ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΟΤΙΒΟ EBOOKS
Ars Cogitans
Comics / Graphic Novel
Cult Stories
Αθλητισμός / σειρά Ballpen
Αστυνομική Λογοτεχνία / Μυστηρίου
Βιογραφίες
Γελοιογραφίες
Δοκίμιο
Επιστημονική Φαντασία
Ερωτικό μυθιστόρημα
Εφηβική Λογοτεχνία
Θέατρο
Θεωρία / Εφαρμογές Τέχνης
Ιστορικό Μυθιστόρημα
Κλασική Λογοτεχνία
Κλασική λογοτεχνία / Λάμψη του Λόγου
Κλασική λογοτεχνία / Τα αειθαλή
Λευκώματα
Λογοτεχνικό Δοκίμιο
Μαγειρική
Μουσική
Μουσικολογία
Μυθιστόρημα
Παιδικό Βιβλίο
Ποίηση
Πολιτικό μυθιστόρημα
Σύγχρονη Ελληνική Πεζογραφία
Σύγχρονη Ξένη Πεζογραφία
Τέχνη
Χρονογραφήματα
Αναζήτηση
Συγγραφείς
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Τίτλοι
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Περιοδικά
ΑΝΤΙΓΟΝΗ
ΚΡΙΣΗ
ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
ΟΥΤΟΠΙΑ
ΣΥΝΑΨΙΣ
Πρακτορευόμενα
GRANT THORNTON
KOMMON
NEΔΑ
PUBLIC ISSUE
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΙΡΟΓΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΙΕΘΣ
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κύπρου
ΠΡΑΚΤΟΡΕΥΣΗ
ΣΥΝΑΨΕΙΣ
Links
Οδηγός Ανάγνωσης
Κατάλογοι
Τα νέα του Τόπου
Κυριακή 8 Δεκεμβρίου: "Ο Ιδεολόγος" παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Αραπάκη στην Καλαμάτα
Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου: "Ο κόσμος καίγεται" παρουσίαση του βιβλίου του Πέτρου Κόκκαλη και του Ξενοφώντα Κοντιάδη στο Βραχάτι
Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου: "Γράμματα από την Κίνα" παρουσίαση του βιβλίου του Νότη Ανανιάδη στον Πειραιά
Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου: "8 μήνες που συντάραξαν την Ελλάδα" παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Στρατούλη στον Βόλο
Κυριακή 1 Δεκεμβρίου: ''Την εποχή που τα φίδια αλλάζουν δέρμα'' παρουσίαση του βιβλίου της Μαρώς Κάργα στην Τήνο
Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου: "Η συστημική φύση της αστυνομικής βίας στην Ελλάδα" παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα
Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου: "Αρχίζει το ματς" παρουσίαση του βιβλίου του Θανάση Σκρουμπέλου στην Αθήνα
Σάββατο 7 Δεκεμβρίου: ''Λαύριο αναλυόμενο" παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Μπιθυµήτρη στο Λαύριο
Περισσότερα »
Το Γράμμα του Τόπου
Γράμμα του Τόπου
Δελτίο παραγγελίας

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε σε excel το δελτίο παραγγελίας των βιβλίων του Τόπου.

Όροι χρήσης

Παρακαλούμε, πριν την παραγγελία σας να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου, τους Όρους Χρήσης και πληροφορίες για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ » Μυθιστόρημα
Λίγα λόγια για μένα

Λίγα λόγια για μένα

Παρούση Καλλιρρόη

Σελ.: 184
Σχήμα: 14 x 20,5
ISBN: 978-960-499-471-7
Τιμή: 12,90 €
Τιμή online: 11,73 €


