ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΟΤΙΒΟ EBOOKS
Ars Cogitans
Comics / Graphic Novel
Cult Stories
Αθλητισμός / σειρά Ballpen
Αστυνομική Λογοτεχνία / Μυστηρίου
Βιογραφίες
Γελοιογραφίες
Δοκίμιο
Επιστημονική Φαντασία
Ερωτικό μυθιστόρημα
Εφηβική Λογοτεχνία
Θέατρο
Θεωρία / Εφαρμογές Τέχνης
Ιστορικό Μυθιστόρημα
Κλασική Λογοτεχνία
Κλασική λογοτεχνία / Λάμψη του Λόγου
Κλασική λογοτεχνία / Τα αειθαλή
Λευκώματα
Λογοτεχνικό Δοκίμιο
Μαγειρική
Μουσική
Μουσικολογία
Μυθιστόρημα
Παιδικό Βιβλίο
Ποίηση
Πολιτικό μυθιστόρημα
Σύγχρονη Ελληνική Πεζογραφία
Σύγχρονη Ξένη Πεζογραφία
Τέχνη
Χρονικό
Χρονογραφήματα
Αναζήτηση
Συγγραφείς
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Τίτλοι
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Περιοδικά
ΑΝΤΙΓΟΝΗ
ΚΡΙΣΗ
ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
ΟΥΤΟΠΙΑ
ΣΥΝΑΨΙΣ
Πρακτορευόμενα
GRANT THORNTON
KOMMON
NEΔΑ
PUBLIC ISSUE
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΙΡΟΓΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΙΕΘΣ
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κύπρου
ΠΡΑΚΤΟΡΕΥΣΗ
ΣΥΝΑΨΕΙΣ
Links
Οδηγός Ανάγνωσης
Κατάλογοι
Τα νέα του Τόπου
Δευτέρα 14 Ιουλίου, Αθήνα: Συζήτηση με αφορμή το πρώτο βιβλίο της σειράς Jacobin Greece "Σύγχρονη Υβριδική Ακροδεξιά"
Πέμπτη 10 Ιουλίου Λευκάδα: ''8 μήνες που συντάραξαν την Ελλάδα'' παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Στρατούλη
Παρασκευή 4 Ιουλίου Μυτιλήνη: ''ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ & ΜΜΕ'' παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Πλειού
Πέμπτη 3 Ιουλίου Άνω Πετράλωνα: ''Παρεμποδίζοντας την Αποστασία'' παρουσίαση του βιβλίου του Κωνσταντίνου Λαμπράκη
Παρασκευή 27 & Σάββατο 28 Ιουνίου Χανιά: ''Μια συζήτηση για την κλιματική αλλαγή'' στο 4ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων.
Πέμπτη 26 Ιουνίου,Iανός Αθήνα: ''Παιδιά χαμένα στην κατάθεση''παρουσίαση του βιβλίου της Όλγας Θεμελή
Δευτέρα 23/06 Χαλκίδα: "8 μήνες που συντάραξαν την Ελλάδα" παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Στρατούλη
Δευτέρα 23/06 Κυψέλη: "Τα κόκκινα χρόνια" παρουσίαση του νέου βιβλίου του Θανάση Σκρουμπέλου
Περισσότερα »
Το Γράμμα του Τόπου
Γράμμα του Τόπου
Δελτίο παραγγελίας

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε σε excel το δελτίο παραγγελίας των βιβλίων του Τόπου.

Όροι χρήσης

Παρακαλούμε, πριν την παραγγελία σας να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου, τους Όρους Χρήσης και πληροφορίες για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ » Μυθιστόρημα
Συγγραφέας στα κρυφά

Συγγραφέας στα κρυφά

Κρητιώτης Σταύρος

Σελ.: 200
Σχήμα: 14 x 20,5
ISBN: 978-960-499-542-4
Τιμή: 15,00 €
Τιμή online: 13,64 €


  Προσθήκη στο καλάθι

1η έκδοση: Μάρτιος 2025

Εξώφυλλο & Δελτίο τύπου

Με τις λέξεις «Μήνιν άειδε, θεά» θα έπρεπε να ξεκινάει τούτη η αφήγηση της περιπέτειας ενός βιβλίου μου· κι αυτό επειδή είχα ασφαλώς εξοργιστεί όταν το είδα δημοσιευμένο, αφού δεν ήμουν εγώ εκείνος που το είχε δημοσιεύσει! Είχε άλλο τίτλο στη θέση του τίτλου που είχα επιλέξει εγώ κι άλλο όνομα στο εξώφυλλο – όχι το πιο πρόσφατο ψευδώνυμό μου.

