ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΟΤΙΒΟ EBOOKS
Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Γληνού
Γονείς και παιδί
Διαπολιτισμική εκπαίδευση
Διδακτική
Διδακτική των Επιστημών
Διεπιστημονικές προσεγγίσεις
Δίκαιο
Εγκληματολογία
Ειδική Αγωγή
Εκπαίδευση: Θεωρία και εφαρμογές
Επιστήμες & Τεχνολογία
Επιστημολογία
Ιστορία
Κλιματική Κρίση
Κοινωνικές επιστήμες
Κοινωνική Ανθρωπολογία
Κοινωνική Πολιτική
Κοινωνική Ψυχιατρική
Κοινωνιολογία
Κοινωνιολογία του Πολιτισμού
Λαογραφία
Λεξικό
Μαρξιστική θεωρία
Μαρτυρίες
Μέθοδοι έρευνας και Στατιστική
Μελέτες - Ερευνα
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
Οικολογία
Οικονομία
Παιδαγωγικά
Πολιτική
Πολιτική και Ιστορία
Πολιτισμική Ιστορία
Σειρά mέta / Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού
Σεξουαλικό Δίκαιο
Σημειολογία
Σύγχρονη Ριζοσπαστική Θεωρία
Φιλοσοφία
Φύλο – Σεξουαλικότητα
Ψυχιατρική
Ψυχική Υγεία
Ψυχοθεραπεία-Ψυχανάλυση
Ψυχολογία
Ψυχολογία & Δίκαιο
Αναζήτηση
Συγγραφείς
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Τίτλοι
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Περιοδικά
ΑΝΤΙΓΟΝΗ
ΚΡΙΣΗ
ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
ΟΥΤΟΠΙΑ
ΣΥΝΑΨΙΣ
Πρακτορευόμενα
GRANT THORNTON
KOMMON
NEΔΑ
PUBLIC ISSUE
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΙΡΟΓΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΙΕΘΣ
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κύπρου
ΠΡΑΚΤΟΡΕΥΣΗ
ΣΥΝΑΨΕΙΣ
Links
Οδηγός Ανάγνωσης
Κατάλογοι
Τα νέα του Τόπου
Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου: "Γράμματα από την Κίνα" παρουσίαση του βιβλίου του Νότη Ανανιάδη στον Πειραιά
Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου: "8 μήνες που συντάραξαν την Ελλάδα" παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Στρατούλη στον Βόλο
Κυριακή 1 Δεκεμβρίου: ''Την εποχή που τα φίδια αλλάζουν δέρμα'' παρουσίαση του βιβλίου της Μαρώς Κάργα στην Τήνο
Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου: "Η συστημική φύση της αστυνομικής βίας στην Ελλάδα" παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα
Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου: "Αρχίζει το ματς" παρουσίαση του βιβλίου του Θανάση Σκρουμπέλου στην Αθήνα
Σάββατο 7 Δεκεμβρίου: ''Λαύριο αναλυόμενο" παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Μπιθυµήτρη στο Λαύριο
Παρασκευή 29 Νοεμβρίου: ''8 μήνες που συντάραξαν την Ελλάδα" παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Στρατούλη στο Κιάτο
Τρίτη 26 Νοεμβρίου: ''Η νύχτα που έφυγε ο Παύλος" παρουσίαση του βιβλίου του Ξενοφώντα Κοντιάδη
Περισσότερα »
Το Γράμμα του Τόπου
Γράμμα του Τόπου
Δελτίο παραγγελίας

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε σε excel το δελτίο παραγγελίας των βιβλίων του Τόπου.

Όροι χρήσης

Παρακαλούμε, πριν την παραγγελία σας να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου, τους Όρους Χρήσης και πληροφορίες για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων.

ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑ » Επιστήμες & Τεχνολογία
Τεχνητή Νοημοσύνη

Τεχνητή Νοημοσύνη
ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΦΥΣΗ, ΜΗΧΑΝΕΣ

Μαυρόπουλος Αντώνης

Σελ.: 384
Σχήμα: 15 x 23
ISBN: 978-960-499-486-1
Τιμή: 17,00 €
Τιμή online: 15,45 €


  Προσθήκη στο καλάθι

ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΥΔΟΞΟΥ: 133025916

Εξώφυλλο & Δελτίο τύπου 

1η έκδοση 2024

Oι εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης (Τ.Ν.) πλημμυρίζουν όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Είναι άμεση ανάγκη να απομαγεύσουμε και να κατανοήσουμε την Τ.Ν. ως οργανικό στοιχείο της σημερινής τεχνολογίας.

Πώς σχετίζεται η ανθρώπινη νοημοσύνη με την τεχνητή και ποιος είναι ο ρόλος της γλώσσας;

Τι ποιοτικά νέο φέρνει η Τ.Ν. στην οικονομία και στην τεχνολογία; Είναι άραγε το φάρμακο για τις ασθένειες του καπιταλισμού;

Πώς αλλάζει η Τ.Ν. τη σχέση μεταξύ ανθρώπου και φύσης; Μπορεί άραγε να σώσει τον κόσμο από την ορατή περιβαλλοντική κατάρρευση;

Πώς η Τ.Ν. τροποποιεί τις ανθρώπινες σχέσεις σε προσωπικό αλλά και σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο; Πώς διαμορφώνεται η σχέση μεταξύ ανθρώπου και μηχανών στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης; Το βιβλίο αυτό είναι μια προσπάθεια να σκιαγραφηθεί η μεγάλη εικόνα για το πώς η Τ.Ν., ως τομή και ως συνέχεια, αλλάζει τον κόσμο μας, στο ιστορικό πλαίσιο της περιβαλλοντικής κρίσης που απειλεί τα θεμέλια της ζωής όπως την ξέρουμε.


Διαβάστε εδώ τα περιεχόμενα και εδώ ένα ενδεικτικό κεφάλαιο του βιβλίου.

Διαβάστε εδώ την προδημοσίευση του βιβλίου στην Εφημερίδα των Συντακτών και εδώ την προδημοσίευση του βιβλίου σε Ημεροδρόμο.

Ακούστε εδώ μια συζήτηση του συγγραφέα με τον Διονύση Ελευθεράτο Στο Κόκκινο (13/04/2024).

Συνέντευξη του συγγραφέα στο ΕΡΤ OPEN, ακούστε εδώ .

Τεχνητή νοημοσύνη, βιομηχανία και κυκλική οικονομία: Διαβάστε τη συνέντευξη του συγγραφέα στην Κατερίνα Δρόσου εδώ Βήμα της Κυριακής (04/08/2024).

 

 

Συνέντευξη του Αντώνη Μαυρόπουλου στον Βασίλη Σκουρή για το dnews.gr
Έξι εκατ. χρήστες του διαδικτύου «σερφάρουν» για 5-6 πολυεθνικές

Γιατί οι εταιρείες δεν βιάζονται για τα ρομπότ. Ένα καταπληκτικό βιβλίο του Αντώνη Μαυρόπουλου για την Τεχνητή Νοημοσύνη- Για αρχάριους, αλλά και για πολύ ψαγμένους.

-Ξέρετε ότι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι τα πολεμικά ρομπότ που ανεξέλεγκτα θα καταστρέψουν τον κόσμο μας, ούτε και τα προγράμματα Τ.Ν. που θα στραφούν κατά των δημιουργών τους».

