ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΟΤΙΒΟ EBOOKS
Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Γληνού
Γονείς και παιδί
Διαπολιτισμική εκπαίδευση
Διδακτική
Διδακτική των Επιστημών
Διεπιστημονικές προσεγγίσεις
Δίκαιο
Εγκληματολογία
Ειδική Αγωγή
Εκπαίδευση: Θεωρία και εφαρμογές
Επιστήμες & Τεχνολογία
Επιστημολογία
Ιστορία
Κλιματική Κρίση
Κοινωνικές επιστήμες
Κοινωνική Ανθρωπολογία
Κοινωνική Πολιτική
Κοινωνική Ψυχιατρική
Κοινωνιολογία
Κοινωνιολογία του Πολιτισμού
Λαογραφία
Λεξικό
Μαρξιστική θεωρία
Μαρτυρίες
Μέθοδοι έρευνας και Στατιστική
Μελέτες - Ερευνα
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
Οικολογία
Οικονομία
Παιδαγωγικά
Πολιτική
Πολιτική και Ιστορία
Πολιτισμική Ιστορία
Σειρά mέta / Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού
Σεξουαλικό Δίκαιο
Σημειολογία
Σύγχρονη Ριζοσπαστική Θεωρία
Φιλοσοφία
Φύλο – Σεξουαλικότητα
Ψυχιατρική
Ψυχική Υγεία
Ψυχοθεραπεία-Ψυχανάλυση
Ψυχολογία
Ψυχολογία & Δίκαιο
Αναζήτηση
Συγγραφείς
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Τίτλοι
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Περιοδικά
ΑΝΤΙΓΟΝΗ
ΚΡΙΣΗ
ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
ΟΥΤΟΠΙΑ
ΣΥΝΑΨΙΣ
Πρακτορευόμενα
GRANT THORNTON
KOMMON
NEΔΑ
PUBLIC ISSUE
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΙΡΟΓΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΙΕΘΣ
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κύπρου
ΠΡΑΚΤΟΡΕΥΣΗ
ΣΥΝΑΨΕΙΣ
Links
Οδηγός Ανάγνωσης
Κατάλογοι
Τα νέα του Τόπου
Δευτέρα 14 Οκτωβρίου: ''Τεχνητή Νοημοσύνη'' παρουσίαση του βιβλίου του Αντώνη Μαυρόπουλου στη Ραφήνα
Photovision Art 11-13 Οκτωβρίου: Οι εκδόσεις Τόπος στο περίπτερο Ε15
Τετάρτη 23 Οκτωβρίου: ''Ο ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης'' παρουσίαση του βιβλίου της Σούλας Μπόζη στην Καλλιθέα
Παρασκευή 18 Οκτωβρίου: ''Μεταπολίτευση'' παρουσίαση του βιβλίου του Διονύση Ελευθεράτου στην Αθήνα
Τρίτη 15 Οκτωβρίου: ''8 μήνες που συντάραξαν την Ελλάδα" παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Στρατούλη στο Ηράκλειο Κρήτης
Δευτέρα 14 Οκτωβρίου: ''8 μήνες που συντάραξαν την Ελλάδα" παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Στρατούλη στην Κρήτη
Πέμπτη 24 Οκτωβρίου: ''Χωριό Ποτέμκιν" παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Παναγή στη Λευκωσία
Τρίτη 22 Οκτωβρίου: ''Χωριό Ποτέμκιν" παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Παναγή στη Λεμεσό
Περισσότερα »
Το Γράμμα του Τόπου
Γράμμα του Τόπου
Δελτίο παραγγελίας

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε σε excel το δελτίο παραγγελίας των βιβλίων του Τόπου.

Όροι χρήσης

Παρακαλούμε, πριν την παραγγελία σας να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου, τους Όρους Χρήσης και πληροφορίες για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων.

ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑ » Ιστορία
Ο φασιστικός ιός

Ο φασιστικός ιός
Κείμενα της περιόδου 1923-1960

Πολάνυι Καρλ

Μετάφραση: Μαρκαντωνάτου Μαρία

Σελ.: 336
Σχήμα: 14 x 20,5
ISBN: 978-960-499-356-7
Τιμή: 16,50 €
Τιμή online: 15,00 €


  Προσθήκη στο καλάθι

ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΥΔΟΞΟΥ: 102075656

Μετάφραση – Επιστ. επιµέλεια - Εισαγωγή: Μαρία Β. Μαρκαντωνάτου

1η έκδοση: Απρίλιος 2021

Εξώφυλλο & Δελτίο τύπου

 

Για να καταλάβουµε τον γερµανικό φασισµό,
πρέπει να επιστρέψουµε στη ρικαρντιανή Αγγλία.

Καρλ Πολάνυι

 

Μια συλλογή από κείµενα του διάσηµου διανοητή τα οποία καλύπτουν την περίοδο 1923-1960 και είτε έχουν άµεσα κύριο θέµα τους τον φασισµό είτε αναφέρονται στις αιτίες και συνέπειες της ανάδυσής του.

Τόσο στο εµβληµατικό έργο του Ο µεγάλος µετασχηµατισµός όσο και σε πολλά άλλα από τα γραπτά του ο Καρλ Πολάνυι αναφέρεται στον φασισµό, στον ναζισµό ή στον κορπορατισµό, όµως στα επιλεγµένα κείµενα που συγκροτούν αυτό το βιβλίο οι σχετικές του θέσεις είναι πιο ευκρινείς και αναλυτικές.

Τη συλλογή εµπλουτίζουν επίσης σηµαντικά άρθρα του, της ίδιας περιόδου, για το έργο του Μαρξ, τον περιφερειακό σχεδιασµό στη µεταπολεµική εποχή καθώς και για το ζήτηµα της ελευθερίας.

Τα περισσότερα από αυτά δεν είχαν δηµοσιευθεί όσο ήταν εν ζωή και περιέχονται στο ψηφιακό αρχείο του Ινστιτούτου Πολιτικής Οικονοµίας «Καρλ Πολάνυι» του Πανεπιστηµίου Κονκόρντια, στο Μόντρεαλ, που διαθέτει τα χειρόγραφα του συγγραφέα, καθώς και στo αρχείo της κόρης του Kari Polanyi-Levitt.


 

Παρουσίαση στο in.gr από τον Παναγιώτη Σωτήρη
Καρλ Πολάνυι: ο καπιταλισμός και ο «φασιστικός ιός»
Κυκλοφορούν στα ελληνικά τα σημαντικά κείμενα του Καρλ Πολάνυι για τον «φασιστικό ιό»

(... ) Η βασική θέση του Πολάνυι έχει να κάνει με τον τρόπο που ο φασισμός αναδεικνύει μια συνολικότερη ασυμβατότητα ανάμεσα στον καπιταλισμό και τη δημοκρατία. Για τον Πολύνυι η κυριαρχία της αγοράς, που σχετίζεται με την άνοδο του καπιταλισμού ως κυρίαρχου τρόπου παραγωγής, και κυρίως η αντίληψη ότι υπάρχει και μια αγορά εργασίας συνεπάγεται τη διάλυση προηγούμενων αντιλήψεων περί δικαιοσύνης και δίκαιης τιμής και έναν εξαναγκασμό ουσιαστικά του εργάτη να αποδεχτεί οποιαδήποτε συνθήκη και να θεωρήσει φυσική την κοινωνική ανισότητα. Αυτή η αντίληψη της οικονομίας και των οικονομικών νόμων είναι για τον Πολάνυι ουσιωδώς ανταγωνιστική προς τη δημοκρατία και εξηγεί τη βαθύτερη εχθρότητα προς τη δημοκρατία των απολογητών του καπιταλισμού. Σε αυτή τη βάση μπορεί ο Πολάνυι να υποστηρίξει ότι «ο φασισμός είναι απλώς το πιο πρόσφατο και το πιο μολυσματικό ξέσπασμα του αντιδημοκρατικού ιού που υπήρχε στον βιομηχανικό καπιταλισμό ήδη από τη γέννησή του». Ταυτόχρονα, αναδεικνύει τον τρόπο που αυτό συνδυάζεται με την προσπάθεια για τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωτικού κράτους με κορπορατιστικά χαρακτηριστικά. Όλα αυτά συνδυάζονται με διεισδυτικές αναλύσεις για την ανάδυση αυτών των φαινομένων, τις ιδιαίτερες συγκυρίες μέσα στις οποίες λαμβάνουν χώρα αλλά και τη διαρκή υπεράσπιση ενός δημοκρατικού και ανθρωπιστικού σοσιαλισμού.

