1η έκδοση: Μάρτιος 2025
Εξώφυλλο & Δελτίο τύπου
Από το oπισθόφυλλο του βιβλίου:
Μόνο όταν εµφανιζόταν πίσω απ’ τον γυµνασιάρχη
το τοτέµ του σχολείου, ο Μανιάτης µαθηµατικός,
έπεφτε σιγή τάφου· τα παιδιά έκοβαν την πλάκα
και πήγαιναν ήσυχα στις τάξεις τους.
Τους προκαλούσε δέος αυτός ο καθηγητής,
και δεν ήταν µόνο το φοβιστικό παρουσιαστικό του,
µα ολόκληρη η µυθολογία που τον συνόδευε·
πως στην Αλβανία σκότωσε µόνος του δεκάδες Ιταλούς,
στην Κατοχή ήταν ο τρόµος για τους Γερµανούς και τους προδότες,
µα, το κυριότερο, κανένα παιδί δεν ήθελε να δοκιµάσει το χέρι του·
αν σου αστράψει χαστούκι, χάνεις το κεφάλι σου.
Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του συγγραφέα στην Κορύνα Μανταγάρη για την Real News (06/04/2025)
Συνέντευξη στον Νίκο Θρασυβούλου για το Ποντίκι
«Γράφω για τους φτωχούς κι έχω κατανόηση για τους παραβατικούς»
Ο σπουδαίος συγγραφέας με αφορμή την κυκλοφορία του καινούριου βιβλίου του με τίτλο «Ο κόκκινος καθηγητής» μίλησε στο topontiki.gr.
Αναφέρθηκε στην υπόθεσή του και το χαρακτήρισε «ταυτοτικό». Τόνισε ότι είναι ένα σχεδόν αυτοβιογραφικό βιβλίο και τα πρόσωπα που περιγράφει είναι υπαρκτά στην πλειοψηφία τους. Για μια ακόμα φορά υπογράμμισε την αγάπη του για τον Πειραιά και τους κατοίκους του λέγοντας ότι «γράφω για τους Πειραιώτες επειδή είμαι ένας από αυτούς». Και το νέο βιβλίο του στον Πειραιά διαδραματίζεται και το χαρακτήρισε ως ένα «Χρονικό» αφού αναφέρεται στα μετακατοχικά χρόνια, στον εμφύλιο, αλλά φθάνει και μέχρι τις μέρες μας.
Ακούστε το podcast εδώ
Νίκος Θρασυβούλου, ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ Poscasts13/04/2025
Συνέντευξη στον Δημήτρη Μανιάτη για τα Νέα
«Το πιστωτικό υπόλοιπο κάθε συγγραφέα είναι η παιδική του ηλικία»
Ο πειραιώτης συγγραφέας που μένει από επιλογή μακριά από τα δημόσια, μιλάει στο «Βιβλιοδρόμιο» με αφορμή το νέο του βιβλίο «Ο κόκκινος καθηγητής» με ήρωα έναν ανάπηρο πολέμου στην Αλβανία που διατρέχει μια εποχή περίπου 30 ετών φτάνοντας να γίνεται διάνοια στα Μαθηματικά στη Μεταπολίτευση.
Ο Διονύσης Χαριτόπουλος γράφει ένα χρονικό-νουβέλα στις εκδόσεις Τόπος με θέμα του έναν «Κόκκινο καθηγητή» που από ανάπηρος πολέμου στην Αλβανία περνάει στην Αριστερά, είναι κρυφά πατέρας και διατρέχει μια εποχή περίπου 30 ετών φτάνοντας να γίνεται διάνοια στα Μαθηματικά στη Μεταπολίτευση. Στην πραγματικότητα στήνει το σκηνικό του εκ νέου στη δύσκολη γεωγραφία των Μανιάτικων του Πειραιά, της Κατοχής, του Εμφυλίου και του Μεταπολέμου, στη ρωγμή ή άνοιξη του ’60 - με τους Λαμπράκηδες-, αφηγούμενος μια ερωτική ιστορία που έχει στοιχεία πολιτικής ή μια πολιτική ιστορία που έχει στο κέντρο της έναν κρυφό μακρόχρονο έρωτα.
Κύριε Χαριτόπουλε, επιστρέφετε στα προσφιλή σας θέματα με τον «Κόκκινο καθηγητή». Κατοχή, Πειραιάς, Μανιάτικα, Εμφύλιος, μετεμφύλιος, ταξικές συγκρούσεις, κώδικες Μάνης, η ζωή στις αυλές, οι βεντέτες. Είναι πιο γνώριμο για εσάς πάντα αυτό το σκηνικό-τοπίο;Ή πάντα παραμένει νέο όταν γράφετε για αυτό;
Οπως λέγεται, το πιστωτικό υπόλοιπο κάθε συγγραφέα είναι η παιδική του ηλικία. Απ' αυτή την άποψη είμαι πάμπλουτος. Μεγάλωσα με τον δύσκολο τρόπο, στην εποχή της μεγάλης ανέχειας και της βίας, στο πιο σκληρό γκέτο φτωχών και παραβατικών που υπήρχε. Είναι επόμενο να επιστρέφω πάντα εκεί που βρίσκεται η ψυχή μου, να μιλήσω για πρόσωπα, ιστορίες, εικόνες, ήχους που ακόμη με στοιχειώνουν. Αλλωστε, ο Πειραιάς είναι μια πόλη με τεράστια μυθογενετική ισχύ. Είναι γνωστό πως ο Καραγάτσης κατέβαινε καθημερινά από την Αθήνα και πέρναγε ατελείωτες ώρες στα καφενεία της ακτής Μιαούλη για να αλιεύσει ιστορίες. Το ίδιο έκανε και ο Τσιφόρος για να περιγράψει τα «Παιδιά της πιάτσας», και άλλοι συγγραφείς. Εν ολίγοις, κάθε φορά έχω κάτι νέο να πω. (...)
Διαβάστε τη συνέχεια εδώ
γράφει ο Δ. Μανιάτης, ΤΑ ΝΕΑ 18/04/2025
|