-Γνωρίζετε πως «οι πιο «έξυπνες» μηχανές βασίζονται στην εκμετάλλευση των ψηφιακών ιχνών της ανθρωπότητας, δεν έχουν τίποτα το μαγικό από πίσω τους, προκύπτουν από το συνδυασμό της δωρεάν δουλειάς 6 δισεκατομμυρίων χρηστών του διαδικτύου με τη σκληρή δουλειά των 60 εκατομμυρίων εργαζόμενων στη βιομηχανία της πληροφορικής. Βάλτε 6 δισεκατομμύρια χρήστες επί 6 ώρες την ημέρα, αυτό μας κάνει 36 δισεκατομμύρια ανθρωποώρες ημερησίως, δηλαδή 4,5 δισεκατομμύρια δωρεάν μεροκάματα στην υπηρεσία της βιομηχανίας του διαδικτύου και της Τ.Ν. Αυτό που κάνει τις μηχανές της Τ.Ν. ικανές να υποκαταστήσουν την ανθρώπινη εργασία είναι αυτή η δωρεάν υφαρπαγή του χρόνου των χρηστών»;

-Ξέρετε επίσης πως «σε πολλές περιπτώσεις, η εισαγωγή ρομπότ απλά δεν χρειάζεται. Τα τελευταία 50 χρόνια, ζούμε μια ασύλληπτη οπισθοχώρηση του εργατικού κινήματος, τη διάλυση των συνδικάτων και την μαζική υποχώρηση έως και απόσυρση της αριστεράς, σε όλο σχεδόν τον κόσμο. Το πρακτικό αποτέλεσμα αυτής κατάστασης, σε συνδυασμό με την τεχνολογική εξέλιξη και την τυποποίηση των βιομηχανικών διεργασιών, είναι ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις είναι φθηνότερο και πιο αποδοτικό να «ρομποτοποιήσουμε» την φτηνή και συχνά ανασφάλιστη εργασία των ανθρώπων παρά να επενδύσουμε σε νέες τεχνολογίες»;

Αυτά είναι μερικά μόνο από όσα περιλαμβάνονται στο βιβλίο του Αντώνη Μαυρόπουλου "Τεχνητή Νοημοσύνη- Άνθρωπος, Φύση, Μηχανές", που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις "Τόπος" και το οποίο απευθύνεται σε αρχάριους που θέλουν να μάθουν κατανοητά για το πώς θα αλλάξουν ριζικά ο κόσμος και η ζωή μας τα αμέσως επόμενα χρόνια, αλλά και για τους προχωρημένους, που γνωρίζουν πολλά αλλά θέλουν να τα μάθουν όλα.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ
Β. Σκουρής, dnews.gr, 23/04/2024

 

Συνέντευξη στον Σπύρο Μανουσέλη για την Εφ. Συντακτών
Η νέα φεουδαρχική δυναστεία της νοημοσύνης των μηχανών

Πριν από 3 μήνες κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Τόπος το βιβλίο του Αντώνη Μαυρόπουλου για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Σε αυτό ο συγγραφέας εξετάζει αναλυτικά μια σειρά από καυτά ζητήματα: Πώς σχετίζεται η ανθρώπινη νοημοσύνη με την τεχνητή και ποιος είναι ο ρόλος της γλώσσας; Τι ποιοτικά νέο φέρνει η Τ.Ν. στην οικονομία και στην τεχνολογική διαχείριση των ανθρώπινων και των πλανητικών προβλημάτων; Μήπως αποτελεί το φάρμακο για τις ασθένειες του καπιταλισμού; Δεδομένου ότι αυτά τα ερωτήματα έχουν απασχολήσει, κατ’ επανάληψη, τις «Μηχανές του Νου», ζητήσαμε από τον Αντ. Μαυρόπουλο να μας δώσει ένα στίγμα των ιδεών που προτείνει σε αυτό το γοητευτικό δοκίμιο
Αφορμή για τη συνέντευξη που ακολουθεί είναι η πρόσφατη κυκλοφορία του πολύ αξιόλογου βιβλίου «Τεχνητή Νοημοσύνη: άνθρωπος, φύση, μηχανές», που υπογράφει ο μηχανικός Αντώνης Μαυρόπουλος. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο συγγραφικό εγχείρημα απομάγευσης από τα νέα τεχνοκρατικά μυθεύματα, διότι παρά την αναλυτική παρουσίαση των κατακτήσεων της Τ.Ν., ο συγγραφέας δεν παραβλέπει τις ορατές κοινωνικοοικονομικές της συνέπειες, ούτε και ωραιοποιεί τη ριζική απορρύθμιση που επιφέρει στη ζωή όλων μας.

