ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΟΤΙΒΟ EBOOKS
JACOBIN GREECE
Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Γληνού
Γονείς και παιδί
Διαπολιτισμική εκπαίδευση
Διδακτική
Διδακτική των Επιστημών
Διεπιστημονικές προσεγγίσεις
Δίκαιο
Εγκληματολογία
Ειδική Αγωγή
Εκπαίδευση: Θεωρία και εφαρμογές
Επιστήμες & Τεχνολογία
Επιστημολογία
Ιστορία
Κλιματική Κρίση
Κοινωνικές επιστήμες
Κοινωνική Ανθρωπολογία
Κοινωνική Πολιτική
Κοινωνική Ψυχιατρική
Κοινωνιολογία
Κοινωνιολογία του Πολιτισμού
Λαογραφία
Λεξικό
Μαρξιστική θεωρία
Μαρτυρίες
Μέθοδοι έρευνας και Στατιστική
Μελέτες - Ερευνα
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
Οικολογία
Οικονομία
Παιδαγωγικά
Πολιτική
Πολιτική και Ιστορία
Πολιτισμική Ιστορία
Σειρά mέta / Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού
Σεξουαλικό Δίκαιο
Σημειολογία
Σύγχρονη Ριζοσπαστική Θεωρία
Φιλοσοφία
Φύλο – Σεξουαλικότητα
Ψυχιατρική
Ψυχική Υγεία
Ψυχοθεραπεία-Ψυχανάλυση
Ψυχολογία
Ψυχολογία & Δίκαιο
Αναζήτηση
Συγγραφείς
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Τίτλοι
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Περιοδικά
ΑΝΤΙΓΟΝΗ
ΚΡΙΣΗ
ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
ΟΥΤΟΠΙΑ
ΣΥΝΑΨΙΣ
Πρακτορευόμενα
GRANT THORNTON
KOMMON
NEΔΑ
PUBLIC ISSUE
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΙΡΟΓΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΙΕΘΣ
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κύπρου
ΠΡΑΚΤΟΡΕΥΣΗ
ΣΥΝΑΨΕΙΣ
Links
Οδηγός Ανάγνωσης
Κατάλογοι
Τα νέα του Τόπου
Δευτέρα 14 Ιουλίου, Αθήνα: Συζήτηση με αφορμή το πρώτο βιβλίο της σειράς Jacobin Greece "Σύγχρονη Υβριδική Ακροδεξιά"
Πέμπτη 10 Ιουλίου Λευκάδα: ''8 μήνες που συντάραξαν την Ελλάδα'' παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Στρατούλη
Παρασκευή 4 Ιουλίου Μυτιλήνη: ''ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ & ΜΜΕ'' παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Πλειού
Πέμπτη 3 Ιουλίου Άνω Πετράλωνα: ''Παρεμποδίζοντας την Αποστασία'' παρουσίαση του βιβλίου του Κωνσταντίνου Λαμπράκη
Παρασκευή 27 & Σάββατο 28 Ιουνίου Χανιά: ''Μια συζήτηση για την κλιματική αλλαγή'' στο 4ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων.
Πέμπτη 26 Ιουνίου,Iανός Αθήνα: ''Παιδιά χαμένα στην κατάθεση''παρουσίαση του βιβλίου της Όλγας Θεμελή
Δευτέρα 23/06 Χαλκίδα: "8 μήνες που συντάραξαν την Ελλάδα" παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Στρατούλη
Δευτέρα 23/06 Κυψέλη: "Τα κόκκινα χρόνια" παρουσίαση του νέου βιβλίου του Θανάση Σκρουμπέλου
Περισσότερα »
Το Γράμμα του Τόπου
Γράμμα του Τόπου
Δελτίο παραγγελίας

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε σε excel το δελτίο παραγγελίας των βιβλίων του Τόπου.

Όροι χρήσης

Παρακαλούμε, πριν την παραγγελία σας να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου, τους Όρους Χρήσης και πληροφορίες για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων.

ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑ » Φιλοσοφία
Ψαρεύοντας έρχεται η θάλασσα;

Ψαρεύοντας έρχεται η θάλασσα;
Η διαλεκτική μέθοδος της ερωταπόκρισης

Νούτσος Παναγιώτης

Σελ.: 320
Σχήμα: 17 x 24
ISBN: 978-960-499-539-4
Τιμή: 20,00 €
Τιμή online: 18,18 €


