Κυκλοφορεί επίσης: Από το Παρίσι στο Πέραν: Έλληνες Κινηματογραφιστές της Πόλης (2011).
Εξώφυλλο & Δελτίο τύπου
1η έκδοση: Απρίλιος 2021
Ένα ανεπανάληπτο ιστορικό, λαογραφικό, γευστικό πανόραμα της μοναδικής διατροφικής παράδοσης της Πόλης, της Θράκης, της Ιωνίας, της Καππαδοκίας και του Πόντου από τη βραβευμένη Σούλα Μπόζη.
Η πλούσια και ανεξάντλητη διατροφική παράδοση των Ρωµιών της Πόλης, όπως και οι αντίστοιχες παραδόσεις και µνήµες των Μικρασιατών, ολοκλήρωσαν τον κύκλο των επισιτιστικών παραδόσεων µιας τεράστιας σε έκταση γεωγραφικής περιοχής, όπου έζησε και πρόκοψε ο Ελληνισµός αδιάλειπτα επί χιλιετίες. Μετά την καταστροφή του 1922 και τη συνθήκη της Λωζάνης (1924), οι Μικρασιάτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις προγονικές τους εστίες. Παρά τις κακουχίες, την απόρριψη και την υποτίµηση που βίωσαν τα πρώτα χρόνια της προσφυγιάς, µετέφεραν στην Ελλάδα µια πλούσια πολιτισµική παράδοση, εµπειρίες, γνώσεις και πρακτικές πρωτόγνωρες για την τότε νεοελληνική πραγµατικότητα, αναζωογονώντας την µε νέα έθιµα, συνταγές και συµπεριφορές γύρω από την «ιεροτελεστία του τραπεζιού». Αναµφισβήτητα, η Πολίτικη κουζίνα µε τις τοπικές κουζίνες της Θράκης, της Ιωνίας, της Καππαδοκίας και του Πόντου, εµπλούτισε, µετά το 1922-1924, τον κορµό της λιτής νεοελληνικής κουζίνας µε νέες πρωτόγνωρες γεύσεις.
Παρουσίαση στην Καθημερινή από την Γιούλη Επτακοίλη
Πόλη, Ραιδεστός, Αϊβαλί
«Στην Πόλη, όπως μας πληροφορεί η Ηχώ (24 Απριλίου 1910), το Σάββατο πριν του Θωμά, το “Νέον Σάββατον” όπως το ονόμαζαν οι Πολίτισσες, επικρατούσε η συνήθεια οι γυναίκες να πηγαίνουν στο λουτρό (λουτρό της Ηρας), πιστεύοντας πως έτσι θα μπορούσαν να διατηρηθούν πάντα νέες». Περισσότερες πληροφορίες για την επιδίωξη της αιώνιας νιότης δεν αποκαλύπτονται στο βιβλίο της Σούλας Μπόζη που μόλις κυκλοφόρησε, και όποια αναγνώστρια αναζητάει κάτι τέτοιο, μάλλον θα απογοητευθεί.
Η ερευνήτρια – λαογράφος, πολυγραφότατη Κωνσταντινουπολίτισσα, κάνει και σε αυτή την έκδοση αυτό που γνωρίζει πολύ καλά. Μας ταξιδεύει σε μνήμες και τόπους, σε σπίτια Ρωμιών της Πόλης και της Μικράς Ασίας, σε παραδόσεις και καθημερινές συνήθειες, σε ταπεινά τραπέζια και γιορτινά έθιμα, σε αρχοντόσπιτα και σε κατώγια. Στη Θράκη και στην Ιωνία, στα μέρη της Καππαδοκίας, στο κοσμοπολίτικο Πέραν και στην Κερασούντα, στη Σμύρνη και στ’ Αϊβαλί, σε λαϊκές ταβέρνες, πολυτελή εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία και καπηλειά, συλλέγει ψηφίδες της ελληνικής διατροφικής παράδοσης, παρουσιάζει την πορεία της και τους πρωταγωνιστές της, φέρνει στο φως άγνωστες ιστορίες, πρακτικές για τη συλλογή και τη διατήρηση της τροφής, προϊόντα και παρασκευές, θυμίζει ξεχασμένες λέξεις πλουτίζοντας το λεξιλόγιο του πολιτισμού της γεύσης.
