Διμηνιαία Έκδοση Θεωρίας και Πολιτισμού
Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2015
Εκδότης: Ευτύχης Μπιτσάκης
Κυκλοφόρησε το 110ο τεύχος του περιοδικού ΟΥΤΟΠΙΑ αφιερωμένο στα 150 χρόνια (1864-2014) από την ίδρυση της Α’ Διεθνούς.
Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι συντελεστές της έκδοσης «σε μια περίοδο που η εργατική τάξη και η νεολαία κατεξοχήν, τόσο στη χώρα μας, όσο και διεθνώς, χειμάζονται από την ανεργία και ασφυκτιούν καθημερινά στην ‘αγκάλη’ των ελαστικών μορφών απασχόλησης, σε χρόνους που οι εργαζόμενοι παρακολουθούν, εν πολλοίς αμήχανοι, τη σάρωση των συλλογικών και ατομικών δικαιωμάτων τους, καρπών κοινωνικών αγώνων σκληρών και μακροχρόνιων, κρίθηκε σκόπιμο να στρέψουμε το βλέμμα μας σε μια από τις πιο πλούσιες ‘στιγμές’ της ιστορίας του εργατικού κινήματος, σε αυτή της Α’ Διεθνούς.»
Στις σελίδες του αφιερώματος, περιλαμβάνονται, κυρίως, κείμενα νέων επιστημόνων που μετέχουν ενεργά στα κινήματα της εποχής μας. Ειδικότερα, φιλοξενούνται άρθρα των Σοφίας Τσάδαρη και Κώστα Φουρίκου, της Χριστίνας Πάλλιου και του Μάνου Σκούφογλου, του Θάνου Ανδρίτσου, του Γιώργου Καλαμπόκα, του Γιώργου Σαγκριώτη και των Ειρήνης Γαϊτάνου και Κώστα Γούση. Πρόκειται για κείμενα, που συνδέουν το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον ενός διεθνούς εργατικού κινήματος, επιστρέφοντας, αλλά και φωτίζοντας, με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις, ζητήματα διαχρονικής σημασίας που ανέδειξε η Α’ Διεθνής, όπως αυτά της αυτοχειραφέτησης της εργατικής τάξης, της σχέσης εθνικού και διεθνικού, καθώς και εκείνα της πολιτικής εξουσίας και του πολιτικού υποκειμένου, που βρέθηκαν στο επίκεντρο της διαμάχης Marx και Μπακούνιν, μαρξισμού και αναρχισμού. Στο αφιέρωμα προτάσσονται, σε μετάφραση και με επιμέλεια του Θανάση Γκιούρα, η εναρκτήρια ομιλία του Marx στη ‘Διεθνή Ένωση Εργατών’ και μια σημαντική για τη σχέση Marx και Μπακούνιν επιστολή του ίδιου του Marx με ημερομηνία 19 Απριλίου 1870 προς το ζεύγος Paul και Laura Lafargue.
Σε ευρεία συνάφεια προς το περιεχόμενο του αφιερώματος, ο αναγνώστης μπορεί να προσεγγίσει μια εκτενή συνέντευξη, που παραχώρησε ο Peter Hudis, καθηγητής ανθρωπιστικών σπουδών και επιμελητής των Απάντων της Luxemburg στην αγγλική γλώσσα, στον Κώστα Γούση με θέμα την τρέχουσα κρίση και τη μαρξική εναλλακτική στον καπιταλισμό, καθώς και τρεις ενδιαφέρουσες βιβλιοκριτικές των Γιώργου Μανιάτη, Θοδωρή Πελεκανίδη και Αλέξανδρου Χρύση, που αφορούν πρόσφατα συγγραφικά και εκδοτικά δείγματα της πολύμορφης κίνησης των μαρξιστικών ιδεών στη χώρα μας.
Στο ίδιο τεύχος εντάσσεται και η μελέτη της Πηνελόπης Ξανθίδου και του Ι.Ν. Μαρκόπουλου με θέμα «Επιστημονική γνώση και πειραματική μέθοδος. Η συμβολή του πειράματος στην επιστημονική επανάσταση της νέας εποχής.»
Το τεύχος επιμελήθηκε αισθητικά, και αυτή τη φορά με το δικό της ιδιαίτερο τρόπο, η Μαρία Κοκκίνου.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Τηλ.: 210 36.07.742, Φαξ: 210 38.36.658
www.u-topia.gr
Δείτε στον οδηγό ανάγνωσης τα περιεχόμενα, το εισαγωγικό σημείωμα της σύνταξης και το δελτίο συνδρομής.
|