Το 2023 ήταν η θερμότερη χρονιά στην Ιστορία. Τα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα και οι επιπτώσεις τους θα ενταθούν τα επόμενα χρόνια. Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει ότι το ένα τρίτο της επικράτειάς της απειλείται από ερημοποίηση. Μπροστά σε αυτό τον κίνδυνο η χώρα μας παραμένει ανοχύρωτη.
Ποιες πολιτικές δυνάμεις αντιμάχονται και τι προτείνουν για τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση; Ποιες είναι οι προκλήσεις για την Ελλάδα και την Ευρώπη; Ποια είναι τα όρια της ανάπτυξης; Είναι εφικτό να απομακρυνθούν οι οικονομίες από τα ορυκτά καύσιμα και να διασφαλιστεί ασφαλής, φτηνή και καθαρή ενέργεια;
Η περιβαλλοντική κατάρρευση, οι κοινωνικές ανισότητες, η εργασιακή επισφάλεια και η ενεργειακή φτώχεια πρέπει να αντιμετωπιστούν με ρηξικέλευθες παρεμβάσεις. Στόχος είναι η κλιματική, η κοινωνική και η διαγενεακή δικαιοσύνη. Ένα δίκαιο πράσινο συμβόλαιο, που εγγυάται τη μετάβαση σε μια νέα εποχή, ιδιαίτερα για εκείνους που έχουν μικρότερες ευθύνες για την κλιματική κρίση, που είναι εκτεθειμένοι στις μεγαλύτερες ζημίες και απώλειες, που δεν έχουν δυνατότητα να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Διαβάστε εδώ τα περιεχόμενα και τον πρόλογο του βιβλίου και εδώ την προδημοσίευση στην Εφημερίδα των Συντακτών.
Ακούστε εδώ την εκπομπή των Ε. Ορφανίδου & Ε. Κουμάντου με καλεσμένους τον Π. Κόκκαλη και Ξ. Κοντιάδη Ντάμες σπαθί, Αθήνα 9,84 (15.03.2024).
Πέτρος Κόκκαλης & Ξενοφών Κοντιάδης: «Το σύστημα αλλάζει όταν ο καθένας πιστέψει ότι πρέπει να αλλάξει». Ακούστε εδώ το Podcast - Συγγραφείς εκτός βιβλίων της Κυριακή Μπεϊόγλου.
Παρουσίαση από τον Λευτέρη Παπαγιαννάκη στην Εφημερίδα των Συντακτών
(...) Μετά το θερμότερο έτος της ιστορίας (2023), οι συγγραφείς παρουσιάζουν όλες τις «άβολες αλήθειες» -για τις οποίες πρώτος μίλησε την παγκόσμια κοινότητα ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ, ήδη από το 2006- γύρω από την κλιματική κρίση και τονίζουν τις μεγάλες απειλές για την ανθρωπότητα, με ιδιαίτερη έμφαση στη σταδιακή αποσταθεροποίηση της επισιτιστικής ασφάλειας και την υποβάθμιση των πιο πολύτιμων οικοσυστημάτων του πλανήτη μας.
Λίγους μήνες πριν από τις κρίσιμες ευρωπαϊκές εκλογές της 9ης Ιουνίου, όπου οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις ανερχόμενες ακροδεξιές και φασιστικές δυνάμεις στην Ε.Ε., οι συγγραφείς πατούν το κουμπί συναγερμού για να αφυπνίσουν τους πολίτες, καλώντας σε υποστήριξη των πράσινων ιδεών για μια αποφασιστική συστημική αλλαγή. Στον πυρήνα του μανιφέστου τους βρίσκεται το εύλογο αίτημα για τερματισμό της εποχής των ορυκτών καυσίμων και ολικό STOP σε περαιτέρω εξορύξεις υδρογονανθράκων, ιδίως δε για πλήρη ακύρωση όλων των σχεδιασμών για κάθε μορφής εξόρυξη στην Ελλάδα είτε πρόκειται για τις αδειοδοτημένες εξορύξεις φυσικού αερίου στην Ηπειρο και το Ιόνιο είτε για τις προγραμματιζόμενες ερευνητικές εξορύξεις στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης. Οπως αναφέρουν (σ. 166), «Σήμερα όχι μόνο δεν αρκεί η δέσμευση να μην υπάρξουν νέες μονάδες παραγωγής ορυκτών καυσίμων, αλλά θα πρέπει να καταργηθούν άμεσα και υπάρχουσες, αν σκοπεύουμε να σταματήσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου ως απόλυτο όριο».
