ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΥΔΟΞΟΥ: 77109731
Κυκλοφορεί: Οκτώβριο 2018
Στο βιβλίο Παιδί και Εικόνα: Σχεδίαση και Κατανόηση, ο Richard P. Jolley, μέσα από μία κριτική επισκόπηση παλαιότερων και σύγχρονων μελετών, επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα: Ποια είναι η πορεία ανάπτυξης των αναπαραστατικών και εκφραστικών σχεδίων σε τυπικούς και μη τυπικούς πληθυσμούς; Ποια είναι η σχέση μεταξύ της ικανότητας των παιδιών να κατανοούν και να δημιουργούν εικόνες; Μπορούν τα παιδικά σχέδια να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά σ’ ένα κλινικό ή δικανικό πλαίσιο; Ποιος ο ρόλος του πολιτισμικού πλαισίου και της εκπαίδευσης στη σχεδιαστική ανάπτυξη των παιδιών;
Το βιβλίο απευθύνεται σε φοιτητές, ερευνητές, ψυχολόγους και άλλους επαγγελματίες, γονείς, καλλιτέχνες και εκπαιδευτικούς και επιχειρεί να αναδείξει την έρευνα για το παιδικό σχέδιο ως μια κυρίαρχη τάση των μελετών ανάπτυξης του παιδιού.
«Ο ψυχολόγος Richard Jolley οδηγεί τον αναγνώστη σ’ ένα συναρπαστικό ταξίδι, χρησιμοποιώντας τα σχέδια των παιδιών και την αντίληψή τους για την εικόνα, ως έναν τρόπο κατανόησης της παιδικής σκέψης. Αυτό το βιβλίο θα διαφωτίσει τους ερευνητές, τους κλινικούς γιατρούς, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και όποιον ενδιαφέρεται να καταλάβει γιατί τα παιδιά έλκονται να ζωγραφίζουν με έναν δικό τους μοναδικό τρόπο, μερικές φορές περίεργο μα σχεδόν πάντα γοητευτικό».
Ellen Winner, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Harvard University
«Το βιβλίο αυτό –πλήρως περιεκτικό, διεισδυτικό, ένα θαυμαστό απόθεμα κριτικής γνώσης– έρχεται να καλύψει ένα κενό τόσο στην ελληνική, όσο και στη διεθνή βιβλιογραφία αναφορικά με τις νέες τάσεις που αφορούν στην κατανόηση και στη δημιουργία εικόνων από τα παιδιά. Προσφέρει μια συστηματική και θεματικά πλήρη επισκόπηση της επιστημονικής θεωρίας και έρευνας για τα ζητήματα αυτά. Αποτελεί κρίσιμο ανάγνωσμα για όποιον ενδιαφέρεται όχι μόνο για το παιδικό σχέδιο, αλλά και τη γενική αναπτυξιακή πορεία των παιδιών. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην επιμελήτρια για την καίρια επιλογή της και το δύσκολο έργο της επιστημονικής επιμέλειας, καθώς και στη μεταφράστρια για τη διεκπεραίωση ενός πολύ απαιτητικού κειμένου».
Αγγελική Λεονταρή, Ομότιμη Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Διαβάστε τα περιεχόμενα του βιβλίου και τον πρόλογο της Φωτεινής Μπονώτη εδώ.
|