ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΟΤΙΒΟ EBOOKS
Ars Cogitans
Comics / Graphic Novel
Cult Stories
Αθλητισμός / σειρά Ballpen
Αστυνομική Λογοτεχνία / Μυστηρίου
Βιογραφίες
Γελοιογραφίες
Δοκίμιο
Επιστημονική Φαντασία
Ερωτικό μυθιστόρημα
Εφηβική Λογοτεχνία
Θέατρο
Θεωρία / Εφαρμογές Τέχνης
Ιστορικό Μυθιστόρημα
Κλασική Λογοτεχνία
Κλασική λογοτεχνία / Λάμψη του Λόγου
Κλασική λογοτεχνία / Τα αειθαλή
Λευκώματα
Λογοτεχνικό Δοκίμιο
Μαγειρική
Μουσική
Μουσικολογία
Μυθιστόρημα
Παιδικό Βιβλίο
Ποίηση
Πολιτικό μυθιστόρημα
Σύγχρονη Ελληνική Πεζογραφία
Σύγχρονη Ξένη Πεζογραφία
Τέχνη
Χρονογραφήματα
Αναζήτηση
Συγγραφείς
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Τίτλοι
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Περιοδικά
ΑΝΤΙΓΟΝΗ
ΚΡΙΣΗ
ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
ΟΥΤΟΠΙΑ
ΣΥΝΑΨΙΣ
Πρακτορευόμενα
GRANT THORNTON
KOMMON
NEΔΑ
PUBLIC ISSUE
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΙΡΟΓΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΙΕΘΣ
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κύπρου
ΠΡΑΚΤΟΡΕΥΣΗ
ΣΥΝΑΨΕΙΣ
Links
Οδηγός Ανάγνωσης
Κατάλογοι
Τα νέα του Τόπου
Κυριακή 1 Δεκεμβρίου: ''Την εποχή που τα φίδια αλλάζουν δέρμα'' παρουσίαση του βιβλίου της Μαρώς Κάργα στην Τήνο
Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου: "Η συστημική φύση της αστυνομικής βίας στην Ελλάδα" παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα
Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου: "Αρχίζει το ματς" παρουσίαση του βιβλίου του Θανάση Σκρουμπέλου στην Αθήνα
Σάββατο 7 Δεκεμβρίου: ''Λαύριο αναλυόμενο" παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Μπιθυµήτρη στο Λαύριο
Παρασκευή 29 Νοεμβρίου: ''8 μήνες που συντάραξαν την Ελλάδα" παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Στρατούλη στο Κιάτο
Τρίτη 26 Νοεμβρίου: ''Η νύχτα που έφυγε ο Παύλος" παρουσίαση του βιβλίου του Ξενοφώντα Κοντιάδη
Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου: ''Κριτική Δημόσια Ανθρωπολογία'' σε επιστημονική επιμέλεια Ειρήνης Αβραμοπούλου & Ελένης Παπαγαρουφάλη, παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα
Κυριακή 1 Δεκεμβρίου: ''Ο Ιδεολόγος'' παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Αραπάκη στον Αγ. Δημήτριο
Περισσότερα »
Το Γράμμα του Τόπου
Γράμμα του Τόπου
Δελτίο παραγγελίας

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε σε excel το δελτίο παραγγελίας των βιβλίων του Τόπου.

Όροι χρήσης

Παρακαλούμε, πριν την παραγγελία σας να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου, τους Όρους Χρήσης και πληροφορίες για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ » Σύγχρονη Ελληνική Πεζογραφία
Δεν αδειάζουμε να πεθάνουμε

Δεν αδειάζουμε να πεθάνουμε

Παπαχρήστος Δημήτρης

Σελ.: 120
Σχήμα: 14 x 21
ISBN: 978-960-499-468-7
Τιμή: 11,00 €
Τιμή online: 10,00 €


  Προσθήκη στο καλάθι

Δελτίο τύπου & εξώφυλλο 

Πρώτη παρουσίαση του βιβλίου την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου στην Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ (πρόσκληση εδώ)

1η έκδοση Οκτώβριος 2023

Είχε πάει δέκα η ώρα, η τηλεόραση ήταν ανοιχτή. Έδειχνε εικόνες από το Πολυτεχνείο. Ένας τύπος, εκπρόσωπος Tύπου, Ζουρνατζής ονόματι, μιλούσε για «αναρχοκομμουνιστάς» που στράφηκαν εναντίον του καθεστώτος και της δημοσίας τάξεως. Ορίστε τα έκτροπα. Ο φακός έδειχνε σπασμένα θρανία, συνθήματα «κάτω η χούντα», «ζήτω οι παρτούζες», κιλότες, καπότες και σπασμένα έδρανα.

