ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΟΤΙΒΟ EBOOKS
Αναζήτηση
Συγγραφείς
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Τίτλοι
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Περιοδικά
ΑΝΤΙΓΟΝΗ
ΚΡΙΣΗ
ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
ΟΥΤΟΠΙΑ
ΣΥΝΑΨΙΣ
Πρακτορευόμενα
GRANT THORNTON
KOMMON
NEΔΑ
PUBLIC ISSUE
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΙΡΟΓΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΙΕΘΣ
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κύπρου
ΠΡΑΚΤΟΡΕΥΣΗ
ΣΥΝΑΨΕΙΣ
Links
Οδηγός Ανάγνωσης
Κατάλογοι
Τα νέα του Τόπου
Κυριακή 1 Δεκεμβρίου: ''Την εποχή που τα φίδια αλλάζουν δέρμα'' παρουσίαση του βιβλίου της Μαρώς Κάργα στην Τήνο
Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου: "Η συστημική φύση της αστυνομικής βίας στην Ελλάδα" παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα
Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου: "Αρχίζει το ματς" παρουσίαση του βιβλίου του Θανάση Σκρουμπέλου στην Αθήνα
Σάββατο 7 Δεκεμβρίου: ''Λαύριο αναλυόμενο" παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Μπιθυµήτρη στο Λαύριο
Παρασκευή 29 Νοεμβρίου: ''8 μήνες που συντάραξαν την Ελλάδα" παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Στρατούλη στο Κιάτο
Τρίτη 26 Νοεμβρίου: ''Η νύχτα που έφυγε ο Παύλος" παρουσίαση του βιβλίου του Ξενοφώντα Κοντιάδη
Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου: ''Κριτική Δημόσια Ανθρωπολογία'' σε επιστημονική επιμέλεια Ειρήνης Αβραμοπούλου & Ελένης Παπαγαρουφάλη, παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα
Κυριακή 1 Δεκεμβρίου: ''Ο Ιδεολόγος'' παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Αραπάκη στον Αγ. Δημήτριο
Περισσότερα »
Το Γράμμα του Τόπου
Γράμμα του Τόπου
Δελτίο παραγγελίας

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε σε excel το δελτίο παραγγελίας των βιβλίων του Τόπου.

Όροι χρήσης

Παρακαλούμε, πριν την παραγγελία σας να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου, τους Όρους Χρήσης και πληροφορίες για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ
Βάλραφ Γκίντερ

Ο Γκίντερ Βάλραφ γεννήθηκε το 1942. Μετά την ολοκλήρωση της μαθητείας του ως βιβλιοπώλη, υποχρεώθηκε σε δεκάμηνη αναγκαστική στράτευση ως αντιρρησίας συνείδησης. Στη συνέχεια, εργάστηκε σε διάφορες εταιρείες και παρουσίασε τις εμπειρίες του στο βιβλίο Wir brauchen dich. Als Arbeiter in deutschen Industriebetrieben (Σε χρειαζόμαστε: Εργάτης στις γερμανικές βιομηχανίες, 1966). Ακολούθησε η συλλογή 13 unerwünschte Reportagen (13 ανεπιθύμητα ρεπορτάζ, 1969), όπου ο Βάλραφ μας μεταφέρει τις εμπειρίες του στον ρόλο ενός αλκοολικού και ενός άστεγου. Το 1973 δημοσιεύτηκε η συλλογή ρεπορτάζ Ιhr da oben, wir da unten (Εσείς εκεί πάνω, εμείς εκεί κάτω). Το 1975 ακολούθησε η καταγραφή μιας διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε ο Βάλραφ στην Αθήνα εναντίον της ελληνικής χούντας των συνταγματαρχών: Unser Faschismus nebenan (Ο φασισμός δίπλα μας). O Βάλραφ δεν δίστασε να έρθει στην Ελλάδα τον Μάιο του 1974 και να αλυσοδεθεί στο Σύνταγμα, διαμαρτυρόμενος για το δικτατορικό καθεστώς. Η χούντα τον συνέλαβε, μέσα σε διεθνή κατακραυγή, τον δίκασε (συνήγορος τότε του Βάλραφ ήταν ο Γ.Α. Μαγκάκης) και τον φυλάκισε. Απελευθερώθηκε αμέσως μετά την πτώση της.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε ο Βάλραφ το 1977 με τις μυστικές έρευνές του ως εργαζόμενου στο γραφείο σύνταξης της Bild Zeitung (ταμπλόιντ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στη Γερμανία). Καρπός της έρευνάς του τα βιβλία Der Aufmacher. Der Mann, der bei ›Bild‹ Hans Esser war (Πρωτοσέλιδο, ο άνθρωπος που στη Bild λεγόταν Χανς Έσερ) και Zeugen der Anklage (Μάρτυρες κατηγορίας), όπου περιγράφει τις συχνά απάνθρωπες δημοσιογραφικές πρακτικές που αντιμετώπισε στο επιτελείο της εφημερίδας. Στο πρώτο από τα δύο αυτά βιβλία βασίστηκε η ταινία The Man Inside (1990), όπου τον Βάλραφ υποδύεται ο Γιούργκεν Πρόχνοβ.