Οι αναλύσεις του Πολάνυι έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και παρά επιμέρους αδυναμίες τους (π.χ. την αρχική υποτίμηση της κεντρικότητας του αντισημιτισμού στο ναζιστικό εγχείρημα) κατορθώνουν να υπογραμμίσουν την κρίσιμη συνέχεια ανάμεσα στην ανάπτυξη του καπιταλισμού και την εμφάνιση του φασισμού, εντοπίζοντας το κρίσιμο σημείο που είναι η καταστατική εκδίωξη της  δημοκρατίας από το πεδίο της οικονομίας.

Οι παρατηρήσεις αυτές έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Εξηγούν γιατί η άνοδος του φασισμού και του ναζισμού δεν αποτέλεσε μόνο μια αντιδραστική και αυταρχική απάντηση σε μια βαθιά ηγεμονική κρίση, αλλά και μια στρατηγική που μπόρεσε να έχει την ευρεία αποδοχή των κυρίαρχων οικονομικών στρωμάτων, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορούμε εύκολα να μιλάμε για μια «εξαίρεση» από κάποιον υποτιθέμενο κανόνα που θέλει την καπιταλιστική ανάπτυξη να συμβαδίζει με τη φιλελεύθερη δημοκρατία (κάτι που άλλωστε διαψεύδει ακόμη και μια ματιά στον σημερινό χάρτη των βασικών κέντρων οικονομικής ανάπτυξης). Κυρίως, όμως, υπογραμμίζουν τη διαρκή ένταση ανάμεσα σε δημοκρατία και αγορά.

Το κλασικό αφήγημα που από την νεωτερική πολιτική φιλοσοφία μέχρι τον σύγχρονο φιλελευθερισμό διαβάζει στην απελευθέρωση της οικονομικής δραστηριότητας και το επιχειρείν την πολιτική οντολογία της σύγχρονης δημοκρατίας, μπορεί να πατάει πάνω στην εμφάνιση δύο παράλληλων ιστορικών τάσεων, αλλά παραπλανά ως προς την προσπάθεια μιας μονοδιάστατης αιτιώδους σύνδεσης. Και αυτό γιατί η όποια αναγνώριση της σημασίας της δημοκρατικής δυναμικής ιδίως απέναντι στα πλείστα εμπόδια των φεουδαλικών σχέσεων, σταματούσε όταν έφτανε στην πόρτα του εργοστασίου, κάτι που θα υπογραμμίζει πάντα η ψήφιση του νόμου Λε Σαπελιέ για την απαγόρευση των απεργιών εν μέσω της Γαλλικής Επανάστασης.

Το στοιχείο αυτό αποκτά μια ιδιαίτερη επικαιρότητα στις μέρες μας. Όχι μόνο γιατί όπως ήδη ανάφερα η καπιταλιστική ανάπτυξη μπορεί να συμβαδίζει με αυταρχικά αντιδημοκρατικά καθεστώτα, αλλά και γιατί υπογραμμίζει τον τρόπο που η αγορά στην πραγματικότητα δεν λειτουργεί ως μηχανισμός αυτοφυούς εξορθολογισμού (αναλογιστείτε π.χ. εν μέσω καταστροφικής κλιματικής αλλαγής την επιλογή ενεργειακών λύσεων απλώς και μόνο με όρους συμφέρουσας τιμής) και εμπεριέχει ένα στοιχείο διαρκούς εξαναγκασμού, μια συστημική βία που όχι μόνο δεν διαμορφώνει δυνατότητες βέλτιστης κατανομής πόρων αλλά αποτρέπει οποιοδήποτε οικονομικό λογισμό που να συμπεριλαμβάνει παραμέτρους όπως η δικαιοσύνη και η ιεράρχηση των κοινωνικών αναγκών. Ή για να το πω διαφορετικά το τίμημα του όποιου δυναμισμού ή της όποιας εμφάνισης καινοτομιών (όταν επιβιώνουν μιας βάναυσης «φυσικής επιλογής» με όρους κυρίως κόστους και λιγότερο οφέλους) είναι η ακύρωση της δυνατότητας του κοινωνικού και πολιτικού αυτοκαθορισμού που υποτίθεται ότι είναι ο χειραφετητικός πυρήνας της νεωτερικότητας.

