Αύγουστος 2021 - Φεβρουάριος 2022
Το τεύχος Μαρξιστική Σκέψη τ.33, με το Β΄ μέρος του αφιερώματος του περιοδικού στον Γκέοργκ Λούκατς, προσφέρεται δωρεάν στους αναγνώστες λόγω της πανδημίας του Covid.
Μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ
Στον Γκέοργκ Λούκατς αφιερώνεται και ο παρών τόμος 33 της Μαρξιστικής Σκέψης, ο οποίος, λόγω του νέου κύματος της πανδημίας, προσφέρεται στους αναγνώστες σε ηλεκτρονική μορφή. Ο τόμος χωρίζεται σε τρία μέρη: ένα μέρος συνεντεύξεων και ομιλιών του Λούκατς· ένα μέρος επικαιρικών κειμένων του· τέλος, ένα τρίτο μέρος αναλύσεων για το έργο του Λούκατς.
Τα κείμενα του πρώτου μέρους, όλα προερχόμενα από τη δεκαετία του 1960, παρουσιάζουν με ζωντανό και κατανοητό τρόπο τις «ολοκληρωμένες» θέσεις του Λούκατς. Περιέχουν την «τελευταία λέξη» της σκέψης του σε θέματα όπως ο σταλινισμός, η πορεία του μαρξισμού, η μαρξιστική κριτική της λογοτεχνίας και της φιλοσοφίας, οι προοπτικές του αγώνα για το σοσιαλισμό.
Στο δεύτερο μέρος περιλαμβάνονται κείμενα του Λούκατς αναφερόμενα σε θέματα όπως η κριτική των ανορθολογικών, παρακμιακών τάσεων της αστικής ιδεολογίας και της φασιστικής κατάληξής τους, οι ρίζες της διαλεκτικής-υλιστικής θεωρίας της τέχνης στην προοδευτική αισθητική της αστικής ανόδου, η σχέση ενότητας ανάμεσα στον κριτικό αστικό και το σοσιαλιστικό ρεαλισμό και η οριοθέτησή τους απέναντι στις νατουραλιστικές και σταλινικές εκχυδαΐσεις.
Στο τρίτο μέρος ο αναγνώστης θα βρει κείμενα μαρξιστών και προοδευτικών σχολιαστών για το έργο του Λούκατς. Σε αυτά συζητούνται οι κύριες πλευρές του έργου του, από τη μετάβασή του στο μαρξισμό στις αρχές της δεκαετίας του 1920 με το Ιστορία και Ταξική Συνείδηση, τις πολιτικές θέσεις του της περιόδου και τις πρώτες αναλύσεις του για το ρεαλισμό ως τα μεγάλα θεωρητικά έργα του, Νεαρός Χέγκελ, Καταστροφή του Λογικού, Ιδιοτυπία του Αισθητικού και Προς μια Οντολογία του Κοινωνικού Είναι. Περιλαμβάνονται ακόμη κείμενα σχετικά με τις απόψεις του Λούκατς για τη θρησκεία, αλλά και την παραχάραξη της σκέψης του από την αστική ιδεολογία, είτε μέσα από τη διαστρεβλωτική οικειοποίησή της, είτε με τη συκοφάντησή της ως «σταλινικής».
|