Οι συγγραφείς, δουλεύοντας με το μοντέλο της επιστημονικής εκλαΐκευσης, αποδίδουν ένα βιβλίο προσιτό και κατανοητό, με εξαιρετική δομή, που περιλαμβάνει με περιεκτικό τρόπο όλα τα σημαντικά στοιχεία του προβλήματος, που δεν είναι άλλο από την παγκόσμια πολύπλευρη κρίση, η οποία στον πυρήνα της έχει την κλιματική κρίση και τις κάθε μορφής ανισότητες. Η μορφή του βιβλίου βοηθάει τη σταδιακή ανάγνωση χωρίς να χάνεται η συνοχή για όποιον αναγνώστη δεν έχει άφθονο διαθέσιμο χρόνο, αν και η γραφή του είναι πολύ ελκυστική και εύκολα διαβάζεται απνευστί!
Ανατρέχοντας στο ξεκίνημα της διαπίστωσης του οικολογικού προβλήματος –ήδη από τη δεκαετία του 1960- παρουσιάζουν με εύληπτο και καθόλου κουραστικό -για το μη επαΐον κοινό- τρόπο τη διαδρομή οικοδόμησης της επιστημονικής οικολογικής σκέψης και των πράσινων κινημάτων και πώς τελικά έφθασε η διεθνής κοινότητα στην υιοθέτηση του σχεδίου της βιώσιμης ανάπτυξης, με τη διακήρυξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης το 2015 και εντέλει πώς η Ευρωπαϊκή Ενωση, πρωτοπόρος διεθνώς στις προσπάθειες καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, κατέληξε στο ιστορικής αξίας πρόγραμμα του έως πρότινος Εκτελεστικού Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φραντς Τίμερμανς, την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία το 2019. Ενα πρόγραμμα που υιοθέτησε εκτός από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την πρόεδρό της, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με μεγάλη πλειοψηφία. Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η οποία έχει θέσει τον μεγάλο στόχο για κλιματική ουδετερότητα της Ευρώπης έως το 2050 (δηλαδή όσες εκπομπές αερίων –θερμοκηπίου, ιδίως CO2- θα εκπέμπει, τόσες να απορροφά), έχουν ήδη εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκατοντάδες νόμοι που προβλέπουν τη σταδιακή, με γρήγορους ρυθμούς μείωση των εκπομπών θερμοκηπίου, τη θεαματική ανάπτυξη των ΑΠΕ, σε συνδυασμό με τη εξοικονόμηση ενέργειας (ιδίως στα κτίρια), την ισχυρή προστασία και αποκατάσταση της φύσης και της βιοποικιλότητας, την όδευση προς πιο ασφαλή και υγιή τρόφιμα κοκ, σε συνδυασμό με διαδικασίες δίκαιης πράσινης μετάβασης. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία σύμφωνα με τους συγγραφείς δεν επαρκεί στις σημερινές, ακόμη πιο δεινές καταστάσεις. Προτείνουν την ενίσχυσή της τα επόμενα χρόνια, με ένα νέο Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο (σ.σ. 209 -270) που θα έχει πολλαπλά ευεργετικά αποτελέσματα, τόσο για την οικονομία, η οποία, αν κινηθεί αποφασιστικά προς την πράσινη μετάβαση έχει μπροστά της τουλάχιστον 30 χρόνια βιώσιμης ανάπτυξης για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, όσο και για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, που μέσα από τις πρόνοιες ενός ανάλογου κοινωνικού συμβολαίου θα διασφαλίσουν τη συλλογική ευημερία, απομακρυνόμενες από την εποχή των πολλαπλών και αλλεπάλληλων κρίσεων.
Ως βασικές προϋποθέσεις για την επίτευξη του στόχου του νέου Πράσινου Κοινωνικού Συμβολαίου, οι συγγραφείς -δηλωμένοι ευρωπαϊστές- ζητούν δύο πράγματα:
Πρώτον, περισσότερη Ευρώπη, δηλαδή αποφασιστική και γρήγορη περαιτέρω πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης και, δεύτερον, μαζική ενεργοποίηση και συλλογική δραστηριοποίηση των πολιτών, οι οποίοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν την ατομιστική στάση ζωής που τους έχει επιβάλει το νεοφιλελεύθερο μοντέλο και οδηγεί στη διαρκή απαξίωση των δημόσιων αγαθών και στην απαξίωση της πολιτικής, ωθώντας σταδιακά τις κοινωνίες προς τις ακροδεξιές ιδέες και εντέλει τον φασισμό.
