Κι όμως, αυτό το μήνυμα για κάποιον σήμαινε κάτι. Δεν ήταν η τυχαία αλληλουχία φράσεων ενός τρελού, ούτε η τυχαία αυτόματη δημιουργία των ραδιοκυμάτων και της φωνής μου. Ήταν ένα υπαρκτό κείμενο που συμβόλιζε τη συνέχεια των πραγμάτων για κάποιον ή κάποιους. Αλλά, συμβόλιζε και τη συνέχεια της αναζήτησής μου σ’ έναν κόσμο εντελώς πραγματικό πλέον, που δεν κρυβόταν πίσω από κώδικες, κλειδιά και μαθηματικές συναρτήσεις.
[…]
Στο μήνυμα ξεχώριζε ένα όνομα. Το όνομα του Σ.Σ. Αναγνώρισα αμέσως το πρόσωπο και την πράξη. Τι σχέση μπορεί να έχει ένας δολοφόνος; Τι σχέση μπορεί να έχει με την τρομοκρατία, το μήνυμα, τη συνέχεια της ζωής μου ένας άνθρωπος που βρισκόταν για σαράντα χρόνια περίπου κλεισμένος σε μια φυλακή;
Η Τυχαία είσοδος είναι ένα πολιτικό θρίλερ για το σήμερα με σκηνικό τον κυβερνοχώρο και τα ραδιοκύματα, πρωταγωνιστή τη δολοφονία του Ρόμπερτ Κένεντι και υπόβαθρο τις θεωρίες συνωμοσίας που ευνοεί η κυρίαρχη τάξη πραγμάτων.
Ένας ρομαντικός ραδιοερασιτέχνης που, στα χρόνια του Διαδικτύου, επιμένει να απολαμβάνει ευτυχής τη μοναξιά των ραδιοκυμάτων, λαμβάνει τυχαία στον δέκτη του ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα. Η προέλευση του μηνύματος, το πιθανό νόημά του, η εμπλοκή του με απροσπέλαστα κέντρα λήψης αποφάσεων, εισβάλλουν ξαφνικά στον περίκλειστο κόσμο του και τον παρασύρουν σε ένα μανιασμένο κυνήγι για τη λύση του μυστηρίου.
Αλλά υπάρχει μυστήριο στον κυβερνοχώρο; Υπάρχει μυστήριο για τις μυστικές υπηρεσίες; Υπάρχει μυστήριο για τους δικτυωμένους δημοσιογράφους; Ένας χεβιμεταλάς, πορωμένος κομπιουτεράς ένας ιδιότροπος φιλόσοφος, που δεν σκέφτεται με τις φτηνές κατηγορίες της αγοράς, και μια επιτυχημένη δημοσιογράφος που διατηρεί ανοικτούς διαύλους με την Εξουσία καλούνται να πάρουν μέρος στο παιχνίδι της αποκρυπτογράφησης.
Το παιχνίδι πολύ γρήγορα αποκτά απρόβλεπτες διαστάσεις. Διότι σ’ αυτό εμπλέκεται η διεθνής τρομοκρατία, η διεθνής πολιτική, αλλά και η Ιστορία: σαράντα χρόνια πριν, η δολοφονία του γερουσιαστή Μπομπ Κένεντι στην Αμερική προβάλλει ως η μόνη διέξοδος για τη λύση αυτού του απίθανου όσο και περίπλοκου μυστηρίου.
Όμως η πραγματικότητα δεν είναι πάντα τόσο θεαματική. Κι όταν ένα συμβάν οφείλεται σε κάποιον τυχαίο παράγοντα, π.χ. σε μια απλή σύμπτωση, ελάχιστοι είναι έτοιμοι να τον αποδεχτούν.
Η δύναμη αυτού του συναρπαστικού βιβλίου μυστηρίου έγκειται στο γεγονός ότι εξηγεί πειστικά την κοινωνική / ψυχολογική διαδικασία που ενθαρρύνει τους πάντες να σκέφτονται με τους όρους που έχει επιβάλει στον πλανήτη η αμερικάνικη μιντιατική εικόνα: μέσα από κάποια, λιγότερο ή περισσότερο αληθοφανή, λιγότερο ή περισσότερο θεαματική, θεωρία συνωμοσίας…
Περισσότερα στο
tyxaia-eisodos.gr όπου θα βρείτε και αναλυτικό γλωσσάρι όρων.
Η Τυχαία είσοδος στην Athens Voice
Στο πρώτο μυθιστόρημα του Βασίλη Δρόλια η γενιά που μεγάλωσε στις σελίδες του "Νευρομάντη" φωνάζει δυνατά το παρόν.
Θανάσης Μήνας, Athens Voice, 13.11.08
Δείτε
εδώ ολόκληρο το κείμενο του Θανάση Μήνα.
Παρουσίαση στα (δέ)κατα
Αν έπρεπε να υποδείξουμε ένα μόνο στοιχείο που να διαφοροποιεί την
Τυχαία είσοδο από τα περισσότερα σύγχρονα ελληνικά μυθιστορήματα και καθιστά, κατά συνέπεια, αξιανάγνωστο και αξιοπρόσεχτο αυτό το πρώτο μυθιστόρημα του Βασίλειου Δρόλια, αυτό θα ήταν η θεματική του απόκλιση από την πλειοψηφία των έργων που κυκλοφορούν στη γλώσσα μας.
Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος, Περιοδικό (δε)κατα, Άνοιξη 2009
Δείτε
εδώ όλη την παρουσίαση του Χαράλαμπου Γιαννακόπουλου.
Διαβάστε επίσης στον
Οδηγό Ανάγνωσης τις πρώτες σελίδες του βιβλίου καθώς και μια συνέντευξη του συγγραφέα διαφωτιστική για το μυθιστόρημά του. Δείτε επίσης τις απαντήσεις του Βασίλειου Δρόλια στις ερωτήσεις της
Athens Voice στο πλαίσιο του αφιερώματος στην Επιστημονική Φαντασία.
Επίσης στο αναφερθέν σάιτ του συγγραφέα και συγκεκριμένα
εδώ μπορείτε να διαβάσετε ένα εξαιρετικό «γλωσσάρι εν προόδω» που ο ίδιος συγκροτεί και βαθμιαία αναβαθμίζει.Δείτε επίσης ένα εξαιρετικό άρθρο της πανεπιστημιακής ερευνήτριας Λίτσας Χατζοπούλου που εξηγεί τη βαθύτερη πηγή των θεωριών συνομωσίας.