Από τι υλικά κατασκευάζεται η σεξουαλικότητα ή το ίδιο το σεξ, και πώς παράγεται η πολιτική οικονοµία που το κινητοποιεί και η ευαλωτότητα ή επισφάλεια που το πλαισιώνει; Πώς συµβολοποιούνται τα όργανα του σώµατος και πώς γίνονται αντικείµενα έµφυλης και σεξουαλικής διαφοράς και αντιδικίας, υποταγής και εξουσίας, σαγήνης και απόλαυσης;
Τα Αντι-κείµενα σεξουαλικότητας –δοκίµια 12 διεθνών θεωρητικών– θέτουν υπό νέα διαπραγµάτευση επιστηµολογικά και µεθοδολογικά ερωτήµατα για τη συνοµιλία κριτικής θεωρίας και σπουδών σεξουαλικότητας. Τα δοκίµια του τόµου στρέφουν την προσοχή µας στα «υλικά» που παράγει και από τα οποία παράγεται η ίδια η σεξουαλικότητα, ανοίγοντας δηµιουργικά ερωτήµατα συσχέτισης ύλης, γνώσης, συν-αισθήµατος και σάρκας. Ταυτόχρονα, µας προ(σ)καλούν σε ενδελεχή επανεξέταση των επιστηµολογικών και µεθοδολογικών παραδόσεων που διατρέχουν τις ερευνητικές πρακτικές και διαποτίζουν τις θεωρίες που έχουν στοιχειώσει όχι µόνο την εµπειρία του σεξ, αλλά και την επιστηµονική παραγωγή γνώσης γι’ αυτό.
Παρακολουθήστε παρακάτω την παρουσίαση του βιβλίου που έγινε στις 14/05/2023 στο καφέ/μπαρ Modluv (Πλατεία Αργεντινής Δημοκρατίας 14, Αθήνα).
Για το βιβλίο μίλησαν: Αθηνά Αθανασίου (Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Κοσμητόρισσα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ανθρωπολογικής Έρευνας), Αλίκη Θεοδοσίου (Διδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), Βενετία Καντσά (Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πρόεδρος του ίδιου τμήματος και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Μελετών Οικογένειας και Συγγένειας) Δημήτρης Παπανικολάου (Καθηγητής Νεοελληνικών και Συγκριτικών Πολιτισμικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και εταίρος του St. Cross College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης).