα με όχημα την υγειονομική κρίση.
Είκοσι δύο επιστήμονες ανατέμνουν τις τεκτονικές αλλαγές που επέφερε η κυβέρνηση μέσα από κοινωνικές απορρυθμίσεις, ενώ την ίδια ώρα η εντεινόμενη αστυνομοκρατία και η κρατική βία απέναντι σε γηγενείς, πρόσφυγες και μετανάστες εντείνονται. Συζητάμε με τον Απόστολο Καψάλη, τον Βαγγέλη Κουμαριανό και τον Νίκο Κουραχάνη, που έκαναν την επιστημονική επιμέλεια της έκδοσης, για τις πολλαπλές όψεις του αυταρχικού νεοφιλελευθερισμού που προελαύνει.
Διαβάστε τη συνέχεια εδώ
Για την Εφημερίδα Συντακτών
Ν. Βέργου, Ν. Δασκαλοπούλου, Α. Τζιαντζή (27.02.2022)
Συνέντευξη του Νίκου Κουραχάνη στο popaganda.gr Βίντεο: Γεράσιμος Δομένικος- συνέντευξη Δέσποινα Παπαγεωργίου
«Αν δεν διασφαλίζεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, δεν είναι δημοκρατία»«Μας λένε πως δεν είναι ώρα για δικαιώματα, είναι κατάσταση ‘εκτάκτου ανάγκης’. Λοιπόν, αυτή η κρίση είναι επιθυμητή».
Δείτε τα περιεχόμενα και διαβάστε εδώ το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου.
Ακούστε εδώμια συζήτηση του Νίκου Κουραχάνη, με αφορμή το βιβλίο, με τον Βασίλη Ιωακειμίδη (Kαθηγητή Kοινωνικής Eργασίας- Παν/μιο Δυτικής Αττικής) στο podcastΚριτικοί Διάλογοι του Κέντρου Έρευνας Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Κρίσεων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (26/09/2022).
Ιστορία στο Κόκκινο (13/11/2022). Ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης συζητά με τον Νίκο Κουραχάνη, επίκουρο καθηγητή Κοινωνικής Πολιτικής & Στέγασης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αναφορικά με την κοινωνική πολιτική που ακολουθήθηκε για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε διεθνές και ελληνικό επίπεδο. Η συζήτηση επικεντρώνεται στις τομές που έφερε η πανδημία και η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης στην άσκηση της κοινωνικής πολιτικής επισημαίνεται ιδιαίτερα η έννοια της ατομικής ευθύνης στο πλαίσιο ενός αυταρχικού νεοφιλελευθερισμού, ενώ διερευνώνται οι συνέπειες της πανδημίας σε υπάρχοντα κοινωνικά προβλήματα, όπως εκείνα της φτωχοποίησης του πληθυσμού και της αναζήτησης στέγης. Ακούστε εδώ: Πανδημία και κοινωνική πολιτική: μια παλιά σχέση σε νέα πλαίσια.
Αυταρχισμός και Κοινωνικά Δικαιώματα Τότε και Τώρα: ανοιχτή συζήτηση από το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με αφορμή την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Μίλησαν οι: Βαγγέλης Καραμανωλάκης (Αναπληρωτής Καθηγητής, ΕΚΠΑ), Νίκος Κουραχάνης (Επίκουρος Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο), Βασίλης Ιωακειμίδης (Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής). Τη συζήτηση συντόνισε η Σοφία Δεδότση (Επίκουρη Καθηγήτρια, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής).
Παρακολουθήστε την πρώτη εκδήλωση του βιβλίου που έγινε την Πέμπτη 3 Μαρτίου στο Θέατρο Άλφα στην Αθήνα. Για το βιβλίο μίλησαν οι: Λεωνίδας Βατικιώτης (Δρ. Οικονομολόγος, δημοσιογράφος), Τόνια Κατερίνη, (Αρχιτέκτων Μηχανικός, Μέλος της Ενωτικής Πρωτοβουλίας κατά των Πλειστηριασμών, Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Αρχιτεκτόνων ΤΕΕ), Κώστας Παπαδάκης (Μέλος της Πρωτοβουλίας Δικηγόρων και Νομικών για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα, συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής), Πάνος Παπανικολάου (Νευροχειρουργός Διευθυντής ΕΣΥ, Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ ΓΓ ΟΕΝΓΕ - μέλος ΔΣ ΕΙΝΑΠ), και ο Σαράντος Θεοδωρόπουλος (μέλος Κ.Ε. ΜέΡΑ 25). Την εκδήλωση συντόνισε η Ελευθερία Κουμάντου (Δημοσιογράφος Αθήνα 9.84).
Παρακολουθήστε παρακάτω την εκδήλωση- ανοιχτή συζήτηση με θέμα ''Κοινωνική Πολιτική, Πανδημία και Δημοκρατία'' που διοργάνωσε το Εργαστήριο Κοινωνικής Πολιτικής (Πάντειο Πανεπ/μιο, 07/04/22).
Την εκδήλωση συντόνισε η Δέσποινα Παπαδοπούλου (Καθηγήτρια, Πρόεδρος Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής) & χαιρέτισε ο Σταύρος Μαυρουδέας (Καθηγητής, Διευθυντής Εργαστηρίου Κοινωνικής Πολιτικής). Συζητούν τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής: Κώστας Δημουλάς (Αναπληρωτής Καθηγητής), Δημήτρης Καλτσώνης (Καθηγητής), Μαρία Καραμεσίνη (Καθηγήτρια), Γιάννης Κουζής (Καθηγητής), και ο Χρίστος Παπαθεοδώρου (Καθηγητής, Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Παντείου Πανεπιστημίου).