ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΟΤΙΒΟ EBOOKS
• JACOBIN GREECE
• Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Γληνού
• Γεωγραφία
• Γονείς και παιδί
• Διδακτική
• Διδακτική των Επιστημών
• Δίκαιο
• Εγκληματολογία
• Ειδική Αγωγή
• Εκπαίδευση: Θεωρία και εφαρμογές
• Επιστήμες & Τεχνολογία
• Επιστημολογία
• Ιστορία
• Κλιματική Κρίση & Οικολογία
• Κοινωνικές επιστήμες
• Κοινωνική Ανθρωπολογία
• Κοινωνική Πολιτική
• Κοινωνική Ψυχιατρική
• Κοινωνιολογία
• Κοινωνιολογία του Πολιτισμού
• Λαογραφία
• Μαρξιστική θεωρία
• Μαρτυρίες
• Μέθοδοι έρευνας και Στατιστική
• Μελέτες - Έρευνα
• Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
• Οικονομία
• Παιδαγωγικά
• Πολιτική
• Πολιτική και Ιστορία
• Πολιτισμική Ιστορία
• Σειρά mέta / Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού
• Σεξουαλικό Δίκαιο
• Σημειολογία
• Φιλοσοφία
• Φύλο – Σεξουαλικότητα
• Ψυχιατρική
• Ψυχική Υγεία
• Ψυχοθεραπεία-Ψυχανάλυση
• Ψυχολογία
• Ψυχολογία & Δίκαιο
Αναζήτηση
Συγγραφείς
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Τίτλοι
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Περιοδικά
• ΑΝΤΙΓΟΝΗ
• ΚΡΙΣΗ
• ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
• ΟΥΤΟΠΙΑ
• ΣΥΝΑΨΙΣ
Πρακτορευόμενα
• GRANT THORNTON
• KOMMON
• NEΔΑ
• PUBLIC ISSUE
• ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
• ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΙΡΟΓΑ
• ΙΔΡΥΜΑ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
• ΙΕΘΣ
• Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κύπρου
• ΠΡΑΚΤΟΡΕΥΣΗ
• ΣΥΝΑΨΕΙΣ
Links
Οδηγός Ανάγνωσης
Κατάλογοι
Τα νέα του Τόπου
• Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, Χαλάνδρι: "Waste Side Stories" παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αντώνη Μαυρόπουλου
• Σάββατο 7 Νοεμβρίου, Καρδίτσα: "Ο κοσμοπολίτης" παρουσίαση του νέου βιβλίου του Βασίλη Τσιράκη
• Τρίτη 20 & Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη: "Άνισα Ενωμένοι" παρουσίαση του νέου βιβλίου του Στέφεν Μάου
• Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, Αθήνα: "Αίτημα" παρουσίαση του νέου βιβλίου της Άντζελας Δημητρακάκη και του Δημήτρη Κεχρή
• Τρίτη 3 Νοεμβρίου, Βέροια: "Μουσείο, εκπαίδευση και κοινωνία" παρουσίαση του νέου βιβλίου του Στάθη Γκότση
• Τετάρτη 4 Νοεμβρίου, Νάουσα: "Μουσείο, εκπαίδευση και κοινωνία" παρουσίαση του νέου βιβλίου του Στάθη Γκότση
• Τρίτη 20 Οκτωβρίου, Αθήνα: "Αφηγήσεις ζωής" παρουσίαση του βιβλίου της Ευαγγελίας Βαριδάκη-Levine
• Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, Ρόδος: "Μουσείο, εκπαίδευση και κοινωνία" παρουσίαση του νέου βιβλίου του Στάθη Γκότση
Περισσότερα »
Το Γράμμα του Τόπου
Γράμμα του Τόπου
Δελτίο παραγγελίας

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε σε excel το δελτίο παραγγελίας των βιβλίων του Τόπου.

Όροι χρήσης

Παρακαλούμε, πριν την παραγγελία σας να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου, τους Όρους Χρήσης και πληροφορίες για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων.

ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑ » Πολιτική
Μετάβαση

Μετάβαση
Από τη δύναμη της συνήθειας στη διεκδίκηση της μαρξικής ουτοπίας

Ρούσης Γιώργος

Σελ.: 272
Σχήμα: 14 x 21
ISBN: 978-960-499-123-5
Τιμή: 17,00 €
Τιμή online: 15,45 €

::. Μαρξιστική θεωρία


  Προσθήκη στο καλάθι

1η έκδοση: Νοέμβριος 2014

Η λύση στη δομική κρίση του καπιταλισμού δεν μπορεί παρά να βρίσκεται εκτός των τειχών του. Για να επιτευχθεί, όμως, κάτι τέτοιο είναι ανάγκη ευρύτερες λαϊκές μάζες να τολμήσουν αυτήν την έξοδο, υπερνικώντας τη δύναμη της συνήθειας, η οποία, όπως καταδεικνύεται από την ιστορική εμπειρία και τις αναφορές σημαντικών στοχαστών όλων των εποχών, είναι πανίσχυρη.

Από την άλλη, όμως, το ίδιο ισχυρή είναι και η ανάγκη της ελπίδας για έναν διαφορετικό καλύτερο κόσμο. Και αυτή η ελπίδα, η οποία όταν στηρίζεται στην πραγματικότητα, όπως ο μαρξισμός, μετατρέπεται σε επιστημονική ουτοπία, αποτελεί σήμερα μια πραγματική δυνατότητα που προσφέρεται στην ανθρωπότητα για να βγει από το λιβάδι των δακρύων. Γι’ αυτό και οι πάσης φύσεως υποστηρικτές του κυρίαρχου συστήματος συνεχίζουν να την καταπολεμούν λυσσαλέα με σαθρά επιχειρήματα και διαστρεβλώσεις.

Το πρόβλημα είναι ότι ακόμη και αριστερές δυνάμεις είτε αποκηρύσσουν αυτήν την ουτοπία είτε την επικαλούνται, αδιαφορώντας για τον δρόμο που οδηγεί σε αυτήν. Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι εκμεταλλευόμενοι τα ρήγματα που δημιουργεί η αντιμετώπιση της κρίσης από τους κυρίαρχους, στη δύναμη της συνήθειας των κυριαρχούμενων, να ανοίξουμε τον δρόμο προς τη διεκδίκησή της.

Αυτός ο δρόμος σίγουρα απαιτεί την ιδεολογική πάλη. Αυτή, όμως, πόσω μάλλον που διεξάγεται από τα λαϊκά στρώματα εκτός έδρας και με στημένο διαιτητή, είναι ανεπαρκής από μόνη της για να ανατρέψει τις κυρίαρχες αξίες και τη μοιρολατρία. Γι’ αυτό και χρειάζεται να συνδυαστεί με τον αγώνα για ένα νέο αντισυστημικό μεταβατικό «Είναι», το οποίο θα πρέπει να στηρίζεται στο κεκτημένο επίπεδο συνειδητότητας των λαϊκών μαζών και να στοχεύει στην επαναστατικοποίησή του. Με βάση τα παραπάνω, στο παρόν βιβλίο ιχνηλατείται το περιεχόμενο αυτού του νέου «Είναι».

Παρουσίαση στο zoogla.gr

(...) Ο συγγραφέας με αφορμή την υστέρηση του λαϊκού κινήματος απέναντι στην άγρια αντιλαϊκή επίθεση, αναδεικνύει αρχικά τον σημαντικό ρόλο που παίζει η δύναμη της συνήθειας στη διαιώνιση της κυρίαρχης τάξης.Στη συνέχεια τεκμηριώνει τη θέση ότι το μαρξικό όραμα της χειραφέτησης, σε αντίθεση με εκείνα των προγόνων του ουτοπικών σοσιαλιστών και κομμουνιστών, αποτελεί μια επιστημονική, εφικτή σήμερα ουτοπία, η οποία απορρέει από την ανάλυση της πραγματικότητας. Ακολουθεί η αναλυτική συμβολή του Ernst Bloch τόσο στην αποκατάσταση της μαρξικής ουτοπίας από την παραχάραξη που υπέστη από τον οικονομικό ντετερμινισμό, όσο και στην παραπέρα προώθησή της.