● Στο βιβλίο σας για την Τεχνητή Νοημοσύνη, παρουσιάζετε συστηματικά τις επιστημονικές εξελίξεις και τις πιο πρόσφατες εφαρμογές της Τ.Ν., ενώ, ταυτόχρονα, επιχειρείτε να διαφωτίσετε τόσο τις κοινωνικές προϋποθέσεις όσο και τις οικονομικές συνέπειές της. Ποια ήταν τα κίνητρά σας και ποιους στόχους θέσατε στον εαυτό σας κατά τη συγγραφή του;

Ηταν την περίοδο 2010-2011, όταν συνειδητοποίησα ότι οι νέες μηχανές της 4ης βιομηχανικής επανάστασης υποκαθιστούν σημαντικές διανοητικές λειτουργίες των ανθρώπων. Τότε άρχισα να ασχολούμαι με ενθουσιώδη περιέργεια, να διαβάζω συστηματικά, να κάνω ομιλίες και να γράφω μπλογκ, άρθρα και μελέτες σχετικά με την 4η βιομηχανική επανάσταση. Βοήθησε σε αυτό και το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της δουλειάς μου ήταν και είναι να αξιολογώ τις επιπτώσεις διαφόρων τεχνολογιών στην κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον. Εγραψα μάλιστα και ένα επιστημονικό βιβλίο στα αγγλικά για τη σχέση της κυκλικής οικονομίας με την 4η βιομηχανική επανάσταση. Οταν, το 2017, ήρθα καταπρόσωπο αντιμέτωπος με τις εκπληκτικές δυνατότητες της μηχανικής μάθησης, επικέντρωσα την προσοχή μου σε αυτή καθεαυτή την Τεχνητή Νοημοσύνη και στα βασικά ερωτήματα: Τι είναι η Τ.Ν.; Πώς ακριβώς συνδέεται με την ανθρώπινη νόηση; Πώς οι «έξυπνες» μηχανές αλλάζουν τις κοινωνίες μας; Συνειδητοποίησα ότι τα περισσότερα σχετικά βιβλία και άρθρα αναφέρονταν στην Τ.Ν. με έναν τρόπο αντι-ιστορικό, έξω από τα δεδομένα της εποχής μας. Πέρασαν πέντε χρόνια, μέχρι το καλοκαίρι του 2022, όταν δοκίμασα το ChatGPT. Τότε σκέφτηκα ότι ίσως όλα αυτά που μελετούσα θα μπορούσαν να πάρουν τη μορφή ενός βιβλίου. Ο στόχος μου ήταν να γράψω ένα βιβλίο που θα τοποθετούσε την Τ.Ν. στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής μας και θα ξεδίπλωνε όλη τη διαλεκτική σχέση ανθρώπων-μηχανών. Ταυτόχρονα, ήθελα να γράψω ένα κείμενο που να είναι περιεκτικό αλλά και ευχάριστο, που θα ξεναγεί τον αναγνώστη στους λαβύρινθους της Τ.Ν. προτείνοντάς του παράλληλα ανάσες μουσικής και ποίησης. Ενα δοκίμιο που ενώ δεν θα ήταν εύπεπτο θα είναι ελκυστικό. Οι αναγνώστες θα κρίνουν αν τελικά τα κατάφερα.

Διαβάστε όλη συνέντυευξη εδώ 
Σ. Μανουσέλης,  Εφ. Συντακτών 23/06/2024

 

Ο Αντώνης Μαυρόπουλος συνομιλεί με τον δημοσιογράφο Λάμπρο Καλαρρύτη 
Πως η Τεχνητή Νοημοσύνη επηρέαζει τις εκλογές

Στην συζήτησή μας ο καθηγητής και ειδικός σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης κάνει μία εκπληκτική ανάλυση και παρουσίαση για τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης σε κάθε πτυχή της ζωής μας, αλλά εστιάζει κυρίως στην χρήση της στην πολιτική διαδικασία. Το πως χρησιμοποιείται η Τεχνητή Νοημοσύνη για να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών μέσω χειραγώγησης των προεκλογικών παραμέτρων. Από την αντίληψη που διαμορφώνεται στο εκλογικό σώμα μέχρι την τελική πολιτική απόφαση με μία σειρά από παρεμβάσεις οι οποίες ενδέχεται να είναι εντελώς παραπλανητικές. Η συγκέντρωση ψυχομετρικών και άλλων στοιχείων από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπει στον χειριστή να αποτυπώσει τόσο βαθιά εικόνα για τις προτιμήσεις, επιλογές, χαρακτήρα και κάθε δυνατή πτυχή και παράμετρο του προσώπου που τα χρησιμοποιεί ώστε η χειραγώγηση του προς την επιθυμητή κατεύθυνση να είναι πλέον δυνατή όσο ποτέ στο παρελθόν. Η υπονόμευση της δημοκρατικής διαδικασίας και της ουσίας της Δημοκρατίας είναι δυνατή και υλοποιείται ως ένα βαθμό χωρίς να γίνεται αντιληπτή.
Η πρόβλεψη του Ισαάκ Ασίμωφ με τη μορφή μυθιστορήματος από το 1952 ότι το πολιτικό σύστημα θα μπορούσε να καταλήξει στην ανάδειξη κυβέρνησης με την ψήφο ενός και μόνο άτομο που θα επιλέγεται από υπολογιστή, καθίσταται όλο και λιγότερο επιστημονική φαντασία.

Ακούστε την συζήτηση εδώ
26/07/2024

 


 

Μια business as usual κατάρρευση
Διαβάστε το άρθρο του συγγραφέα στο dnews.gr

Πενήντα χρόνια μετά την πτώση της χούντας στην Ελλάδα, χρειαζόμαστε μια νέα ψηφιακή μεταπολίτευση για να απαλλαγούμε από την τυραννία και
τον ασφυκτικό έλεγχο των ψηφιακών ολιγαρχών».

Την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024, το πάγωμα σχεδόν 8,5 εκατομμυρίων υπολογιστών αναστάτωσε τις ζωές εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, σταμάτησε εκατοντάδες χιλιάδες τραπεζικές συναλλαγές, ματαίωσε πάνω από τρεις χιλιάδες πτήσεις και εκατοντάδες σιδηροδρομικά ταξίδια, διέκοψε προγράμματα τηλεόρασης και κρίσιμες διαδικασίες σε νοσοκομεία, ασφαλιστικές εταιρείες και αστυνομικά τμήματα. Πρόκειται ίσως για τη μεγαλύτερη κατάρρευση πληροφοριακών συστημάτων όλων των εποχών. Και αν δεν αλλάξει κάτι, μπορούμε βάσιμα να περιμένουμε ακόμα μεγαλύτερες τα επόμενα χρόνια.

Η ζημιά που προκλήθηκε είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια. Κάποιοι υπολογισμοί αναφέρουν ότι, αποκλειστικά και μόνο για τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, ξεπερνάει τα 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Άλλοι επισημαίνουν ότι το κόστος είναι μεγαλύτερο και συγκρίνεται με τα 24 δισεκατομμύρια δολάρια που είναι η ζημιά που θα έχει η παγκόσμια οικονομία αν μείνει 20 ώρες χωρίς υπηρεσίες διαδικτύου.

