Βρισκόµαστε 31 χρόνια µετά την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων, ιδίως µετά το ξέσπασµα της οικονοµικής κρίσης και του πολέµου στην Ουκρανία, έχουν δείξει ότι οι τυµπανοκρουσίες µε τις οποίες είχε υπογραφεί η συνθήκη δεν ανταποκρίνονται στην πραγµατικότητα.
Η ΕΕ µαστίζεται από τη φτώχεια, την κοινωνική αδικία, τη συρρίκνωση των κοινωνικών και δηµοκρατικών δικαιωµάτων, την άνοδο του ρατσισµού και της ακροδεξιάς, τις εσωτερικές αντιθέσεις και τα διαφορετικά συµφέροντα των ισχυρών κρατών, το ολοένα αυξανόµενο χάσµα ανάµεσα στα ισχυρά και στα λιγότερο αναπτυγµένα κράτη.
Ειδικά για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό η εµπειρία της συµµετοχής στην ΕΕ αποδείχθηκε οδυνηρή. Σε αυτές τις συνθήκες τίθεται µε επίταση το ερώτηµα: «Υπάρχει εναλλακτικός δρόµος; Μπορεί η Ελλάδα εκτός ΕΕ;»
Ο παρών τόµος ξεκινά τη µελέτη του κρίσιµου αυτού ερωτήµατος. Ανοίγει τη συζήτηση για τις παρακάτω θεµατικές:
Ποιες είναι οι οικονοµικές και πολιτικές προϋποθέσεις για την εκτός ΕΕ πορεία της Ελλάδας;
Ποιες οι προοπτικές των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωµάτων, της εξάλειψης της εκµετάλλευσης του εργατικού δυναµικού;
Ποιες οι προοπτικές για τη βιοµηχανική και τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας;
Ποιες οι προοπτικές για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονοµίας;
Πώς µπορεί να αξιοποιηθούν καλύτερα οι πλουτοπαραγωγικές πηγές και το παραγωγικό δυναµικό;
Ποιο το µέλλον των µικροµεσαίων επιχειρήσεων εκτός ΕΕ;
Τι µπορεί να γίνει µε τις διεθνείς εµπορικές συναλλαγές της χώρας. Υπάρχουν εναλλακτικές εµπειρίες και λύσεις;
Πώς µπορούν να αξιοποιηθούν από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό οι διεθνείς συνθήκες;
Συνέντευξη του Δημήτρη Καλτσώνη στον Θ. Καραμπάτσο για το Documento
Μεγάλη περιπέτεια η παραμονή στην ΕΕ
Μπορούν να συμβιώσουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση ευρωσκεπτικιστές που παίρνουν το τιμόνι της διακυβέρνησης, όπως ο Ορμπάν, ή βρίσκονται εν αναμονή, όπως η Λεπέν; Μπορεί να αλλάξουν στάση στο μεταναστευτικό/προσφυγικό η Μελόνι, ο Μητσοτάκης και η ομάδα Βίσεγκραντ; Η ΕΕ εμφορείται από τα φιλελεύθερα ιδεώδη ή σέρνεται πίσω από αυταρχικά μοντέλα προκειμένου οι κυβερνήσεις να αλιεύσουν στήριξη από την ακροδεξιά δεξαμενή ψήφων; Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία οι Βρυξέλλες βρέθηκαν σε διπλωματικό και οικονομικό σταυροδρόμι. Ο Δημήτρης Καλτσώνης, καθηγητής Θεωρίας Κράτους και Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, επιμελήθηκε το βιβλίο «Μπορεί η Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης;» και το Documento συζήτησε μαζί του για το αν η πρόταση είναι εφικτή σήμερα που η χώρα έχει εναποθέσει την ασφάλεια και την ευημερία της στην ΕΕ.
Γιατί επαναφέρετε έναν οδικό χάρτη μιας μεγάλης περιπέτειας μετά το δημοψήφισμα του 2015, τις απειλές του Eurogroup και την κυβερνητική απόφαση να μην μπει η χώρα σε περιπέτειες;
Θεωρώ ότι, αντίθετα με την άποψη που κυριαρχεί και διοχετεύεται από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης, η μεγάλη περιπέτεια είναι η παραμονή της χώρας μας στην ΕΕ. Οσο παρατείνεται, η βιομηχανική υπανάπτυξη της Ελλάδας θα μεγαλώνει, η φτώχεια θα διευρύνεται, η απόσταση που μας χωρίζει από τις αναπτυγμένες χώρες της ΕΕ θα μεγαλώνει. Στις δεκαετίες που μεσολάβησαν από την ένταξη το χάσμα έχει γίνει μεγαλύτερο σε όλα τα επίπεδα. Αυτό δείχνουν όλα τα στοιχεία. (...).
Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ
Γράφει ο Θ. Καραμπάτσος, Documento 14/12/2023
Διαβάστε εδώ μια βιβλιοκριτική στο alterthess από τον Χρήστο Λάσκο (28/01/2024).
O Δημήτρης Καλτσώνης στο Militaire News και στον Π. Καρβουνόπουλο
«Μπορεί η Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης»; Μέχρι πρόσφατα όποιος τολμούσε να θέσει αυτό το ερώτημα κινδύνευε να οδηγηθεί …στην πυρά ή να υποστεί…εξορκισμό. Στην Ελλάδα κάποιοι πολιτικοί η πλειοψηφία δείχνει ανίκανη να συζητήσει έστω το ερώτημα. Ευτυχώς υπάρχουν φωνές και πένες που ανέλαβαν να απαντήσουν στο ερώτημα. Το αποτέλεσμα της προσπάθειας τους είναι ένα βιβλίο με αυτόν τον τίτλο:
«Μπορεί η Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης»;
Ο Δημήτρης Καλτσώνης επίκουρος καθηγητής θεωρίας κράτους και δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήµιο έχει επιμεληθεί το βιβλίο στο οποίο φιλοξενούνται κείμενα που αποτιμούν τα κέρδη και τις απώλειες της παρουσίας μας στην ΕΕ και πως θα μπορούσε η Ελλάδα να επιβιώσει έξω απ΄ αυτή.
Όπως αναφέρεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου «η ΕΕ μαστίζεται από τη φτώχεια, την κοινωνική αδικία, τη συρρίκνωση των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, την άνοδο του ρατσισμού και της ακροδεξιάς, τις εσωτερικές αντιθέσεις και τα διαφορετικά συμφέροντα των ισχυρών κρατών, το ολοένα αυξανόμενο χάσμα ανάμεσα στα ισχυρά και στα λιγότερο αναπτυγμένα κράτη.
Ειδικά για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό η εμπειρία της συμμετοχής στην ΕΕ αποδείχθηκε οδυνηρή. Σε αυτές τις συνθήκες τίθεται με επίταση το ερώτημα “υπάρχει εναλλακτικός δρόμος; “Μπορεί η Ελλάδα εκτός ΕΕ;”