Τα κείμενα που παρουσιάζονται στον παρόντα τόμο είναι απόρροια διαφορετικών προσανατολισμών και αποτυπώνουν τον πλούτο της γνώσης που παράγεται κατά την τελευταία και επίμαχη χρονική περίοδο για τα αίτια και τις συνέπειες της κρίσης στη ζωή και τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων που κατοικούν στην ελληνική επικράτεια. Παράλληλα, συγκλίνουν προς την άποψη ότι η κρίση μεταβάλλει το μέχρι πρότινος επικρατούν παράδειγμα κοινωνικής πολιτικής προς μία δυσμενέστερη εξέλιξη αναφορικά με την ικανοποίηση των αναγκών και την αξιοπρεπή διαβίωσή τους.
Οι συγγραφείς καλύπτουν το σύνολο των διαφορετικών πεδίων της κοινωνικής πολιτικής, προσφέροντας μια σφαιρική εικόνα στον αναγνώστη.
Διαβάστε στον Οδηγό Ανάγνωσης τα περιεχόμενα και την εισαγωγή του βιβλίου.
Διαβάστε ένα άρθρο στην Εφ. των Συντακτών με αφορμή το βιβλίο. Εννιά χρόνια, τρία μνημόνια, 32.000 εφαρμοστικές διατάξεις, 260 ευρώ μισθός...
Ανθρωποι και αριθμοί: το «φάρμακο» της λιτότητας βελτίωσε τους δείκτες της οικονομίας, αλλά τσάκισε τις ζωές των «ασθενών». Με αφορμή το βιβλίο που επιμελήθηκαν ο Γιάννης Κουζής και ο Κώστας Δημουλάς «Κρίση και κοινωνική πολιτική» (εκδ. Τόπος), η «Εφ.Συν.» μίλησε μαζί τους, αλλά και με τρεις γυναίκες που χτυπήθηκαν ανελέητα (απόλυση, ανεργία, ημιαπασχόληση με «ψίχουλα») από την οικονομική κρίση.
(...) Η οικονομική κρίση που χτύπησε με σφοδρότητα τη χώρα το 2010 επέδρασε καταλυτικά σε όλους τους τομείς της κοινωνικής οργάνωσης, από την αγορά εργασίας και την κοινωνική ασφάλιση μέχρι τις πολιτικές για την υγεία και τη μετανάστευση. Το «φάρμακο» που εφάρμοσαν οι δανειστές στην Ελλάδα (ιδιωτικοποιήσεις, μείωση της φορολογίας του κεφαλαίου, συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών, συμπίεση των μισθών) μπορεί να θεράπευσε την οικονομία, «έγραψε» όμως ανεξίτηλα στις ζωές των «ασθενών».
Οπως θα πουν οι κ. Κουζής και Δημουλάς (που επιμελήθηκαν τον τόμο), στην Ευρωπαϊκή Ενωση το καθεστώς της «μόνιμης λιτότητας» αποκτά θεσμικά χαρακτηριστικά ήδη από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ (1993) και ενισχύεται μέχρι και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο (2012) και την απαίτηση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.
Ετσι, τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, «αντιμέτωπα με τους παραπάνω περιορισμούς και τις αντιφάσεις τους, εντείνουν τις πολιτικές μείωσης των δημόσιων κοινωνικών δαπανών συρρικνώνοντας, κυρίως, τις δαπάνες για τις συντάξεις και τις κοινωνικές μεταβιβάσεις με την ανόρθωση των προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής». Ειδικά στην Ελλάδα, τα τρία μνημόνια μεταβάλλουν δραματικά την πολιτική, την κοινωνική και την οικονομική θέση της χώρας. (...)
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ
Ντίνα Δασκαλοπούλου & Αφροδίτη Τζιαντζή για την Εφημ. των Συντακτών (14.04.19)
Δείτε την παρουσίαση του βιβλίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (16.04.19). Για το βιβλίο μίλησαν οι: Θεόδωρος Σακελλαρόπουλος (Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου), Σεραφείμ Σεφεριάδης (Αν. Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου) και ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης (Καθηγητής ΕΚΠΑ - κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών). Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Ντίνα Δασκαλοπούλου.