  Προσθήκη στο καλάθι

Εξώφυλλο & Δελτίο τύπου

1η έκδοση: Nοέμβριος 2023

Ένα παράξενο σηµειωµατάριο απορροφά τις ώρες του Χάρη καθώς επιδίδεται µε µανία στην ανάγνωσή του στο υπόγειο του σπιτιού του. Αναζητώντας τον εαυτό του στις σελίδες του, ο Χάρης πασχίζει να διακρίνει τα όρια µεταξύ της πραγµατικότητας που ζει και των αφηγηµατικών κόσµων που εντός τους εγκλωβίζεται. Είναι πράγµατι ο µεσήλικας πατέρας τριών κοριτσιών ή µήπως ο Γάλλος ορνιθολόγος Κονστάν Λεφέβρ; Καθώς προχωρά η ανάγνωση, ο Χάρης έρχεται αναπόφευκτα αντιµέτωπος µε µια σειρά τραυµατικών γεγονότων, όπως τον άδικο θάνατο του αδερφού του και την εξαφάνιση της µεγάλης κόρης του. Τα κείµενα και η ζωή του Χάρη εισβάλλουν στη ζωή της εκκεντρικής αφηγήτριας του βιβλίου, στη διάρκεια του σεµιναρίου δηµιουργικής γραφής που συντονίζει. Καθώς βιώνει κι εκείνη µια παράλληλη εσωτερική αναζήτηση, παραδίδει τα αλλόκοτα γραπτά του και µαζί παραδίδεται στις σκέψεις του Χάρη που απλώνονται σαν πλοκάµια στις δικές της σκέψεις και επιθυµίες.

Οι ήρωες αυτού του βιβλίου θέλουν όσο τίποτε άλλο να αυτοσυστηθούν, να µιλήσουν για τον εαυτό τους και κυρίως να µιλήσουν στον εαυτό τους για τον εαυτό τους. Το Λίγα λόγια για µένα συγκροτεί έτσι ένα γοητευτικό παράθυρο προς τις δαιδαλώδεις διαδροµές του µυαλού: τις εικόνες, τα κείµενα, τις αντιφάσεις, τα γεγονότα που συνθέτουν το περίπλοκο οικοδόµηµα που ονοµάζεται παρελθόν, µνήµη και εντέλει πραγµατικότητα.


Διαβάστε ένα κεφάλαιο του βιβλίου, όπως δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό "ο αναγνώστης" (18/11/2023).

 

Κείμενο του Χρήστου Νάτση
«Το να μην είσαι κάτι είναι καλύτερο από το να μην είσαι καθόλου»

[...] Η Καλλιρρόη αντιμετωπίζει το είδος του μυθιστορήματος με την σοφία ενός ανθρώπου που ζει και αναστοχάζεται τις απορίες της εποχής. Παίζει με τα όριά του, κλείνει το μάτι της ενδοϊστορίας του είδους στον αναγνώστη που αρέσκεται να παίζει και να απολαμβάνει τη γραφή αναζητώντας διακείμενα, χωρίς ωστόσο να αποφεύγει το μείζον: την τοποθέτηση απέναντι στο έλλειμμα νοήματος. Κατά τη γνώμη μου περισσότερο χρήσιμο από το απαντήσει κανείς στο ερώτημα είναι να το θέσει ως μορφή. Το Λίγα λόγια για μένα είναι αυτή η μορφοποίηση του ερωτήματος. «Ένα έργο μπορεί να περιέχει κρίσεις», γράφει ο Αντόρνο στην Αισθητική θεωρία (μτφρ. Λ. Αναγνώστου, Αλεξάνδρεια 2000), «αλλά δεν κρίνει, ίσως επειδή από την αττική τραγωδία και μετά το έργο είναι ακροαματική διαδικασία». Και τι παραπάνω μπορώ ως μάρτυρας να προσφέρω σ’ αυτή, ει μη μόνο «λίγα λόγια για μένα».