  Προσθήκη στο καλάθι

1η έκδοση Φεβρουάριος 2025

Εξώφυλλο & Δελτίο τύπου

Για να δούμε τι ψάρια θα πιάσουμε... Αν υποθέσουμε ότι πλέον δεν ερίζουν οι ιστορικοί ως προς τον τόπο, το χρόνο και τους εμπλεκόμενους ενός «γεγονότος». Μόνο που κι αυτό το τρίπτυχο δεν εμφανίζεται τόσο αυτονόητο, αν επιμένουμε στα «αίτια» και τα «αποτελέσματά» του. Δηλαδή, η αιτιώδης συνάφεια εκτυλίσσεται στο χρόνο, διαδραματίζεται στον τόπο και τελείται με συγκεκριμένα υποκείμενα. Έτσι η κίνηση από τα «αίτια» στα «αποτελέσματα», στην πληθυντική τους βέβαια αποτύπωση, δεν είναι γραμμική ούτε αποκλείει το ρόλο της «συγκυρίας». «Πρόβλημα», λοιπόν, είναι η δυνατότητα προβολής των «αιτίων» στα «αποτελέσματα», ό,τι δηλαδή συνιστά την πεμπτουσία του «ιστορικώς εννοείν». Απλούστερα, να παίζουμε στα δάχτυλα το «πότε», το «πού» και το «ποιοι» και να μας βασανίζει το «γιατί», με το οποίο δένουμε τα realia σε μια συνολικότερη πραγματικότητα, κατανοήσιμη και ερμηνεύσιμη.

Η ιστορικο-κριτική ανάγνωση των πηγών μπορεί να περιγραφεί ως η μετάβαση από τη «χαοτική παράσταση του όλου» στην «πλούσια σε καθορισμούς και σχέσεις ολότητα». Η ερμηνευτική αυτή αποσκοπεί στην ανασύσταση του επιχειρήματος που χρησιμοποιείται στην εκδίπλωση μιας ορισμένης προβληματικής, την οποία όμως προσγειώνει στις ανάγκες και τα αιτήματα μιας εποχής η σύστοιχη ιστορική οπτική. Η διακριτική σύζευξη «ενδογενών», που προκύπτουν από την ίδια την ιστορική σκέψη, και «εξωγενών» παραμέτρων, που αφορούν το ιστορικό τους περιβάλλον, στο βαθμό που δεν νομιμοποιείται έτσι ένας ανυπόστατος δυϊσμός, αποφεύγει την ανιστορική σύλληψη της γένεσης και ιδίως της κυκλοφορίας αυτών των ιδεών.


Διαβάστε εδώ ένα άρθρο του συγγραφέα στην Εφημ. Αυγή (15/04/2055)

 

 

Η παιδαγωγική του διαλόγου του Κώστα Ιωάννου Αυγή Αναγνώσεις

Το έργο του Παναγιώτη Νούτσου, «Ψαρεύοντας έρχεται η θάλασσα», εντάσσεται σε μια σειρά στοχαστικών και φιλοσοφικών μελετών του συγγραφέα γύρω από την ιστορία των ιδεών, τη θεωρία της ιστοριογραφίας, και τη σημασία του διαλόγου ως μεθοδολογικού εργαλείου. Ο τίτλος, εμπνευσμένος από στίχο του Οδυσσέα Ελύτη, λειτουργεί τόσο κυριολεκτικά όσο και αλληγορικά, ως σύμβολο της επίμονης διανοητικής αναζήτησης που μέσω της ερώτησης προσελκύει την απάντηση – δηλαδή, όπως το ψάρεμα καλεί τη θάλασσα.

Το πλαίσιο του βιβλίου: η διαλεκτική της ερώτησης. Η βασική θεματική που διαπερνά το έργο είναι η «ερωταπόκριση» – δηλαδή η σύνθετη σχέση ανάμεσα στην ερώτηση και την απάντηση στο πλαίσιο της θεωρητικής παραγωγής, της φιλοσοφικής ερμηνείας και της ιστοριογραφικής μεθοδολογίας. Ο Νούτσος αναλύει πώς η ικανότητα να τίθενται οι σωστές ερωτήσεις προϋποθέτει ενσυναίσθηση, γνωστικό βάθος και διανοητική αρετή, ενώ ταυτόχρονα καλλιεργεί τις συνθήκες για την παραγωγή αυθεντικής γνώσης.

Η «ερωταπόκριση» δεν είναι απλώς μια επικοινωνιακή διαδικασία, αλλά συνιστά ερμηνευτικό εργαλείο κατανόησης του παρελθόντος. Ο συγγραφέας στηρίζεται σε σημαντικούς θεωρητικούς της ιστοριογραφίας, όπως ο E.H. Carr, για να τονίσει ότι η ιστορική αλήθεια δεν είναι ποτέ άμεση· εξαρτάται από τα ερωτήματα που τίθενται στις πηγές. Τα ιστορικά «γεγονότα» δεν υπάρχουν μεμονωμένα — είναι προϊόντα της κριτικής επεξεργασίας και της επιλογής του ιστορικού.