Σοσιαλισμός και δημοκρατία
Για τον Πολάνυι «ενώ στον σοσιαλισμό η ενότητα της κοινωνίας αποκαθίσταται μέσω της επέκτασης της πολιτικής δημοκρατίας στην οικονομική σφαίρα, ο φασισμός ανέλαβε το διαμετρικά αντίθετο εγχείρημα, δηλαδή να ενώσει την κοινωνία κάνοντας αφέντη του κράτους τη μη δημοκρατική βιομηχανία». Παρατήρηση ιδιαίτερα σημαντικά αφού υπογραμμίζει ότι μια σοσιαλιστική προοπτική δεν σημαίνει απλώς αλλαγή οικονομικών σχέσεων, αλλά πολύ περισσότερο έναν συμμετοχικό ριζικό εκδημοκρατισμό της οικονομίας, έξω και πέρα από κάθε λογική «νόμων της αγοράς».

Διαβάστε όλη την παρουσίαση εδώ
γράφει ο Π. Σωτήρης για το in.gr (29.04.2021)
 

 

Παρουσίαση στην Εφημ. Συντακτών από τον Χ. Λάσκο

 (...) Μια πολύτιμη προσφορά στην ελληνική επιστημονική κοινότητα. Ακόμη περισσότερο, αποτελεί μεγάλη προσφορά στην ελληνική Αριστερά.

Πρόκειται για επίκαιρο έργο γιατί περιγράφει καταστάσεις πολύ κοντινές στις δικές μας, σχεδόν όμοιες από πολλές απόψεις. Αναλύοντας μια εποχή, αυτήν του Μεσοπολέμου, που άνοιξε τον δρόμο στον ιστορικό φασισμό και στον φονικότερο μέχρι σήμερα πόλεμο της Ιστορίας, θυμίζει τις προϋποθέσεις αυτών των εξελίξεων: εμμονική επιμονή σε προγράμματα λιτότητας και δημοσιονομικής προσαρμογής με αντάλλαγμα δάνεια για τη διάσωση χρεοκοπημένων τραπεζών. Και μαζί παρέμβαση του κράτους υπέρ της αγοράς, πειθάρχηση της εργασίας και πλήρης τήρηση των σταθερών ισοτιμιών.

Οι ομοιότητες είναι πραγματικά ανατριχιαστικές και κάνουν τις προγνώσεις ζοφερότατες.

Ο αναλυτικός ισχυρισμός του Πολάνιι, ωστόσο, είναι ακόμη δυνατότερος. Υποστηρίζει πως ο πραγματικός πρόγονος του φασισμού είναι κατεξοχήν ο φιλελευθερισμός του 19ου αιώνα και η με κάθε τρόπο προσπάθειά του να επιβάλει το πιο αφύσικο κοινωνικό σύστημα, αυτό της «αυτορρυθμιζόμενης αγοράς». Το σύνολο των κοινωνικών καταστροφών που βίωσε ο 20ός αιώνας έχει τη βάση του σε αυτό το γεγονός.

Με τα λόγια του ίδιου, «για να καταλάβουμε τον γερμανικό φασισμό, πρέπει να επιστρέψουμε στη ρικαρντιανή Αγγλία». Νομίζω, άλλωστε, πως σε αυτό δεν θα διαφωνούσε ούτε ο Μίζες ούτε ο Χάγεκ. Είναι γνωστό πόσο χάρηκαν τον Πινοσέτ οι φιλελεύθεροι - και πόσο βοήθησε στη χιλιανή «δημοσιονομική προσαρμογή» ο Μίλτον Φρίντμαν. Ο Μίζες, επιπλέον, ρητά έχει «απολογίσει» τον φασισμό με τα εξής λόγια: «Ο φασισμός και τα συναφή κινήματα που σκόπευαν στην εγκατάσταση δικτατοριών είχαν τις καλύτερες προθέσεις και η παρέμβασή τους προς στιγμήν έσωσε τον ευρωπαϊκό πολιτισμό».
(...) Ολα όσα ζούμε τα τελευταία χρόνια ενισχύουν την οπτική του Πολάνιι. Και μόλο που ξινίζουν τα μούτρα τους οι φιλελεύθεροί μας όποτε γίνει κάποια νύξη για την απολύτως λειτουργική συμβατότητα των αξιών τους της «αυτορρυθμιζόμενης αγοράς» με αυτές των ναζιστών, το πράγμα βοά. Και προτρέπει σε επείγουσα ανάληψη δράσης.
Είτε η εξισωτική δημοκρατία θα ανατρέψει τον καπιταλισμό είτε ο καπιταλισμός θα καταστρέψει τον κόσμο. Και κανένα ρετουσάρισμα δεν φαίνεται πλέον εφικτό.