Είχα υποβάλει το κείμενό μου αυτό για έκδοση σε καμιά τριανταριά εκδοτικούς οίκους. Όλοι οι υπόλοιποι το αγνόησαν, ως συνήθως. Ο νοσφιστής Εκδότης όμως το εκτίμησε: το υφάρπαξε, διαπράττοντας σαφώς κλεψιτυπία!

Γιατί το έκανε αυτό; Μήπως λόγω των αντίθετων πολιτικών πεποιθήσεων των οικογενειών μας; Ερεύνησα όλη του τη σταδιοδρομία, όλη του τη ζωή, επιστρατεύοντας ακόμα και «κατάσκοπο», αλλά συμπέρασμα δεν έβγαλα. Ούτε και το δικαστήριο όπου κατέληξε η ζοφερή αυτή λαθροχειρία μπόρεσε να ρίξει φως στην πλοκή, ενώ επέφερε την απώλεια της πολύτιμης ψευδωνυμίας μου.

Τελικά, η απάντηση κρυβόταν σε μια ακροστιχίδα... Και δεν ήταν καθόλου μα καθόλου ευχάριστη!


 

Οι περιπέτειες ενός συγγραφέα
Γράφει ο Φίλιππος Φιλίππου για το Fractal

(...) Αυτό όμως που κυρίως ενδιαφέρει τον αναγνώστη του παρόντος δεν είναι μόνο οι περιπέτειες του συγγραφέα-αφηγητή, αλλά και τα όσα αυτός γράφει για τον χώρο του βιβλίου και των εκδόσεων. Διότι στην προσπάθειά του να γράψει το βιβλίο του και στον αγώνα του να βρει εκδότη γνωρίζει τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα, τα γνωστά και τα άγνωστα των διαδρόμων και των γραφείων. Μια από τις πρώτες πληροφορίες που μας δίνει είναι και η εξής: «Κάποιοι συγγραφείς είναι εξαιρετικοί αντιγραφείς έχουν όσφρηση και ένστικτο στις λαθροχειρίες τους…»

Όντας ο ίδιος συγγραφέας, έχει άποψη για τα λογοτεχνικά πράγματα, οπότε γράφει: «Καθώς κάθε λογοτεχνικό έργο είναι κατά βάθος αυτοβιογραφικό, ο λογοτέχνης αυτοβιογραφείται σε μεγάλο βαθμό μέσα από την ανάγνωση της λογοτεχνίας». Και συνεχίζει: «Είμαι πια μεγάλης ηλικίας∙ άρα καθόλου πρωτάρης στο παιχνίδι των υποβολών και των απορρίψεων– και τούτο σίγουρα δεν θα το γνώριζε ο νοσφιστής. Έχω δημοσιεύσει πολλάκις πάντοτε με ψευδώνυμα: άλλοτε γυναικεία, άλλοτε αντρικά…»

Μιλώντας πάλι για τον εαυτό του, γράφει: «Είμαι σαν την κλέφτρα κίσσα. Μαζεύω από δω κι από κει, ό,τι μου αρέσει για να το στοιβάξω στη φωλιά μου […] Συγκεντρώνω στη σοφίτα, που μου χρησιμεύει ως χώρος εργασίας, βιβλία, αποκόμματα από τον Τύπο, ντοκουμέντα, οτιδήποτε αφορά το θέμα μου […] ο συγγραφέας λειτουργεί ως ένας συλλέκτης αποκομμάτων. Παρατάσσει το ένα δίπλα στο άλλο και το τελικό σύνολο αποκτά νέο ύφος…».

Θίγει μεν το ζήτημα των απορρίψεων, αλλά επίσης το θέμα της λογοκλοπής και μάλιστα στο σχετικό κεφάλαιο αναφέρει το βιβλίο του Νίκου Καχτίτση Περιπέτεια ενός βιβλίου. Παρακάτω αναφέρει ότι η περίφημη Λολίτα του Ναμπόκοφ ενδεχομένως είναι αντιγραφή του βιβλίου ενός Γερμανού συγγραφέα που κυκλοφόρησε το 1916.