Από την ιστορία των ιδεών στην κριτική φιλοσοφία. Το βιβλίο συγκροτείται ως ένα πλέγμα αυτοαναφορικών, σχολιαστικών και φιλοσοφικών στοχασμών. Ο συγγραφέας δεν περιορίζεται σε αναλύσεις τρίτων· εντάσσει το δικό του έργο στον ευρύτερο ιστοριογραφικό και φιλοσοφικό στοχασμό. Αναφέρεται συχνά στην προσωπική του ερευνητική πορεία, στη συμβολή του στη μελέτη της σοσιαλιστικής σκέψης στην Ελλάδα, στον ρόλο της ερμηνείας, και στη σημασία της ιστορικής συγκυρίας.

Επαναλαμβανόμενα μοτίβα – όπως η «θάλασσα», το «δίχτυ», η «ψαριά» – μετατρέπονται σε μεταφορές για τη μεθοδολογία του ερευνητή και τη γνωστική παραγωγή. Η «πετονιά» ρίχνεται με την ερώτηση· η «θάλασσα» (δηλαδή το περιβάλλον της γνώσης) ανταποκρίνεται με την πιθανότητα μιας απάντησης. Αυτή η λειτουργία του συμβολισμού εμπλουτίζει το κείμενο, μετατρέποντάς το σε φιλοσοφικό αφήγημα με ποιητική υφή.

Η παιδαγωγική της κριτικής. Σημαντική διάσταση του έργου αποτελεί η έννοια της «παιδαγωγικής του διαλόγου». Ο Νούτσος προκρίνει ένα μοντέλο διδασκαλίας και μάθησης όπου η κριτική σκέψη και η αμφισβήτηση έχουν κεντρική θέση. Σε αυτό το πλαίσιο, η διδασκαλία δεν είναι μονόλογος, αλλά συνδιαλλαγή, και η πανεπιστημιακή κοινότητα είναι ένας χώρος ανοιχτής αντιπαράθεσης και χειραφέτησης.

Η «ερωτηματοποιημένη» σκέψη λειτουργεί ως άμυνα απέναντι στην κανονιστικότητα και την αναπαραγωγή της εξουσίας. Ο συγγραφέας προειδοποιεί για την παγίδα του σχετικισμού και τη μεταφυσική της ιστορίας, και επιμένει σε έναν ιστορικό ορθολογισμό που επιτρέπει την κριτική και όχι την υποταγή στο παρελθόν.

Η μορφή του έργου. Το βιβλίο δεν διαβάζεται γραμμικά. Αντίθετα, ακολουθεί μια μη συμβατική σύνθεση, που συχνά θυμίζει ημερολογιακές ή εργαστηριακές σημειώσεις, «συναντήσεις» και «θεματικές ενότητες». Αυτή η υφολογική επιλογή ενισχύει την άποψη του συγγραφέα ότι η γνώση παράγεται στη ροή της συζήτησης, στη συνεχή αλληλεπίδραση ανάμεσα στον συγγραφέα, τα κείμενα και τους συνομιλητές του.

Αναφορές σε ποιητές όπως ο Σεφέρης, ο Πατρίκιος, ο Αναγνωστάκης, αλλά και στοχαστές όπως ο Foucault, ο Kant και ο Marx, ενισχύουν τον πολυφωνικό χαρακτήρα του έργου. Η φιλοσοφία, η ιστορία, η ποίηση και η καθημερινότητα συνυπάρχουν, μετατρέποντας το βιβλίο σε μια ανοιχτή μορφή διαλόγου, που αρνείται να παγιδευτεί σε αυθεντίες και δογματισμούς.

Συμπεράσματα. Το «Ψαρεύοντας έρχεται η θάλασσα» είναι ένα βιβλίο-στοχασμός πάνω στην πράξη της σκέψης, της γραφής και της ερμηνείας. Είναι ταυτόχρονα μια φιλοσοφική αυτοβιογραφία, μια παιδαγωγική πρόταση και μια ιστοριογραφική παρέμβαση. Ο Παναγιώτης Νούτσος υπενθυμίζει στον αναγνώστη τη σημασία της ερώτησης, όχι μόνο ως εργαλείου κατανόησης του παρελθόντος, αλλά ως στάσης ζωής απέναντι στο παρόν.

Το βιβλίο απευθύνεται σε όσους αναζητούν όχι μόνο πληροφορία, αλλά και κατανόηση. Σε όσους/όσες θέλουν να συμμετέχουν σε έναν διάλογο που δεν προσφέρει εύκολες απαντήσεις, αλλά καλλιεργεί τη φιλοσοφική ανησυχία.