Τέλος, πάταγο προκάλεσε το βιβλίο του με τίτλο Ganz unten (1985), όπου ο Βάλραφ, στον ρόλο του Τούρκου εργάτη Αλί, εκθέτει την έρευνά του στο δουλεμπόριο εργασίας. Το βιβλίο μεταφράστηκε σε 30 γλώσσες και πούλησε πάνω από 3 εκατ. αντίτυπα. Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε με τίτλο Στο περιθώριο (Στάχυ, 1986). Θα κυκλοφορήσει σε νέα έκδοση το 2012 από τις εκδόσεις Τόπος. Έχει επίσης κυκλοφορήσει στα ελληνικά το βιβλίο του Αποκαλύψεις: Κείμενα ενός ανεπιθύμητου δημοσιογράφου (Μαύρη Λίστα, 1999). Περισσότερες πληροφορίες για τον συγγραφέα στην επίσημη ιστοσελίδα του http://www.guenter-wallraff.com/
 

Από τις εκδόσεις Τόπος κυκλοφορεί: Από τον θαυμαστό καινούργιο κόσμο: Η αθέατη πλευρά του γερμανικού θαύματος


 

Συνέντευξη του συγγραφέα στην Deutsche Welle με αφορμή την συμπλήρωση 45 χρόνων από τη διαμαρτυρία του στην πλατεία Συντάγματος στις 10 Μαΐου 1974

Συνέντευξη με τον πολέμιο της χούντας Γκ. ΒάλραφΣαν σήμερα, πριν από ακριβώς 45 χρόνια, ο γερμανός δημοσιογράφος Γκίντερ Βάλραφ διαμαρτυρόμενος για τους πολιτικούς κρατούμενους της χούντας, αλυσοδέθηκε στην πλ. Συντάγματος αφού μοίρασε φέιγ βολάν σε περαστικούς.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Deutsche Welle με αφορμή την συμπλήρωση 45 χρόνων από τη διαμαρτυρία του στην πλατεία Συντάγματος στις 10 Μαΐου 1974 ο γερμανός δημοσιογράφος Γκίντερ Βάλραφ αναφέρθηκε στους λόγους που τον οδήγησαν εκεί:
«Είχα επαφές με Έλληνες στη Δυτική Γερμανία. Αυτοί ήταν κυρίως εργάτες, οι οποίοι μου είχαν διηγηθεί τα προσωπικά τους βιώματα: τις διώξεις που είχαν υποστεί οι ίδιοι ή συγγενείς τους στην Ελλάδα, τα βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκαν κάποιοι από αυτούς και τους φόβους τους για ενδεχόμενες διώξεις από τις γερμανικές αρχές λόγω της πολιτικής τους δράσης. Ήξερα δηλαδή για την κατάσταση που επικρατούσε στην Ελλάδα μέσα από προσωπικές μαρτυρίες».
Ο Γκίντερ Βάλραφ ήταν μέλος της οργάνωσης «Αλληλεγγύη στην Ελλάδα», ενός δικτύου αλληλεγγύης προς στους Έλληνες πολιτικούς κρατούμενους. Τον Μάιο του 1974 επισκέφτηκε στα πλαίσια μίας αποστολής της οργάνωσης την Αθήνα – ήταν η πρώτη του επίσκεψη στη χώρα.