Άλλο θέμα που σχολιάζει είναι αυτό των αυτοεκδόσεων που έχουν γίνει πληγή τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Διότι το βιβλίο το οποίο το πληρώνει ο ίδιος ο συγγραφέας στον εκδότη δεν έχει καμιά τύχη, δεν μπορεί να έχει, αφού αυτός εισπράττει το συμφωνημένο ποσό και δεν κάνει τίποτα για τη διανομή του. Το φαινόμενο βεβαίως δεν είναι καινούργιο, το 1929 ο Γρηγόριος Ξενόπουλος είχε επισημάνει ότι τα τρία τέταρτα των βιβλίων τα είχαν εκδώσει οι ίδιοι οι συγγραφείς τους. Χρόνια αργότερα, τη δεκαετία του 1950, ο Αντώνης Σαμαράκης είχε εκδώσει με δικά του έξοδα την πρώτη του συλλογή διηγημάτων Ζητείται ελπίς και τα αντίτυπα τα πουλούσε ο ίδιος από πόρτα σε πόρτα.

Το βιβλίο του Σταύρου Κρητιώτη έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τους συγγραφείς, τωρινούς και μελλοντικούς. Τα κείμενά του τα έχει δανειστεί από κείμενα ή συνεντεύξεις άλλων: οι πηγές, τα ονόματα και τα σχετικά έντυπα υπάρχουν στο τέλος. Σημειώνουμε πως αρκετά θέματα που θίγει τα έχει διαβάσει στο περιοδικό Διαβάζω (χωρίς όμως να αναφέρει ονόματα), όπου είχαν δημοσιευτεί επιστολές κάποιων εκδοτών σχετικά με έναν συγκεκριμένο οίκο (υπάρχει ακόμα). Τελικά, ο ήρωάς του ολοκληρώνει το πόνημά του με την εξής φράση-εξομολόγηση:

«Γράφω, επειδή δεν μπορώ να το αποφύγω. Για να βρω το δίκιο μου, έστω και σε συσκευασία μυθοπλασίας».

Διαβάστε το άρθρο εδώ
Γράφει ο Φ. Φιλίππου, Fractal.gr (15/04/2025)

 

Παρουσίαση από τον Γιάννη Καλογερόπουλο 

(...) Στο Συγγραφέας στα κρυφά, ο Κρητιώτης, μέσω ενός πρωτοπρόσωπου συγγραφέα/αφηγητή, που είδε το βιβλίο του να εκδίδεται χωρίς τη συναίνεσή του, με όνομα συγγραφέα όχι το δικό του, αφηγείται αυτή την ιστορία, την απόπειρα να δικαιωθεί και να του αποδοθεί το πνευματικό του παιδί. Ανέφερα παραπάνω πως η σοβαροφάνεια γεννά το ποικίλο ρήγμα στον εαυτό της: ο συγγραφέας/αφηγητής που συνήθιζε να εξαπατά υπογράφοντας με ψευδώνυμα τα έργα του, κάποια από αυτά πραγματικών προσώπων, όπως η γειτόνισσά του, που έβαζε εν γνώσει ή μη φίλους του να υπογράφουν συμβόλαια με εκδοτικούς οίκους αντί αυτού, τώρα έρχεται να λουστεί όσα εκείνος πρώτα έβρεξε, το βιβλίο στις προθήκες των βιβλιοπωλείων, χωρίς το όνομά του. Ο Κρητιώτης στήνει ένα πανηγύρι γύρω από την εγχώρια εκδοτική πραγματικότητα με πρώτο νούμερο προς τέρψη του πλήθους τον ίδιο του τον εαυτό, ακολούθως τον εκδότη των εκδόσεων «Ουδείς ενδιαφέρθηκε» και τον μηχανισμό αυτοεκδόσεων που ιδιαιτέρως ανθίζει, τα λογοτεχνικά περιοδικά, που είναι υπό εξαφάνιση, τη σοβαροφάνεια, το περίκλειστο κύκλωμα ενδιαφέροντος που διόλου δεν περιλαμβάνει το κύριο μέρος της κοινωνίας κτλ κτλ.