Διαβάστε όλη την παρουσίαση εδώ Εφ. Συντακτών, Λ. Παπαγιαννάκη (24/03/2024)
Συνέντυευξη του Ξ. κοντιάδη στην Χριστίνα Κοψίνη για την Εφ. Συντακτών
Δεν υπάρχει μία Ε.Ε. Υπάρχουν αντιμαχόμενες δυνάμεις οι οποίες υποστηρίζουν πράσινες και κοινωνικές πολιτικές απέναντι σε δυνάμεις που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα.
(..) Η κλιματική κρίση μάς κατευθύνει προς τη διεκδίκηση της δίκαιης παγκοσμιοποίησης, την εξάλειψη των ακραίων ανισοτήτων και της ένδειας σε παγκόσμιο επίπεδο, την αποτροπή της οικολογικής κατάρρευσης και τη διασφάλιση βασικών δικαιωμάτων στον παγκόσμιο πληθυσμό. Χωρίς την ενίσχυση της παγκόσμιας συνεργασίας και την ενδυνάμωση των θεσμών παγκόσμιας διακυβέρνησης οι παρεμβάσεις για τη δίκαιη πράσινη μετάβαση θα αποβούν ανεπαρκείς, αργόσυρτες και αλυσιτελείς. Η δίκαιη πράσινη παγκοσμιοποίηση αποτελεί τη ρεαλιστική ουτοπία της εποχής μας. Αν δεν επιτευχθεί, η κοινωνική συνοχή θα χαθεί πολύ πριν από τη μάχη απέναντι στην κλιματική κρίση.
Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ
της Χ. Κοψίνη, 10/04/2024
Συνέντευξη στην Συραγώ Λιάτσικου για το 24/7
Ο Πέτρος Κόκαλης και ο Ξενοφών Κοντιάδης για τον “κόσμο που καίγεται”
Με αφορμή το βιβλίο “O κόσμος καίγεται, αλλάξτε το σύστημα όχι το κλίμα”, οι Ξενοφών Κοντιάδης και Πέτρος Κόκκαλης μιλούν στο NEWS 24/7 για την κλιματική κρίση, όσα πρέπει να αλλάξουμε και την πρόταση του ΚΟΣΜΟΥ για τις ευρωεκλογές
Το κλίμα αλλάζει και κανείς δεν μπορεί να πει πως δεν το βλέπει. Αλλάζουν οι εποχές που δεν είναι πια όπως τις ξέραμε, οι βροχές λιγοστεύουν, οι πλημμύρες εντείνονται, καύσωνες σπάνε το ένα ρεκόρ θερμοκρασίας μετά το άλλο, φωτιές καίνε τους περιορισμένους, πια, πυρήνες πρασίνου του πλανήτη.
Οι νέες συνθήκες ζωής σε στιγμές τους αποτελούν φωτογραφίες μιας δυστοπίας, η οποία αν δεν ληφθούν άμεσα, ριζοσπαστικά μέτρα, μπορεί να αποτελέσουν την νέα πραγματικότητα.
“Ζούμε το μέλλον. Η κλιματική κρίση που βιώνουμε σήμερα στον πλανήτη είχε προβλεφθεί για το 2050” λέει στο NEWS 24/7 ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Κοινωνικής Διοίκησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ξενοφών Κοντιάδης, o οποίος μαζί με τον Ευρωβουλευτή της Ευρωομάδας των Πρασίνων και Γραμματέα του “ΚΟΣΜΟΥ”, Πέτρο Κόκκαλη έγραψαν πριν λίγους μήνες το βιβλίο “ο κόσμος καίγεται, αλλάξτε το σύστημα όχι το κλίμα”.
Mε το πέρασμα της πανδημίας η δεξιά, σε συμμαχία με την ακροδεξιά, επιχείρησαν να τα σβήσουν όλα και να γυρίσουμε στο business as usual, αγνοώντας όσα ήδη συμβαίνουν, αγνοώντας την επιστήμη, αγνοώντας τις ανάγκες των πολιτών και τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής” μάς εξηγεί ο Πέτρος Κόκκαλης, περιγράφοντας το πολιτικό τοπίο στην ΕΕ, όπως το έζησε μέσω της θητείας του στην ευρωβουλή. Σήμερα, λίγες ημέρες πριν τις ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη, διεκδικεί την ψήφο των ελλήνων πολιτών ως υποψήφιος με τον “ΚΟΣΜΟ”.