Στις περίπου 500 σελίδες του βιβλίου, ο ερασιτέχνης λαογράφος θα ανακαλύψει επίσης πολλές αναφορές στον τρόπο προετοιμασίας του πασχαλινού τραπεζιού, που σε αρκετές περιπτώσεις ελάχιστα έχει αλλάξει. «Ο Γερμανός ταξιδιώτης ιερομόναχος Stefan Gerlach το 1576 παρευρέθηκε σε πασχαλινό γεύμα στην Κωνσταντινούπολη, καλεσμένος στην οικία του μεγάλου ρήτορα Ιωάννη Ζυγομαλά: “Στο τραπέζι σερβίρεται αρνί παραγεμισμένο με ρύζι και καρυκεύματα, συνοδεία οίνου, και όχι οβελίας κατά την ελλαδική συνήθεια”, παρατηρεί επιβεβαιώνοντας την παραπάνω διαφορά».
Στην Πάνορμο, παραλιακή πόλη στις νότιες ακτές της Προποντίδας, το Πάσχα έφτιαχναν γεμιστό αρνί με συκωταριά, ρύζι και άνηθο, «για να γιομίσει το σπίτι μπερεκέτι», όπως έλεγαν. Σήμερα, σε πολλά μέρη της Ελλάδας το γεμιστό αρνί είναι αδιαπραγμάτευτο. Το «βυζαντί» της Καρπάθου, το «λαμπριάτι» της Ανδρου, το «πατούδι» γεμιστό κατσίκι της Πάρου. Ο γευστικός πολιτισμός ως ένα νήμα που ενώνει εποχές, τόπους, γενιές. Η Σούλα Μπόζη και με αυτό το βιβλίο της, βοηθάει να μην κοπεί.
Καθημερινή 26/04/2021
γράφει η Γιούλη Επτακοίλη
Συνέντευξη στην Α. Παπαθανασίου για το ertnews.gr
Ένα ιστορικό, λαογραφικό, γευστικό πανόραμα της μοναδικής διατροφικής παράδοσης της Πόλης, της Θράκης, της Ιωνίας, της Καππαδοκίας και του Πόντου αποτελεί το νέο βιβλίο της Σούλας Μπόζη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τόπος, υπό τον τίτλο “O γευστικός πολιτισμός των Ρωμιών της Πόλης και της Μικράς Ασίας”.
Όπως γράφει η λαογράφος, ερευνήτρια, συγγραφέας αλλά και θεατρολόγος και ενδυματολόγος: Η ανεξάντλητη διατροφική παράδοση των Ρωµιών της Πόλης, όπως και οι αντίστοιχες παραδόσεις και μνήμες των Μικρασιατών, ολοκλήρωσαν τον κύκλο των επισιτιστικών παραδόσεων μιας τεράστιας σε έκταση γεωγραφικής περιοχής, όπου έζησε και πρόκοψε ο Ελληνισμός αδιάλειπτα επί χιλιετίες. Μετά την καταστροφή του 1922 και τη συνθήκη της Λωζάνης (1924), οι Μικρασιάτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις προγονικές τους εστίες. Παρά τις κακουχίες, την απόρριψη και την υποτίμηση που βίωσαν τα πρώτα χρόνια της προσφυγιάς, μετέφεραν στην Ελλάδα μια πλούσια πολιτισμική παράδοση, εμπειρίες, γνώσεις και πρακτικές πρωτόγνωρες για την τότε νεοελληνική πραγματικότητα, αναζωογονώντας την µε νέα έθιμα, συνταγές και συμπεριφορές γύρω από την «ιεροτελεστία του τραπεζιού». Η κ. Μπόζη μίλησε στο ertnews.gr για το νέο της βιβλίο ενώ για τις ανάγκες της συνέντευξης παραχώρησε σχετικό φωτογραφικο υλικό.
Διαβάστε εδώ την συνέντευξη
Αγγελική Παπαθανασίου για το ertnews.gr (3/5/2021).