Διαβάστε το άρθρο εδώ
Δημοσιεύτηκε στο The Press Project
*Το κείμενο διαβάστηκε στην παρουσίαση του Λίγα λόγια για μένα στο βιβλιοπωλείο Επί λέξει

 

Γράφει ο Αλέξανδρος Στεργιόπουλος στο toperiodiko.gr
«Είμαστε οι απώλειες μας»

[...] Η Καλλιρρόη Παρούση δοκιμάζει σκληρά τον εαυτό της, ρισκάρει και μας παραδίδει κάτι μοναδικό: ένα μυθιστόρημα που είναι κομμάτι της ψυχής της. Άλλες φορές αυτό επισημαίνεται καθ’ υπερβολήν και αδικεί δημιούργημα και δημιουργό. Όχι έδω. Γιατί; Διότι η Παρούση ισορροπεί ανάμεσα στο βαθύ συναίσθημα και στον ανεπιτήδευτο στοχασμό. Όποια σελίδα κι αν ανοίξετε, στο υπόγειο της ύπαρξης της συγγραφέως θα βρεθείτε. Παράδειγμα: Θα μπορούσα να τους πω πως η λογοτεχνία δεν υπάρχει. Όταν νυχτώνει, υψώνεται πάνω από την ιστορική και πάνω από την αισθητική της σημασία, και, μέχρι το επόμενο πρωί, για δες, τα τείχη της έχουν γκρεμιστεί. Η πόλη (εξ)αφανίστηκε. Οι συνειρμοί είναι μια περίεργη ιστορία και η καταγραφή τους μια σκοτεινή υπόθεση. Στους συνειρμούς αφήνουμε πάντα ένα κομμάτι του εαυτού. Η Παρούση το κομμάτι αυτό δεν το άφησε να χαθεί. Το εντόπισε, το φρόντισε, το έκανε χίλια κομμάτια και στο μητρικό σκοτάδι το μεγάλωσε. Το «Λίγα λόγια για μένα» είναι συμπυκνωμένη γνώση έντονης εμπειρίας, είναι η ειλικρίνεια και η σοβαρότητα του καλλιτέχνη, είναι αυτά τα σπουδαία που όλοι θέλουν να πουν όμως δεν ξέρουν τον τρόπο. Ένας είναι αυτός: η ήσυχη είσοδος στη μοναξιά μας.

Το βιβλίο γράφτηκε στη μνήμη του φίλου της Γιάννη, που έφυγε νωρίς. Και είναι η απώλεια που κάνει τους διαχωρισμούς, φτιάχνει τα μονοπάτια, τις αφηγηματικές διαδρομές. Γι’ αυτό και βλέπουμε και τον Πεσσόα σε αυτό το μυθιστόρημα. Αυτά που γράφει -λέει- η Παρούση θα μπορούσε να τα λέει κάποιος άλλος/ή και όλα να είναι αληθινά, δυνατά, αποδεκτά. Τα περισσότερα κεφάλαια ξεκινούν με τη φράση «λίγα λόγια για μένα» και είναι σαν αλλάζει η συγγραφική σκυτάλη. Η αφήγηση έχει το ύφος ενός αντικατοπτρισμού, αλλά η κίνησή της μόνο σκληρές αλήθειες μεταφέρει-προσφέρει. Όλα ξεκινούν από ένα παράξενο σημειωματάριο που απορροφά τις ώρες του Χάρη καθώς επιδίδεται στην ανάγνωσή του στο υπόγειο του σπιτιού του. Αναζητώντας τον εαυτό του… Στην αναζήτηση αυτή οι τελείες είναι προσωρινές. Η υπαρξιακή αναδιάταξη και η λογοτεχνική αλήθεια πιο ευδιάκριτες από ποτέ. Το «Λίγα λόγια για μένα» σου προκαλεί το εκστατικό παραλήρημα που ξέρεις ότι έχεις μέσα σου και σε αυτό αφήνεσαι και χάνεσαι. Πολλά «μπράβο» στην Καλλιρρόη Παρούση γι’ αυτό το βιβλίο.