Πλησίασα το παράθυρο, ανασήκωσα τις γρίλιες. Είδα να καθαρίζουν με μάνικες τη Στουρνάρη. Αύρες-σαύρες να περνάνε και είδα λοξά προς την πλατεία Εξαρχείων να βγαίνουν από την πόρτα της Στουρνάρη με νάιλον σακούλες τρεις-τέσσερις μπάτσοι, με τρόφιμα που μας είχαν δώσει οι πεινασμένοι για ελευθερία και δημοκρατία.

Μέσα από τις ιστορίες, παλιότερες αλλά και πρόσφατες, που διανθίζουν το βιβλίο, η μνήμη πασχίζει να κρατήσει ζωντανό το παρελθόν. Σαν σταθμό ανεφοδιασμού των νέων για να συνεχίσουν και να φτάσουν εκεί που δεν καταφέραμε εμείς. Για να μπορέσουν να προλάβουν το μέλλον γιατί αλλιώς δεν θα το συναντήσουν ποτέ.

 


Διαβάστε εδώ την προδημοσίευση του βιβλίου στην Εφημερίδα των Συντακτών (Νησίδες, Εφ. Συν. 27.10.2023)

 

Bιβλιοπαρουσίαση του Δημήτρη Γκιώνη στον Δρόμο της Αριστεράς
«Ζούμε στη σκιά της αόρατης αλλά εκλεγμένης δικτατορίας»

(...) Ο Παπαχρήστος δεν μένει προσκολλημένος στο παρελθόν, δεν θεωρεί ότι όλα τέλειωσαν το 1973, οπότε μπορεί να κάθεται επαναπαυμένος στις δάφνες του παρελθόντος και να καλεί το πλήθος να τον δοξάσει. Έχει την ίδια άποψη με το σύνθημα που λένε τα νέα παιδιά, ότι η χούντα δεν τελείωσε το ’73: «Ζούμε στη σκιά της αόρατης αλλά εκλεγμένης δικτατορίας, την ανεχόμαστε και τη νομιμοποιούμε και γινόμαστε συνένοχοι» λέει στο καινούριο του βιβλίο, χωρίς καμία διάθεση να χαϊδέψει κανένα αυτί…

Αν και γεννημένος στον Άη-Γιώργη Ιστιαίας, μπορεί να θεωρείται και Εξαρχειώτης, αφού ζει και κινείται εκεί πάνω από 50 χρόνια. Γι’ αυτό έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία για το τι συμβαίνει με τον λόφο του Στρέφη, για το κλείσιμο της πλατείας με τις πεντάμετρες λαμαρίνες, αλλά και με τον στρατό των κρανοφόρων που περιφρουρούν «τα έργα». Μια συνοικία υπό κατοχή! Γι’ αυτό τα παιδιά σηκώνουν το πανό με το σύνθημα «Πλατεία, Στρέφη, Πολυτεχνείο, τα Εξάρχεια δεν μπαίνουν σε μουσείο».

Μέσα απ’ αυτό το ομολογουμένως μικρό σε έκταση βιβλίο (μόλις 115 σελίδες) για τα δεδομένα του Παπαχρήστου, καταφέρνει να συμπυκνώσει όλα αυτά που ήθελε να περάσει στον αναγνώστη. Μιλάει για τις μέρες και τα έργα του απερχόμενου δημάρχου, την Ουκρανία, τις συνακροάσεις, τα καμένα δάση που στη θέση των δένδρων φυτρώνουν ανεμογεννήτριες, υπερκαταναλωτισμό, κ.ά.

«Οι ανθρώπινες σχέσεις δεν υφαίνονται στον αέρα, στον αργαλειό της ζωής υφαίνονται». Και αφού οι ιστορίες του αλλά και οι ανθρώπινες σχέσεις υφαίνονται στα καφενεία, δεν θα μπορούσε να λείπει ο συνδετικός κρίκος, που είναι το τσίπουρο. Ο Δημήτρης τσιπουροποιεί φιλοσοφώντας: «Η αρρώστια που δεν περνάει με το τσίπουρο είναι ανίατη», λέει! (...)

