Αυτό το βιβλίο δηµιουργήθηκε µε διπλό στόχο: να τιµήσει την επέτειο των 130 χρόνων από την ίδρυση του ιστορικότερου ελληνικού αθλητικού συλλόγου και να φωτίσει κάποια στοιχεία που παραµένουν δεκαετίες στη σκιά της δηµοσιότητας.
Στην ουσία, στις σελίδες του θα ζωντανέψει παρασκήνιο 50 χρόνων, άγνωστο στις νεότερες γενιές υποστηρικτών και φίλων του Πανιωνίου. Όσο για το κίνητρο; Μα, για να αντιληφθούν οι αναγνώστες ότι το παρασκήνιο είναι ίσως η αληθινή και για αυτό η συναρπαστική πλευρά της ΙΣΤΟΡΙΑΣ.
Παρουσίαση από τον Δημήτρη Καπράνο
Πλήττουν, άραγε, οι Πανιώνιοι; Ενα επίκαφο βιβλίο για το παρασκήνιο και την ιστορία
Γνωστός για την αγάπη του στις «ιστορικές» ομάδες της χώρας, ο Γιώργος Αρκουλής, μετά το βιβλίο «Ιστορία γράφουν και οι δεύτεροι», που αναφερόταν στον «ιστορικό» Εθνικό Πειραιώς, επανέρχεται με ένα καθαρά «παρασκηνιακό». «Οι Πανιώνιοι δεν πλήττουν ποτέ» (εκδόσεις Τόπος) είναι ο τίλος, και, φυσικά, αναφέρεται στον «ιστορικό» Πανιώνιο, την ομάδα της Νέας Σμύρνης που ιδρύθηκε πριν από 130 χρόνια.
Διακεκριμένος και βραβευμένος αθλητικός συντάκτης, φίλος πενήντα χρόνια, εργάστηκε για πολλά χρόνια στο «Βήμα», στα «Νέα» και στην «Ομάδα». Λάτρης των «παρασκηνίων» και οπαδός του δόγματος «οι ειδήσεις βγαίνουν στα αποδυτήρια», ο Αρκουλής, με τον γνωστό λυρισμό αλλά και την απαραίτητη «μαγκιά» του αθλητικού ρεπορτάζ (είναι και Αγιασοφιώτης, μην το ξεχνάμε), προσφέρει απλόχερα «παρασκήνιο» που «μυρίστηκε» τα τελευταία πενήντα χρόνια κάτω από τις τσιμεντένιες εξέδρες του γηπέδου στις παρυφές της μεγάλης πλατείας...
Με το βιβλίο αυτό ο Αρκουλής τιμά την επέτειο των 130 χρόνων από την ίδρυση του Πανιωνίου και με τη δική του γλώσσα αναφέρεται σε ιστορίες και πρόσωπα που έγραψαν ιστορία στον Πανιώνιο, αλλά και στο ποδόσφαιρο γενικότερα.
Για παράδειγμα, η αναφορά του Αρκουλή στον Νίκο Αλέφαντο: «Κατά τη μεγαλειώδη θητεία του στον Πανιώνιο τα μέσα της δεκαετίας του '80 έδωσε την ευκαιρία στους οπαδούς“να τα ζήσουν... όλα", ικανοποίηση, υπερηφάνεια, σπουδαί α απόδοση, αλλά και πίκρα ή και απογοήτευση για όσα αναγκάστηκε η ομάδα να υποστεί από τις αδικίες - για την ακρίβεια, αλητείες της διαιτησίας.
Ηταν η ομάδα που προσπάθησε να σηκώσει κεφάλι στο κατεστημένο, αλλά που οι λεγόμενο "μεγάλοι" του συστήματος της το έκοψαν»...
Στις σελίδες του βιβλίου ο συνάδελφος Μάκης Διόγος δηλώνει ότι είναι «για 750 λόγους Πανιώνιος» και ο Δημήτρης Τσαλαπάτης, αθλητικός συντάκτης στα νιάτα του και μετά οικονομικός συντάκτης στα «Νέα», π. πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, δίνει άγνωστες πτυχές από το προφίλ του φίλου του Μίμη Μητρόπουλου, μιας ιδιαίτερα σημαντικής προσωπικότητας του Πανιωνίου. Υπάρχει επίσης και η αναφορά στον αδικοχαμένο Αλέξανδρο Ωνάση: «Ο θάνατός του σε ηλικία 25 ετών, τον Ιανουάριο του 1 973, δεν ήταν μόνο απώλεια για τον πατέρα του Αριστοτέλη, την οικογένειά του, τους φίλους του και όσους τον γνώρισαν, αλλά και για τον Πανιώνιο, αφού η συμμετοχή του ίσως θα οδηγούσε την ποδοσφαιρική ομάδα και τα άλλα τμήματα του συλλόγου στη σωστή πλευρά της ιστορίας και του μεγαλείου».
Το βιβλίο του Γιώργου Αρκουλή, που είναι βέβαιο ότι θα κοσμήσει όλα τα τραπεζάκια της απέραντης καφετέριας που κάποιοι τη θυμούνται και ως «Πλατεία Νέας Σμύρνης», έρχεται να μας θυμίσει ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο εκείνο των «μεγάλων».
Enjoy, Δ. Καπράνος,20/09/2020
Διαβάστε εδώ μια παρουσίαση του συγγραφέα στο Πρώτο Θέμα (02/09/2020).
|