Μάρτιος 1919. Ο Θεόφιλος Τερζής, Ελληνογάλλος ανταποκριτής της εφηµερίδας Ο Αναγνώστης, ταξιδεύει στην Οδησσό, όπου έχει µεταφερθεί το ελληνικό εκστρατευτικό σώµα, για να καταγράψει την πορεία των πολεµικών επιχειρήσεων. Εκεί έρχεται σε επαφή µε τον Λεωνίδα Κολιδά, θετό γιο επιφανούς µέλους της παροικίας, και γνωρίζει τον Σάσα, έναν µυστηριώδη φίλο και µέντορά του. Μαθαίνει µόνο πως κάποτε λεγόταν Ισµαήλ.
Αρχές του 1917. Τρία χρόνια µετά τη σφαγή στο Λάντλοου του Κολοράντο, ο Ερκ, παραδοµένος στη θλίψη, ζει στο Μόντρεαλ και εργάζεται στο λιµάνι. Η τυχαία συνάντησή του µε τον Τρότσκι στη Νέα Υόρκη αναζωπυρώνει µέσα του παλιές θύµησες και ξυπνά τον ασυµβίβαστο, µαχητικό εαυτό του. Επιχειρεί να παραιτηθεί από τη δουλειά του, αλλά τόσο ο Τούρκος προϊστάµενός του, που τον έχει σαν γιο του, όσο και η κόρη του, η Άννα, που τον ερωτεύεται, στέκονται εµπόδιο στην επιθυµία του να µεταβεί στη Ρωσία.
Στον Ιδεολόγο, το νέο ιστορικό µυθιστόρηµα του Νίκου Αραπάκη, παρακολουθούµε την ωρίµανση του Τουρκοκρητικού Ισµαήλ, µετέπειτα Ηρακλή ή Ερκ, του περίφηµου «Αµερικάνου», και την αναµέτρησή του µε τα σκληρά διλήµµατα της εποχής του. Παράλληλα, βυθιζόµαστε σε µια πυκνή ιστορική περίοδο, όπου γίνονται ζυµώσεις και ριζικές ανακατατάξεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο, µε ήρωες που ενσαρκώνουν τα όνειρα, τις πράξεις, τα πάθη και τις µαταιώσεις της.
Διαβάστε εδώ την προδημοσίευση του βιβλίου στην Bookpress.
Δείτε επίσης:
Η Εύα Στάμου γράφει για τον «Ιδεολόγο» στο Fractal
(...) Ο συγγραφέας στήνει με μαεστρία τα σκηνικά της ιστορίας, όπου εκτυλίσσεται η πλοκή -τους εσωτερικούς χώρους, τόπους συνάντησης των ηρώων – πολυτελή ξενοδοχεία, εντυπωσιακές επαύλεις, λαϊκά καφενεία, γραφεία, εργοστάσια, απλά, φτωχικά δωμάτια, θαλάμους νοσοκομείων και κρατητήρια–, αλλά και τους εξωτερικούς χώρους–τους δρόμους, τα λιμάνια, τα ντεπό, τους ουρανοξύστες, τις γέφυρες, τους κήπους, τα επιβλητικά κτήρια των μεγαλουπόλεων, τις αλάνες και τις λεωφόρους των πολιτικών συγκρούσεων και των αγώνων. Στην περίπτωση, μάλιστα, της Αγίας Πετρούπολης, ο αναγνώστης αισθάνεται ότι ο συγγραφέας έχει σχεδιάσει έναν νοητό χάρτη που του επιτρέπει να παρακολουθεί τις κινήσεις των εθνικιστών οπαδών του Τσάρου και των αγριεμένων Μπολσεβίκων που συγκρούονται στους δρόμους, αλλά και τις περιπλανήσεις του Αμερικάνου στα στέκια των αριστοκρατών από τη Ρωσία μα και άλλα ευρωπαϊκά κράτη που περιφέρονται στη χώρα μέχρι την τελευταία στιγμή συνεχίζοντας την τρυφηλή ζωή τους, στην οποία επιχειρούν να μυήσουν τον πρωταγωνιστή.
Ο Αραπάκης στηρίζει τις ιστορίες του στο ιστορικό πλαίσιο, γράφοντας για χρονικές περιόδους στις οποίες η αλληλουχία των γεγονότων δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό. Με εργαλείο τη λογοτεχνία φωτίζει την εποχή, τη νοοτροπία και τα ήθη που επικρατούσαν για χάρη του σύγχρονου αναγνώστη που ενδιαφέρεται να καλλιεργήσει την πολιτική σκέψη του, να μάθει τι πραγματικά είχε συμβεί όσον αφορά περιστατικά που έχουν παραμείνει επί δεκαετίες στη σκιά της ιστορίας, να μην αφήσει τη μνήμη και την κριτική του ικανότητα να ατονήσουν. Και αυτό ο συγγραφέας το κάνει με μεγάλη επιτυχία. Για αυτό και, τελειώνοντας το βιβλίο, ο αναγνώστης νιώθει μεν ικανοποίηση για όσα διάβασε, αλλά ταυτόχρονα αδημονεί για την συνέχεια, καθώς το σασπενς έχει κορυφωθεί και αρκετά θέματα βρίσκονται σε εξέλιξη: τι ρόλο θα παίξει ο Αμερικάνος στο μέλλον της ρωσικής επανάστασης; Πώς θα εξελιχθεί η σχέση του με τον Τρότσκι; Τι θα απογίνει ο Έλληνας δημοσιογράφος, ο Θεόφιλος, που γνωρίσαμε στα πρώτα κεφάλαια του βιβλίου αλλά και ο Ρώσος Βλαντιμίρ που εμφανίστηκε στα τελευταία; θα υπάρξει συνέχεια στον έρωτα του Αμερικάνου με την όμορφη Καναδέζα;
Ο ιδεολόγος, όπως ακριβώς και ο Αμερικάνος είναι ένα ανάγνωσμα συναρπαστικό που όχι μόνο διαβάζεται απνευστί, αλλά και ωθεί τον αναγνώστη να συλλογιστεί για σημαντικά ιστορικά και κοινωνικά θέματα, να αναζητήσει αρχεία και πηγές, να μπει σε μία διαδικασία μάθησης και αναστοχασμού που μόνο ένα αξιόλογο βιβλίο μπορεί να πυροδοτήσει.
Διαβάστε την κριτική εδώ
γράφει η Εύα Στάμου,fractalart.gr (10/12/2024)
***
Παρακολουθήστε εδώ το βίντεο της πρώτης παρουσίασης του βιβλίου στην Αθήνα, στη Δημοτική βιβλιοθήκη του δήμου Αγίου Δημητρίου. Για το βιβλίο μίλησαν η Εύα Στάμου, δρ ψυχολογίας-συγγραφέας, ο Θωμάς Γιούργας, δρ φιλοσοφίας και ο συγγραφέας. Συντόνισε η Γιώτα Μήκου, ιατρός-συντονίστρια της Λέσχης Ανάγνωσης Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αγίου Δημητρίου. Αποσπάσματα διάβασε η φιλόλογος Όλγα Τραυλού.