1η έκδοση: Νοέμβριος 2011
Θεσσαλονίκη, Αμπελόκηποι, δεκαετία του ’80. Οι Δυτικές, οι λαϊκές συνοικίες. Τέσσερις νέοι αναζητούν τον δρόμο τους στη ζωή, μα βλέπουν πως «πάντα κάπου αλλού είναι η γιορτή». Εκεί που δεν έτυχε να γεννηθούν οι ίδιοι: στις λαμπερές λεωφόρους! Πέρα από τον Βαρδάρη! Εκεί που έτυχε να γεννηθούν οι «άλλοι» και όπου οι νεαροί από τα υποβαθμισμένα προάστια πηγαίνουν να χαζέψουν την άλλη ζωή. Τη ζωή που δεν είναι η δική τους και όπου ένα ζευγάρι γυναικείες μπότες κοστίζει όσο το νοίκι μιας οικογένειας…
O Xρήστος Χαρτοματσίδης, με λεπτή ειρωνεία και οξύ χιούμορ, ανατέμνει την ηθογραφία μιας ολόκληρης γενιάς ανθρώπων που είναι (ή αισθάνονται ότι είναι) «καταδικασμένοι» από ολόκληρη την κοινωνία. Η υπόγεια οργή που βασανίζει τους ήρωες για τη ζωή των βολεμένων, το μάταιο όνειρο «να φτάσουν κάπου», και ακόμα η αδήριτη ανάγκη να υπερασπιστούν με κάθε τρόπο την ίδια τους τη ζωή, αλλά και των συντρόφων τους, ως άλλοι Ρομπέν των Δασών ή Τσε, αναδύεται σε αυτό το μυθιστόρημα με έναν συναρπαστικό ρεαλισμό.
Από τη μοναξιά σε ένα μακελειό - Ένας διαφορετικός κόσμος
Παρουσίαση του βιβλίου στην Καθημερινή
Στους Αμπελοκήπους, στη Θεσσαλονίκη, ο Βασίλης, ένας νεαρός, πολύ καλός μαθητής κάποτε στο σχολείο, και πεπεισμένος ότι ποτέ δεν θα του δοθεί καμία ευκαιρία, κάνει μια ληστεία. Ληστεύει τον αντιπαθητικό ζαχαροπλάστη, που τον έχει ξυλοφορτώσει για μια μπάλα και έχει εξευτελίσει τους γονείς του, με ένα αεροβόλο το οποίο χρησιμοποιεί για λόγους αρχής. Δίνει την τσάντα με τα λεφτά σε μια φίλη του γειτονοπούλα, χαμηλοβλεπούσα και σεμνότυφη, χωρίς να της εξηγήσει περί τίνος πρόκειται. Τρομοκρατημένος μετά από μια πράξη την οποία έκανε σχεδόν μηχανικά, βιώνοντας τη μοναξιά του εγκληματία, όπως έχει ακούσει ότι συμβαίνει, καταφεύγει στον καλύτερό του φίλο, τον Ανζέλ, ο οποίος είναι ευκατάστατος μεν, οργανωμένος στην ΚΝΕ λόγω μιας κοπέλας που τον ενδιαφέρει δε και κάνει συχνές αυτοψίες στα βουνά της περιοχής, για να είναι έτοιμος στο νέο αντάρτικο. Τον πίνακα συμπληρώνει μια άλλη συμμαθήτρια που έχει γίνει τραγουδίστρια, η Βάσια, μαζί με τούς φίλους–προστάτες της, τον θείο του Βασίλη με τα νυχτερινά μαγαζιά και τον αστυνομικό με τη θρησκευτική κλίση. Τα λεφτά αποδεικνύονται βρώμικα, τα συμφέροντα μεγάλα, τα ένστικτα παντοδύναμα και όλος αυτός ο θίασος, τον οποίο με μαεστρία στήνει ο συγγραφέας, καταλήγει να πρωταγωνιστεί σε ένα μακελειό. Με αίσιο περίπου τέλος, αφού όπως σοφά αποφαίνεται ο Μπίλης: «Στη χώρα αυτή, μάγκα μου, δεν σ’ αφήνουν ούτε ν’ αυτοκτονήσεις! Πρέπει ντε και καλά να σε σκοτώσουν!». Μορφές φιλοτεχνημένες με ιδιαίτερο κέφι, χιούμορ που φωτίζει τις κοινωνικοπολιτικές δομές καλύτερα από πολλές αναλύσεις, αφηγηματική δεξιοσύνη: ένας συγγραφέας χαμηλών τόνων και υψηλών επιδόσεων.
Τιτίκα Δημητρούλια, 18/12/2011
Παρουσίαση του βιβλίου στο Βήμα
Με οδηγό του το ανάλαφρο (ποτέ ξεκαρδιστικό ή ανατριχιαστικό) γέλιο και τη διακωμώδηση του αστυνομικού μυθιστορήματος και της γκανγκστερικής ιστορίας ο Χαρτοματσίδης θα αποφύγει να γράψει ένα λαϊκό μελόδραμα για την υποβαθμισμένη ζωή των Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης (συνοικία στην οποία τοποθετούνται και Οι περιπέτειες του Μπρέγκα), αντιπροτείνοντας στη θέση του μια καλοχτισμένη κωμωδία για τα αδιέξοδα της φτώχειας και της ανισοτιμίας.
Και θα πετύχει δύο σημαντικούς στόχους: να αποδώσει ανάγλυφα το κλίμα της δεκαετίας του 1980 (με τις πληθωρικές συγχύσεις και αυταπάτες του) και να δώσει ολοζώντανη πνοή στον ψυχισμό των χαρακτήρων του, που θα περιπλακούν σε αβυσσαλέες συγκρούσεις δίχως να παραγράψουν την πρωτογενή αθωότητα της κοινωνικής τους καταγωγής.
Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, 18/03/2012
Διαβάστε όλη την παρουσίαση εδώ.
Δείτε στον οδηγό ανάγνωσης τις πρώτες σελίδες του βιβλίου και μια παρουσίαση στην εφημερίδα Εποχή. Δείτε επίσης εδώ μια παρουσίαση του βιβλίου στο ηλεκτρονικό περιοδικό www.diastixo.gr.
|