Μέσω του βιβλίου τους, που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων των πυρκαγιών και των πλημμυρών του 2023, του θερμότερου έτους στην Ιστορία, όπως γράφουν χαρακτηριστικά, περιγράφουν την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί εξ’ αιτίας της κλιματικής αλλαγής, τις δεσμεύσεις, τους στόχους και τις γεωπολιτικές συγκρούσεις γύρω από το κλίμα, ενώ παράλληλα παραθέτουν μια σειρά από προτάσεις πράσινων πολιτικών, και επισημαίνουν τέλος την ανάγκη κατεύθυνσης προς ένα δίκαιο πράσινο συμβόλαιο.
Γιατί, όπως μάς τόνισε ο κ. Κόκκαλης, “αν δεν υπάρξει πολιτική αλλαγή, αν δεν αλλάξουν οι σημερινές προτεραιότητες, αν δεν υπάρξει μία πλειοψηφία που θα θέσει εκ νέου την ευημερία και την ασφάλεια των πολιτών στο προσκήνιο, δουλεύοντας με την φύση και όχι εναντίον της, τα πράγματα θα γίνουν πολύ επικίνδυνα, πολύ γρήγορα”.
Οι αρνητές της κλιματικής αλλαγής, η ενεργειακή κρίση, οι κλιματικοί πρόσφυγες της Θεσσαλίας, το βασικό εισόδημα για όλους, η ακροδεξιά στην Ευρώπη και οι δεξιοί πρόθυμοι συνομιλητές της, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η πρόταση του “ΚΟΣΜΟΥ” για τις ευρωεκλογές βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησής μας.
Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ
Σ. Λιάτσικου, news 24/7 ,05/06/2024
Γιώργος Σιακαντάρης Bookpress
Ιστορία, κοινωνία, ιδέες, πρόσωπα: 50 βιβλία που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο μας
Οι δυο συγγραφείς ενώνουν τις επιστημονικές και πολιτικές γνώσεις τους για μιλήσουν, όχι με προφητικό αλλά με επιστημονικό, λόγο για τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και για την ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου που έχει «κάψει» τη φύση. Τι κάνουν όμως οι ελληνικές και οι παγκόσμιες πολιτικές δυνάμεις για την αναστροφή της κλιματικής κρίσης; Λίγα πράγματα σε σχέση με αυτά που οφείλουν να κάνουν. Και οφείλουν να αλλάξουν το σύστημα, θέτοντας όρια στην ανάπτυξη και στη χρήση των ορυκτών καυσίμων, ως πρώτο αναγκαίο αλλά μη επαρκές βήμα. Στόχος είναι η κλιματική, η κοινωνική και η διαγενεακή δικαιοσύνη. Η εφαρμογή Πράσινων Πολιτικών που θα οδηγούν σ’ ένα δίκαιο πράσινο συμβόλαιο, είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Ένα συμβόλαιο που θα εγγυάται τη μετάβαση σε μια εποχή σεβασμού της φύσης και του ανθρώπου, θέτοντας περιορισμούς στην ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση και των δυο.
Διαβάστε όλο το αφιέρωμα εδώ
γράφει ο Γ. Σιακαντάρης 29/06/2024
Παρακολουθήστε την παρουσίαση του βιβλίου στην Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS (Τρίτη 9/04/2024)
Για το βιβλίο μίλησαν: Δημήτρης Λάλας (πρώην Πρόεδρος Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών), Κωνσταντίνος Τσουκαλάς (Ομ. Καθηγητής Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών), Ιόλη Χριστοπούλου (Διευθύντρια πολιτικής The Green Tank) και οι συγγραφείς του βιβλίου: Πέτρος Κόκκαλης (Ευρωβουλευτής, Γραμματέας του κόμματος ΚΟΣΜΟΣ) & Ξενοφών Κοντιάδης (Καθηγητής Πανεπιστημίου, Δικηγόρος) Συντονισμός παρουσίασης: Τασούλα Επτακοίλη, Δημοσιογράφος.
Παρακολουθήστε ΕΔΩ την παρουσίαση του βιβλίου "Ο κόσμος καίγεται" των Πέτρου Κόκκαλη & Ξενοφώντα Κοντιάδη στην ΔΕΒΘ (Σάββατο 18 Μαΐου, ώρα 6.00 μ.μ./ Αίθουσα Cosmos)