ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΟΤΙΒΟ EBOOKS
Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Γληνού
Γονείς και παιδί
Διαπολιτισμική εκπαίδευση
Διδακτική
Διδακτική των Επιστημών
Διεπιστημονικές προσεγγίσεις
Δίκαιο
Εγκληματολογία
Ειδική Αγωγή
Εκπαίδευση: Θεωρία και εφαρμογές
Επιστήμες & Τεχνολογία
Επιστημολογία
Ιστορία
Κλιματική Κρίση
Κοινωνικές επιστήμες
Κοινωνική Ανθρωπολογία
Κοινωνική Πολιτική
Κοινωνική Ψυχιατρική
Κοινωνιολογία
Κοινωνιολογία του Πολιτισμού
Λαογραφία
Λεξικό
Μαρξιστική θεωρία
Μαρτυρίες
Μέθοδοι έρευνας και Στατιστική
Μελέτες - Ερευνα
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
Οικολογία
Οικονομία
Παιδαγωγικά
Πολιτική
Πολιτική και Ιστορία
Πολιτισμική Ιστορία
Σειρά mέta / Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού
Σεξουαλικό Δίκαιο
Σημειολογία
Σύγχρονη Ριζοσπαστική Θεωρία
Φιλοσοφία
Φύλο – Σεξουαλικότητα
Ψυχιατρική
Ψυχική Υγεία
Ψυχοθεραπεία-Ψυχανάλυση
Ψυχολογία
Ψυχολογία & Δίκαιο
Αναζήτηση
Συγγραφείς
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Τίτλοι
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Περιοδικά
ΑΝΤΙΓΟΝΗ
ΚΡΙΣΗ
ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
ΟΥΤΟΠΙΑ
ΣΥΝΑΨΙΣ
Πρακτορευόμενα
GRANT THORNTON
KOMMON
NEΔΑ
PUBLIC ISSUE
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΙΡΟΓΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΙΕΘΣ
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κύπρου
ΠΡΑΚΤΟΡΕΥΣΗ
ΣΥΝΑΨΕΙΣ
Links
Οδηγός Ανάγνωσης
Κατάλογοι
Τα νέα του Τόπου
Τετάρτη 27 Νοεμβρίου: ''Ο Γευστικός Πολιτισμός'' παρουσίαση του βιβλίου της Σούλας Μπόζη στον Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών Καλλιθέας
Παρασκευή 15 Νοεμβρίου: ''Να ξαναμιλήσουμε για την εκμετάλλευση'' παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Λάσκου στις Σέρρες
Πέμπτη 14 Νοεμβρίου Θεσσαλονίκη: ''Μεταπολίτευση'' συζήτηση με αφορμή το νέο βιβλίο του Διονύση Ελευθεράτου στο καφέ ''Μανιφέστο''
Εκδήλωση για τη 17η Νοέμβρη με τον Ολύμπιο Δαφέρμο στο Ρέθυμνο
Τετάρτη 20/11, Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ: «Σεξουαλικά εγκλήματα: Νόμος, πραγματικότητα και δημοσιότητα» εκδήλωση με αφορμή το νέο βιβλίο του Ευτύχη Φυτράκη
Τρίτη 12 Νοεμβρίου: ''Το μέλλον της δημοκρατίας" παρουσίαση του βιβλίου των Δημήτρη Καλτσώνη και Ερνέστο Ντομίνγκες Λόπες στην Πάντειο
Τετάρτη 13 Νοεμβρίου: ''8 μήνες που συντάραξαν την Ελλάδα" παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Στρατούλη στην Άμφισσα
Δευτέρα 18/11 Νέο Φάληρο: ''Θάνατοι στη χούντα'' παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Βεριώνη
Περισσότερα »
Το Γράμμα του Τόπου
Γράμμα του Τόπου
Δελτίο παραγγελίας

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε σε excel το δελτίο παραγγελίας των βιβλίων του Τόπου.

Όροι χρήσης

Παρακαλούμε, πριν την παραγγελία σας να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου, τους Όρους Χρήσης και πληροφορίες για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων.

ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑ » Ιστορία
Ικάρια πτήση

Ικάρια πτήση
Χρονικό της ρωσικής επανάστασης

Χλιουνάκης Γιάννης

Σελ.: 248
Σχήμα: 16,5 x 23,5
ISBN: 978-960-499-225-6
Τιμή: 13,90 €
Τιμή online: 12,64 €

::. Μαρξιστική θεωρία


  Προσθήκη στο καλάθι

1η έκδοση: Απρίλιος 2017

Ένα μικρό χρονικό των μεγάλων γεγονότων που σχετίζονται άμεσα με τη ρωσική επανάσταση.

Η καταγραφή ξεκινά από το 1861 με την κατάργηση της δουλοπαροικίας στη Ρωσία και φτάνει μέχρι το θάνατο του Λένιν, τον Ιανουάριο του 1924. Ταυτόχρονα παρατίθενται αποσπάσματα από κείμενα του Λένιν –που αναφέρονται στις πιο κρίσιμες στιγμές και επιλογές της ανεπανάληπτης συγκυρίας– μαζί με σπαράγματα από «παράλληλες» αναφορές του Τρότσκι, του Στάλιν αλλά και του Μάρτοφ κι άλλων πρωταγωνιστών, καθώς επίσης και τα βασικά σημεία της κριτικής της Λούξεμπουργκ.

Φιλοδοξία του συγγραφέα είναι μια «εύχρηστη» αλλά όχι επιφανειακή προσέγγιση που θα παρακινεί τον αναγνώστη στην αναζήτηση των συναφειών και των αιτιωδών σχέσεων που καθόρισαν τις τύχες του κοινωνικού απελευθερωτικού κινήματος τον αιώνα που πέρασε. Από την άποψη αυτή, κρίθηκε απαραίτητη η παρουσίαση των παράλληλων επαναστατικών εξελίξεων στη Γερμανία, το χρονικό διάστημα 1917-1923.

Κρατώντας, όσο είναι δυνατό, αποστάσεις από τις βεβαιότητες, τις ομίχλες και τους παραμορφωτικούς φακούς των διάφορων «-ισμών», η έκδοση αυτή θέλει να είναι χρήσιμη για όλους εκείνους που αναζητούν, στα δύσκολα και στα τυφλά, τις δικές τους ικάριες πτήσεις. Το βιβλίο περιέχει μεγάλο αριθμό φωτογραφιών της εποχής.

 

ΠΑΡΟΡΑΜΑΤΑ


Ευσύνοπτο και κατατοπιστικό για μυημένους και μη χρονικό της Ρωσικής Επανάστασης

Η επανάσταση των μπολσεβίκων το 1917 σπρώχνεται διαρκώς στο χρονοντούλαπο. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί το φιλόδοξο πόνημα του Αμερικανού πολιτικού επιστήμονα Φράνσις Φουκουγιάμα για το «τέλος της ιστορίας» το 1992, όταν είχαν καταρρεύσει η ΕΣΣΔ και τα καθεστώτα που είχαν εμπνευστεί από την έφοδο στα χειμερινά ανάκτορα η οποία είχε αποτέλεσμα την ίδρυση του πρώτου εργατικού κράτους στην ιστορία.
«Ο αγώνας για τη διαφύλαξη της ιστορικής γνώσης είναι επίκαιρος και επιβεβλημένος» δίνει το στίγμα του βιβλίου ο συγγραφέας Γιάννης Χλιουνάκης από την πρώτη σελίδα του. Ακολουθεί ένα χρονικό, από το 1861 έως τον θάνατο του επαναστάτη Β.Ι. Λένιν που είδε τις θεωρίες του να γίνονται πράξη, το 1924. Δεν πρόκειται ωστόσο για γραμμική αφήγηση γεγονότων, αλλά για μια ανάπτυξη κινήσεων, αποφάσεων, δηλώσεων στον χρόνο και στον χώρο, χρήσιμη για την κατανόηση μιας ιδιαίτερα πυκνής σε γεγονότα ιστορικής περιόδου. Στα επιλεγόμενα ο συγγραφέας τονίζει και τον σκοπό της έκδοσης: είναι χρήσιμη σε όσους ερευνούν και θέτουν διαρκώς ερωτήματα προς το παρελθόν με το βλέμμα στο μέλλον. Αφού επισημαίνει ότι η έρευνα και ο στοχασμός έχουν συνήθως αφετηρία την κατάδειξη του μοιραίου λάθους, τον ρόλο του κάθε πρωταγωνιστή, θέτει το καίριο προς τους αναγνώστες ερώτημα: «Γιατί οι κομμουνιστές – και όχι τόσο ο Λένιν, ο Στάλιν, ο Τρότσκι, ο Μπουχάριν αλλά και εμείς οι ίδιοι, στις μέρες μας– πλανηθήκαμε τόσο πολύ και για πολύ;»