Αυγή, Αναγνώσεις (29/05/2025)
*Ο Κώστας Ιωάννου είναι μαθηματικός, msEdu


rss feed Νέων

rss feed Νέων Εκδόσεων

Follow us:         

 

Εκδόσεις Τόπος
Μεθώνης 71Α, 10683 Αθήνα
Τηλ.: +30 210 8222835
Fax: +30 210 8222684
Επικοινωνία: info@motibo.com

Κεντρική διάθεση:
Zωσιμάδων 6, 10683 Αθήνα
Tηλ. +30 210 3221580
Fax: +30 210 3211246
Επικοινωνία: bookstore@motibo.com

Προσφορές
Login
Your e-mail:
Your password:
Εχετε ξεχάσει τον κωδικό σας;
Θέλετε να εγγραφείτε;
Νέες εκδόσεις
Ο σπόρος της αυγής
Τάσος Κανταράς
Σύγχρονη Υβριδική Ακροδεξιά
Έργο Συλλογικό
Η άνοδος του νεοφασισμού και το μέλλον της Ευρώπης
Έργο Συλλογικό
Κοινωνική εργασία και ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες
Παναγιώτης Πεντάρης
Από το βιολογικό στο κοινωνικό φύλο
Έργο Συλλογικό
Η ενημέρωση (ξανα)πάει στο μέτωπο
Έργο Συλλογικό
Η Σοβιετική Εμπειρία (1924-1939)
Δημήτρης Μπελαντής
Τα κόκκινα χρόνια
Θανάσης Σκρουμπέλος
Η τυφλή κουκουβάγια (ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ)
Σαντέκ Χενταγιάτ
Για τον ύστερο Μαρξ, τον Κοινοτισμό και τις Έκκεντρες Οικονομίες
Τεοντόρ Σάνιν
Η Βιομηχανία του ανθρωπισμού
Νίκος Κουραχάνης
Εγγράμματοι σε έναν ψηφιακό κόσμο
Κατερίνα Χρυσανθοπούλου
Τόκιο, η επιστροφή
Ντέιβιντ Πις
Αμνοί και Λέοντες
Γιάννης Μόσχος
Στις φτερούγες της Ιστορίας
Σούλα Μπόζη
Παρεμποδίζοντας την Αποστασία
Κωνσταντίνος Λαμπράκης
Ουκρανία - Το μεγάλο πλάνο
Λεωνίδας Βατικιώτης
Ο Αερόστατος
Δημήτρης Παπαχρήστος
Η γυναίκα-αχλάδι, ο άντρας-βάτραχος και άλλες ιστορίες
Zelda Scott
Σαματά Drill
Νίκος Μήλλας
Ο κόκκινος καθηγητής
Διονύσης Χαριτόπουλος
Συγγραφέας στα κρυφά
Σταύρος Κρητιώτης
Κριτική του θύματος
Daniele Giglioli
Εγκλήματα των ισχυρών
Έργο Συλλογικό
Τελικά πώς πέρασε ο χρόνος;
Ιωάννης Θ. Ευδοκιμίδης
Απάρνηση
Άρης Μαραγκόπουλος
Ο Αυτοκράτωρ της Κίνας και άλλες ιστορίες
Γιάννης Σκαρίμπας
Το καράβι του θανάτου και άλλες ιστορίες
Δημοσθένης Βουτυράς
Ψαρεύοντας έρχεται η θάλασσα;
Παναγιώτης Νούτσος
«Ο δρόμος είναι άσωτος...»
Γιώργος Χουλιάρας
Η εναλλακτική δεξιά στην Ελλάδα
Έργο Συλλογικό
Είναι εύκολο να αλλάξουμε ζωή;
Ιωάννης Θ. Ευδοκιμίδης
Το παράδειγμα της πολιτισμικής εγκληματολογίας - Κριτικές Θεωρήσεις του ποινικού φαινομένου
Ειρήνη Σταμούλη
Queer
Ουίλιαμ Μπάροουζ
ROMA
Ανδρέας Ζαχαράτος
Ένας Θρύλος με πολλά πρόσωπα
Σπύρος Αλεξίου
Θέματα ιστορίας της ψυχιατρικής νοσολογίας στην Ελλάδα
Θανάσης Καράβατος
Δύο κείμενα για την ιστορία της Αραβο-Ισραηλινής σύγκρουσης και τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού
Πέρι Άντερσον
Ήλιος ήλιος και βροχή
Ζωή Βαλάση
Ο Ιδεολόγος
Νίκος Αραπάκης
Δημοψηφίσματα και ΜΜΕ
Γιώργος Πλειός
Η συστημική φύση της αστυνομικής βίας στην Ελλάδα
Αναστασία Τσουκαλά
Με Ανοιχτό Μπαϊράκι
Ιωάννης Πανουτσόπουλος
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