Όπως αναλύει ο συγγραφέας, για να παρεμποδιστεί αυτή η ουτοπία της χειραφέτησης να γίνει υπόθεση ευρύτερων λαϊκών μαζών, οι συντηρητικές δυνάμεις επιχειρούν συστηματικά να τη διαστρεβλώσουν και να αποδείξουν, ενάντια στην ιστορική εμπειρία, ότι είναι ανέφικτη είτε επειδή δεν κυριαρχεί πουθενά, είτε επειδή εκεί που επιχειρήθηκε απέτυχε.

Για να αντιμετωπιστεί ο μονοδιάστατος κυρίαρχος λόγος ο οποίος τελικά εντάσσεται στη λογική του τέλους της ιστορίας, και να προωθηθεί ο ουτοπικός στοχασμός, ο Γιώργος Ρούσης υποστηρίζει ότι δεν αρκεί η ιδεολογική πάλη, αλλά χρειάζεται να κατακτηθεί ένα νέο μεταβατικό «Είναι», λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο της λαϊκής συνειδητότητας, ένα «Είναι» που, ενάντια στο σύστημα, θα προωθεί την επαναστατικοποίηση των συνειδήσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο επιχειρεί να συνδυάσει την κομμουνιστική στρατηγική με μια αντίστοιχη τακτική. Επιδίωξή του είναι να καλυφθεί το κενό που δημιουργούν από τη μια η επίκληση του σοσιαλισμού δίχως αυτή να συνοδεύεται από κάποια πρόταση για τον δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί έτσι ώστε αυτός να διεκδικηθεί από την πλειοψηφία του λαού μας και από την άλλη η πλήρης εγκατάλειψη του οραματικού στόχου στο όνομα μιας δίχως αρχές κυβερνητικής λαγνείας.

Διαβάστε όλη την παρουσίαση εδώ
zoogla.gr, 28.04.15

Παρουσίαση στην εφημερίδα Πριν

Στη μελέτη του ο Γιώργος Ρούσης, από τη μια υπερασπίζεται τη μαρξιστική επιστημονική ουτοπία της χειραφέτησης και απ' την άλλη επιχειρεί να ανιχνεύσει το δρόμο που μπορεί να οδηγήσει στη διεκδίκηση της. Ο συγγραφέας αποδεικνύει ότι η μαρξιστική ουτοπία δεν είναι χίμαιρα, αλλά συνιστά μιαν επιστημονική ουτοπία, η οποία έχει τη δυνατότητα να υλοποιηθεί, αν οι άνθρωποι αδράξουν την ευκαιρία που τους προσφέρεται, για να την υλοποιήσουν. Η λύση στη δομική κρίση του καπιταλισμού βρίσκεται εκτός των τειχών του. Για να επιτευχθεί όμως κάτι τέτοιο, είναι ανάγκη ευρύτερες μάζες να τολμήσουν αυτήν την έξοδο, υπερνικώντας τη δύναμη της συνήθειας και κατορθώνοντας να φανταστούν έναν κόσμο διαφορετικό απ' αυτόν που υπάρχει.  

Πριν, 20.12.15

 


Παρακολουθείστε εδώ την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για το βιβλίο στην ΕΣΗΕΑ (27.04.15), με ομιλητές τον Δημήτρη Καλτσώνη, τον Δημήτρη Μπελαντή, τον Παναγιώτη Σωτήρη, τον Αλέξανδρο Χρύση και τον Στάθη Χατζόπουλο

 


Δείτε στον οδηγό ανάγνωσης τα περιεχόμενα και την εισαγωγή του βιβλίου, καθώς και την παρουσίση του βιβλίου στην εφημερίδα Πριν.


rss feed Νέων

rss feed Νέων Εκδόσεων

Follow us:         

 

Εκδόσεις Τόπος
Μεθώνης 71Α, 10683 Αθήνα
Τηλ.: +30 210 8222835
Fax: +30 210 8222684
Επικοινωνία: info@motibo.com