Διαβάστε όλη την παρουσίαση εδώ
Γράφει ο Χ. Λάσκος, Εφ. Συντακτών 23.06.2021

 

Γράφει ο Τ. Τσακίρογου για την Εφ. Συντακτών
Ο φασιστικός ιός και το αντίδοτό του 

Στη διάρκεια του Μεσοπολέμου ελάχιστες ήταν οι φωνές που προειδοποιούσαν για την επερχόμενη λαίλαπα του ναζισμού και για τις συνέπειες που αυτή θα είχε συνολικά για την ανθρωπότητα. Μία απ’ αυτές ήταν και του σπουδαίου Ούγγρου οικονομολόγου Καρλ Πολάνιι, ο οποίος στη διάρκεια των δεκαετιών 1920-30 δεν έπαψε να μελετά, να αναλύει και να προειδοποιεί για τον κίνδυνο που συνιστούσαν ο εθνικοσοσιαλισμός και ο Χίτλερ για την οικονομία και την κοινωνία σε περίπτωση που επικρατούσαν.

Οπως αναφέρει στην κατατοπιστικότατη εισαγωγή της η καθηγήτρια Μαρία Μαρκαντωνάτου, η οποία έχει μεταφράσει και το βιβλίο «Ο φασιστικός ιός: κείμενα της περιόδου 1923-1960» (εκδόσεις Τόπος): «Η θέση του [Πολάνιι] είναι αυστηρά διχοτομική: δημοκρατία και καπιταλισμός αποτελούν δύο ασύμβατα και αλληλοαποκλειόμενα συστήματα, και μακροπρόθεσμα είναι δυνατή η επικράτηση μόνο του ενός εκ των δύο. Πρόκειται για ξεχωριστές “σφαίρες”, οι οποίες ούτε περικλείουν ούτε αντανακλούν η μία την άλλη. Ο καπιταλισμός (“οικονομική σφαίρα”) βασίζεται στον μηχανισμό της αυτορρύθμισης και απαιτεί τη μη παρέμβαση του κράτους. Η δημοκρατία (“πολιτική σφαίρα”) με τον κοινοβουλευτισμό προϋποθέτει και συνεπάγεται διαρκείς πολιτικές παρεμβάσεις».

Είναι προφανές το πόσο επίκαιρη είναι αυτή η ανάλυση, στο φως της κυριαρχίας του νεοφιλελευθερισμού τις τελευταίες δεκαετίες. Αλλωστε, όπως επισημαίνεται και από τη μεταφράστρια, υπάρχει και μια ιστορική αναλογία με την Ελλάδα και τα μνημόνια. Η τρόικα καταπάτησε επιδεικτικά κάθε έννοια δημοκρατίας για να επιβάλει τις ντιρεκτίβες της, ενώ και σήμερα διαπιστώνουμε πόσο διακοσμητικό ρόλο διαδραματίζουν τα κοινοβούλια, με τις, κατά κύριο λόγο, νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις και τον τρόπο που αποφασίζουν για ιδιωτικοποιήσεις και μέτρα λιτότητας. Ο ίδιος ο Πολάνιι αναφέρει: «Συμπερασματικά θα πω ότι αυτό που ο Μαρξ ονόμασε “διαχωρισμός πολιτικής και οικονομικής σφαίρας” έχει εδώ και καιρό αναγνωριστεί ως η ασυμβατότητα του φιλελεύθερου καπιταλισμού και της λαϊκής δημοκρατίας. Η ενότητα της κοινωνίας μπορεί να αποκατασταθεί με την απαλοιφή είτε του ενός είτε της άλλης...Βασικά υπάρχουν δύο λύσεις: η επέκταση της αρχής της δημοκρατίας από την πολιτική στην οικονομία ή η πλήρης κατάργηση της δημοκρατικής πολιτικής σφαίρας».

