Τα δύο κείµενα του Πέρι Άντερσον που περιέχονται σε αυτή την έκδοση, «Τρέχοντας προς τη Βηθλεέµ» (Νew Left Review, τ. 10, 2001) και «Ο Οίκος της Σιών» (Νew Left Review, τ. 96, 2015), γράφτηκαν και δηµοσιεύτηκαν σε δύο διακριτές στιγµές δοκιµής και οριστικής µαταίωσης της αδύναµης και άνισης ειρήνης που συνάφθηκε στην περιοχή µέσω των Συµφωνιών του Όσλο.
Αφουγκραζόµενος τον άνισο διεθνή συσχετισµό, ο Άντερσον γράφει µε πυρετώδη και εµβριθή τρόπο για την ιστορική καταγωγή ενός αποικιοκρατικού σχεδίου που ξεκίνησε να υλοποιείται πριν από έναν αιώνα και του οποίου οι καταστροφικές συνέπειες βιώνονται στην πιο ακραία τους µορφή από τον παλαιστινιακό λαό, ο οποίος σήµερα απειλείται µε γενοκτονία.
Πρόκειται για ένα σηµαντικό τεκµήριο στον διάλογο για την ιστορία της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης και µαζί µια αγωνιώδης κραυγή για το µέλλον της συνύπαρξης των λαών στην περιοχή και για τη διεθνή ειρήνη. Πολύ περισσότερο, στη σηµερινή συγκυρία της εν εξελίξει γενοκτονίας, η προσπάθεια κατανόησης του ιστορικού πλαισίου, αποτελεί µια µικρή συµβολή και πράξη αλληλεγγύης στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για απελευθέρωση.
Στα πλαίσια του φεστιβάλ βιβλίου “Pick A Book”, που διοργανώνει το ινστιτούτο Έτερον, τo Σάββατο 4/1 πραγματοποιήθηκε η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου Πέρι Άντερσον – Δύο κείμενα για την ιστορία της Αραβο-Ισραηλινής σύγκρουσης και τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού - το βιβλίο εκδόθηκε χάρη σε μια συνεργασία του Jacobin Greece και των εκδόσεων Τόπος με το New Left Review που παραχώρησε τα δικαιώματα για τα δύο πολύ ενδιαφέροντα κείμενα.
Στην παρουσίαση μίλησαν η Ρόζα Βασιλάκη (κοινωνιολόγος), η Κλεονίκη Αλεξοπούλου (ερευνήτρια ιστορικός της αποικιοκρατίας), και ο Σωτήρης Ρούσσος (καθηγητής διεθνών σχέσεων). Εκ μέρους της συντακτικής επιτροπής του Jacobin, τη συζήτηση συντόνισε ο Αλέξανδρος Μινωτάκης. Σε μια κατάμεστη αίθουσα, το κοινό παρακολούθησε με προσοχή τις τρεις παρουσιάσεις που ανέδειξαν πλευρές του παλαιστινιακού ζητήματος, τόνισαν τη σημασία των κειμένων του Πέρι Άντερσον, ενώ εξέτασαν κριτικά ορισμένες πλευρές τους σε σχέση με τη σημερινή συγκυρία αλλά και τις εναλλακτικές ερμηνείες των ιστορικών γεγονότων. Δείτε όλα τα βίντεο της εκδήλωσης εδώ.