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ
Κ. Γκιώνης, Δρόμος Αριστεράς 21.10.2023

 

 

Συνέντευξη του συγγραφέα στον Στέλιο Μιχαηλίδη για την εφημ. Εργατική Αλληλεγγύη
50 χρόνια Πολυτεχνείο: “Η ουτοπία βρήκε τον τόπο της”

Μόλις κυκλοφόρησε το τελευταίο σας βιβλίο «Δεν αδειάζουμε να πεθάνουμε» από τις εκδόσεις Τόπος. Η ιστορία του συνδέεται με την εξέγερση του Πολυτεχνείου και κυκλοφορεί πάνω στη συμπλήρωση 50 χρόνων από τότε.

Προέκυψε χωρίς να το συνειδητοποιήσω. Ενώ έγραφα μετά το «Αχ Μουρλοσκοτωμένο» ως συνέχεια, μέσα στην περίοδο της πανδημίας, βγήκαν οι ήρωές μου. Και οι δύο μιλάνε μέσα από τον τάφο. Ο ένας, ο Στέλιος ο Γούτης, μου μιλάει για τη Θεσσαλονίκη, για την εξέγερση και την κατάληψη εκεί. Ο άλλος συμμετείχε στην κατάληψη του Πολυτεχνείου στην Αθήνα, ήταν απ’ έξω και τραυματίστηκε. Και περιγράφει την κατάσταση απ’ έξω. Κι εκεί που τα λέει όλα, λέει «πες μου κι εσύ να τα μαγνητοφωνήσω για να τ’ ακούν αυτά που ζήσατε και ζήσαμε και οι αποθαμένοι». Κι από εκεί ξεκινάει η περιγραφή λεπτό προς λεπτό τι διαδραματίστηκε από την Πέμπτη το μεσημέρι, μέχρι την Παρασκευή που μπήκαν τα τανκς. 

Είναι παράδοξο ότι παρότι δεν πήγαινε προς τα εκεί η δική μου προσπάθεια, θέλοντας και μη, προέκυψε από μόνη της. Δεν είχα πρόθεση να μιλήσω για το Πολυτεχνείο επειδή είναι τα 50χρονα της εξέγερσης και το έζησα. Αλλά η ίδια η γραφή με οδήγησε εκεί. Και βγαίνουν πράγματα που δεν τα έχω πει ούτε σε συνεντεύξεις, ούτε τα έχω ξαναγράψει. Αναφέρονται 37 υπαρκτά πρόσωπα που τα λέω με τα μικρά τους ονόματα και στο τέλος έχω κατάλογο με το ποιοι είναι. 

Κάποιοι από αυτούς -όπως ο Γιώργος ο Παυλάκης που σήμερα είναι μέγιστος επιστήμονας στις ΗΠΑ, τον είχα τότε δίπλα μου στο ραδιοσταθμό για να πει για τα φάρμακα που χρειαζόμασταν- θα είναι και στην παρουσίαση του βιβλίου που θα γίνει στις 9 Νοεμβρίου στο Πολυτεχνείο. Θα κάνουμε τη βιβλιοπαρουσίαση εκεί και ως αντίσταση.

Σκέψου… εκεί που ήμασταν, είμαστε και συνεχίζουμε. Γιατί δεν δικαιώθηκε το Πολυτεχνείο. Ο αγώνας συνεχίζεται. Το Πολυτεχνείο δεν έγινε άπαξ, για να το μνημονεύσουμε. Είναι κάθε μέρα. Ξέρεις τι σημαίνει να πηγαίνεις στα σχολεία και στα πανεπιστήμια να μιλάς στα νέα παιδιά για το Πολυτεχνείο και να σου λένε «γαμώτο πολύ θα θέλαμε να είμαστε εκεί». Είναι ελπίδα για αυτά που θα κάνουν. Είναι σταθμός ανεφοδιασμού. Και προφανώς έχουμε ανάγκη κι από σύμβολα να μας εμπνέουν στον καθημερινό αγώνα. Όπως είχαμε κι εκείνο τον καιρό που φωνάζαμε «απόψε θα γίνει της Ταϋλάνδης» που κι εκεί είχαν εξεγερθεί οι φοιτητές. (...)

