O Άρης Μαραγκόπουλος (γεν.: Αθήνα 1948) έχει εκδώσει περισσότερα από είκοσι βιβλία πεζογραφίας, κριτικής και τέχνης, και πάνω από δέκα μεταφράσεις (από τα γαλλικά και τα αγγλικά). Γράφει ανέκαθεν κριτική σε θέματα κουλτούρας ιδεών και πολιτισμού στoν έντυπο και στον ηλεκτρονικό Tύπο (βλ. εν προκειμένω, το δοκίμιό του πολιτισμικής θεωρίας: Πεδία Μάχης Αφύλακτα (Τόπος 2014) ή το πολύ πρόσφατο (σε επιμέλεια των παν/κών Κατερίνας Κωστίου και Άννας Κατσιγιάννη) Πορτρέτο του Συγγραφέα ως Κριτικού (Τόπος 2020). Ιδρυτικό στέλεχος των εκδόσεων Τόπος (μετά τη συνταξιοδότησή του παραμένει σύμβουλος εκδόσεων). Τον Απρίλιο 2023 κυκλοφορεί το νέο του μυθιστόρημα με τίτλο Ω! Τι υπέροχη εκδροµή!
Mερικά από τα πιο γνωστά του βιβλία: Ulysses, Oδηγός Ανάγνωσης (χρηστική ανάγνωση του Ulysses του Τζέιμς Τζόις, Τόπος 42022). Τζάκομο Τζόις (απόδοση στα ελληνικά ενός λιγότερο γνωστού έργου του Τζόις, εκτενή προλεγόμενα και σχόλια εν είδει μυητικής εισαγωγής σε όλο του έργο του Τόπος 22018). Oι Ωραίες Hμέρες του Bενιαμίν Σανιδόπουλου (μυθιστορία, Kέδρος 1998). Τα Δεδομένα της Ζωής μας (επιστολική νουβέλα, Α' Ελλ. Γράμματα 2002, Β' Tόπος 2015). Αγάπη, Κήποι, Αχαριστία (μυθιστορία, Κέδρος 2002). Διαφθορείς, Eραστές, Παραβάτες (δοκίμιο για την επανανάγνωση της νεοελληνικής πεζογραφίας, Eλλ. Γράμματα 2005), True Love (νουβέλα, Τόπος 2008). Το 2018 κυκλοφόρησε Η Τριλογία του ’80: Όλντσμομπιλ / Ψυχομπουρδέλο / Δεν είναι όλα σινεμά!, όπου περιλαμβάνει ξανακοιταγμένα τα τρία πρώτα βιβλία με τα οποία έκανε δυναμικά την είσοδό του στη λογοτεχνία ο συγγραφέας στη δεκαετία του ογδόντα (Ιούνιος 1982 - Μάιος 1983 - Ιούνιος 1985).
Ο συγγραφέας έχει εκδώσει επίσης φωτογραφικά λευκώματα όπως: Αγαπημένο Βρωμοδουβλίνο (τζοϊσική περιήγηση στο Δουβλίνο, Α' Κέδρος 1997, Β' άρδην αναθεωρημένη με νέο μεταφραστικό, οπτικό και επεξηγηματικό υλικό, Τόπος 2022), Pωσία, 100 Xρόνια (Pιζάρειο Ίδρυμα / Ίδρυμα Σταύρου Nιάρχου, 2002), Η άλλη Ελλάδα 1950-65(με υλικό από το αρχείο Κ. Μεγαλοκονόμου, Τόπος 2007), Αυτόπτης φωτομάρτυρας στην οδό των ονείρων (με υλικό από το αρχείο Τάκη Πανανίδη, Τόπος 2013).
Τρία μυθιστορήματά του στις δύο πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα συγκροτούν μια άτυπη τριλογία που ο ίδιος ονομάζει της συντροφικής ζωής. Αυτή περιλαμβάνει τις πολιτικές μυθοπλασίες H μανία με την Άνοιξη (Ελλ. Γράμματα 2006, Τόπος 2009)· Το Χαστουκόδεντρο (Τόπος 2012)· Πολ και Λόρα, ζωγραφική εκ του φυσικού (Τόπος 2016). Σε αυτά τα μυθιστορήματα κυριαρχεί ένα κοινό θέμα: η συντροφική ζωή που ασφυκτικά πολιορκείται από την εποχή της και απεγνωσμένα της αντιστέκεται.
