ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΟΤΙΒΟ EBOOKS
Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Γληνού
Γονείς και παιδί
Διαπολιτισμική εκπαίδευση
Διδακτική
Διδακτική των Επιστημών
Διεπιστημονικές προσεγγίσεις
Δίκαιο
Εγκληματολογία
Ειδική Αγωγή
Εκπαίδευση: Θεωρία και εφαρμογές
Επιστήμες & Τεχνολογία
Επιστημολογία
Ιστορία
Κλιματική Κρίση
Κοινωνικές επιστήμες
Κοινωνική Ανθρωπολογία
Κοινωνική Πολιτική
Κοινωνική Ψυχιατρική
Κοινωνιολογία
Κοινωνιολογία του Πολιτισμού
Λαογραφία
Λεξικό
Μαρξιστική θεωρία
Μαρτυρίες
Μέθοδοι έρευνας και Στατιστική
Μελέτες - Ερευνα
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
Οικολογία
Οικονομία
Παιδαγωγικά
Πολιτική
Πολιτική και Ιστορία
Πολιτισμική Ιστορία
Σειρά mέta / Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού
Σεξουαλικό Δίκαιο
Σημειολογία
Σύγχρονη Ριζοσπαστική Θεωρία
Φιλοσοφία
Φύλο – Σεξουαλικότητα
Ψυχιατρική
Ψυχική Υγεία
Ψυχοθεραπεία-Ψυχανάλυση
Ψυχολογία
Ψυχολογία & Δίκαιο
Αναζήτηση
Συγγραφείς
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Τίτλοι
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Περιοδικά
ΑΝΤΙΓΟΝΗ
ΚΡΙΣΗ
ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
ΟΥΤΟΠΙΑ
ΣΥΝΑΨΙΣ
Πρακτορευόμενα
GRANT THORNTON
KOMMON
NEΔΑ
PUBLIC ISSUE
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΙΡΟΓΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΙΕΘΣ
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κύπρου
ΠΡΑΚΤΟΡΕΥΣΗ
ΣΥΝΑΨΕΙΣ
Links
Οδηγός Ανάγνωσης
Κατάλογοι
Τα νέα του Τόπου
6 -22 Σεπτεμβρίου: οι Εκδόσεις Τόπος στο 52ο Φεστιβάλ βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως -περίπτερο 223-224
Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου: ''Μεγάλη Ιδέα'' και "Η Μεγάλη Ιδέα από την πλευρά των Οθωμανών" παρουσίαση των βιβλίων του Σπύρου Αλεξίου και του Λεωνίδα Μοίρα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου: ''Το Γκρίζο Κύμα'' παρουσίαση του βιβλίου του Πέτρου Παπακωνσταντίνου στην ΕΣΗΕΑ
Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου: ''Ο καπιταλισμός της πλατφόρμας'' παρουσίαση στο 52o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ
Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου-ΙΑΝΟΣ Aθήνα: ''Θεραπεία εστιασμένη στο συναίσθημα'' ομιλία του συγγραφέα Robert Elliott & παρουσίαση του βιβλίου
Τρίτη 13 Αυγούστου στο Ναύπλιο: Παρουσίαση του βιβλίου ''Μπορεί η Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης;''
Κλειστά λόγω θερινών διακοπών 10/08-25/08
Δευτέρα 29 Ιουλίου στη Λήμνο: ''Την εποχή που τα φίδια αλλάζουν δέρμα'' παρουσίαση του βιβλίου της Μαρώς Κάργα
Περισσότερα »
Το Γράμμα του Τόπου
Γράμμα του Τόπου
Δελτίο παραγγελίας

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε σε excel το δελτίο παραγγελίας των βιβλίων του Τόπου.

Όροι χρήσης

Παρακαλούμε, πριν την παραγγελία σας να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου, τους Όρους Χρήσης και πληροφορίες για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων.

ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑ » Κοινωνική Πολιτική
Κοινωνική θεωρία και κοινωνική πολιτική

Κοινωνική θεωρία και κοινωνική πολιτική
 Διαστάσεις της κοινωνικής αλλαγής και αναπαραγωγής

Συλλογικό Έργο

Επιστημονική επιμέλεια: Κασιμάτη Κούλα Σκαμνάκης Χριστόφορος Παπαθεοδώρου Χρίστος

Σελ.: 400
Σχήμα: 17 x 24
ISBN: 978-960-499-424-3
Τιμή: 25,10 €
Τιμή online: 22,82 €


  Προσθήκη στο καλάθι

ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΥΔΟΞΟΥ: 112696162

1η έκδοση: Νοέμβριος 2022

Το βιβλίο αυτό, αφιερωµένο στην οµότιµη καθηγήτρια Μαρία Πετµεζίδου, αποτελεί µια συλλογή κειµένων εστιασµένων στη διερεύνηση και ανάλυση κρίσιµων και επίκαιρων ζητηµάτων Κοινωνικής Θεωρίας και Κοινωνικής Πολιτικής που απασχολούν τον σύγχρονο δηµόσιο και ακαδηµαϊκό διάλογο. Οι ενότητες του βιβλίου συνδέονται µε διαφορετικές πτυχές του έργου της τιµώµενης, ενώ ταυτόχρονα συνθέτουν ένα αυτόνοµο σύνολο εργασιών το οποίο διακρίνεται σε τέσσερα µέρη.

Το πρώτο µέρος εστιάζει στο κοινωνικό κράτος και τις πολιτικές του, στον ευρωπαϊκό χώρο και στην Ελλάδα. Θίγονται ζητήµατα που αφορούν τη θεµελίωση και την εξέλιξη των κοινωνικών πολιτικών στον σύγχρονο κόσµο. To δεύτερο µέρος περιλαµβάνει εργασίες που αναφέρονται σε µορφές των ανισοτήτων, την εµπειρική διερεύνησή τους και τους µηχανισµούς αναπαραγωγής τους. Από τις αναλύσεις αυτές προκύπτουν συµπεράσµατα για τις προϋποθέσεις ανάσχεσης των φαινοµένων αλλά και τα εµπόδια που αυτές αντιµετωπίζουν. Στο τρίτο µέρος θίγονται πρακτικές αντιµετώπισης κοινωνικών προβληµάτων που αφορούν την Ελλάδα αλλά και ευρύτερα τον ευρωπαϊκό χώρο, και απαιτούν συγκεκριµένες απαντήσεις, παρότι οι κυρίαρχες πολιτικές δεν φαίνεται έως σήµερα να τις δίνουν. Το τέταρτο µέρος έχει ως άξονα την Κοινωνική Εργασία και ζητήµατα που η συγκεκριµένη πειθαρχία θεραπεύει.

 Πρόκειται στο σύνολό τους για τα σηµαντικά πεδία που η τιµώµενη, στη µακρά ακαδηµαϊκή και ερευνητική της πορεία, έχει συµβάλει καθοριστικά µε ένα πλούσιο, πολυθεµατικό και πολύπλευρο έργο µε τεράστια διεθνή αναγνώριση. Συνάδελφοι, ακαδηµαϊκοί και ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, µε τις χαριστήριες εργασίες τους, επιθυµούν να την τιµήσουν αναγνωρίζοντας τη σηµαντική της συµβολή στον ακαδηµαϊκό διάλογο σε εθνικό και διεθνές επίπεδο αλλά και στην ανάπτυξη των κοινωνικών επιστηµών.


Διαβάστε εδώ τα περιεχόμενα & ένα ενδεικτικό κεφάλαιο του βιβλίου.

 

Βιβλιοκριτική του Χρήστου Λάσκου alterthess.gr
Για τη Μαρία Πετμεζίδου 

Ο συλλογικός τόμος, προς τιμήν της Μαρίας Πετμεζίδου, που παρουσιάζω σήμερα, είναι, νομίζω, μια εξαιρετικά χρήσιμη προσφορά όλων των συμμετεχόντων -και δεν είναι λίγοι.

