Εξώφυλλο & Δελτίο τύπου
Πρώτη έκδοση: Φεβρουάριος 2022
Στο βουνό δεν βγαίνουν τα καλόπαιδα. Πρώτα βγαίνουν οι πιο ζωηροί, άτακτοι, απόκοτοι. Κι αν κατορθώσουν να σταθούν, τους μαθαίνουν και ακολουθούν κι άλλοι ψυχωμένοι.
Μεταξύ τους και σπουδαίες μορφές: Ορέστης Νικηφόρος, Περικλής, Κωστούλας, Βερμαίος, Χρυσιώτης, Διαμαντής, Θάνος, Φεραίος, Μπελής, Καραλίβανος, Θεοχάρης, Τζαβέλας κ.ά.
Με αφετηρία το Άρης ο αρχηγός των ατάκτων (1997) και με όλα τα νέα στοιχεία και τις πληροφορίες, που συγκεντρώθηκαν τα τελευταία 25 χρόνια, φωτίζονται ξεχωριστά, πρόσωπα και γεγονότα που έχει σκεπάσει η μεγάλη σκιά του αρχηγού.
Διαβάστε εδώ τις πρώτες σελίδες του βιβλίου και εδώ μια παρουσίαση στο ogdoo.gr από τον Κώστα Μπαλαχούτη (14.03.2022).
Συνέντευξη του συγγραφέα στην Μικέλα Χαρτουλάρη για την Εφημ. των Συντακτών
Αριστερά σημαίνει ανιδιοτέλεια
Ο Διονύσης Χαριτόπουλος επιστρέφει στο προσκήνιο με το 20ό βιβλίο του, εστιάζοντας στους αντάρτες και στις αντάρτισσες που αντιστάθηκαν στις δυνάμεις Κατοχής από τις γραμμές του ΕΛΑΣ. Φωτίζοντας τις προσωπικές ιστορίες τους, αποτιμά πολιτικά και το τοπίο στο οποίο έδρασαν, με σχόλια που αγγίζουν το σήμερα. Πολλαπλά ενοχλητικός αλλά χωρίς καταγγελίες, συμπληρώνει με τους «Ατακτους» τη βιογραφία του Αρη Βελουχιώτη και αναδεικνύει στάσεις ζωής και αξίες που σπανίζουν, καθώς και τη δαιμονοποίηση που τις ακολουθεί.
Η ξαδέλφη της μάνας του, η Ναυσικά Φλέγκα, με απολυτήριο από τις Καλόγριες και προίκα ζηλευτή, έγραψε το «Τραγούδι του Αρη». Οι συγγενείς του Μανιάτη πατέρα του, από περιβάλλον βασιλικών, βγήκαν στο βουνό όταν τα κατοχικά στρατεύματα απλώθηκαν στην Ελλάδα.
Οι περισσότεροι/ες και από τις δύο γενιές έφτασαν να κρύβονται στον Πειραιά μετά την Απελευθέρωση και κάποιοι/ες φυλακίστηκαν στα Βούρλα και στις Γυναικείες Φυλακές Κάστορος. Σε αυτόν τον κόσμο μεγάλωσε ο Διονύσης Χαριτόπουλος, αλλά πριν βουτήξει στα βαθιά για να τον αναστήσει, είχε γνωρίσει τι σημαίνει να δουλεύεις σε χειρωνακτικές δουλειές στο Λιμάνι και τι σημαίνει να γίνεις παντοδύναμος πρόεδρος ενός πολυεθνικού ομίλου πέντε διαφημιστικών εταιρειών.
Το 1989 τα πούλησε όλα και αφοσιώθηκε στη συγκρότηση της ιστορικής βιογραφίας του Αρη Βελουχιώτη. Αυτό έμελλε να γίνει το σπουδαιότερο έργο του, ο «Αρης ο αρχηγός των ατάκτων», που πρωτοκυκλοφόρησε το 1997. Στο μεταξύ είχε ήδη καλλιεργήσει –και ακόμα καλλιεργεί– μια ιδιαίτερη λογοτεχνική φωνή με διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα, θεατρικά έργα και δοκίμια, παραμένοντας πάντα, όπως λέει, «άσπιλος βραβείων».
Σήμερα, έπειτα από 45 χρόνια συγγραφικής παρουσίας, ύστερα από 19 τίτλους και ενάμισι εκατομμύριο πουλημένα αντίτυπα, μιλά πρώτη φορά στην «Εφ.Συν.» για το εικοστό έργο του, «Οι Ατακτοι» (εκδ. Τόπος, 2022). Αυτή τη φορά μετατοπίζει τον φακό του από τον αρχικαπετάνιο του ΕΛΑΣ, στους αντάρτες και τις αντάρτισσες που συγκρότησαν εθελοντικά τη μεγαλύτερη αντιστασιακή οργάνωση στην Ελλάδα της Κατοχής. Το βιβλίο του είναι μια ελεγεία γι’ αυτούς τους ανθρώπους που, όπως γράφει, «ήσαν αγωνιστές της ελευθερίας και όχι κόκκινοι επαναστάτες».
Ο Χαριτόπουλος παρακολουθεί τις προσωπικές ιστορίες τους αποτιμώντας πολιτικά και το τοπίο στο οποίο έδρασαν. Αναδεικνύει τις στάσεις ζωής, τις αξίες, το σθένος, τα πολεμικά κατορθώματα, τις προσδοκίες και την δαιμονοποίηση που αντιμετώπισαν. Χωρίς να αφήνει τίποτα να πέσει αλλά και χωρίς να μοιράζει καταγγελίες, με μια γλώσσα λιτή και άμεση, υιοθετώντας κάποιες φορές ένα ύφος επικό, ο συγγραφέας ανασυνθέτει τελικά με τις προσωπογραφίες τους τη συλλογική περιπέτεια του αντάρτικου στην Ελλάδα της Κατοχής.
Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ
Μικέλα Χαρτουλάρη, Εφ. Συντακτών 03.04.2022
|