Μία από τις πιο επικίνδυνες δράσεις του Γκ. Βάλραφ στην Ελλάδα
Όπως αναφέρει στη συνέντευξη ήξερε ότι μία τέτοια «επίσημη» επίσκεψη δεν θα μπορούσε να πετύχει πολλά: «Οι δυνατότητές μας ως επιτροπή ήταν πολύ περιορισμένες και κινούνταν στα πλαίσια της αφηρημένης πολιτικής. Έτσι, είχα αποφασίσει ήδη πριν την επίσκεψη, ότι έπρεπε ο ίδιος να βρεθώ στη θέση των Ελλήνων πολιτικών κρατούμενων. Με αυτό τον στόχο ταξίδεψα στην Ελλάδα, χωρίς φυσικά να το αναφέρω στα μέλη της επιτροπής που ταξίδευαν μαζί μου.»
Η διαμαρτυρία του στην πλατεία Συντάγματος ήταν ίσως από τις πιο επικίνδυνες δράσεις στη ζωή του, τονίζει σήμερα ο 76χρονος Βάλραφ. Οι προετοιμασίες γι’ αυτήν είχαν αρχίσει πολύ νωρίτερα. Έκοψε τις ετικέτες made in Germany από τα ρούχα του κι αγόρασε κάποια από την Ελλάδα. «Επίσης είχα φροντίσει να έχω μαζί μου ισχυρά παυσίπονα, καθώς ήξερα τι με περίμενε. Έπρεπε να κρατήσω τις δυνάμεις μου και να μη μιλήσω καθόλου. Δεν ήθελα να προδοθώ από την αρχή εξαιτίας της γλώσσας και να δημιουργήσω προβλήματα στα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής, τα οποία εκείνη την ώρα θα βρίσκονταν καθοδόν για το αεροδρόμιο. Τη βαλίτσα με τα πράγματά μου την είχα αφήσει στη γερμανική πρεσβεία με ένα σημείωμα που έλεγε „Παρακαλώ κρατήστε την μέχρι να επιστρέψω. Αυτό βέβαια μπορεί να αργήσει». Φυσικά σήμερα δε θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο.»
Χανς Βάλτερ, ένας εργάτης στη Ford
Για να μην «διακινδυνεύσει» την παραχώρηση προνομίων κατά την κράτησή του ή ακόμη και να αφεθεί ελεύθερος, κατά τη συνήθη τακτική του έδωσε πλαστά στοιχεία, δηλώνοντας πως είναι εργάτης στη Ford με το όνομα Χανς Βάλτερ.
«Κάποια στιγμή, όταν πλέον πίστευα ότι μπορεί να με σκοτώσουν, αναγκάστηκα να μιλήσω. Ήμουν όμως σίγουρος ότι τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής έχουν επιστρέψει στη Γερμανία και δεν κινδυνεύουν πια. Τότε τους είπα ότι όλη η δράση έγινε κατόπιν συνεννόησης με την γερμανική κυβέρνηση, ότι και η πρεσβεία γνώριζε τι σκόπευα να κάνω και ότι για κάθε μέρα που περνάω στο κελί θα πάρω αποζημίωση… όταν έμαθαν και για τη βαλίτσα που είχα αφήσει στην πρεσβεία σχεδόν τους έπεισα. Ως σκακιστής μπορώ να προβλέψω τις κινήσεις του αντιπάλου. Βέβαια μετά ήρθε ο Γερμανός πρέσβης και τους εξήγησε τι είχε συμβεί.»

Η «Μαύρη Βίβλος» της χούντας
Ο Βάλραφ ήλπιζε μετά τη σύλληψή του να σταλεί σε κάποιο νησί όπου βρίσκονταν και άλλοι πολιτικοί κρατούμενοι. Στόχος ήταν να συλλέξει πληροφορίες, τις οποίες με κάποιο τρόπο θα έστελνε λαθραία από τη φυλακή στη Γερμανία, ώστε να εκδοθεί μία «Μαύρη Βίβλος» για το δικτατορικό καθεστώς της Ελλάδας. «Συναντιόμασταν με τους υπόλοιπους κρατούμενους κατά τη Θεία Λειτουργία στην εκκλησία και ανταλλάζαμε πληροφορίες – ήταν το μόνο μέρος όπου είχαμε μία σχετική ελευθερία. Εκεί έβλεπε κανείς περισσότερους πολιτικούς κρατούμενους απ’ ό,τι πιστούς», αναφέρει γελώντας.
Αφέθηκε ελεύθερος με την πτώση της Δικτατορίας στην Ελλάδα και την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων. Το 1975 δημοσίευσε την καταγραφή της διαμαρτυρίας του στην Αθήνα στο βιβλίο «Ο φασισμός δίπλα μας. H Ελλάδα του χθες – Ένα δίδαγμα για το αύριο». Αν και αυτό δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά, στο βιβλίο του «Αποκαλύψεις» μπορεί κανείς να διαβάσει την απολογία του Βάλραφ στο στρατοδικείο στις 23 Μαΐου 1974.

Ρεπόρτερ, συγγραφέας, ακτιβιστής
Η ριψοκίνδυνη δράση του Βάλραφ είχε ξεκινήσει αρκετά νωρίτερα – σήμερα μετράει πάνω από 50 χρόνια. Ο αποκαλυπτικός ρεπόρτερ και συγγραφέας ασχολήθηκε με διάφορα επίμαχα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Οι κρυφές έρευνες, οι μεταμφιέσεις και το να υιοθετεί ρόλους είναι βασικά εργαλεία για την έρευνά του. Μία από τις πιο γνωστές του ταυτότητες είναι εκείνη του τούρκου εργάτη: με το όνομα Αλί Λεβέντ εργάστηκε για δύο χρόνια στις κουζίνες των ΜcDonald’s, σε εργοστάσιο, ως πειραματόζωο σε δοκιμές φαρμάκων… Το βιβλίο του «Στο περιθώριο» περιγράφει τις άθλιες εργασιακές συνθήκες με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπος, φωτίζοντας αρκετές από τις πτυχές της ζωής των «φιλοξενούμενων εργατών» στη Γερμανία.