Η ειρωνεία είναι ότι αυτή κατάρρευση δεν προήλθε από τους συνήθεις για τη Δύση υπόπτους, όπως είναι οι Ρώσοι χάκερ ή τα κινέζικα κακόβουλα προγράμματα λογισμικού. Η κατάρρευση αυτή είναι αποτέλεσμα μιας business as usual διαδικασίας, προέρχεται από τον ίδιο τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται η βιομηχανία της πληροφορικής και βασίζεται στο πετυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο πολυεθνικών γιγάντων.

Τυπικά, το πρόβλημα προήλθε από μια προβληματική αναβάθμιση του λογισμικού ασφαλείας της εταιρείας Crowdstrike, λογισμικό που χρησιμοποιούν τα περίφημα Windows της Microsoft, που χρησιμοποιούνται από περίπου 1,4 δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως. Όποιος χρησιμοποιούσε Windows και βρισκόταν σε περιοχή στην οποία γινόταν αναβάθμιση του λογισμικού ασφαλείας, επηρεάστηκε. Ταυτόχρονα επηρεάστηκαν και εκατομμύρια χρήστες της πλατφόρμας υπολογιστικού νέφους Azure της Microsoft.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ
Α. Μαυρόπουλος 26/07/2024

 

***

Ο συγγραφέας μιλάει στην κάμερα του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟS και στον Νίκο Θρασυβούλου για το νέο του βιβλίο "Τεχνητή Νοημοσύνη -άνθρωπος, φύση, μηχανές".

''Τεχνητή Νοημοσύνη: Άνθρωπος, Φύση, Μηχανές'' παρουσίαση του βιβλίου του Αντώνη Μαυρόπουλου στην Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ (Αίθουσα Τελετών, κτίριο Αβέρωφ, συγκρότημα Πατησίων, Παρασκευή 19/04/2024). Για το βιβλίο μίλησαν: Δημήτρης Δερματάς (Καθηγητής ΕΜΠ), Δημήτρης Καλιαμπάκος (Καθηγητής ΕΜΠ), Πέτρος Παπακωνσταντίνου (Δημοσιογράφος). Την εκδήλωση συντόνισε η Μία Κόλλια (Δημοσιογράφος).

Παρακολουθήστε εδώ την συνέντευξη στο Lamia Polis 87,7 FM με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Αντώνη Μαυρόπουλου "Τεχνητή Νοημοσύνη" στις 30/05/2024.

 

Συνέντευξη στον Π. Καρβουνόπουλο για τo militair.gr (07/05/2024): Ο Αντώνης Μαυρόπουλος, συγγραφέας του βιβλίου "Τεχνητή Νοημοσύνη: Άνθρωπος, Φύση, Μηχανές", ασχολείται με το θέμα από το 2017. Συνεπώς, μπορεί με βεβαιότητα να έχει άποψη για το τι είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη και το πόσο θα αλλάξει τη ζωή μας. Το πρώτο συμπέρασμα που πρέπει να κρατήσουμε είναι αυτό που λέει στην αρχή της συζήτησης μας: "Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν έχει τίποτα το μαγικό... Κρύβει πίσω της πολύ σκληρή, ανθρώπινη εργασία". Ο κ. Μαυρόπουλος εξηγεί τη σχέση της ανθρώπινης νοημοσύνης με την τεχνητή και ποιος είναι ο ρόλος της γλώσσας, αναφέρεται σε όσα νέα φέρνει στην οικονομία και την τεχνολογία και θέτει το ερώτημα αν μπορεί να αποτελέσει φάρμακο για τις ασθένειες του καπιταλισμού.