Θανάσης Καραμπάτσος, εφημ. DOCUMENTO, 14/5/2017
 

 
Παρουσίαση στο ΠΡΙΝ από τον Μπάμπη Συριόπουλο

Το βιβλίο του Γιάννη Χλιουνάκη Iκάρια Πτήση: χρονικό της ρωσικής επανάστασης εκδίδεται φέτος που κλείνουν τα εκατοντάχρονα της Οκτωβριανής επανάστασης. Εκατό χρόνια από το 1917 είναι μια σημαντική ευκαιρία για σκέψη πάνω στο κοσμοϊστορικό αυτό γεγονός. Η Ικάρια Πτήση είναι μια σημαντική συνεισφορά σ' αυτόν τον αναγκαίο απολογισμό. Ο ίδιος ο συγγραφέας τη χαρακτηρίζει «ταπεινό χρονολόγιο», αλλά είναι πολλά παραπάνω από αυτό. Τα γεγονότα παρουσιάζονται στη χρονική τους σειρά, σχολιάζονται, ενώ παρατίθενται και σημαντικά ντοκουμέντα ή αποσπάσματά τους, που εκφράζουν με άμεσο τρόπο τις απόψεις και τις γραμμές των πρωταγωνιστών της εποχής: αποσπάσματα από τις Θέσεις του Απρίλη του Λένιν, τη διακήρυξη της εξεγερμένης Κρονστάνδης (1921), θέσεις των αντιπαρατιθέμενων τάσεων και ηγετών στη ρώσικη σοσιαλδημοκρατία και στο μπολσεβίκικο κόμμα κτλ.

Ο Γιάννης Χλιουνάκης προσπαθεί να είναι αντικειμενικός με την ιστορία και όπως ο ίδιος λέει να δίνει προτεραιότητα στα γεγονότα και όχι σε κάποιο από τα πολλά a priori κατασκευασμένα ιδεολογικά σχήματα. Ταυτόχρονα, παραδέχεται ότι δεν μπορεί να μένει «ουδέτερος» απέναντι στην Οκτωβριανή επανάσταση και στους πρωταγωνιστές της, είναι προφανές ότι εμπνέεται από την απελευθερωτική δυναμική της. Στη δύσκολη πορεία της νέας εξουσίας, διαμέσου του εμφυλίου πολέμου που επακολούθησε, εστιάζει σε μια σειρά ζητήματα που ακυρώνουν και στο τέλος αντιστρέφουν αυτή τη δυναμική.

Το βιβλίο αναφέρεται στη στροφή των μπολσεβίκων από τη στήριξη των εργοστασιακών επιτροπών στη μονοπρόσωπη διεύθυνση, στην «υποταγή στη θέληση του σοβιετικού καθοδηγητή, του δικτάτορα την ώρα της δουλειάς», σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του Λένιν. Η κρατικοποίηση των συνδικάτων (όχι χωρίς τριγμούς και χρόνιες αντιπαραθέσεις), το άνοιγμα στην ψαλίδα των μισθών, η εκτεταμένη στρατιωτικοποίηση της εργασίας και η δουλειά με το κομμάτι ήταν οι «εύκολες» απαντήσεις που δόθηκαν στα πραγματικά προβλήματα που έθετε ο πόλεμος, η διάλυση της βιομηχανίας και η ανάγκη εργασιακής πειθαρχίας.

Το σημαντικότερο θέμα που θίγεται επανειλημμένα είναι η «έκτακτη», στην αρχή και μόνιμη έπειτα, περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Εκτός από το «άδοξο τέλος» της Συντακτικής Συνέλευσης που δεν ξανασυγκλήθηκε ποτέ, η σταδιακή κατάργηση των άλλων κομμάτων και η συγχώνευση του κράτους με το κόμμα απασχολεί τον συγγραφέα που βάζει τα ίδια τα γεγονότα να μιλούν.