Η Μαρία Πετμεζίδου είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες και παραγωγικές περιπτώσεις στον χώρο της κοινωνικής επιστήμης στην Ελλάδα. Όπως και στο χώρο της κοινωνικής θεωρίας.

Είναι από τις ελάχιστες ακαδημαϊκούς, που δεν εμπίπτει στην κατηγορία του αρχικού παραθέματος από το Νίκο Μουζέλη. Γιατί έκανε δουλειά και στην ταξική ανάλυση, θεωρητική και εφαρμοσμένη, ήδη από τη δεκαετία του ’80.

Προσωπικά είχα την τύχη να βρεθώ ως εισηγητής στην ίδια ημερίδα, που διοργάνωσε το Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης για την Πολιτική Υγείας, σχετικά με τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.  Η συμβολή της[1] ξεχώρισε τόσο για το επιχείρημα όσο και για την πραγματολογική τεκμηρίωση.

Η σημαντικότερη, ωστόσο, επαφή με το έργο της ήταν αυτή με την έκδοση, σε επιμέλειά της, της δίτομης «Σύγχρονης Κοινωνιολογικής Θεωρίας», από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης (https://www.cup.gr/book/sigchroni-kinoniologiki-theoria-tomoc/). Πρόκειται για μοναδικό έργο στην ελληνική βιβλιογραφία. Παρουσιάζει, σε εξαιρετικές μεταφράσεις, κορυφαία κείμενα αναφορικά με το σύνολο των ρευμάτων της κοινωνικής θεωρίας -δομικός λειτουργισμός, κριτική στον θετικισμό, φαινομενολογική κοινωνιολογία και εθνομεθοδολογία, συμβολικές διαντιδράσεις -νόημα και ερμηνεία, δομισμός, μεταδομισμός, δομοποίηση, επικοινωνιακή δράση-, ενώ και η δική της εισαγωγή, αναλυτική, όσο και συνοπτική και επεξηγηματική, είναι από τα καλύτερα σχετικά κείμενα. Όποιος θέλει να έρθει, σε πολύ υψηλό επίπεδο, σε επαφή με την κοινωνιολογική θεωρία, ας αναζητήσει το βιβλίο. Δεν νομίζω πως υπάρχει κάτι καλύτερο.

Επιστρέφοντας στον αφιερωματικό τόμο, αξίζει να σημειωθεί το εύρος των θεμάτων που αναπτύσσονται. Τα εισαγωγικά κεφάλαια αναφέρονται στο έργο και την επιστημονική διαδρομή της Μαρίας Πετμεζίδου, ενώ στη συνέχεια παρουσιάζονται από Έλληνες και ξένους επιστήμονες (στην αγγλική οι δεύτεροι) κείμενα σε ποικίλες θεματικές, όπου έχει παραγάγει έργο και η ίδια. Κράτος ευημερίας και κοινωνική πολιτική, Ανισότητες και κοινωνική αναπαραγωγή, Κοινωνικά προβλήματα και πολιτικές, Κοινωνική εργασία. 22 συμβολές, ως επί το πλείστον υψηλού επιπέδου, που δίνουν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πανόραμα των συγκεκριμένων θεματικών.

Προφανώς, πραγματική παρουσίαση ενός τόμου με τόση και τέτοια ποικιλία συμβολών, δεν μπορεί να γίνει. Αν την επιχειρούσα, θα έμοιαζε λίγο σαν να ακολουθώ τη γνωστή ιστορία του Μπόρχες, όπου η προσπάθεια ακριβούς χαρτογράφησης της Γης θα σήμαινε τη δημιουργία ενός χάρτη του ίδιου μεγέθους με τη Γη. Περίπου.