Παιγνιώδης και αιχμηρός, χωρίς, επαναλαμβάνω να βγάζει την ουρά του απέξω, ο Κρητιώτης συμβάλλει σε μια λογοτεχνία που η μόδα και η ζήτηση έχουν αναμφίβολα επηρεάσει αρνητικά, εκείνη που αφορά τα βιβλία γύρω από βιβλία, συγγραφείς, βιβλιοπωλεία, εκδοτικούς οίκους αλλά και αναγνώστες, μια ειδικού και στενού ενδιαφέροντος λογοτεχνία, που πλέον, με τρόπο διαφορετικό φιγουράρει στα ευπώλητα περισσότερο ως αυτοβοήθεια και λιγότερο ή καθόλου ως καλή λογοτεχνία. Το όνομα του εκδοτικού οίκου που οικειοποιήθηκε το γραπτό τού συγγραφέα/αφηγητή, θα μπορούσε άνετα και χωρίς δεύτερη σκέψη να τιτλοφορεί το μεγαλύτερο μέρος της εκδοτικής παραγωγής. Η λογοτεχνία, εσωστρεφής εκ φύσεως, εξαιτίας του περιορισμένου βεληνεκούς ενδιαφέροντος, αποτυπώνει ως συνθήκη την ευρύτερη διαμορφωθείσα πραγματικότητα, εκεί που η ατομικότητα αποθεώνεται, καθένας μπορεί να συμμετάσχει στον δημόσιο λόγο, να μιλήσει για το τι έφαγε και να αποφανθεί για τα ψευδοδιλήμματα της καθημερινότητας, αλλά ουδείς ενδιαφέρεται πέρα από το υποκείμενο, που κυνηγά ή πιστεύει πως τον κυνηγούν ανεμόμυλοι, έτσι και ο συγγραφέας/αφηγητής που μόνος του όρισε τους δικούς του κανόνες, είδε τα βιβλία του μόνο μέσω σκανδάλων να έχουν μια προσωρινή επιτυχία, όσα δηλαδή δεν μούχλιασαν, αν όντως πότε τυπώθηκαν, στις αποθήκες του ενός ή του άλλου εκδοτικού οίκου.

Ο Κρητιώτης δεν παίρνει στα σοβαρά των ήρωά του, ήρωας αλήθεια γιατί, εξαιτίας ποιας ηρωικής πράξης άραγε, και μην παίρνοντάς τον στα σοβαρά πετυχαίνει να μιλήσει με σοβαρότητα για την εκδοτική πραγματικότητα, όχι από θέση υψηλή αλλά μέσα από τον βούρκο που περιγράφει, πώς το έλεγε ένα παλιό περιοδικό: πρώτα ζούμε και μετά γράφουμε· έτσι και εδώ. Απολαυστικό, αν και σε σημεία αναπόφευκτα υπερβολικό, το Συγγραφέας στα κρυφά, ικανοποιεί τον αναγνώστη που γνωρίζει τον Κρητιώτη και το έργο του, εισάγει, ωστόσο, περίφημα και τον νεοσύλλεκτο. Πίσω από το βιτριολικό modus vivendi της εκδοτικής πραγματικότητας, ένα τεράστιο υπαρξιακό ερώτημα, έμπλεο ματαιότητας, αναδύεται: γιατί γράφουμε; Μην παίρνοντας τον ήρωά του στα σοβαρά, ο Κρητιώτης καταφέρνει κάτι, ίσως δευτερεύον στον αρχικό σχεδιασμό και στόχευση, να μην τον ρεζιλέψει, να μην τον καταστήσει καρικατούρα, να μην τον ρίξει στην πυρά με τα χάχανα στον κύκλο γύρω της, αλλά να προκαλέσει και μια ενσυναίσθηση, κυρίως σε εκείνους που βασανίζονται με τη γραφή, χωρίς αυτό κανέναν να μην ενδιαφέρει, ούτε καν τους κοντινούς του ανθρώπους, πόσο μάλλον τους άσχετους, και όμως εκείνος να επιμένει, να καταστρώνει φανταστικές εκστρατείες, να σκιαγραφεί εχθρούς και θαυμαστές, οι πρώτοι συντριπτικά περισσότεροι βέβαια, να βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην αυτοεικόνα του που με τόσο κόπο και μεράκι κατασκεύασε, και το έργο του προέκταση αυτής είναι, αλλά είπαμε: «Ουδείς ενδιαφέρθηκε».