Στις τελευταίες σελίδες του χρονικού επισημαίνεται, με αφορμή το θάνατο του Λένιν, η δημιουργία μιας νέας δημόσιας μαζικής λατρείας με «όρκους πίστης» και τελετές που εκμεταλλευόμενες το γνήσιο πένθος των κομμουνιστών και του λαού συγκροτούσαν μια δεξαμενή νομιμοποίησης της νέας ηγετικής ομάδας. Αποκορύφωμα ήταν η ταρίχευση του σώματος του Λένιν.

Ο Γιάννης Χλιουνάκης στα «επιλεγόμενα» καταθέτει τις δικές του σκέψεις για τον πορεία και την κατάληξη του Οκτώβρη. Περνάει από την κριτική, τόσο διεισδυτική και προφητική, της Ρόζας Λούξεμπουργκ, εκτενή αποσπάσματα της οποίας παραθέτει στο τέλος, προσπαθεί να εξηγήσει τα «λάθη» και όχι να δικάσει, αναζητάει τις ρίζες των επιλογών τους στη διαχρονικότητά τους μέχρι σήμερα.
Ξεχωρίζουν ως θεμέλια αυτών των επιλογών με τη γνωστή κατάληξη, η αναγωγή του κόμματος από μέσο σε σκοπό και η αναγωγή του σοσιαλισμού και της οικοδόμησής του σε «επιστήμη».

Εκτός όμως από τις γόνιμες, κατά τη γνώμη μας, αυτές επισημάνσεις προχωράει και σε κριτικές διαφορετικής κατεύθυνσης. Προσάπτει στον Λένιν στενότητα και διχαστική λογική στη στάση του απέναντι στη πλειοψηφία του Τσίμερβαλντ που αποτελούνταν από ρεύματα εχθρικά στην επανάσταση όπως έδειξε η συνέχεια (ρώσοι μενσεβίκοι και γερμανοί καουτσκιστές). Καταδίκαζαν μεν τον πόλεμο, χωρίς όμως να διαχωρίζονται από την ψήφιση των πολεμικών πιστώσεων και τη συμμετοχή στις κυβερνήσεις από το (γνωστό και στις μέρες μας) φόβο της απομόνωσης από τις μάζες σε αντίθεση με το Λένιν στις Θέσεις του Απρίλη. Απορρίπτει, σωστά κατά τη γνώμη μας, τη μεταφυσική ουσιοκρατία όσον αφορά την εργατική τάξη που υποτίθεται από τη φύση της στρέφεται αντικειμενικά προς την επανάσταση. Ωστόσο, απορρίπτει ως εκκοσμικευμένη θεολογία και οποιαδήποτε ανάδειξη των συνολικών συμφερόντων της και της επιδίωξης επαναστατικής ενοποίησής της. Η αντίληψη αυτή του συγγραφέα δεν μπορεί παρά να καταλήγει σε ένα υποκείμενο χωρίς κέντρο βάρους και σε μια πολιτική που αρνείται να απαντήσει αποφασιστικά στα διλήμματα που θέτει η ίδια η αστική τάξη μην αφήνοντας πολλές επιλογές. Αυτή η αντίληψη δεν είναι καθόλου αιρετική συν τοις άλλοις. Η πραγματική ορθοδοξία, ιδίως στις μέρες μας, είναι ο σχετικισμός, η υπόκλιση στα ρεύματα της στιγμής και η απέχθεια προς τη στρατηγική και τους «σκοπούς». Οι σύγχρονοι ιερείς διακηρύσσουν με απόλυτη βεβαιότητα ότι υπάρχουν πολλές αποδεκτές επιλογές, πολλές πραγματικότητες και πολλές αλήθειες. Ας τους αμφισβητήσουμε.

Μπάμπης Συριόπουλος
εφημ. ΠΡΙΝ, 11/06/17

 

Παρουσίαση στο periodiko.gr, από τον Δημήτρη Κεχρή
Η Ιστορία ποτέ δεν «παρεκκλίνει»