Το μυθιστόρημά του Φλλσστ, φλλσστ, φλλλσσστ (Ιούνιος 2020) αποτελεί μια χειρονομία χαρτογράφησης της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα μέσα από λοξή ματιά: την καθημερινή ζωή μιας παρέας χειμερινών κολυμβητών στις ακτές της Βάρκιζας. To βιβλίο έχει βραβευτεί με το λογοτεχνικό βραβείο «Νίκος Θέμελης» του διαδικτυακού περιοδικού Αναγνώστης (23/06/2021).
Όσοι ενδιαφέρονται να γνωρίσουν επί της ουσίας το έργο του Ά. Μ. μπορούν να επισκεφθούν το προσωπικό του website ΕΔΩ (στα ελληνικά και αγγλικά, ανανεώνεται σε τακτά διαστήματα) αλλά και το ιστολόγιό του με θέματα κριτικής και θεωρίας της τέχνης. Στο Facebook και τη Wiki ο φιλέρευνος αναγνώστης βρίσκει τις ανάλογες, κατά περίπτωση, πληροφορίες για τον ίδιο και το έργο του. Tα βιβλία διαμόρφωσης του Ά.Μ. μπορείτε να διαβάσετε σε αυτοβιογραφικό του σημείωμα στην Εφημ. των Συντακτών εδώ.
Η πλήρης, επίσημη Βιβλιογραφία για τον Ά.Μ. βρίσκεται εδώ.
Διαβάστε εδώμια συνέντευξη του συγγραφέα για τον τρόπο δουλειάς του με τη φωτογραφία στο λεύκωμα Η άλλη Ελλάδα 1950-1965. Eπίσης μια δεκάλεπτη συνέντευξη με την Κων/να Βαρσάμη στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ», σχετική με τις φωτογραφίες του Τάκη Πανανίδη, την ακούτε εδώ.
Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του συγγραφέα στην iefimerida (Ιούνιος 2011), όπου μιλά για την οικονομική κρίση, το μέλλον του έντυπου και ηλεκτρονικού βιβλίου κλπ.
Εδώ θα διαβάσετε συνέντευξη στο tvxs.gr για το Χαστουκόδεντρο (Oκτώβριος 2012) και εδώ μια συνέντευξη (''Βοοk bar'', Νοέμβριος 2012) που συνοψίζει πολιτικές και λογοτεχνικές θέσεις του συγγραφέα σε σχέση πάντα με το ίδιο βιβλίο. Στο διαδικτυακό Πανδοχείο φιλοξενείται μια άλλη συνέντευξη, ''εφ' όλης της ύλης'', λίγο καιρό μετά την έκδοση τουΧαστουκόδεντρου, κι ακόμα, στην κυπριακή εφημερίδα Πολίτης, μια συνέντευξη υπό τον τίτλο «Να επανεφεύρουμε τον ανθρωπισμό» (Φεβρουάριος 2013). Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τις απαντήσεις του συγγραφέα στο "ερωτηματολόγιο του Προυστ" για το περ. Lifo.gr (Ιούλιος 2013).
Mια συζήτηση του συγγραφέα, με αφορμή το Χαστουκόδεντρο, με τον Νίκο Κουρμουλή, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Το Κόκκινο», ακούτε εδώ. Ακόμα, για το ίδιο βιβλίο, εδώ, ακούτε μια πολύ περιεκτική, εφ' όλης της ύλης, ραδιοφωνική εκπομπή με τον Παναγιώτη Φραντζή στο Δεύτερο πρόγραμμα (29.12.2013). Ενδιαφέρουσα «εφ' όλης της ύλης» δίωρη ραδιοφωνική συνέντευξη του συγγραφέα (Οκτώβριος 2015, Real FM., στον Μάνο Τσιλιμίδη) μπορείτε να ακούσετε εδώ. Με αφορμή το Πολ & Λόρα, ζωγραφική εκ του φυσικούδιαβάζετε εδώ μια συνέντευξη του συγγραφέα. Μια ολιγόλεπτη σύνοψη του βίου του Ά.Μ. βλέπετε και ακούτε εδώ.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η επίσης «εφ' όλης της ύλης» συνέντευξή του στο Γ' πρόγραμμα ΕΡΤ (Δαβίδ Ναχμίας στις 26.01.2019 και στις 02.02.2019) σε δύο μέρη εδώ και εδώ.
Δείτε παρακάτω τον συγγραφέα να συνομιλεί ξανά και ξανά «εφ’ όλης της ύλης» με τον Ν. Θρασυβούλου στο πλαίσιο των «Συναντήσεων με συγγραφείς» στο καφέ του Ιανού (08.06.16).