Κεντρική διάθεση:
Zωσιμάδων 6, 10683 Αθήνα
Tηλ. +30 210 3221580
Fax: +30 210 3211246
Επικοινωνία: bookstore@motibo.com

Προσφορές
Login
Your e-mail:
Your password:
Εχετε ξεχάσει τον κωδικό σας;
Θέλετε να εγγραφείτε;
Νέες εκδόσεις
Από τα κάτεργα του Μεταξά στον τοίχο της Καισαριανής
Στέφανος Πράσσος - Χάρις Γιαννοπούλου
Θάνατοι στη Χούντα (Νέα εμπλουτισμένη έκδοση)
Δημήτρης Βεριώνης
Χώρες που δεν υπάρχουν πια
Νίκος Παναγιωτόπουλος
Αίτημα
Άντζελα Δημητρακάκη - Δημήτρης Κεχρής
Ο λοξός λαγουδιέρης
Δημήτρης Παπαχρήστος
Ο Φιντέλ Κάστρο και η εποχή μας
Έργο Συλλογικό
Άνισα Ενωμένοι
Στέφεν Μάου
Ο τερατώδης κ. Μπεν
Άρης Μαραγκόπουλος
Η Χιλή του Πινοτσέτ
Άρης Καπαράκης
Από τον βιομηχανικό στον χρηματοπιστωτικό καπιταλισμό
Michael Hudson
Για μια κομμουνιστική εναλλακτική
Έργο Συλλογικό
Η κατάρρευση του αρχαίου κόσμου
Michael Hudson
Η θάλασσα που μου χάρισες
Χόρχε Ροντρίγκες Γκόμες
Μουσικός περίδρομος (Νέα Έκδοση)
Νίκος Φωτιάδης
Μετασκέλετον
Έργο Συλλογικό
Από τις παραδοσιακές στις μοντέρνες κοινωνίες
Παντελής Λέκκας
Μουντιάλ, Ιστορίες πίσω από το τρόπαιο
Χρήστος Σωτηρακόπουλος - Φάνης Τσοκανάς
Φασισμός και καπιταλισμός
Κύρκος Δοξιάδης
Οι κολασμένες της θάλασσας
Camille Schmoll
Αρματωμένα χρόνια
Μήτσος Αλεξανδρόπουλος
Παρατηρητής
Αντιγόνη Ντόκα
Περί Ποιήσεως (Δεύτερη Συμπληρωμένη Έκδοση)
Ηλίας Γκρης
Waste Side Stories
Αντώνης Μαυρόπουλος
Τίποτα το ίδιο
Έργο Συλλογικό
Δωσίλογοι και Ονειροπόλοι
Ξενοφών Κοντιάδης 
Ο κοσμοπολίτης
Βασίλης Τσιράκης
Μουσείο, εκπαίδευση και κοινωνία
Στάθης Γκότσης
Προς τον Γ’ Παγκόσμιο;
Έργο Συλλογικό
Στις χαραμάδες των γεγονότων
Σταύρος Κρητιώτης
50 Χρόνια, γραπτώς (1976-2026)
Διονύσης Χαριτόπουλος
Οι ξεριζωμένοι
Βάσος Δασκαλάκης
Ασφαλειοποιημένος ανθρωπισμός
Έργο Συλλογικό
AIDS: η στρίγγλα που μπορεί να γίνει αρνάκι
Βασίλης Παπαρίζος
Πολεμικός καπιταλισμός
Πέτρος Παπακωνσταντίνου
Ημερολόγιο Γάζας
Χρίστος Γεωργάλας
Η σκιά του Πενταγώνου στη Λατινική Αμερική
Ηλίας Σκυλλάκος
Η Τεχνητή «Νοημοσύνη» ενώπιον του εαυτού της
Γιάννης Περπερίδης
Προδομένο Μεσολόγγι
Σπύρος Αλεξίου
Στις ράγες του τραύματος
Έργο Συλλογικό
Για τη Δημόσια Διοίκηση (1990-2025)
Δηµήτρης Παπαδηµητρόπουλος
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