Ίδρυση ένοπλων οργανώσεων, ραγδαία εκβιομηχάνιση, πολεμικές συγκρούσεις, πολιτικές δολοφονίες, εκρηκτικά συνέδρια, ματωμένες απεργίες, προδοσίες, σαμποτάζ, αντιδραστικές τροποποιήσεις εκλογικών νόμων, απρόσμενες ανταρσίες, απαγχονισμοί, παράνομες εφημερίδες, διακηρύξεις, εργοστασιακές επιτροπές, διασπάσεις κομμάτων, εξεγέρσεις και χιλιάδες άλλα ποικίλου χαρακτήρα και τρομακτικής πυκνότητας ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην Οκτωβριανή Επανάσταση και την καθόρισαν παρουσιάζονται στο βιβλίο του Γιάννη Χλιουνάκη με τη μορφή ενός χρονολογίου που έχει ως αφετηρία την κατάργηση της δουλοπαροικίας το 1861 και φτάνει ως το θάνατο του Λένιν το 1924. Παράλληλα με αυτά, έχουμε και την παρουσίαση των επαναστατικών εξελίξεων στη Γερμανία την περίοδο 1917-1923, κάτι μάλλον αναγκαίο για την σφαιρικότερη κατανόηση τεκτονικών κοινωνικών κινήσεων στις δύο αυτές χώρες -αναπόφευκτα αιτιωδώς σχετιζόμενων τελικά. 

Τράπεζα πληροφοριών το βιβλίο, συμβολή στη διαφύλαξη της ιστορικής γνώσης μέσα σε μια έρημο όπου τα περισσότερα πηγάδια έχουν δηλητηριαστεί, όπως αναφέρει στον πρόλογο ο συγγραφέας. Η σημασία αυτού του διαφωτιστικά πλούσιου χρονικού δε βρίσκεται μόνο στην καταγραφή καθεαυτήν των γεγονότων, η οποία είναι εμφανώς προϊόν εξαντλητικής και μεθοδικής εργασίας ή στην εκλέπτυσμένη συνάρμοση τους, αλλά και στην πανταχού παρούσα ακροβατική μέθοδο προσέγγισης τους που κινείται διαρκώς μεταξύ «της ψυχρής κατανόησης και της θερμής ενσυναίσθησης». Μακριά από το να εκθειάζει ή να καταδικάζει πρόσωπα και καταστάσεις, το βιβλίο καταφέρνει να αποφύγει την εκ των προτέρων υπαγωγή των γεγονότων σε κάποιο ιδεολογικό σχήμα ή «μπετοναρισμένη» πολιτική αντίληψη. Αυτό, φυσικά, δε σημαίνει ότι το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι ουδέτερο. Πώς θα μπορούσε, άλλωστε! Ακόμα και αν δεν υπήρχε το κείμενο της Ρόζα Λούξεμπουργκ στις τελευταίες σελίδες ή τα επιλεγόμενα του συγγραφέα που εκφράζουν απόψεις επάνω στα πράγματα, το ίδιο το χρονολόγιο είναι, ίσως αναπόφευκτα, φορτισμένο. Φορτισμένο από το ίδιο το γεγονός ότι το καταρτίζει ένας υποκειμενικός παρατηρητής, ο οποίος επιλέγει συγκεκριμένη αφετηρία και τέλος στο έργο, συγκεκριμένη φρασεολογία, bold γραμματοσειρές σε κάποια κρίσιμα σημεία πέραν των τίτλων, αναδεικνύει συγκεκριμένους συσχετισμούς, χρησιμοποιεί πλήθος εμβόλιμων φωτογραφιών και πρωτοσέλιδων εφημερίδων δίπλα σε συγκεκριμένα κείμενα, πράγμα που τις επανανοηματοδοτεί, καθώς και μια σειρά ακόμα από μορφολογικά εργαλεία που συγκροτούν ένα βιβλίο. Όλες αυτές οι επιλογές, πέρα από τις επιστημολογικές και πολιτικές τους συμπαραδηλώσεις, καθιστούν το βιβλίο αυτό εξαιρετικά ελκυστικό στον αναγνώστη. (...)

Διαβάστε όλη την παρουσίαση εδώ
Δημήτρης Κεχρής, www.toperiodiko.gr, 23/06/17

Παρουσίαση στο kommon.gr από τον Γ. Αλεξάτο
Eκατό χρόνια από τον Οκτωβρη του 1917 αποτιμώντας τη μεγάλη έφοδο στον ουρανό

Το βιβλίο του Γιάννη Χλιουνάκη αποτελεί την πρώτη, απ’ όσο μπορώ να ξέρω, απόπειρα έλληνα συγγραφέα να αναζητήσει, πέραν των ορίων ενός άρθρου, τους όρους κάτω από τους οποίους συντελέστηκε το πιο σημαντικό γεγονός στην ιστορία των ταξικών αγώνων παγκοσμίως.