 

Συνένετυξη στην εκπομπή του Λάμπρου Καλαρρύτη

Αντώνης Μαυρόπουλος: Πως η Τεχνητή Νοημοσύνη κερδίζει εκλογές. High-Tech κολοσσοί ως χώρες στον ΟΗΕ
Στην συζήτησή μας (05-09-2024) ο ειδικός σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης κάνει μία αποκαλυπτική ανάλυση και παρουσίαση για την "εισβολή" και τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης όχι μόνο στην καθημερινότητα και τον πόλεμο, αλλά πλέον με καταλυτικό και καθοριστικό τρόπο στην πολιτική. Η Τεχνητή Νοημοσύνη παίρνει θέση στην ιδεολογική διαμάχη, επηρεάζει δραστικά πολιτικές τάσεις, διαμορφώνει πολτική αντίληψη, επιχειρηματολογεί μέσω bots τα οποία εμφανίζονται ως κανονικοί χρήστες στα κοινωνικά δίκτυα και καθορίζει εκλογικά αποτελέσματα. Οι παγκόσμιοι High-Tech γίγαντες διεκδικούν ακόμα και θέση στον ΟΗΕ καθώς τα μεγέθη τους ξεπερνούν τα αντίστοιχα πολλών χωρών. Ο ανθρώπινος πολιτισμός έχει αλλάξει σελίδα, το ίδιο και η πολιτική.

 

Συνέντευξη του συγγραφέα στον Νίκο Μπογιόπουλο, Real fm. (27/09/2024)

 

Συνέντευξη στον Μάριο Διονέλλη για την εκπομπή «Πίσω Σελίδες», Θέμα Κρήτης 103.1

Ο Αντώνης Μαυρόπουλος, χημικός μηχανικός και σύμβουλος κυκλικής οικονομίας, μιλά για την παρουσίαση του βιβλίου του, «Τεχνητή Νοημοσύνη, Άνθρωπος, Φύση, Μηχανές» και για το τι μπορεί να προσφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη στην ανθρωπότητα.
Μιλώντας στο Θέμα Κρήτης 103.1 και στην εκπομπή «Πίσω Σελίδες» με τον Μάριο Διονέλλη, κάνει λόγο για ένα πανίσχυρο και πολυσύνθετο εργαλείο που από τον τρόπο που θα το χρησιμοποιήσουμε θα φανεί αν θα έχει θετική επίδραση στην ανθρωπότητα.
Όπως υποστηρίζει, η AI μπορεί ενδεχομένως να δυναμώσει και να εμπορευματοποιήσει νέα τμήματα της αγοράς, αλλά δεν φαίνεται να είναι συμβιωτική με τον άνθρωπο και πιθανόν θα τον απομονώσει περισσότερο, καθώς θα «κλείσει ακόμα περισσότερο τους ανθρώπους στις οθόνες» και θα τον καταστήσει πιο εξαρτώμενο με τις μηχανές.
Κλείνοντας τονίζει ότι δεν πρέπει να υποταχθούμε με δέος στην Τεχνητή Νοημοσύνη αλλά ούτε να την φοβόμαστε και να την αντιμετωπίσουμε κριτικά, υπογραμμίζοντας ότι ουσιαστικά η κοινωνία θα δώσει άλλες κατευθύνσεις από αυτές που υπάρχουν σήμερα.

Ακούστε εδώ την εκπομπή 
Θέμα Κρήτης 103.1, 06/11/2024 


rss feed Νέων

rss feed Νέων Εκδόσεων

Follow us:         

 

Εκδόσεις Τόπος
Μεθώνης 71Α, 10683 Αθήνα
Τηλ.: +30 210 8222835
Fax: +30 210 8222684
Επικοινωνία: info@motibo.com

Κεντρική διάθεση:
Zωσιμάδων 6, 10683 Αθήνα
Tηλ. +30 210 3221580
Fax: +30 210 3211246
Επικοινωνία: bookstore@motibo.com