Χρύσα Βαχτσεβάνου, in.gr (10.05.19)

Επιστροφή »

rss feed Νέων

rss feed Νέων Εκδόσεων

Follow us:         

 

Εκδόσεις Τόπος
Μεθώνης 71Α, 10683 Αθήνα
Τηλ.: +30 210 8222835
Fax: +30 210 8222684
Επικοινωνία: info@motibo.com

Κεντρική διάθεση:
Zωσιμάδων 6, 10683 Αθήνα
Tηλ. +30 210 3221580
Fax: +30 210 3211246
Επικοινωνία: bookstore@motibo.com

Προσφορές
Login
Your e-mail:
Your password:
Εχετε ξεχάσει τον κωδικό σας;
Θέλετε να εγγραφείτε;
Νέες εκδόσεις
Θέματα ιστορίας της ψυχιατρικής νοσολογίας στην Ελλάδα
Θανάσης Καράβατος
Δύο κείμενα για την ιστορία της αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης και τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού
Πέρι Άντερσον
Ήλιος ήλιος και βροχή
Ζωή Βαλάση
Ο Ιδεολόγος
Νίκος Αραπάκης
Δημοψηφίσματα και ΜΜΕ
Γιώργος Πλειός
Η συστημική φύση της αστυνομικής βίας στην Ελλάδα
Αναστασία Τσουκαλά
Με Ανοιχτό Μπαϊράκι
Ιωάννης Πανουτσόπουλος
Γράμματα από την Κίνα
Νότης Ανανιάδης
Λαύριο αναλυόμενο
Γιώργος Μπιθυµήτρης
Φαντάσματα του (αντι) κομμουνισμού
Κύρκος Δοξιάδης
Το μέλλον της δημοκρατίας
Δημήτρης Καλτσώνης - Ερνέστο Ντομίνγκες Λόπες
Για τον καπιταλισμό
Καρλ Μαρξ
Τη νύχτα που έφυγε ο Μπούκοβι
Διονύσης Χαριτόπουλος
Το χρώμα του Αιγαίου
Αρμάντο Ρομέρο
Θάλασσα
Κώστας Σούκας
Τ’ αγρίμια του άλλου δάσους και άλλα πεζά
Τηλέµαχος Αλαβέρας
Αρχίζει το ματς
Θανάσης Σκρουμπέλος
Βιομηχανικός καπιταλισμός στα οθωμανικά Βαλκάνια
Κώστας Λαπαβίτσας - Πινάρ Τσακίρογλου
Θεωρίες μάθησης: Εφαρμογή στη διδασκαλία
Bates Bob
Κριτική Δημόσια Ανθρωπολογία και Σπουδές Φύλου
Έργο Συλλογικό
Ο εγκλωβισμός της κριτικής
Αντώνης Γεωργούλας
Κοινωνική εργασία με ομάδες στο σχολείο
Ειρήνη Κατσαμά
Καλαβρία Μάνη, Εγγύς Κόσμος / Calabria Mani, Mondi Vicini
Τζένη Λυκουρέζου - Ανδρέας Ζαχαράτος
Βιολογία και Κοινωνία
Ευάγγελος Καφετζόπουλος
Θεραπεία εστιασμένη στο συναίσθημα
Robert Elliott - Leslie Greenberg
Το γκρίζο κύμα
Πέτρος Παπακωνσταντίνου
Ακούσια αποικεσία
Ρένος Παπαδόπουλος
Πάρε τα χνάρια που άφησα
Σπύρος Δερβενιώτης
Πολιτικές διαιρετικές τομές και κοινωνικές ανισότητες
Έργο Συλλογικό
Ένα καινούργιο χθες
Φώτης Πεχλιβανίδης
Μεταπολίτευση
Διονύσης Ελευθεράτος
Η Μεγάλη Ιδέα από την πλευρά των Οθωμανών, 1839-1869
Λεωνίδας Μοίρας
Η Επικίνδυνη Παρακμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Έργο Συλλογικό
Την εποχή που τα φίδια αλλάζουν δέρμα
Μαρώ Κάργα
Τεχνητή Νοημοσύνη
Αντώνης Μαυρόπουλος
Ο καπιταλισμός της πλατφόρμας
Nick Srnicek
Ανεξάρτητες Αρχές
Γιάννης Γιαννάκος
Πολλά Μικρά Απλά
Διονύσης Χαριτόπουλος
SEX - ΝΟΜΟΣ - ΕΓΚΛΗΜΑ
Ευτύχης Φυτράκης
Θάνατοι στη Χούντα
Δημήτρης Βεριώνης
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