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη εδώ
Στέλιος Μιχαηλίδης για την εφημ. Εργατική Αλληλεγγύη

 

Συνέντευξη στον Θοδωρή Αντωνόπουλο για τη Lifo

Δημήτρης Παπαχρήστος: «Το μόνο που θέλαμε ήταν να αλλάξουμε τα πράγματα με όπλο τη νεανική μας τρέλα» 
Γεννήθηκε στην Εύβοια, ζει στα Εξάρχεια. Δημοσιογράφος, συγγραφέας και ραδιοφωνικός παραγωγός, υπήρξε εκφωνητής του ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου κατά την εξέγερση του Νοέμβρη του 1973 και δεν σταμάτησε ποτέ να αγωνίζεται.

(...) Το Δεν αδειάζουμε να πεθάνουμε το έγραψα ώστε να μην ξεχαστεί τίποτε από όσα συνέβησαν εκείνον τον Νοέμβρη. Να αναφέρω μόνο εκείνο το παιδί το χτυπημένο άσχημα από σφαίρα στον μηρό – το έσωσε από την ακατάσχετη αιμορραγία ένας ταξιτζής, δένοντας με μια ζώνη πρόχειρα το τραύμα. Στο νοσοκομείο οι γιατροί τού είπαν ότι έπρεπε να του κόψουν το πόδι, αλλά εκείνος αρνούνταν, λέγοντας «αυτό το πόδι είναι το ίδιο το Πολυτεχνείο». Τελικά πήγε στη Σουηδία να το σώσει κι έγινε μάλιστα μεταφραστής μου σε μια συνέντευξη για ένα σχετικό με την εξέγερση ντοκιμαντέρ. Εγώ, βέβαια, είπα τότε στους Σουηδούς ότι με το παιδί αυτό έπρεπε να μιλήσουν, όχι με μένα! Μνημονεύω επίσης με μεγάλη συγκίνηση ένα άλλο σπουδαίο παλικάρι, τον Γιώργο τον Καϊλή, που τον συλλάβανε και πέθανε από τα βασανιστήρια τρεις μήνες μετά. Πετάξανε οι ασφαλίτες το άψυχο κορμί του στη Δερβενίων και το παρουσίασαν ως αυτοκτονία. Σπουδαίος ζωγράφος, συνομήλικός μου, ήταν αυτός που ανέγραψε τα συνθήματα «Έξω αι ΗΠΑ», «Έξω το ΝΑΤΟ» στις κολόνες της πύλης επί της Πατησίων.

Διαβάστε όλη την συνέντευξη εδώ
Θ. Αντωνόπουλος, Lifo 05/11/2023

 

Συνέντευξη στην Π. Κρημνιώτη για την Αυγή
Χρέος τιμής να δώσω φωνή στους νεκρούς του Πολυτεχνείου

Ο Δημήτρης Παπαχρήστος μιλάει συχνά για εκείνες τις εμβληματικές ημέρες της εξέγερσης. Πρώτη φορά, ωστόσο, καταγράφει σε βιβλίο λεπτό προς λεπτό τις τελευταίες στιγμές της εξόδου από το Πολυτεχνείο. Το καινούργιο βιβλίο του Δεν αδειάζουμε να πεθάνουμε (εκδόσεις Τόπος) πάει πίσω στον χρόνο και στα διανυμένα 50 χρόνια από την εξέγερση δίνει την αφορμή να ξαναθυμηθούμε, να ξανασκεφτούμε την Ιστορία».

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του συγγραφέα στη δημοσιογράφο της Αυγής Πόλυ Κρημνιώτη, για το νέο βιβλίο του (06/11/2023).

 



O συγγραφέας συνομιλεί με τον δημοσιογράφο Πάνο Χαρίτο
στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel (15.11.2023)

 

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη του συγγραφέα στον Π. Καρβουνόπουλο για το militaire.gr (03/11/2023)


 

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Δημήτρη Παπαχρήστου ''Δεν αδειάζουμε να πεθάνουμε'' στην Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ (Αίθουσα Τελετών, κτίριο Αβέρωφ, συγκρότημα Πατησίων, 9/11/2023).
Για το βιβλίο μίλησαν οι: Κώστας Λαλιώτης (πρώην υπουργός), Πέτρος Μανταίος (δημοσιογράφος), Γιώργος Παυλάκης (γιατρός-ερευνητής, Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ), και ο συγγραφέας. Την εκδήλωση συντόνισε ο  Βασίλης Χατζηιακώβου.