Προσφορές
Login
Your e-mail:
Your password:
Εχετε ξεχάσει τον κωδικό σας;
Θέλετε να εγγραφείτε;
Νέες εκδόσεις
Ένας Θρύλος με πολλά πρόσωπα
Σπύρος Αλεξίου
Θέματα ιστορίας της ψυχιατρικής νοσολογίας στην Ελλάδα
Θανάσης Καράβατος
Δύο κείμενα για την ιστορία της αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης και τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού
Πέρι Άντερσον
Ήλιος ήλιος και βροχή
Ζωή Βαλάση
Ο Ιδεολόγος
Νίκος Αραπάκης
Δημοψηφίσματα και ΜΜΕ
Γιώργος Πλειός
Η συστημική φύση της αστυνομικής βίας στην Ελλάδα
Αναστασία Τσουκαλά
Με Ανοιχτό Μπαϊράκι
Ιωάννης Πανουτσόπουλος
Γράμματα από την Κίνα
Νότης Ανανιάδης
Λαύριο αναλυόμενο
Γιώργος Μπιθυµήτρης
Φαντάσματα του (αντι) κομμουνισμού
Κύρκος Δοξιάδης
Το μέλλον της δημοκρατίας
Δημήτρης Καλτσώνης - Ερνέστο Ντομίνγκες Λόπες
Για τον καπιταλισμό
Καρλ Μαρξ
Τη νύχτα που έφυγε ο Μπούκοβι
Διονύσης Χαριτόπουλος
Το χρώμα του Αιγαίου
Αρμάντο Ρομέρο
Θάλασσα
Κώστας Σούκας
Τ’ αγρίμια του άλλου δάσους και άλλα πεζά
Τηλέµαχος Αλαβέρας
Αρχίζει το ματς
Θανάσης Σκρουμπέλος
Βιομηχανικός καπιταλισμός στα οθωμανικά Βαλκάνια
Κώστας Λαπαβίτσας - Πινάρ Τσακίρογλου
Θεωρίες μάθησης: Εφαρμογή στη διδασκαλία
Bates Bob
Κριτική Δημόσια Ανθρωπολογία και Σπουδές Φύλου
Έργο Συλλογικό
Ο εγκλωβισμός της κριτικής
Αντώνης Γεωργούλας
Κοινωνική εργασία με ομάδες στο σχολείο
Ειρήνη Κατσαμά
Καλαβρία Μάνη, Εγγύς Κόσμος / Calabria Mani, Mondi Vicini
Τζένη Λυκουρέζου - Ανδρέας Ζαχαράτος
Βιολογία και Κοινωνία
Ευάγγελος Καφετζόπουλος
Θεραπεία εστιασμένη στο συναίσθημα
Robert Elliott - Leslie Greenberg
Το γκρίζο κύμα
Πέτρος Παπακωνσταντίνου
Ακούσια αποικεσία
Ρένος Παπαδόπουλος
Πάρε τα χνάρια που άφησα
Σπύρος Δερβενιώτης
Πολιτικές διαιρετικές τομές και κοινωνικές ανισότητες
Έργο Συλλογικό
Ένα καινούργιο χθες
Φώτης Πεχλιβανίδης
Μεταπολίτευση
Διονύσης Ελευθεράτος
Η Μεγάλη Ιδέα από την πλευρά των Οθωμανών, 1839-1869
Λεωνίδας Μοίρας
Η Επικίνδυνη Παρακμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Έργο Συλλογικό
Την εποχή που τα φίδια αλλάζουν δέρμα
Μαρώ Κάργα
Τεχνητή Νοημοσύνη
Αντώνης Μαυρόπουλος
Ο καπιταλισμός της πλατφόρμας
Nick Srnicek
Ανεξάρτητες Αρχές
Γιάννης Γιαννάκος
Πολλά Μικρά Απλά
Διονύσης Χαριτόπουλος
SEX - ΝΟΜΟΣ - ΕΓΚΛΗΜΑ
Ευτύχης Φυτράκης
Θάνατοι στη Χούντα
Δημήτρης Βεριώνης
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