Διαβάστε τη συνέχεα εδώ
Τάσος Τσακίρογλου, Εφημ. Συντακτών 17.03.2023


Δείτε εδώ τα περιεχόμενα και  εδώ την εισαγωγή του βιβλίου. Διαβάστε εδώ την προδημοσίευση του βιβλίου στην Εφημ. των Συντακτών (20.03.2021)
Διαβάστε εδώ μια παρουσίαση του Δημοσθένη Παπαδάτου-Αναγνωστόπουλου στο alerthess.gr


rss feed Νέων

rss feed Νέων Εκδόσεων

Follow us:         

 

Εκδόσεις Τόπος
Μεθώνης 71Α, 10683 Αθήνα
Τηλ.: +30 210 8222835
Fax: +30 210 8222684
Επικοινωνία: info@motibo.com

Κεντρική διάθεση:
Zωσιμάδων 6, 10683 Αθήνα
Tηλ. +30 210 3221580
Fax: +30 210 3211246
Επικοινωνία: bookstore@motibo.com

Προσφορές
Login
Your e-mail:
Your password:
Εχετε ξεχάσει τον κωδικό σας;
Θέλετε να εγγραφείτε;
Νέες εκδόσεις
Αρχίζει το ματς
Θανάσης Σκρουμπέλος
Βιομηχανικός καπιταλισμός στα οθωμανικά Βαλκάνια
Κώστας Λαπαβίτσας - Πινάρ Τσακίρογλου
Θεωρίες μάθησης: Εφαρμογή στη διδασκαλία
Bates Bob
Κριτική Δημόσια Ανθρωπολογία και Σπουδές Φύλου
Έργο Συλλογικό
Ο εγκλωβισμός της κριτικής
Αντώνης Γεωργούλας
Κοινωνική εργασία με ομάδες στο σχολείο
Ειρήνη Κατσαμά
Καλαβρία Μάνη, Εγγύς Κόσμος / Calabria Mani, Mondi Vicini
Τζένη Λυκουρέζου - Ανδρέας Ζαχαράτος
Βιολογία και Κοινωνία
Ευάγγελος Καφετζόπουλος
Θεραπεία εστιασμένη στο συναίσθημα
Robert Elliott - Leslie Greenberg
Το γκρίζο κύμα
Πέτρος Παπακωνσταντίνου
Ακούσια αποικεσία
Ρένος Παπαδόπουλος
Πάρε τα χνάρια που άφησα
Σπύρος Δερβενιώτης
Πολιτικές διαιρετικές τομές και κοινωνικές ανισότητες
Έργο Συλλογικό
Ένα καινούργιο χθες
Φώτης Πεχλιβανίδης
Μεταπολίτευση
Διονύσης Ελευθεράτος
Ψηλαφώντας την Έννοια της Αρετής
Σωτήρης Βαρνάβας
Κοινωνική Εργασία και Κοινωνική Αποστέρηση
Έργο Συλλογικό
Η Μεγάλη Ιδέα από την πλευρά των Οθωμανών, 1839-1869
Λεωνίδας Μοίρας
Η Επικίνδυνη Παρακμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Έργο Συλλογικό
Την εποχή που τα φίδια αλλάζουν δέρμα
Μαρώ Κάργα
Τεχνητή Νοημοσύνη
Αντώνης Μαυρόπουλος
Ο καπιταλισμός της πλατφόρμας
Nick Srnicek
Ανεξάρτητες Αρχές
Γιάννης Γιαννάκος
Πολλά Μικρά Απλά
Διονύσης Χαριτόπουλος
SEX - ΝΟΜΟΣ - ΕΓΚΛΗΜΑ
Ευτύχης Φυτράκης
Θάνατοι στη Χούντα
Δημήτρης Βεριώνης
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