 


Διαβάστε εδώ μια παρουσίαση του βιβλίου στο offlinepost.gr (19/11/2023)


rss feed Νέων

rss feed Νέων Εκδόσεων

Follow us:         

 

Εκδόσεις Τόπος
Μεθώνης 71Α, 10683 Αθήνα
Τηλ.: +30 210 8222835
Fax: +30 210 8222684
Επικοινωνία: info@motibo.com

Κεντρική διάθεση:
Zωσιμάδων 6, 10683 Αθήνα
Tηλ. +30 210 3221580
Fax: +30 210 3211246
Επικοινωνία: bookstore@motibo.com

Προσφορές
Login
Your e-mail:
Your password:
Εχετε ξεχάσει τον κωδικό σας;
Θέλετε να εγγραφείτε;
Νέες εκδόσεις
Δύο κείμενα για την ιστορία της αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης και τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού
Πέρι Άντερσον
Ήλιος ήλιος και βροχή
Ζωή Βαλάση
Ο Ιδεολόγος
Νίκος Αραπάκης
Δημοψηφίσματα και ΜΜΕ
Γιώργος Πλειός
Η συστημική φύση της αστυνομικής βίας στην Ελλάδα
Αναστασία Τσουκαλά
Με Ανοιχτό Μπαϊράκι
Ιωάννης Πανουτσόπουλος
Γράμματα από την Κίνα
Νότης Ανανιάδης
Λαύριο αναλυόμενο
Γιώργος Μπιθυµήτρης
Φαντάσματα του (αντι) κομμουνισμού
Κύρκος Δοξιάδης
Το μέλλον της δημοκρατίας
Δημήτρης Καλτσώνης - Ερνέστο Ντομίνγκες Λόπες
Για τον καπιταλισμό
Καρλ Μαρξ
Τη νύχτα που έφυγε ο Μπούκοβι
Διονύσης Χαριτόπουλος
Το χρώμα του Αιγαίου
Αρμάντο Ρομέρο
Θάλασσα
Κώστας Σούκας
Τ’ αγρίμια του άλλου δάσους και άλλα πεζά
Τηλέµαχος Αλαβέρας
Αρχίζει το ματς
Θανάσης Σκρουμπέλος
Βιομηχανικός καπιταλισμός στα οθωμανικά Βαλκάνια
Κώστας Λαπαβίτσας - Πινάρ Τσακίρογλου
Θεωρίες μάθησης: Εφαρμογή στη διδασκαλία
Bates Bob
Κριτική Δημόσια Ανθρωπολογία και Σπουδές Φύλου
Έργο Συλλογικό
Ο εγκλωβισμός της κριτικής
Αντώνης Γεωργούλας
Κοινωνική εργασία με ομάδες στο σχολείο
Ειρήνη Κατσαμά
Καλαβρία Μάνη, Εγγύς Κόσμος / Calabria Mani, Mondi Vicini
Τζένη Λυκουρέζου - Ανδρέας Ζαχαράτος
Βιολογία και Κοινωνία
Ευάγγελος Καφετζόπουλος
Θεραπεία εστιασμένη στο συναίσθημα
Robert Elliott - Leslie Greenberg
Το γκρίζο κύμα
Πέτρος Παπακωνσταντίνου
Ακούσια αποικεσία
Ρένος Παπαδόπουλος
Πάρε τα χνάρια που άφησα
Σπύρος Δερβενιώτης
Πολιτικές διαιρετικές τομές και κοινωνικές ανισότητες
Έργο Συλλογικό
Ένα καινούργιο χθες
Φώτης Πεχλιβανίδης
Μεταπολίτευση
Διονύσης Ελευθεράτος
Η Μεγάλη Ιδέα από την πλευρά των Οθωμανών, 1839-1869
Λεωνίδας Μοίρας
Η Επικίνδυνη Παρακμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Έργο Συλλογικό
Την εποχή που τα φίδια αλλάζουν δέρμα
Μαρώ Κάργα
Τεχνητή Νοημοσύνη
Αντώνης Μαυρόπουλος
Ο καπιταλισμός της πλατφόρμας
Nick Srnicek
Ανεξάρτητες Αρχές
Γιάννης Γιαννάκος
Πολλά Μικρά Απλά
Διονύσης Χαριτόπουλος
SEX - ΝΟΜΟΣ - ΕΓΚΛΗΜΑ
Ευτύχης Φυτράκης
Θάνατοι στη Χούντα
Δημήτρης Βεριώνης
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