Άρα, το σημαντικότερο ιστορικό γεγονός, για όσους επιμένουν στη μαρξιστική θέση για την καθοριστική συμβολή του ταξικού κοινωνικού ανταγωνισμού στην ιστορία των ταξικά διαχωρισμένων κοινωνιών.

Ο τίτλος του βιβλίου, «Ικάρια πτήση», είναι ενδεικτικός του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει ο συγγραφέας τη μεγάλη και κοσμοϊστορικής σημασίας απόπειρα επαναστατικής ανατροπής και επαναστατικού κοινωνικού μετασχηματισμού στη μεγαλύτερη χώρα του πλανήτη. Μια απόπειρα που χαρακτηρίστηκε, πρωτίστως, από την πρόθεση του ρωσικού επαναστατικού κινήματος και των λαϊκών κοινωνικών δυνάμεων που συσπειρώθηκαν γύρω του, να πραγματοποιήσουν μια βαθιά ιστορική τομή, πέρα από αυτό που θα μπορούσε μέχρι τότε να θεωρηθεί εφικτό.

Το βιβλίο είναι δομημένο με τρόπο που επιτρέπει να διαβάζεται εξαιρετικά ευχάριστα, καθώς παραθέτει ιστορικά γεγονότα που συνδέονται μεταξύ τους, ήδη από το 1861, χρονιά κατά την οποία καταργήθηκε η δουλοπαροικία στην απέραντη Ρωσική Αυτοκρατορία. Συνάμα, αναφέρεται στη διαδικασία ανάπτυξης του ρωσικού επαναστατικού κινήματος, σε σύνδεση με τις εξελίξεις στο διεθνές επαναστατικό κίνημα, παρεμβάλλοντας τις εκάστοτε θεωρητικές αναζητήσεις, τις οποίες ο συγγραφέας πραγματεύεται με τρόπο που τις καθιστά εύληπτες από έναν αναγνώστη που έχει μια στοιχειώδη εξοικείωση με τη βασική μαρξιστική ορολογία. (...)

Δείτε όλη την παρουσίαση εδώ
του Γιώργου Αλεξάτου, kommon.gr 

Παρουσίαση στο περιοδικό Αναγνώστης 

Από τα λίγα βιβλία που γράφτηκαν για την ρωσική επανάσταση από έλληνα συγγραφέα και εκδοτικά ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα για την αισθητική και τυποτεχνική φροντίδα. Πρόκειται για ένα χρονικό που αρχίζει από το 1861 με την κατάργηση της δουλοπαροικίας στη Ρωσία και φτάνει μέχρι τον θάνατο του Λένιν. Ο συγγραφέας προσφέρει μια «τράπεζα πληροφοριών» για αυτό το μεγάλο ιστορικά γεγονός γι΄ αυτό και η έμφαση δίνεται στα χρονολόγια και σε αποσπάσματα κειμένων και ομιλιών που φωτίζουν πλευρές της εξεταζόμενης χρονικής περιόδου και των γεγονότων που την καθόρισαν. Ο συγγραφέας αισθάνεται την ανάγκη να υπερασπίσει από τη λήθη τον μεγάλο αντίπαλο του Λένιν, τον μενσεβίκο Μάρτοφ και τον αδελφό του Λένιν, Αλεξάντρ Ίλιτς Ουλιάνοφ, που απαγχονίστηκε σε ηλικία 20 ετών έχοντας γράψει μια σύντομη αγωνιστική πορεία εναντίον του τσαρικού καθεστώτος. Ο συγγραφέας στο επίμετρο του παραθέτει σειρά ερωτημάτων που απασχολούν όσους πίστεψαν στην «καθαρότητα» των ιδεών και των στρατηγικών που εφαρμόστηκαν στο κομμουνιστικό κίνημα. Το βιβλίο του είναι μια συνεισφορά, ένα εγχειρίδιο ερωτημάτων σε όσους «πλανήθηκαν τόσο πολύ και για τόσο πολύ».