Διαβάστε το άρθρο εδώ
Γ. Καλογερόπουλος,  no14me.blogspot.com 16/06/2025


rss feed Νέων

rss feed Νέων Εκδόσεων

Follow us:         

 

Εκδόσεις Τόπος
Μεθώνης 71Α, 10683 Αθήνα
Τηλ.: +30 210 8222835
Fax: +30 210 8222684
Επικοινωνία: info@motibo.com

Κεντρική διάθεση:
Zωσιμάδων 6, 10683 Αθήνα
Tηλ. +30 210 3221580
Fax: +30 210 3211246
Επικοινωνία: bookstore@motibo.com

Προσφορές
Login
Your e-mail:
Your password:
Εχετε ξεχάσει τον κωδικό σας;
Θέλετε να εγγραφείτε;
Νέες εκδόσεις
Ο σπόρος της αυγής
Τάσος Κανταράς
Σύγχρονη Υβριδική Ακροδεξιά
Έργο Συλλογικό
Η άνοδος του νεοφασισμού και το μέλλον της Ευρώπης
Έργο Συλλογικό
Κοινωνική εργασία και ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες
Παναγιώτης Πεντάρης
Από το βιολογικό στο κοινωνικό φύλο
Έργο Συλλογικό
Η ενημέρωση (ξανα)πάει στο μέτωπο
Έργο Συλλογικό
Η Σοβιετική Εμπειρία (1924-1939)
Δημήτρης Μπελαντής
Τα κόκκινα χρόνια
Θανάσης Σκρουμπέλος
Η τυφλή κουκουβάγια (ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ)
Σαντέκ Χενταγιάτ
Για τον ύστερο Μαρξ, τον Κοινοτισμό και τις Έκκεντρες Οικονομίες
Τεοντόρ Σάνιν
Η Βιομηχανία του ανθρωπισμού
Νίκος Κουραχάνης
Εγγράμματοι σε έναν ψηφιακό κόσμο
Κατερίνα Χρυσανθοπούλου
Τόκιο, η επιστροφή
Ντέιβιντ Πις
Αμνοί και Λέοντες
Γιάννης Μόσχος
Στις φτερούγες της Ιστορίας
Σούλα Μπόζη
Παρεμποδίζοντας την Αποστασία
Κωνσταντίνος Λαμπράκης
Ουκρανία - Το μεγάλο πλάνο
Λεωνίδας Βατικιώτης
Ο Αερόστατος
Δημήτρης Παπαχρήστος
Η γυναίκα-αχλάδι, ο άντρας-βάτραχος και άλλες ιστορίες
Zelda Scott
Σαματά Drill
Νίκος Μήλλας
Ο κόκκινος καθηγητής
Διονύσης Χαριτόπουλος
Συγγραφέας στα κρυφά
Σταύρος Κρητιώτης
Κριτική του θύματος
Daniele Giglioli
Εγκλήματα των ισχυρών
Έργο Συλλογικό
Τελικά πώς πέρασε ο χρόνος;
Ιωάννης Θ. Ευδοκιμίδης
Απάρνηση
Άρης Μαραγκόπουλος
Ο Αυτοκράτωρ της Κίνας και άλλες ιστορίες
Γιάννης Σκαρίμπας
Το καράβι του θανάτου και άλλες ιστορίες
Δημοσθένης Βουτυράς
Ψαρεύοντας έρχεται η θάλασσα;
Παναγιώτης Νούτσος
«Ο δρόμος είναι άσωτος...»
Γιώργος Χουλιάρας
Η εναλλακτική δεξιά στην Ελλάδα
Έργο Συλλογικό
Είναι εύκολο να αλλάξουμε ζωή;
Ιωάννης Θ. Ευδοκιμίδης
Το παράδειγμα της πολιτισμικής εγκληματολογίας - Κριτικές Θεωρήσεις του ποινικού φαινομένου
Ειρήνη Σταμούλη
Queer
Ουίλιαμ Μπάροουζ
ROMA
Ανδρέας Ζαχαράτος
Ένας Θρύλος με πολλά πρόσωπα
Σπύρος Αλεξίου
Θέματα ιστορίας της ψυχιατρικής νοσολογίας στην Ελλάδα
Θανάσης Καράβατος
Δύο κείμενα για την ιστορία της Αραβο-Ισραηλινής σύγκρουσης και τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού
Πέρι Άντερσον
Ήλιος ήλιος και βροχή
Ζωή Βαλάση
Ο Ιδεολόγος
Νίκος Αραπάκης
Δημοψηφίσματα και ΜΜΕ
Γιώργος Πλειός
Η συστημική φύση της αστυνομικής βίας στην Ελλάδα
Αναστασία Τσουκαλά
Με Ανοιχτό Μπαϊράκι
Ιωάννης Πανουτσόπουλος
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