Η Θεανώ Καλλινικάκη είναι Ομότιμη καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Έχει ειδίκευση και μακρόχρονη κλινική εμπειρία στους τομείς ψυχικής υγείας παιδιών, εφήβων, παιδικής προστασίας, παραβατικότητας και στη διεπαγγελματική συμβουλευτική. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά της εστιάζονται σε θέματα κλινικής κοινωνικής εργασίας, εκπαιδευτικής-κοινωνικής ένταξης «ευάλωτων» πληθυσμιακών ομάδων και στην έρευνα μετα-παρακολούθησης ατόμων με διάχυτη διαταραχή στην ανάπτυξη και ατόμων με βίωση ψυχωτικού επεισοδίου στην εφηβεία. Από τη θέση της διευθύντριας του Εργαστηρίου Κοινωνικής Κοινοτικής Εργασίας και Συμβουλευτικής του ΔΠΘ, σχεδιάζει και συντονίζει πιλοτικές δράσεις ψυχοκοινωνικής στήριξης και κοινοτικής ανάπτυξης σε μειονοτικές και πολυπολιτισμικές κοινότητες στη Θράκη (έρευνες εκτίμησης κοινωνικών αναγκών, μοντέλα ολιστικής επιτόπιας παρέμβασης). Έχει γράψει και επιμεληθεί βιβλία Κοινωνικής Εργασίας, ενώ πολλά άρθρα της δημοσιεύθηκαν σε συλλογικούς τόμους.
Είναι υπεύθυνη, μαζί με την Αγάπη Κανδυλάκη, της σειράς Σπουδαστήριο Κοινωνικής και Κοινοτικής Εργασίας στις Εκδόσεις Τόπος, και έχει επιμεληθεί το βιβλίο Ποιοτικές μέθοδοι στην έρευνα της κοινωνικής εργασίας (2010). Από τις εκδόσεις Τόπος κυκλοφορεί επίσης το Εισαγωγή στη θεωρία & την πρακτική της Κοινωνικής Εργασίας (2011).
Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας η Θεανώ Καλλινικάκη
Έναν «οφειλόμενο» τίτλο επέδωσε το ΔΠΘ στην πρώτη καθηγήτρια πανεπιστημιακής εκπαίδευσης Κοινωνικής Εργασίας στην Ελλάδα και πρωτεργάτρια στην ίδρυση και οργάνωση του Τμήματος
Τον τίτλο της Ομότιμης Καθηγήτριας του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης έλαβε σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής, το απόγευμα της Τετάρτης, 17 Απριλίου, η προσφάτως αφυπηρετήσασα Καθηγήτρια Κοινωνικής Ερασίας του Τμήματος κ.Θεανώ Καλλινικάκη.
Σε μία «γεμάτη» τελετή με προσωπικές αλλά και επιστημονικές αναφορές σε σχέση με το έργο της τιμώμενης, από συνοδοιπόρους της καθηγητές του ΔΠΘ, αποφοίτους του Τμήματος αλλά και συναδέλφους της κοινωνικούς λειτουργούς με τους οποίους είτε συναντήθηκαν στο πέρασμα των 30 και πλέον ετών σταδιοδρομίας της, είτε η ίδια αποτέλεσε μέσα από το έργο της «σημείο» αναφοράς για τους ίδιους.
Η τελετή ξεκίνησε με την ανάγνωση της εισήγησης των κ.κ.Περικλή Πολυζωίδη, Βασίλη Καραγκούνη και Αγάπης Κανδυλάκη, προς την γενική συνέλευση του Τμήματος, για την απονομή του συγκεκριμένου τίτλου ομοτιμοποίηση της κ.Καλλινικάκη, η οποία και έγινε αποδεκτή όπως ανέφερε μεταξύ άλλων η Κοσμητόρισσα της ΣΚΠΟΕ του ΔΠΘ κ.Σεβαστή Χατζηφωτίου.
Την απόφαση της Συγκλήτου ανέγνωσε ακολούθως ο Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας κ.Περικλής Πολυζωίδης, χαρακτηρίζοντας ως δεδομένη την αγάπη και τον σεβασμό όλων στο πρόσωπο της κ.Καλλινικάκη, της πρώτης Καθηγήτριας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Κοινωνικής Εργασίας στην Ελλάδα. Το πρώτο πάνελ ολοκληρώθηκε με την σύντομη τοποθέτηση του κ.Χρήστου Παναγιωτόπουλου, Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας και Προέδρου του European Association of Schools of Social Work (EASSW), ο οποίος χαρακτήρισε τα όσα αναφέρθηκαν για την ίδια «αποδείξεις και πράξεις του ήθους και της επιστημονικής θέση που οφείλουμε να δώσουμε στην κ.Καλλινικάκη».
Πιο «προσωπικές» ήταν οι αναφορές των συντελεστών του δεύτερου πάνελ, ξεκινώντας από την επίσης Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος και επί πολλά έτη επιστημονική «συνοδοιπόρο» της τιμώμενης, κ. Μαρία Πετμεζίδου, η οποία αναφέρθηκε στις πολλές κοινές δύσκολες αλλά και ευχάριστες στιγμές που βίωσαν από κοινού. Η ίδια έκανε λόγο για έναν άνθρωπο που εμπνέει τους συναδέλφους της για να υπογραμμίσει πως συνέβαλε καθοριστικά στην οργάνωση του προγράμματος σπουδών του Τμήματος σε συνεργασία με τον πρώην πρύτανη κ.Γιάννη Πανούση. Η κ.Πετμεζίδου στάθηκε στον τρόπο με τον οποίο η κ.Καλλινικάκη αξιοποίησε στο έπακρο το πλούσιο πολυπολιτισμικό περιβάλλον της Θράκης, ώστε να ανοίξει πλαίσιο παρέμβασης για τους φοιτητές του Τμήματος, χαρακτηρίζοντας την απόφαση της ομοτιμοποίησής της μια σημαντική αναγνώριση του έργου της, αλλά και το ξεκίνημα μιας νέας περιόδου στην ακαδημαϊκή της ζωή. Τον λόγο έλαβε ακολούθως ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Innsbruck της Αυστρίας Michael Russel, ο οποίος συνεργάστηκε επί 15 και πλέον έτη με την κ.Καλλινικάκη σε πολλαπλά ερευνητικά προγράμματα μεταφέροντας τον σεβασμό δεκάδων συναδέλφων του από την ευρωπαϊκή αλλά και διεθνή επιστημονική κοινότητα. Ο ίδιος στάθηκε στην αφοσίωση της κ.Καλλινικάκη στην κοινωνική δικαιοσύνη, τονίζοντας πως αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους.
Διαβάστε τη συνέχεια εδώ
Γράφει η Νατάσσα Βαφειάδου Παρατηρητής Θράκης
|