Aφιέρωμα: 1917: Μικρή συγκομιδή για μια σημαντική επέτειο
Γραφουν οι: Σ. Κακουριώτης & Γ. Ν .Μπασκόζος (06/11/17), oanagnostis.gr

 

Παρουσίαση στο periodiko.gr από τον Αντώνη Φράγκο

Το πόνημα του εκπαιδευτικού Γιάννη Χλιουνάκη, «Ικάρια πτήση- Χρονικό της ρωσικής επανάστασης» (Εκδ. Τόπος) είναι η τοποθέτηση ολόκληρης της διαδικασίας, από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και τα πρώτα χρόνια της Επανάστασης, μέσα στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής και κυρίως σε σχέση με το τι γινόταν στην Γερμανία την αντίστοιχη περίοδο. Το χρονικό ξεκινά το 1861 με την τυπική κατάργηση της δουλοπαροικίας και τελειώνει με τον θάνατο του Λένιν το 1924, με έμφαση, φυσικά στην περίοδο από το ’17 και μετά. Ένα είδος εύχρηστης τράπεζας πληροφοριών με παραθέματα και υποσημειώσεις, ενώ ξεχωρίζουν οι μορφές του Λένιν και του διεθνιστή Μενσεβίκου Μαρτόφ, σύντροφοι στην αρχή που κατέληξαν σφοδροί πολέμιοι. Στα παραρτήματα ο συγγραφέας παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στην Γερμανία καθώς οι Μπολσεβίκοι είχαν βασιστεί ουσιαστικά στην νίκη της σοσιαλιστικής επανάστασης στο προωθημένο οικονομικά ευρωπαϊκό κράτος με δυνατό κόμμα, δεινούς ηγέτες, με πεπειραμένη ταξικά και πολυάριθμη εργατική τάξη. Υπάρχουν μεγάλα και μικρά ντοκουμέντα αποφάσεων οργάνων, πολλές ομιλίες -όπως, πχ το μανιφέστο της Κομμούνας της Κροστάνδης, η ομιλία του Λένιν στο 10ο Συνέδριο του ΚΚΡ(μπ.), το 3ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς, το τελευταίο γράμμα του μπολσεβίκου ηγέτη στην Κ.Ε. Υπάρχει, επίσης, ακριβής ημερολογιακή παράθεση γεγονότων, έτσι ώστε να μπορεί κανείς να ανατρέχει σε διάφορα συμβάντα χωρίς να ξεφυλλίζει διαρκώς το βιβλίο. Και δυο άκρως ενδιαφέροντα παραρτήματα: η εικόνα της ηγετικής ομάδας των Μπολσεβίκων (28 στον αριθμό) με τα επαγγέλματα και τις ηλικίες τους, με ανώτατες σπουδές, στα 30 τους οι περισσότεροι -με μικρότερο τον εικοσιτετράχρονο ξυλουργό Σλιάπνικοφ και μεγαλύτερη την Κρούπσκαγια στα 48 της- ένα χρόνο μεγαλύτερη από τον Λένιν. Όπως επίσης και η κριτική της Ρόζας Λούξεμπουργκ για την ρώσικη επανάσταση, γραμμένη από τις φυλακές Μπρεσλάου. Τέλος, στα Επιλεγόμενα, ο Χλιουνάκης θέτει μερικές ερωτήσεις μέσα από την εμπειρία της κατάληξης του τολμήματος αλλά και την όλη κοινωνική κίνηση της επανάστασης και για το πώς η πλάνη των απανταχού κομμουνιστών ήταν διαρκής και μεγάλη.

Αντώνης Φράγκος, toperiodiko.gr (04/12/17)
Δελιτε εδώ όλο το αφιέρωμα
για τα 100 χρόνια από την ένδοξη Οκτωβριανή επανάσταση - Α’


Διαβάστε στον οδηγό ανάγνωσης τον πρόλογο του βιβλίου & μια βιβλιοπαρουσίαση από την Ελένη Χαραλαμποπούλου στο περιοδικό Ουτοπία (τ. 123). Επίσης, διαβάστε εδώ τη βιβλιοκριτική του Δημήτρη Μπελαντή στο pandiera.gr και εδώ την παρουσίαση του Φώτη Τερζάκη στο ηλεκτρονικό περιοδικό Ζην (10/2/2018).
Δείτε εδώ την παρουσίαση του βιβλίου, στο βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων των Συναδέλφων (23/06/17), με ομιλητή τον συγγραφέα.