Θα επιλέξω, λοιπόν, κάποια από τα κεφάλαια. Αυτή η επιλογή δεν έχει αξιολογικό χαρακτήρα. Περισσότερο, αντιστοιχεί στα δικά μου ενδιαφέροντα.

Ξεκινώ με τη συμβολή του Μάνου Ματσαγγάνη («Κράτος ευημερίας και κοινωνική πολιτική: από την χρεοκοπία στην ανάκαμψη»). Εξηγούμαι πως οι περισσότερες δημόσιες παρεμβάσεις του συγγραφέα με βρίσκουν αντίθετο. Η συγκεκριμένη δουλειά του, όμως, είναι -δεδομένης, μάλιστα, της πολύ μικρής έκτασής της- εξαιρετικά χρήσιμη. Αναλύοντας την εξέλιξη στους τομείς των συντάξεων, της υγείας, της πολιτικής για τη φτώχεια και την κοινωνική προστασία, καθώς και στο «κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας», πέρα από την πραγματολογική έκθεση της κατάστασης, παρουσιάζει και το επιχείρημα υπέρ των παρεμβάσεων,  που έγιναν «επί Μνημονίων», χωρίς τον έξαλλο τρόπο των συνήθων ακροκεντρώων, βοηθώντας έτσι τον διάλογο. Το επισημαίνω, μ’ όλο που θεωρώ πως τα Μνημόνια μόνο κακό έκαναν, αν δει κανείς όχι το μερικό, αλλά τη σύνδεσή του με το συνολικό, σε κάθε περίπτωση. Αμφισβητώ, επιπλέον, πως η Ελλάδα έχει μπει σε ο,τιδήποτε  θα μπορούσε να θυμίζει «ανάκαμψη». Με αρνητικές, στην  πραγματικότητα, ακόμη, καθαρές επενδύσεις, με ένα εξαιρετικά συρρικνωμένο κεφαλαιακό απόθεμα, με την πλειοψηφία να μην μπορεί να αντέξει δυο μήνες χωρίς μισθό, με ασύλληπτη εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού, στο πλαίσιο μιας αληθινής εργοδοτικής δικτατορίας, καμιά «ανάκαμψη» δεν στοιχειοθετείται. Μάλλον θα πρέπει να επιμείνουμε στην συνέχιση της κρίσης, η οποία παίρνει χαρακτηριστικά κρίσης κοινωνικής αναπαραγωγής. Η τελευταία καταστροφή στα Τέμπη αποκαλύπτει ανάγλυφα το πόσο αποτυχημένο κράτος είναι η Ελλάδα. Κράτος -παρίας για τον ίδιο τον πληθυσμό του. Μ’ όλα αυτά, ωστόσο, το κείμενο του Ματσαγγάνη είναι πολύ χρήσιμο για την σχετική συζήτηση.

Εξίσου χρήσιμα είναι τα κείμενα του Χριστόφορου Σκαμνάκη και του Χρύσανθου Τάσση, που αναλύουν την εισαγωγή και την εξέλιξη του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα. Ο Σκαμνάκης διερευνά τις προσπάθειες θεμελίωσής του μεταπολιτευτικά -και ιδίως μετά το 1981- ενώ ο Τάσσης παρακολουθεί τις περιπέτειες της κοινωνικής πολιτικής σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, μεταξύ 1974 και 2012. Ο Τάσσης είναι, ως γνωστόν, ένας από τους καλύτερους «γνώστες» των πασοκικών πραγμάτων διαχρονικά -κι έτσι η διαχρονική εικόνα που δίνει είναι εντυπωσιακά συνοπτική και περιεκτική ταυτόχρονα.  Και οι δύο συμφωνούν πως η μετασχηματιστική ορμή στην κοινωνική πολιτική των αρχών της δεκαετίας του ’80 εξαντλήθηκε γρήγορα, για να καταλήξουμε σε ένα άνισο «κοινωνικό» κράτος, του οποίου οι παρεμβάσεις, συχνότατα, αντί να βελτιώσουν επιδεινώνουν την κατάσταση των κατώτερων τάξεων και των φτωχότερων πολιτών. Όπως υπογραμμίζει, άλλωστε, το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ του 2008, «[α]πορρίπτει τον εξισωτισμό προς τα κάτω [και δ]εν δέχεται την ισοπέδωση των εισοδηματικών διαφορών που βασίζονται στην υψηλότερη ειδίκευση, την παραγωγικότερη εργασία, το ταλέντο και την ανάληψη εύλογων κινδύνων». Που σημαίνει πως, τελικά, απορρίπτει και «τον εξισωτισμό προς τα πάνω». Άλλωστε, είναι πασίγνωστη η επιτυχία του «εκσυγχρονισμού» αναφορικά με τη διαμόρφωση των «εισοδηματικών  διαφορών»: τι παραγωγικότητα, τι ειδίκευση, τι ταλέντο τι ανάληψη ρίσκου δεν είδαν τα μάτια μας -σχεδόν πόνεσαν.

