Πέθανε το Σάββατο το πρωί ο σεφ, γευσιγνώστης, συγγραφέας και αγαπημένος φίλος Αλέξανδρος Γιώτης.
Ο Αλέξανδρος Α. Γιώτης σπούδασε ψυχοκοινωνιολογία και δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο του Μπορντό, στη Γαλλία. Εργάστηκε στη γαλλική ραδιοφωνία στο Παρίσι και ως ανταποκριτής στην Αθήνα. Συμμετείχε ως ιδρυτικό στέλεχος στη δημιουργία του πρώτου μη κρατικού ραδιοφώνου του "Αθήνα 9.84" και στη συνέχεια δεκάδων άλλων ραδιοσταθμών στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Εξετέλεσε δεκάδες δημοσιογραφικές αποστολές σε Σαχάρα, Ισραήλ, Ισπανία, Ελβετία, Ολλανδία, Αφρική, Γαλλία και Ελλάδα. Δίδαξε Ιστορία Μαγειρικής και Διατροφής και Διεθνή Γαστρονομία στον Εκπαιδευτικό Όμιλο Le Monde. Κριτικός γαστρονομίας από το 1983, εδεσματολόγος και μελετητής της μαγειρικής παράδοσης, ιστορίας και λαογραφίας έχει δημοσιεύσει εκτός από τα γνωστά βιβλία του πλήθος άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες. Διατηρούσε σχετική στήλη γαστρονομίας στο περιοδικό Γαστρονόμος της εφημερίδας Καθημερινή. Ως γαστρονομικός σύμβουλος ή διευθυντής κουζίνας είχε συνεργαστεί με γνωστά εστιατόρια σε όλη την Ελλάδα.
Από τις εκδόσεις Μοτίβο κυκλοφορεί το βιβλίο του Ελιά & Ρύζι - Αρχαία Ελλάδα και Αρχαία Κίνα στο ίδιο τραπέζι (σε συνεργασία με τους Νίκο Φωτιάδη και Michael Guon Yi). Άλλά πολύ γνωστά βιβλία του (που πρόκειται μάλιστα να επανεκδοθούν από τις ίδιες εκδόσεις) είναι το Νόστιμο Νηστίσιμον και το Εδεσματολόγιον Ηπείρου.
Το τελευταίο του έργο, μια λογοτεχνική εξιστόρηση της «μαγειρικής» αλλά και κοινωνικής του οδύσσειας, μια αποκαλυπτική προσωπική εξομολόγηση για την ουσία της μαγειρικής τέχνης, και ουσιαστικά η παρακαταθήκη στους νεότερους μαγείρους θα κυκλοφορησει το Μάρτιο του 2012 από τις εκδόσεις ΤΟΠΟΣ.
Tίτλος:
ΠΥΡΡΟΣ, Ο ΔΡΟΜΩΝ ΜΑΓΕΙΡΟΣ
ΑΡΕΤΟΓΑΣΤΩΡ ΟΔΥΣΣΕΙΑ
«Το πρόσωπο του Πύρρου που περιγράφω είναι ο Πύρρος, είναι οι εμπειρίες του, αλλά επάνω του συγκέντρωσα τα βιώματα πολλών άλλων και μαγείρων. Ηθελα να τα γράψω, τώρα που πλησιάζω τα γεροντάματα, πριν ξεχάσω, σαν παρακαταθήκη. Ολα αυτά έχουν πολιτιστικά την σημασία τους, τουλάχιστον για όσους αναρωτιούνται γιατί αυτά που τρώνε από τα χέρια του μάγειρα είναι νόστιμα ή άνοστα, δυό λέξεις πού’χουν μέσα τους το νόστο... Για όλους αυτούς που αναρωτήθηκαν, έστω μια φορά, γιατί τρώμε ετούτο έτσι ή αυτό μόνο μ’εκείνο κι όχι με το άλλο... Και για τους μαγείρους, για να ξέρουν με τι μπλέκουν, ιδιαίτερα αν δεν έχουν συναίσθηση της ιερότητος του αθλήματος.»
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Η κηδεία του Αλέξανδρου Γιώτη θα γίνει σήμερα, Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, στις 13.30 στους Βαρυάδες όπου και έζησε μετά την επιστροφή του από την Αθήνα τα τελευταία χρόνια. Την Τρίτη το βράδυ στις 21.00 θα γίνει γαστρονομικό γεύμα στη μνήμη του, στη στοά Λούλη, κατόπιν δικής του επιθυμίας. Αντί στεφάνων, η οικογένεια προτείνει να κατατεθούν τα χρήματα στους "Γιατρούς χωρίς σύνορα"
.
"Αναχωρώντας απαιτώ να μην κατατεθούν στεφάνια, να μην κατατεθούν λουλούδια, να μην βγουν καφέδες και κονιάκ και άλλα κόλλυβα. Απαιτώ όμως ένα μεγάλο γαστρονομικό γεύμα για όλους τους παρόντες, σε όποιο χώρο. Δε θέλω κλάματα αλλά γέλιο, διότι έτσι έζησα. Θέλω γέλιο, όπως οι αρχαίοι Θράκες, γιατί έτσι έζησα". Αυτή ήταν και η τελευταία του επιθυμία... |