rss feed Νέων

rss feed Νέων Εκδόσεων

Follow us:         

 

Εκδόσεις Τόπος
Μεθώνης 71Α, 10683 Αθήνα
Τηλ.: +30 210 8222835
Fax: +30 210 8222684
Επικοινωνία: info@motibo.com

Κεντρική διάθεση:
Zωσιμάδων 6, 10683 Αθήνα
Tηλ. +30 210 3221580
Fax: +30 210 3211246
Επικοινωνία: bookstore@motibo.com

Προσφορές
Login
Your e-mail:
Your password:
Εχετε ξεχάσει τον κωδικό σας;
Θέλετε να εγγραφείτε;
Νέες εκδόσεις
Ο Ιδεολόγος
Νίκος Αραπάκης
Δύο κείμενα για την ιστορία της αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης και τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού
Πέρι Άντερσον
Δημοψηφίσματα και ΜΜΕ
Γιώργος Πλειός
Η Συστημική φύση της Αστυνομικής βίας στην Ελλάδα
Αναστασία Τσουκαλά
Με Ανοιχτό Μπαϊράκι
Ιωάννης Πανουτσόπουλος
Γράμματα από την Κίνα
Νότης Ανανιάδης
Λαύριο αναλυόμενο
Γιώργος Μπιθυµήτρης
Φαντάσματα του (αντι) κομμουνισμού
Κύρκος Δοξιάδης
Το μέλλον της δημοκρατίας
Δημήτρης Καλτσώνης - Ερνέστο Ντομίνγκες Λόπες
Για τον καπιταλισμό
Καρλ Μαρξ
Τη νύχτα που έφυγε ο Μπούκοβι
Διονύσης Χαριτόπουλος
Το χρώμα του Αιγαίου
Αρμάντο Ρομέρο
Θάλασσα
Κώστας Σούκας
Τ’ αγρίμια του άλλου δάσους και άλλα πεζά
Τηλέµαχος Αλαβέρας
Αρχίζει το ματς
Θανάσης Σκρουμπέλος
Βιομηχανικός καπιταλισμός στα οθωμανικά Βαλκάνια
Κώστας Λαπαβίτσας - Πινάρ Τσακίρογλου
Θεωρίες μάθησης: Εφαρμογή στη διδασκαλία
Bates Bob
Κριτική Δημόσια Ανθρωπολογία και Σπουδές Φύλου
Έργο Συλλογικό
Ο εγκλωβισμός της κριτικής
Αντώνης Γεωργούλας
Κοινωνική εργασία με ομάδες στο σχολείο
Ειρήνη Κατσαμά
Καλαβρία Μάνη, Εγγύς Κόσμος / Calabria Mani, Mondi Vicini
Τζένη Λυκουρέζου - Ανδρέας Ζαχαράτος
Βιολογία και Κοινωνία
Ευάγγελος Καφετζόπουλος
Θεραπεία εστιασμένη στο συναίσθημα
Robert Elliott - Leslie Greenberg
Το γκρίζο κύμα
Πέτρος Παπακωνσταντίνου
Ακούσια αποικεσία
Ρένος Παπαδόπουλος
Πάρε τα χνάρια που άφησα
Σπύρος Δερβενιώτης
Πολιτικές διαιρετικές τομές και κοινωνικές ανισότητες
Έργο Συλλογικό
Ένα καινούργιο χθες
Φώτης Πεχλιβανίδης
Μεταπολίτευση
Διονύσης Ελευθεράτος
Η Μεγάλη Ιδέα από την πλευρά των Οθωμανών, 1839-1869
Λεωνίδας Μοίρας
Η Επικίνδυνη Παρακμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Έργο Συλλογικό
Την εποχή που τα φίδια αλλάζουν δέρμα
Μαρώ Κάργα
Τεχνητή Νοημοσύνη
Αντώνης Μαυρόπουλος
Ο καπιταλισμός της πλατφόρμας
Nick Srnicek
Ανεξάρτητες Αρχές
Γιάννης Γιαννάκος
Πολλά Μικρά Απλά
Διονύσης Χαριτόπουλος
SEX - ΝΟΜΟΣ - ΕΓΚΛΗΜΑ
Ευτύχης Φυτράκης
Θάνατοι στη Χούντα
Δημήτρης Βεριώνης
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