Πολύ ενδιαφέρουσα είναι και την συμβολή του Ιορδάνη Ψημμένου, που πραγματεύεται την αναπαραγωγή του εργατικού δυναμικού, μέσω των ταξινομήσεων και του αναγκαίου στιγματισμού, που συνεπάγονται, προκειμένου, διαχρονικά, να αντιμετωπιστούν οι «επικίνδυνες τάξεις».

Όπως και αυτή της Στέλλας Καραγιάννη και της Μαρίας Πεμπετζόγλου   αναφορικά με τις «Περιβαλλοντικές πολιτικές και τις κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», όπου, με πολύ διαυγή τρόπο, αναδεικνύεται η ταξική και ιμπεριαλιστική διάσταση των σχετικών πραγμάτων. Μια διάσταση, που είναι ο άξονας γύρω από τον οποίο μπορεί να δομηθεί οποιαδήποτε άξια λόγου ανάλυση.

Ξαναλέω. Η επιλογή των κεφαλαίων, που επέλεξα να σχολιάσω είναι, εν πολλοίς, «υποκειμενική» -βάσει των ενδιαφερόντων μου. Το βιβλίο έχει να προσφέρει πολλά περισσότερα.

Θ’ αναφερθώ, μόνο, στη συμβολή του Γιάννη Ζαϊμάκη («Από τα κοινά των πανεπιστημίων στον ακαδημαϊκό καπιταλισμό»). Πρόκειται για εξαιρετική ανάλυση των οικονομικών και ιδεολογικών λειτουργιών του νεοφιλελεύθερου πανεπιστημίου. Προσοχή! Όχι του πανεπιστημίου στον καιρό του νεοφιλελευθερισμού, αλλά του νεοφιλελεύθερου πανεπιστημίου. Κάνει μεγάλη διαφορά σε σχέση με το δομικό βάθος των ανακατατάξεων.

Νομίζω πως για το κλείσιμο αυτής της παρουσίασης η παράθεση της πρώτης παραγράφου από το κείμενο του Ζαϊμάκη είναι κατάλληλη:
«Κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο Ετήσιο Συνέδριο της Παγκόσμιας Εμπορικής Ένωσης Ακαδημαϊκών Εκδόσεων των ΗΠΑ στις 11 Απριλίου 2019, ο Olivier Dumon, Διευθύνων Σύμβουλος Προϊόντων στην Elsevier, είπε ότι το σημαντικότερο πράγμα που συμβαίνει αυτήν την στιγμή στον χώρο των επιστημών είναι ότι: “Ο κόσμος της έρευνας σύρεται στον καπιταλιστικό κόσμο”». Έτσι, για να ξέρουμε.