Διαβάστε την παρουσίαση εδώ
Α. Στεγιόπουλος, toperiodiko.gr (13.12.2023)

 

Γράφει ο Γιάννης Καλογερόπουλος στο NO14ME
«Ένα περιβάλλον οικείο σε ανοίκεια σύνθεση»

(...) Υπάρχουν βιβλία που συσκοτίζουν την πλοκή τους παρά τη διαφωτίζουν, αποδεικνύονται κρυπτικά και δυσδιάκριτα, υποχείρια του στυλ, της φόρμας, της σοβαροφάνειας, παθήσεων κοινών. Το Λίγα λόγια για μένα δεν είναι μια τέτοια περίπτωση. Η φιλοδοξία της συγγραφέως είναι οριακή στην εκ των προτέρων κατανόηση του τι σκοπεύει να κάνει, εκ των υστέρων όλα μοιάζουν να βρίσκονται στη σωστή θέση, στον ενδιάμεσο χώρο εντοπίζεται η έμπνευση και η επιμονή, όλο αυτό να λειτουργήσει, να μην καταρρεύσει σε αδιάφορα μπάζα μια στιγμή μετά τον θαυμασμό. (...) Η κατασκευή, ήδη από τα πρώτα κιόλας βήματα της βόλτας –αλλιώς: περπάτημα, σεργιάνι, σουλάτσο, περίπατος, διαδρομή– αποδεικνύεται άκρως λειτουργική της φιλοδοξίας. Ο επισκέπτης νιώθει φιλόξενα σ' ένα περιβάλλον οικείο σε ανοίκεια σύνθεση, όπως συμβαίνει στην καλή λογοτεχνία, με την ήπια και πολύτιμη, προφυλαγμένη, διάθεση για εξωστρέφεια. Η αποσπασματικότητα και ο πειραματισμός διόλου δεν τον πετούν έξω, τον αναγνώστη, η αγάπη για τη λογοτεχνία, διάχυτη από άκρη σε άκρη, σηματοδοτεί επιπλέον τη διαδρομή, η εγκεφαλικότητα δεν αφήνει το συναίσθημα απέξω, αυτός, ίσως, να είναι ο κατεξοχήν κοινός τόπος αναγνώστη και δημιουργού, το σκηνικό της δράσης των προσώπων, το έδαφος στο οποίο θα δοκιμαστεί τελικά η ίδια η πράξη της ανάγνωσης.

Διαβάστε την παρουσίαση εδώ
Γ. Καλογερόπουλος, no14me.blogspot.com (18.12.2023)

 

Γράφει ο Αλέξανδρος Ζωγραφάκης στο ΙΣΤΟΣ

Ο στόχος είναι σχεδόν πάντα ένας: να μετουσιωθεί ο συγγραφέας σε κείμενο, «[...] στο τέλος της αφήγησης να καταφέρ[ει] να σχηματίσ[ει] μια συνεκτική εικόνα, σαν καλοτραβηγμένη φωτογραφία» (σ. 99). Η προσπάθεια του συγγραφέα επικεντρώνεται όχι σε αυτό που θα σκανδαλίσει τον αναγνώστη αλλά σε ό,τι δεν θα τον ξεβολέψει και ταυτοχρόνως θα τον καταστήσει ικανό να ξεπεράσει τις αντιστάσεις του απέναντι στο κείμενο. Συγγραφέας και αναγνώστης όμως δύνανται πάντα να είναι και ήρωες μυθιστορήματος.