Παρουσίαση στο περιοδικό taste & style
Γευστικά Αναγνώσματα
Αυτό δεν είναι ένα βιβλίο με συνταγές πολίτικης και μικρασιατικής κουζίνας - μην μπερδευτείτε επειδή από αυτή τη στήλη μιλάμε συνήθως για νέα βιβλία μαγειρικής. Είναι όμως ένα πλούσιο ανάγνωσμα, ένα ιστορικό, λαογραφικό και γευστικό πανόραμα της μοναδικής διατροφικής παράδοσης της Κωνσταντινούπολης, της Θράκης, της Ιωνίας, της Καππαδοκίας και του Πόντου, «μιας τεράστιας σε έκταση γεωγραφικής περιοχής, όπου έζησε και πρόκοψε ο Ελληνισμός αδιάλειπτα επί χιλιετίες», όπως σχολιάζει η συγγραφέας του, η ερευνήτρια λαογραφίας Σούλα Μπόζη. Με την έλευσή τους στην Ελλάδα, οι Μικρασιάτες έφεραν μαζί τους μια πλούσια πολιτισμική παράδοση, αναζωογονώντας τη νεοελληνική πραγματικότητα με νέα έθιμα και συμπεριφορές γύρω από την ιεροτελεστία του τραπεζιού.
Στις περίπου 500 σελίδες του βιβλίου «Ο γευστικός πολιτισμός των Ρωμιών της Πόλης και της Μικράς Ασίας» (εκδόσεις Τόπος), ο αναγνώστης κάνει ένα γοητευτικό και νοσταλγικό ταξίδι μέσα από σπάνιο φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από Πολίτισσες νοικοκυρές, Μικρασιάτισσες πρώτης γενιάς, οικογενειακά χειρόγραφα και μια ογκώδη βιβλιογραφία. Διαβάζοντάς το, θα μάθετε, μεταξύ άλλων, γτα τις πρώτες ύλες και τις αγορές απ' όπου προμηθεύονταν τα υλικά για τα τραπέζια τους, για τα γιορτινά έθιμα στο ρωμαίικο σπίτι, για τις γευστικές παραδόσεις στα καπηλειά και στις λαϊκές ταβέρνες, για την παλατιανή κουζίνα και για την ιστορία του καφέ...
TASTE & STYLE, 06/06/2021
Ένα βιβλίο φτιαγμένο από ροδόνερο, σερμπέτι και κανέλα. «Ο γευστικός πολιτισμός των Ρωμιών της Πόλης και της Μικρός Ασίας» της Σούλας Μπόζη είναι ένα μεγάλο και γοητευτικό ταξίδι στις κουζίνες της Κωνσταντινούπολης, της Καππαδοκίας, της Ιωνίας, της Θράκης και του Πόντου: Διαβάστε εδώ μια συνέντευξη της Σ. Μπόζη στην Μελίσσα Στοΐλη για το περοδικό Olive Magazine (01/06/2021).
Ακούστε εδώ την συνέντευξη της Σούλας Μπόζη στην εκπομπή της Νατάσας Βησσαρίωνος (ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα 21.05.2021).
Σούλα Μπόζη: «Η πολίτικη κουζίνα έχει δημιουργήσει έναν μύθο στην Ελλάδα» Η ερευνήτρια και συγγραφέας Σούλα Μπόζη αφηγείται τη ζωή της, μιλά για την Πόλη, το καλό φαγητό, τις γευστικές μνήμες και την πολίτικη γαστρονομική κουλτούρα. Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη στη LIFO 22/11/2021.
«Θεωρώ τιμή μου που γεννήθηκα Πολίτισσα» Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη της συγγραφέως στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη (27/12/2021).
Διαβάστε εδώ μια παρουσίαση του βιβλίου από τον Γοώργο Λαουτάρη, Free press Δημοσιογράφος, Νοέμβριος 2021 (φύλλο 38).
Ακούστε εδώ τη συνέντευξη της Σούλας Μπόζη στην εκπομπή της ΕΡΤ ''Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια”, Αλεξάνδρα Χριστακάκη & Λίνα Νικολακοπούλου (02/10/2022).
|