Χρήστος Λάσκος για το alterthess.gr
(07/03/2023)


rss feed Νέων

rss feed Νέων Εκδόσεων

Follow us:         

 

Εκδόσεις Τόπος
Μεθώνης 71Α, 10683 Αθήνα
Τηλ.: +30 210 8222835
Fax: +30 210 8222684
Επικοινωνία: info@motibo.com

Κεντρική διάθεση:
Zωσιμάδων 6, 10683 Αθήνα
Tηλ. +30 210 3221580
Fax: +30 210 3211246
Επικοινωνία: bookstore@motibo.com

Προσφορές
Login
Your e-mail:
Your password:
Εχετε ξεχάσει τον κωδικό σας;
Θέλετε να εγγραφείτε;
Νέες εκδόσεις
Κοινωνική εργασία με ομάδες στο σχολείο
Ειρήνη Κατσαμά
Καλαβρία Μάνη, Εγγύς Κόσμος / Calabria Mani, Mondi Vicini
Τζένη Λυκουρέζου - Ανδρέας Ζαχαράτος
Βιολογία και Κοινωνία
Ευάγγελος Καφετζόπουλος
Θεραπεία εστιασμένη στο συναίσθημα
Robert Elliott - Leslie Greenberg
Το γκρίζο κύμα
Πέτρος Παπακωνσταντίνου
Ακούσια αποικεσία
Ρένος Παπαδόπουλος
Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση
Αλέξις Ραβέλο
Πάρε τα χνάρια που άφησα
Σπύρος Δερβενιώτης
Πολιτικές διαιρετικές τομές και κοινωνικές ανισότητες
Έργο Συλλογικό
Ένα καινούργιο χθες
Φώτης Πεχλιβανίδης
Μεταπολίτευση
Διονύσης Ελευθεράτος
Ψηλαφώντας την Έννοια της Αρετής
Σωτήρης Βαρνάβας
Κοινωνική Εργασία και Κοινωνική Αποστέρηση
Έργο Συλλογικό
Η Μεγάλη Ιδέα από την πλευρά των Οθωμανών, 1839-1869
Λεωνίδας Μοίρας
Η Επικίνδυνη Παρακμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Έργο Συλλογικό
Την εποχή που τα φίδια αλλάζουν δέρμα
Μαρώ Κάργα
Τεχνητή Νοημοσύνη
Αντώνης Μαυρόπουλος
Ο καπιταλισμός της πλατφόρμας
Nick Srnicek
Ανεξάρτητες Αρχές
Γιάννης Γιαννάκος
Πολλά Μικρά Απλά
Διονύσης Χαριτόπουλος
SEX - ΝΟΜΟΣ - ΕΓΚΛΗΜΑ
Ευτύχης Φυτράκης
Θάνατοι στη Χούντα
Δημήτρης Βεριώνης
Να ξαναμιλήσουμε για την εκμετάλλευση
Χρήστος Λάσκος
Πτέρυγα Α' - Κελί 71
Βασίλης Τσιράκης
Ο κόσμος καίγεται
Πέτρος Κόκκαλης - Ξενοφών Κοντιάδης 
Η Άνοδος και η Πτώση των Εργατικών Διεθνών: Γ΄ κύκλος (B΄ Τόμος)
Τάκης Μαστρογιαννόπουλος
Παιδιά χαμένα στην κατάθεση
Όλγα Θεμελή
Σα μαγεμένο το μυαλό μου
Θανάσης Σκρουμπέλος
Δυτικές Χώρες
Ουίλιαμ Μπάροουζ
Χωριό Ποτέμκιν
Γιώργος Παναγή
Μόνο τους πεθαμένους
Αλέξις Ραβέλο
Λίγα λόγια για μένα
Καλλιρρόη Παρούση
Η δύναμη του Focusing
Ann Weiser Cornell
Οι εφαρμογές της θετικής ψυχολογίας στη συμβουλευτική
Έργο Συλλογικό
Μιλώ στα παιδιά μου για τη χούντα και το Πολυτεχνείο
Ολύμπιος Δαφέρμος
Για την πολιτική που διαμορφώνει
Σεραφείμ Σεφεριάδης
Μπορεί η Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Έργο Συλλογικό
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