Η Καλλιρόη Παρούση (Ερμούπολη, 1988) αντιπαραβάλλει τις συγγραφικές απόπειρες του ήρωά της, του Χάρη, με τις εντυπώσεις/σκέψεις μιας αναγνώστριας που τυγχάνει δασκάλα του σε ένα εργαστήριο δημιουργικής γραφής. (...) Οι πιθανότητες να αφήσει ένα βιβλίο κάτι πίσω του είναι ελάχιστες. Συγγραφή και ανάγνωση συνιστούν επομένως ένα πέρασμα ανάλαφρο – κάπως σαν την ίδια τη ζωή όπως αποτυπώνεται στο Η αβάσταχτη ελαφρότητα της ύπαρξης, όπου ο Κούντερα συζητάει την έννοια της αιώνιας επιστροφής του Νίτσε. Ο συγγραφέας όμως γράφει, ή, τουλάχιστον, πρέπει να γράφει, επειδή δεν έχει επιλογή. Με τον ίδιο όμως τρόπο που και ο αναγνώστης, εφόσον εναγκαλίζεται τη συνθήκη της ανάγνωσης, δεν έχει επιλογή. Γιατί η επιλογή του αναγνώστη να μη διαβάσει το βιβλίο ισοδυναμεί, τρόπον τινά, με την επιλογή του συγγραφέα να μην το γράψει. Η πραγματικότητα η ίδια εδράζεται πάνω σε ποικίλα τέτοια δίπολα που επιβεβαιώνουν ή αναιρούν ολόκληρα «δέντρα αποφάσεων» που μορφοποιούν τις ζωές μας με απρόσμενους τρόπους. «Καμιά φορά, σκέφτομαι πως ό,τι δεν έγινε έχει περισσότερο ενδιαφέρον από αυτό που έγινε» (σ. 22).  

Διαβάστε όλο το κείμενο εδώ
A. Ζωγραφάκης, istos.gr (18.12.2023)

 

 

Παρουσίαση του Διονύσιου Σκλήρη στο περιοδικό "Φρέαρ"

«Το μυθιστόρημα της Καλλιρρόης Παρούση πραγματεύεται τη σχέση ανάμεσα στη ζωή και τη λογοτεχνική γραφή ή, για την ακρίβεια, την πάλη ανάμεσα στη λογοτεχνία, τη ζωή, τον θάνατο και την ανάσταση.»
(...) Το έργο της Καλλιρρόης Παρούση κλείνει το μάτι στην τρέχουσα auto-fiction, πλην με τρόπο παιγνιώδη και υπονομευτικό. Αφενός ο Χάρης, ο πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος, γράφει για τη ζωή του με έμφαση στις προσωπικές και επαγγελματικές αποτυχίες (ματαίωση της επιθυμίας του να γίνει πετυχημένος φωτογράφος, τελμάτωση στον γάμο του, η οικογένεια ως φυλακή). Αφετέρου, παρεμβαίνει ως αφηγήτρια η καθηγήτρια του Χάρη σε μαθήματα δημιουργικής γραφής, η οποία, πιστοποιώντας τη μετριότητα τόσο της ζωής όσο και της τέχνης του Χάρη, έρχεται αντιμέτωπη με τις δικές της εκκρεμότητες και εμμονές. Μεταξύ των δύο φωνών δεν υπάρχει τελική σύνθεση, αλλά μία συνεχής ανέκβατη διαλεκτική, η οποία μας επιτρέπει να περιηγηθούμε σε πολλά «άλλα εγώ» των δύο πρωταγωνιστών και δη στις ζωές και στους ιδιαίτερους θανάτους τους. Μέσα και από τη ματιά της δασκάλας παρατηρούμε τις προσπάθειες του Χάρη να επανεπινοήσει τον εαυτό του με τη διαμεσολάβηση έργων λογοτεχνίας, μόνο και μόνο για να εντείνει τη θεώρηση της ζωής του ως έκπτωσης και εκφυλισμού από τους κλασικούς κανόνες της τέχνης. Ενδεχομένως λανθάνει εδώ μια ειρωνεία για τα μαθήματα «δημιουργικής γραφής» που λειτουργούν ως ένα καλλιτεχνικό life coaching, με την έμφαση να τίθεται μάλλον στις παρενέργειές τους που παραπέμπουν σε hang over από ναρκωτικές ουσίες. (...)

Διαβάστε την βιβλιοπαρουσίαση εδώ
Διονύσιος Σκλήρης
περιοδικό "Φρέαρ" τ.χ 11, Ιανουάριος 2024

 

 

Συνέντευξη στον M. Hulot για τη Lifo
Το πρώτο μυθιστόρημα της Καλλιρρόης Παρούση μπήκε στα ευπώλητα από στόμα σε στόμα

Το Λίγα Λόγια για μένα της Καλλιρρόης Παρούση είναι ένα μυθιστόρημα με ποιητικό λόγο που το νεανικό κοινό το ανακάλυψε μέσω word of mouth. Και όπως λέει και ένας φίλος της «ένα καλό βιβλίο είναι σαν μία νάρκη, δεν ξέρεις σε ποιανού την ψυχή θα σκάσει».

TO ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ είναι ένα ιδιαίτερο βιβλίο. Αρχικά είναι γραμμένο σε μια γλώσσα έντονα ποιητική, κάτι που το κάνει υψηλή λογοτεχνία, ακόμα κι αν η υπόθεσή του είναι δύσκολο να περιγραφεί – αυτό είναι το δεύτερο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του. Οι ήρωες του βιβλίου, ο Χάρης και η ανώνυμη αφηγήτρια, καθηγήτριά του στο μάθημα δημιουργικής γραφής, «θέλουν όσο τίποτε άλλο να αυτοσυστηθούν, να μιλήσουν για τον εαυτό τους και κυρίως να μιλήσουν στον εαυτό τους για τον εαυτό τους», παραδομένοι στην εσωτερική αναζήτηση και τις σκέψεις, ο Χάρης αντιμετωπίζοντας μια σειρά τραυματικών γεγονότων και η αφηγήτρια τα κείμενα του Χάρη που απλώνονται σαν πλοκάμια στις σκέψεις και τις επιθυμίες της.

Η Καλλιρρόη Παρούση είναι πολυδιαβασμένη και θα μπορούσες να μιλάς μαζί της για βιβλία για ώρες. Το πρώτο μυθιστόρημά της είναι από αυτά που το word of mouth έχει βάλει ήδη στα ευπώλητα, ένα βιβλίο που αισθάνεσαι την ανάγκη να προτείνεις σε φίλους.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ
13/06/2024, Lifo

 

Γράφει η Μαρίνα Αγαθαγγελίδου για την Εφ. Συντακτών

Το βιβλίο της Παρούση συστήνει εξ αρχής δύο πρόσωπα: τον Χάρη, επίδοξο συγγραφέα, και την (ανώνυμη) υπεύθυνη του εργαστηρίου δημιουργικής γραφής στο οποίο συμμετέχει ο Χάρης. Πάνω στη σταθερή εναλλαγή των οπτικών των δύο προσώπων στηρίζεται η αλληλουχία των κεφαλαίων του βιβλίου και οργανώνεται ένα αφηγηματικό υλικό που αποδεικνύεται σκοπίμως ρευστό, διαφεύγον, αλληλοαναιρούμενο και αινιγματικό. Τα νήματα της πλοκής διαρκώς περιπλέκονται, τα όρια μεταξύ ζωής και τέχνης θολώνουν, ενώ και τα όρια των προσώπων γίνονται δυσδιάκριτα, καθώς κρύβονται πίσω από πολλαπλά προσωπεία.

Η διολίσθηση του νοήματος, η αυτοαναφορικότητα και η μεταμυθοπλασία, ο παιγνιώδης στοχασμός και αναστοχασμός που χαρακτηρίζουν το μυθιστόρημα της Παρούση μαρτυρούν σαφώς τις επιρροές της από τη μοντερνιστική και μεταμοντέρνα παράδοση του μυθιστορήματος. Στην καρδιά του Λίγα λόγια για μένα βρίσκεται η περίφημη «κειμενοποίηση» του Χάρη («Κάποια στιγμή λοιπόν, ο Χάρης θα κειμενοποιηθεί εντελώς»), η σφοδρή επιθυμία του να μεταμορφωθεί σε κείμενο: «μια σπάνια περίπτωση δημιουργού, ο οποίος συμφύρεται με το δημιούργημά του, ώσπου εξαφανίζεται, φεύγει μια για πάντα από τον Πειραιά, παραιτείται από τη δουλειά του, και ανοίγει τα φτερά του προς άγνωστη κατεύθυνση, μακριά από τη μονοτονία όλων αυτών των χώρων στους οποίους εγκλωβίστηκε».

Αμφίσημα φωτισμένη είναι η κειμενοποίηση: ως επιθυμία εξαφάνισης και συμβολικού θανάτου αφενός (που αντιστοιχεί μακάβρια, σε επίπεδο πλοκής, στον πραγματικό θάνατο, την αυτοκτονία του Χάρη), ως επιθυμία αθανασίας αφετέρου (του εαυτού και των οικείων νεκρών). Με παρόμοιο αμφίσημο τρόπο ο απεγκλωβισμός του Χάρη από την ασφυκτική καθημερινότητα πυροδοτεί με τη σειρά του μια σειρά από άλλους εγκλεισμούς: στο υπόγειο, στην ψυχιατρική κλινική και εν τέλει στην ίδια τη γραφή.

Διαβάστε το άρθρο εδώ
Μαρίνα Αγαθαγγελίδου, Εφ. Συντακτών (15/09/2024

 

 


Η Καλλιρρόη Παρούση διαβάζει ένα απόσπασμα από το βιβλίο στο πλαίσιο της σειράς podcasts «Καλοκαιρινές Αναγνώσεις» της LIFO: Μια συγγραφέας που συζητήθηκε πολύ αυτό το καλοκαίρι μας συστήνει το μυθιστόρημά της μέσα από τη δική της φωνή.   

Συνέντευξη της Καλλιρρόης Παρούση στο Πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ (10/01/2024), στην εκπομπή της Έλενας Καραγιάννη. Aκούστε εδώ (ξεκινά 38:30).

Συνέντεξη στον Μιχάλη Παπαγεωργίου για τον Νεολόγο Πατρών 05/01/2024.

«H δημιουργία είναι μια πράξη αθανασίας»: Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη της Καλλιρρόης Παρούση στον Διονύση Μαρίνo για την Bookpress (17/01/2024).

Αναφορά στην εκπομπή της Σύσσης Καπλάνη «Με μια αγκαλιά βιβλία», Δεύτερο πρόγραμμα Ερτ, 06.07.2024 (Ακούστε εδώ, 47:58).

Δείτε την παρουσίαση του μυθιστορήματος που έγινε στο βιβλιοπωλείο «επί λέξει» (Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023). Για το βιβλίο μίλησαν οι: Ηλίας Μπιστολάς (συγγραφέας), Χρήστος Νάτσης (δημοσιογράφος) και η συγγραφέας. Έγινε παρέμβαση μέσω βίντεο από τον συγγραφέα Άρη Μαραγκόπουλο.


rss feed Νέων

rss feed Νέων Εκδόσεων

Follow us:         

 

Εκδόσεις Τόπος
Μεθώνης 71Α, 10683 Αθήνα
Τηλ.: +30 210 8222835
Fax: +30 210 8222684
Επικοινωνία: info@motibo.com

Κεντρική διάθεση:
Zωσιμάδων 6, 10683 Αθήνα
Tηλ. +30 210 3221580
Fax: +30 210 3211246
Επικοινωνία: bookstore@motibo.com

Προσφορές
Login
Your e-mail:
Your password:
Εχετε ξεχάσει τον κωδικό σας;
Θέλετε να εγγραφείτε;
Νέες εκδόσεις
Ένας Θρύλος με πολλά πρόσωπα
Σπύρος Αλεξίου
Θέματα ιστορίας της ψυχιατρικής νοσολογίας στην Ελλάδα
Θανάσης Καράβατος
Δύο κείμενα για την ιστορία της αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης και τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού
Πέρι Άντερσον
Ήλιος ήλιος και βροχή
Ζωή Βαλάση
Ο Ιδεολόγος
Νίκος Αραπάκης
Δημοψηφίσματα και ΜΜΕ
Γιώργος Πλειός
Η συστημική φύση της αστυνομικής βίας στην Ελλάδα
Αναστασία Τσουκαλά
Με Ανοιχτό Μπαϊράκι
Ιωάννης Πανουτσόπουλος
Γράμματα από την Κίνα
Νότης Ανανιάδης
Λαύριο αναλυόμενο
Γιώργος Μπιθυµήτρης
Φαντάσματα του (αντι) κομμουνισμού
Κύρκος Δοξιάδης
Το μέλλον της δημοκρατίας
Δημήτρης Καλτσώνης - Ερνέστο Ντομίνγκες Λόπες
Για τον καπιταλισμό
Καρλ Μαρξ
Τη νύχτα που έφυγε ο Μπούκοβι
Διονύσης Χαριτόπουλος
Το χρώμα του Αιγαίου
Αρμάντο Ρομέρο
Θάλασσα
Κώστας Σούκας
Τ’ αγρίμια του άλλου δάσους και άλλα πεζά
Τηλέµαχος Αλαβέρας
Αρχίζει το ματς
Θανάσης Σκρουμπέλος
Βιομηχανικός καπιταλισμός στα οθωμανικά Βαλκάνια
Κώστας Λαπαβίτσας - Πινάρ Τσακίρογλου
Θεωρίες μάθησης: Εφαρμογή στη διδασκαλία
Bates Bob
Κριτική Δημόσια Ανθρωπολογία και Σπουδές Φύλου
Έργο Συλλογικό
Ο εγκλωβισμός της κριτικής
Αντώνης Γεωργούλας
Κοινωνική εργασία με ομάδες στο σχολείο
Ειρήνη Κατσαμά
Καλαβρία Μάνη, Εγγύς Κόσμος / Calabria Mani, Mondi Vicini
Τζένη Λυκουρέζου - Ανδρέας Ζαχαράτος
Βιολογία και Κοινωνία
Ευάγγελος Καφετζόπουλος
Θεραπεία εστιασμένη στο συναίσθημα
Robert Elliott - Leslie Greenberg
Το γκρίζο κύμα
Πέτρος Παπακωνσταντίνου
Ακούσια αποικεσία
Ρένος Παπαδόπουλος
Πάρε τα χνάρια που άφησα
Σπύρος Δερβενιώτης
Πολιτικές διαιρετικές τομές και κοινωνικές ανισότητες
Έργο Συλλογικό
Ένα καινούργιο χθες
Φώτης Πεχλιβανίδης
Μεταπολίτευση
Διονύσης Ελευθεράτος
Η Μεγάλη Ιδέα από την πλευρά των Οθωμανών, 1839-1869
Λεωνίδας Μοίρας
Η Επικίνδυνη Παρακμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Έργο Συλλογικό
Την εποχή που τα φίδια αλλάζουν δέρμα
Μαρώ Κάργα
Τεχνητή Νοημοσύνη
Αντώνης Μαυρόπουλος
Ο καπιταλισμός της πλατφόρμας
Nick Srnicek
Ανεξάρτητες Αρχές
Γιάννης Γιαννάκος
Πολλά Μικρά Απλά
Διονύσης Χαριτόπουλος
SEX - ΝΟΜΟΣ - ΕΓΚΛΗΜΑ
Ευτύχης Φυτράκης
Θάνατοι στη Χούντα
Δημήτρης Βεριώνης
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